Provmums med nya senapen.
Den är nu lagom stark, känns grov men med mjuka fröer.
Eftersmaken är fantastisk, just nu är det den som sätter färg på senapen.
Bilden, vitt bröd, blackskinka och hemlagad senap.
138
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012) final.
En färdig burk hemgjord Julsenap.
Varför senap så tidigt, det är långt kvar till Jul.
Visst, men senapen behöver flera veckor på sig att mogna.
134
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
En sats blir till ca 3 st 350g burkar.
Låt burkarna kallna och förvara dem i kylen.
93
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Häll blandningen på lämpliga krus eller burkar.
99
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Koka upp så att det börjar bubbla lite under omrörning. Ställ ner värmen lite och rör om tills sockret smälts. Det kan ta 10-15 minuter. Halvvägs tillsätts kryddblandningen med salt, kryddnejlika, cognac och 2 msk honung. Rör om noga och rör in kryddblandningen. Stäng av värmen och låt senapen sätt…
91
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Tillsätt den andra fröhalvan och sockret. Rör om i grytan och fördela sockret.
81
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Tillsätt i stor klick honung (1 msk) och mixa ner halvan till en fin smet. Man kommer inte åt allt med mixern, det är bara att peta in mot mitten av kastrullen med en slev och köra lite till. Rustik senap behöver inte vara perfekt.
83
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Dela upp i ca två delar, plocka bort hälften i ett annat kärl så länge.
82
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Efter ca 2 dygn när senapsfröna dragit in all vätska är blandningen klar.
74
nov 14, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Blanda kryddburken så länge, den mår också bra av att stå och dra.
1 krm salt, 1 tsk nymalda kryddnejlikor, 2 msk flytande honung samt 1 msk otäck Cognac (Någon försökte förgifta mig med denna present, men den duger till senapen).
Ingredienser som återstår till tillredningen är 1 msk flytande hon…
98
nov 12, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Knyt om en handduk och låt allt stå och dra i 2 dygn.
(Kämpig väntan, men fröna skall dra åt sig och svälla).
78
nov 12, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Blanda ner 1½ dl bra rödvinsvinäger, ½ dl 12% Ättika och ½ dl kallt vatten till senapsfröna.
Rör om en stund.
102
nov 12, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Använd bra rödvinsvinäger.
114
nov 12, 2013
|
JULSENAP (Apotekets 2012)
Man kan följa receptet slaviskt eller rationalisera lite.
1) Väg upp senapsfröer till senapen.
100g Gula och 100g Bruna.
89
nov 12, 2013
|