För att starta en surdeg behövs 1 dl rågmjöl, 1 dl jummet vatten, 1 lagom stor glasburk, lite temperatur och tålamod.
1 ) Man blandar mjöl och jummet vatten väl i en ren glasburk. Jag har gjort 2 små hål i locket, några gör, andra gör inte. Man kan ställa den ovanpå kylskåpet eller på en varm plats men ej över 28 grader. Jag har 25-27 grader i ugnen med bara lampan på.
2 ) Efter 2 dygn skall degen ha börjat bubbla.
3 ) Då tar man bort allt utom 2-3 msk som lämnas kvar. Nu matar vi surdegen med 1 dl rågmjöl igen och 1 dl ljummet vatten (ej för varmt).
4 ) Efter ytterligare ett dygn, gör om procedure 3 ).
5 ) Efter ytterligare ett dygn, gör om procedure 3 ).
6 ) Efter fyra dygn är surdegen redo att användas. Den skall vara skummig med bubblor på ytan och den skall ha jäst.
7 ) Nu kan du använda allt utom 2-3 msk som lämnas kvar. Man matar surdegen ingen med 1 dl rågmjöl och 1 dl jummet vatten.
8 ) Låt den nya kulturen jäsa i rumstemp ett dygn och sedan kan du ha den i kylen en vecka.
9 ) Skall du inte baka så kasta bort den och sätt igång (mata den) igen, 7 )
10 ) Så här kan man hålla en kultur levande hur länge som helst.