Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Glasbrukstorpet skrivet 06 mar-11 kl 17:41
-
Jag har fått en surdegsgrund, och bakat på den ett flertal gånger. Däremellan har jag matat den och rört om då och då så att den håller sig i bra form. Tyvär blev den bortglömd ett tag, och hade en "knagglig" mögel-liknande hinna på när jag tog fram den. :-X Slängde då bort den och provade att göra en ny häromdagen. På dag 4, så skulle jag röra om i den och ha i mer mjöl och vatten. När jag öppnade locket hade det bildats en likadan hinna som på den förra! :o Ser precis ut som mögel, så nu har jag slängt den med. Varför blir det så? Gör jag något fel? Använder rena verktyg/förvaringsburkar, så jag tror inte det kan vara det.
-
Är det inte bara ytan som har torkat?
-
Är det inte bara ytan som har torkat?
Nej, det är en mjuk matt gråvitaktig hinna som liksom har veckat sig. När jag skakade runt burken, så ville den inte blandas med resten av surdegen.
-
En liten fundering bara, använder du Kravmjöl i din surdeg. Annars kan det bero på svampmedel eller liknande, det förhindrar ju syrningsprocessen (har jag hört, vet inte om det stämmer).
Hur luktar det om degen? Kan inte det ge en indikation, surdeg har ju en speciell doft och om det "feljäser" så kanske doften förändras. Bara en tanke.
Lycka till, hoppas du får rätt på ditt bak. :)
-
Hej.
Min rågsurdeg blir också så ibland och det verkar bero på att jag har matat den för sällan. Verkar surdegen för dålig så tar jag en matsked av den och rör med vatten och rågmjöl i en ny burk, börjar alltså om med en ny. Den får stå på köksbänken 2-3 dagar så att den kommer igång och sedan in med den i kykskåpet.
Ulrika
-
Jag har använt mjöl från Saltå Kvarn, ekologiskt. Det där med att mata för sällan tror jag kan vara en ledtråd, det var när jag inte matat den på ett tag som den möglade.
Det som förvånade mig var att den nya jag försökte starta började mögla innan den hann börja "surna". Den luktade lite små-illa först, sen mögel.
Ska försöka igen, så får vi se hur det går. Kanske det var för varmt, hade burken på golvet där vi har golv-värme.
Tack för era svar!
-
Ja det är värmen som är felet när det blir sådär. Det startas ättiksyrejäsning innan mjölksyrejäsningen kommer igång. Ättiksyran tar kål på jästsvamprna som hamnar i ett lager ovanpå och dör, tillsammans med eventuella mögelsvampar. Ergo Sum. Jag känner till den där hinnan, den får jag ibland i ett annat sammanhang när jästen dött. Ett annat problem är golvdrag. Ställ aldrig surdegen oskyddat!