Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: smilla26 skrivet 06 jun-11 kl 22:44
-
Hej!
Finns det ngn som har ngt recept på ett gott bröd som man har gröt i, tex havregrynsgröt?
-
Jag har ett grundrecept som jag alltid går efter och har jag tex. havregrynsgröt över har jag i det..... har jag kokt potatis mosar jag ner den.... eller så river jag lite morötter..... eller vad som helst för den delen ;)
1 liter vätska
2 pkt. jäst (eller om man använder surdeg)
någon matsked salt
någon matsked honung
mjöl till önskad konsistens..... brukar bli runt ett paket. Om du använder ett grovt mjöl så ska degen vara kladdig och ett vitt mjöl, smidig.
Om du använder torrjäst bland den i mjölet, färsk jäst löser jag i honungen innan jag häller över fingervarm vätska. Både vätskan och mjölet kan ju oxå varieras. Vatten, mjölk, filmjölk eller en kombination. Vete, råg, havre, spält .... vad du har lust till :D
Lycka till.
-
Jag brukar ha havregrynsgröt i mina brödkakor.
Recept:
4 port havregryn, kokas, lägg i 1½dl vetekross som får koka med.
En klick margarin som får smälta. Gröten ska vara ganska lös.
Tillsätt vatten/vassle/mjölk/ grädde ca 6dl - 1liter. Jag brukar oftast ta vassle som jag har efter äggosten. Annars kan jag blanda vatten och grädde. Beror på vad jag har hemma.
2pkt jäst, sirap efter smak, salt, anis och fänkål.
4 dl grahamsmjöl och sedan resten vetemjöl.
Låt jäsa i bunken och på plåten.
Grädda i så varm ugn som möjligt, bästa är vedspis...
Lycka till
-
Jag ska ha ett recept någonstans på tekakor där man börjar med att koka en typ av havregrynsgröt. De är väldigt goda.
När min mamma jobbade på ett äldreboende bakade de alltid av gröten som blev över, det blev väldigt gott bröd. Godast blev det av den gröten de kallade molinogröt, det var linfrö och katrinplommon och vad det nu var mer i den gröten. Jag kan kolla med henne vad de använde för recept till det. De brukade baka typ frallor tror jag.
-
Har inget med gröt att göra egentligen, men jag brukade baka bröd med kokta röda linser i. Blev saftigt och mättade bra då linser ju är rätt rika på protein.
-
Morotsbrød
4 dl havregryn - koka grøt och låt den svalna.
1 liter vatten
1/2 dl rapsolja
4 ægg
3 msk honung
1 p jæst
5 rivna morøtter, medelstora.
1/4 grovt mjøl och 3/4 fint dinkelmjøl eller vanligt vetemjøl. Ta ett mått grovt, tre fint och så ett grovt och tre fint... tills degen kænns lagom tjock. Låt den jæsa ordentligt - gærna ett par timmar. Kavla ut drygt en cm tjocka kakor och låt jæsa på plåtarna. Grædda som vanligt. Vill du ha extra mjuk skorpa så pensla med varmt vatten med lite smælt smør i. OM du inte har dinkelmjøl utan vanligt vete så funkar det att gøra formbrød istællet. / Lycka till.
-
Jag brukade alltid baka sådana dagar när jag hade mycket havregrynsgröt kvar (har flyttat ifrån grötätande gubbarna nu, inte kommit igång med bakandet i mitt nya hus).
Så här ungefär är mitt recept:
Koka en gröt på en liter vatten, ca 2,5 dl rågflingor (eller rågkross) och dito grahamsmjöl. Eller kanske lite mer, ganska fast konsistens. Låt det svalna.
Smula ett paket jäst i degbunken, värm 2,5 dl vatten till fesljummet och rör ut jästen i det, häll på en rejäl skvätt rapsolja också. Häll i havregrynsgröten som blev kvar i morse (bör vara minst en halvliter) och din grovmjölsgröt som bör ha svalnat till ljummen. Salta.
Här kan man nu även blanda i kokt potatis om man råkar ha det i kylskåpet. Och sedan kör man sin hushållsmaskin medan man blandar i vetemjöl till lagom konsistens. Bäst blir brödet faktiskt om man använder vetemjöl special.
Detta blir lagom fyra limpor som jag brukar lägga bredvid varandra i en långpanna med två bakplåtspapper som jag viker så att de går upp emellan limporna. Blir ett grovt och gott bröd som inte smular.
-
Jag bakar inte direkt på gröt, men jag förbereder normalt för ett brödbak dagen innan, i min bakmaskin, genom att blanda ljummet vatten, grovt rågmjöl och havregryn och en matsked mörk sirap. Och en knivsudd torrjäst. Det blir till en "gröt". Dagen efter, när jag ser att det jäst bra, tillsätter jag salt, vetemjöl, ännu en matsked mörk sirap och en skvätt matolja, samt eventuellt brödkryddor, och bakar av.
-
Hej!
Finns det ngn som har ngt recept på ett gott bröd som man har gröt i, tex havregrynsgröt?
vore enklare att fråga efter recept på bröd med havregryn och vatten i ingredienserna, eftersom det är vad havregryndsgröt består av. i i princip alla bröd går det att byta ut 50-100% av mjölsorterna mot andra mjölsorter, upp till ca hälften funkar att byta ut mot diverse gryn också(går med emr också men då kan de bli mkt grynigt bröd och jäser lite sisådär), så ta vilket brödrecept som helst och byt ut tex 25-50% av mjölet mot havregryn och koka det med en lagom del av vattnet i receptet (tex 1 enhet vatten per enhet havregryn) och använd, man bör tillsätta litet tex 10-50% extra vatten dock, men det märker man ifall det blir för torrt och inte alla torringredienser går att blanda i...
det fina med havrebröd (100%) är att det inte innehåller gluten, (obs för 100% glutenfritt bör man använda "rent havre/havremjöl/havregryn" som inte hanterats i närheten av glutenhaltiga grejer) dock jäser det lite sisådär...
även risgrynsgröt, bovetegröt, quinoagröt och alla andra tänkbara sorters gröt går fint att baka med... det mesta går fint att ha i bröd, bara fantasin sätter gränser :) övriga tips är diverse ärter/bönor (ger extra protein) diverse fröer och nötter , kan malas till mjöl för att bli "osynligt" i brödet (ger extra protein och fett) diverse frukt torkad eller färsk eller konserverad, antingen i bitar eller mosat för "osynlighet" (ger... extra kolhydrater, snabba sådana - fruktsocker, och vitaminer!) diverse grönsaker..... osv.. kött äter jag inte, men kan inte tänka mig att det blir gott i bröd, någon som vet? det skulle vara fyllda dumplings isåfall... kanske ha i stekfettet /kokvattnet från kött? någon som provat? baconfett i frukostbullarna? hum...
-
Om du får bröd över sedan, är det bara att koka gröt på det. :)
-
Om du får bröd över sedan, är det bara att koka gröt på det. :)
och skulle du då få gröt över så vet du nu vad du kan göra med den.... Bröd!
-
Lök är gott i bröd också. Men det kan bromsa jästen lite, har jag märkt. Bäst att göra en fördeg som får jäsa lite innan man blandar ner den hackade löken. Går med rå lök eller stekt lök. Vanlig gul lök. Och brödet får lite mer smak om det inte äts helt nybakat.
-
Kvickrot är utmärkt som mjöl i bröd!
-
Hur gör du då anne-li? Sköljer o torkar rötterna? eller kokar? Och maler hur? Intressant! Jag har hört att kvickrotsrötter är väldigt stärkelserika, det skulle ju stämma bra med vad du säger!
-
Lök är gott i bröd också. Men det kan bromsa jästen lite, har jag märkt. Bäst att göra en fördeg som får jäsa lite innan man blandar ner den hackade löken. Går med rå lök eller stekt lök. Vanlig gul lök. Och brödet får lite mer smak om det inte äts helt nybakat.
Det där med att jästsvampar inte tycker om lök har ju diskuterats förut, tror det var i någon bakmaskinstråd. Men är det någon som har provat att förvälla eller bryna löken innan man blandar i den i degen, för att se om den uppvärmningen kan sätta stopp för lökens immunförsvar?
-
Det där med att jästsvampar inte tycker om lök har ju diskuterats förut, tror det var i någon bakmaskinstråd. Men är det någon som har provat att förvälla eller bryna löken innan man blandar i den i degen, för att se om den uppvärmningen kan sätta stopp för lökens immunförsvar?
vilka mängder lök gäller det? jag körde i lite överbliven soppa i brödbaket idag och det jäste fint trots lite lök, men kanske bara ca 3 gullökar och lite röd i soppresterna som blev 6 bröd, eller 8, blandar ihop dem ... så knappt en halv lök per bröd typ...
-
vilka mängder lök gäller det? jag körde i lite överbliven soppa i brödbaket idag och det jäste fint trots lite lök, men kanske bara ca 3 gullökar och lite röd i soppresterna som blev 6 bröd, eller 8, blandar ihop dem ... så knappt en halv lök per bröd typ...
Men löken i soppan var väl ordentligt kokt? Min teori är ju att det bara (eller framför allt) är rå lök som är farlig för jästsvampar.
-
Klara skriver: Hur gör du då anne-li? Sköljer o torkar rötterna? eller kokar? Och maler hur? Intressant! Jag har hört att kvickrotsrötter är väldigt stärkelserika, det skulle ju stämma bra med vad du säger!
Jo du sköljer och torkar därefter kan du mala kvickrot till mjöl! Kvickrot ger en vis sötma blandat med vanligt mjöl!
-
http://www.skogsskafferiet.se/kvickrot/ (http://www.skogsskafferiet.se/kvickrot/)
ytterligare information om kvickrot!
-
Men löken i soppan var väl ordentligt kokt? Min teori är ju att det bara (eller framför allt) är rå lök som är farlig för jästsvampar.
ja precis, men vi kan ju iaf konstatera då att ordentligt kokt lök inte påverkar jästsvamparna, iallafall inte när det gäller mindre mängder...
nästa prov blir å bara förvälla den lite, eller bryna... och ta lite mer lök, fast egentligen låter det itne så lockande för mig, lök-bröd :S