Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: höna bönan skrivet 26 aug-11 kl 21:40

Titel: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 26 aug-11 kl 21:40
Hej!

Har någon recept på något gott glutenfritt bröd. Gärna lite grovt. Eller något knep hur man får det lite fluffigare. Glutenfritt blir gärna lite tort och smuligt.Tacksam för alla tips. :)
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: neppelina skrivet 26 aug-11 kl 22:08
Antar att du använder Fiberhusk &/eller Pofiber, för annars smular det sönder totalt :-\.

Kan tyvärr inte ge dig recept på grovt bröd, för min dotter äter bara det ljusaste man kan tänka sig......
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: LimJans skrivet 26 aug-11 kl 22:24
För att få det mindre smuligt och torrt kanske kesella i degen kan vara nåt? Som när man bakar lussebullar, tänker jag.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 26 aug-11 kl 22:36
Har inte provat fiberhusk. Värt att prova så man slipper smuligheten.
Ska prova kesella. har inte tänkt på det tidigare. Men helt logiskt så måste det ju bli saftigare.
Tack för tipsen ;D
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: neppelina skrivet 26 aug-11 kl 22:39
Med både kesella & fiberhusk blir det bäst!

Jag har fiberhusk i allt från köttbullar till ALLT jag bakar, det skulle inte gå att äta annars, enligt mig  :-[
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 26 aug-11 kl 22:46
Nu vart jag riktigt sugen på att testa baka med kessella och fiberhusk. Då slipper jag kanske äta smul morgonsmörgåsen med sked  :D
Ska ta en sväng till affären i morgon. Man kanske kan slänga i lite torkad frukt i brödet. mums det måste testas
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Daisy skrivet 07 sep-11 kl 21:31
Jag har bakat glutenfritt surdegsbröd och det blir inte alls lika torrt och smuligt. Fastare och saftigare snarare. :)

Googla på glutenfri surdeg, man gör på samma sätt som med vanlig surdeg.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 10 sep-11 kl 16:05
Tack för tipset om surdeg. Det ska jag testa.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Varg-älva skrivet 12 sep-11 kl 20:26
Degen ska vara lös, mycket lösare än vanlig deg.

Jag tror tyvärr att vi inte har samma sorts glutenfria mjöl här i Finland, så jag kan tyvärr inte hjälpa dig med något recept...
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Attes matte skrivet 12 sep-11 kl 21:48
Lchf-bröd kanske?  :D

http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194

Supergott! Och sjukt mättande! Men mixa keson till en slät massa med en stavmixer och tillsätt lite salt. I övrigt följs receptet till punkt och pricka. ;)

/Sara
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 14 sep-11 kl 19:54
Hej
Varg-älva: Jag är glad för alla tips jag får . Så recept är inte nödvändigt. Det svåraste är nu när jag bakar glutenfritt att få rätt konsistens på degen. Det skiljer sig lite från vanlig deg.

Attes Matte: Supergott bröd. Som godis kan ha det både som morgon macka och som fika bröd. mums. kan också tilllägga att jag också har varit en Attes matte. Hade en Rottweiler som hette Athena kallades för Atte.  :)
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Varg-älva skrivet 14 sep-11 kl 20:42
Ägg i degen hjälper också till!
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Battlepoodle skrivet 15 sep-11 kl 17:01
Har bakat glutenfritt i 30 år nu.

Allmänna tips för framgångsrik glutenfritt brödbak

Degen ska vara kladdig, nästan rinnig. Den ska således inte släppa från kanten, vara blank eller andra sätt som en glutendeg ska vara.

Jag brukar klicka ut deg på plåt med mjölad sked eller baka i brödform.

När du vill ha bröd med mer fibrer i är mitt tips att riva i en morot, ha i linfrön eller pofibrer. Utgår från samma recept om du har morot i, tillsätt moroten sist med liiiiiite extra mjöl.

Fiberhusk är inte nödvändigt, inte i alla fall om du ska baka bröd som du klickar ut eller bakar i brödform.

Du måste frysa det bröd du inte ska äta på en gång. Skär limpan i brödskivor och styckfrys.

Om du vill kunna knåda degen måste du ha i fiberhusk.


Helt ärligt, Sempermjöl är mycket bättre än Finax och Mixwell,. Jämnare kvalitet även om det är lite dyrare. 

Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: MrMarket skrivet 16 sep-11 kl 18:02
Har någon recept på något gott glutenfritt bröd. Gärna lite grovt.

1 pkt Semper Grön Grovmix
½ pkt Jäst
1½ tsk salt
½ dl krossat linfrö
4-4½ dl vatten
brödkryddor
en skvätt olja

Jag brukar blanda allt utom mjölet i en kastrull och värma upp till 37 grader. Funkar bra om man vet hur just ens egen spis fungerar. Sedan i med degvätskan i assistentbunken och blanda ner mjölmixen. Eventuellt får man späda med lite mer vatten. Jag bearbetar degen 8-10 minuter mha en Electrolux/Ankarsrums assistent. För själv jäsningen och gräddningen använder jag en vanlig 1½l avlång brödform. Gräddar brödet i 225-250 grader tills innertemperaturen är 98 grader. Resultatet brukar bli väldigt bra om jag får säga det själv. Bröd som ska sparas skivar jag upp och fryser in.

Dock finns det ett litet problem finns det smör och god, lagrad, ost hemma så minskar mängden nybakat bröd väldigt, väldigt, fort!
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 04 okt-11 kl 00:46
Tack MrMarket för receptet. har provat vart jättegott
Samma problem här hemma med minskad mängd nybaktbröd. Hade gjort egen färskost samma dag som brödet. Helt plötsligt vart alla glutenallergiker i familjen. Vart inget bröd kvar att frysa. :)
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Mirtha skrivet 05 apr-13 kl 22:03
Jag är ny i "glutenfri-branschen" och kämpar med att hitta rätt brödrecept.För att göra det hela "krongligare" vill jag att det blir mörkt bröd, ekologiskt och med surdeg ::).Har just hittat teffmjöl som är naturligt glutenfri och tillsammans med renhavremjöl,havregryn, majsmjöl och husk + lite olivolja ger saftigt bröd.Surdegen har jag lyckats med bara delvis( bubblar svagt), varför jag blandar en smula jäst i degen.
Mycket återstår dock för brödet är inte som "vanligt bröd" dvs inte så fluffugt och mjukt.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: höna bönan skrivet 09 apr-13 kl 09:02
Mirtha: Spännande det låter med surdeg " glutenfri". Det är det som är tråkigt när man inte kan äta gluten. Att få ett mörkt saftigt bröd. Tyvär är det så med det glutenfria. Att det lätt blir torrt och smuligt. Men jag följer ditt arbete med ditt bröd. Kul om du skriver och berättar och talar om hur det blir MVH
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Mirtha skrivet 05 apr-14 kl 13:22
Hej igen
efter många försök(och misslyckanden) har jag kommit på ett recept som förenar alla önskemål dvs ger ett nästan helt ekologiskt, grovt och glutenfritt bröd!!! :)Minns inte hur ursprungliga receptet såg ut (har för dålig vana att använda recept som grunden och "bygger på" fritt allteftersom ;)).
Här är receptet:
Dag 1
Blanda:ca 2 dl havremjöl (Semper -gluttenfritt) + 1 dl  teffmjöl +1/2 dl bovetemjöl + 1 dl kefir(eller yogurt eller fil)+ några skedar grundsurdeg
Låt blandningen stå i rumstemp i ca 1 dygn.Degen blir fluffig och doftar sötaktigt, mig påminer doften om honung!

Dag 2
Tillsätt: ca 3 dl havrenjöl + 3 dl havregryn (Semper-gluttenfritt) + 3 dl teffmjöl(helst mörkt)+ 1 dl majsmjöl(smaksak - har även blandat några nävar eko cornflakes - gott!) + 1/2-1 dl fiberhusk.
Blanda med ca 7 dl ljummet vatten (där man löst upp ca 1-11/2 msk havssalt + 1 tsk honung)+ 2 msk linfrö + 2-3 msk olivolja
Blanda väl (helst för hand).Låt jäsa i rumstemp 8-10 timmar.

Forma 2 större eller 3 mindre limpor och grädda i ca 45 min.Jag värmer upp ugnen till 250 gr och efter ca 5 min sänker till ca 200 grader. Innan grädningen penslar limporna  med lite olivolja för fin skorpa.

Brödet blir saftigt och väldigt gott!! Det går att skiva det och rosta.Det går bra att frysa limporna!

Jag är jätte nöjd, nästan salig över brödet, slipper köpa det industriella brödet ofta smuliga eller torsvampliknande!
Hoppas att ni alla som testar receptet får uppleva detsamma!Lycka till!
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: christelle skrivet 05 apr-14 kl 13:42
Ska testa detta recept men...Vad är teffmjöl gjort av och var finns det att få tag i?
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: renee d skrivet 05 apr-14 kl 15:37
http://www.bobsredmill.com/whole-grain-teff.html (http://www.bobsredmill.com/whole-grain-teff.html)
http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/teffmjol-ljust-400-gram (http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/teffmjol-ljust-400-gram) ;)
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Nina W skrivet 05 apr-14 kl 19:14
Ægg i brødet gør det mindre smuligt.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: Angua skrivet 07 apr-14 kl 17:32
använder aldrig glutenfria mjölmixer (för mycket skit i), tycker resultatet blir, ehh, mindre gott ;) utan bara naturligt glutenfritt, ffa bovete och havremjöl. Fiberhusk är smidigt och som andra skrivit så ska degen vara kladdig. Har gjort en del recept härifrån http://nillaskitchen.com/category/brod-2/ (http://nillaskitchen.com/category/brod-2/) och de fungerar bra. HAvre fungerar bra för mig (celiaki), köper havremjöl i glutenfria hyllan. Finns de som säger sig reagera på havre också, men då går det ju att använda rismjöl.
En annan grejr att väg ingredienserna, mät inte då kan det bli fel och resultera i torrt och smuligt bröd.
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: esn skrivet 27 sep-14 kl 23:12
Hej helt ny här. Min styvdotter är glutenintolerant så min fru är med i celiakiföreningen i länet och håller ibland i bak kurser. Kan rekommenderas. Mycket bra utbyten av erfarenheter på såna kurser. Men en sak som jag vill nämna är att "Lailas" mjöl är helt fantastiskt jämfört med final och sempers mixer. Det går att baka och knåda som vanlig gluten deg..


Nu ska jag läsa på om teff mjöl för jag är sugen på att köpa en gammal bygdekvarn som jag skulle vilja få igång och söker nisch produkter att framställa..
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: christelle skrivet 28 sep-14 kl 00:15
Vad är Lailas mjöl?
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: LimJans skrivet 28 sep-14 kl 08:30
Vad är Lailas mjöl?


Det finns Lailas Gula, Blåa, Gröna och en som bara heter mjölmix. [url http://www.kockens.se/lailasgul (http://www.kockens.se/lailasgul)[/url]
Titel: SV: Glutenfritt bröd
Skrivet av: christelle skrivet 28 sep-14 kl 09:14
Det där Xantangummit är jag lite lurig på, har man en äkta glutenintolerans så får man nog se upp med det så inte ursprunget härrör från vete.
"Allergi
Xantangummi kan utvinnas ur en uppsjö produkter som i sig själva är vanliga allergener, som majs, vete eller soja. Därför avråds person med känd överkänslighet eller allergi från mat som innehåller generiskt xantangummi. Det kan i alla fall vara bra att först bestämma xantangummits ursprung innan man konsumerar produkten.

Allergiska reaktioner kan utlösas hos person som är känsliga mot tillväxtmediumet, vanligtvis maj, soja eller vete. Man har exempelvis hittat spår av vetegluten i xantangummi som tillverkats med hjälp av vete. Det kan utlösa reaktioner hos människor som är mycket känsliga mot gluten. En del anser att det är en separat allergi mot xantangummi med symptom som liknar glutenallergi. Xantangummi är ”mycket effektivt laxerande” enligt en studie där man gav 18 volontärer 15 gram per dag i 10 dagar. Vissa människor reagerar på små mängder xantangummi, med symptom som uppblåst tarm och diarré....."
Eller kommer ifrån genmanipulerade produkter:
"Xantangummi tillverkat i USA har troligen sitt ursprung i genmanipulerad majs, eller majs som blandats med sådan; man skiljer inte på dem."

http://matsaker.wordpress.com/2010/10/19/stabiliseringsmedel-xantangummi-e415/ (http://matsaker.wordpress.com/2010/10/19/stabiliseringsmedel-xantangummi-e415/)