Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 07:50

Titel: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 07:50
Hösten och vintern skall jag använda denna tråd till att visa hur man antingen enkelt eller enkelt och rationellt bereder sin honung till en färdig burk lämplig för försäljning.

Lämpliga redskap, silar, rörverktyg, processer (ekobi varianter).
Burkar, storlekar i gram/ml, olika lock och paketering samt nedladdningsbara filer för att skapa enkla etiketter med lämplig text och möjlighet att inkludera egen bild.

Det blir gammalt och nytt bildmaterial från tidigare trådar och från min egna beredning fast samlat i en tråd.

Just nu får jag för många frågor om etiketten och etiketter. Jag skall lägga ut några förslag som enkelt kan modifieras och köras ut på egen skrivare hemma till egna burkar.

Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 07:53
Alla som har honung över kan fixa till en burk som kan säljas lokalt eller i den lokala butiken eller på marknader.

Hoppas att alla får den möjligheten goda honungsår och det kan bli en del rätt bra slantar med en bra produkt och med rätt prissättning.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 05 okt-11 kl 11:40
Va trevligt  :)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: besk skrivet 05 okt-11 kl 11:47
Ihhh! Då kastar jag brevet jag höll på med och väntar med spänning. Skulle gärna se tips om var
man kan beställa på rulle och vilka volymer som krävs för att kunna få vettigt pris.

Väldigt roligt initiativ.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 12:02
Här kommer en lite "censurerad" offert med specifikation och lite priser.

Upplägget är att man kan från detta göra det effektivt, att få fram typ 3 varianter av samma volym till samma volympris genom att lägga till två svarta klicheér.

15.000 + 10.000 + 5.000 ex = 30.000 etiketter med två extra svarta färger som ändrar EAN kod samt ev 350g/500g eller något annat i svart färg.

Skapa etiketten i något enkelt verktyg typ WORD. Skapa en PDF fil av detta och sänd som offertunderlag.

De kan sedan "Rippa" denna till ett reprounderlag. Rastrering av bilder kan bli lite "renderade" dvs gräns till fyrkantgeheter i bilden. I mitt fall blev det bara snyggare!!
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: planet4 skrivet 05 okt-11 kl 12:09
Kan inte låta bli att lägga ut mina burkfavoriter. Den i keramik lär väl bli ganska dyr men kan återanvändas som blomkruka.
(https://lh6.googleusercontent.com/-l2Txx2xiDEg/TT8-diPkZwI/AAAAAAAAAF0/6ldofkhcnFs/waitrosehoney.jpg)(https://lh5.googleusercontent.com/-GRNyuFUS5_U/TT8-eBj1_LI/AAAAAAAAAF8/NCRGEdo_Mcs/stanley_honey1.jpg)

Ännu mer insperation här: https://picasaweb.google.com/fredrikravaruforum/Honung?authkey=Gv1sRgCK7Ks76B15T07QE (https://picasaweb.google.com/fredrikravaruforum/Honung?authkey=Gv1sRgCK7Ks76B15T07QE)

Jag har köpt dessa etiketter nedan och priset blir då ca 1:- per etikett men då tillkommer toner och skrivaren. 

http://www.amazon.co.uk/Avery-Crystal-Durable-63-5x38-1mmTransparent-L7782-25/dp/B001NL6ROS (http://www.amazon.co.uk/Avery-Crystal-Durable-63-5x38-1mmTransparent-L7782-25/dp/B001NL6ROS)



Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 12:21
Exempel på Bilaga till offertförfrågan.

Notera att man måste köpa egna EAN koder, lämpligast som medlem i SBR. Kostnad 5 st för 100 sek. Det finns formulär på www.biodlarna.se (http://www.biodlarna.se) att beställa med.

Jag har 5 st till olika burkar och honung. Visar 5 st exempel nedan, man kan koppla sin EAN till sorthonung också, Maskros, Lind, Ljung etc.

1   Naturell färsk honung 250g
2   Naturell färsk honung 350g
3   Kanderad honung 350g
4   Kanderad honung 500g
5   Kanderad honung 700g

Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 12:24
Fördelning sköter tryckeriet med en fördelningssedel (15.000 + 10.000 + 5.000) som i exemplet med EAN koder som bifogas ett korrektur.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 12:47
Kraven på etikettrullarna är Bobin = 76 mm och rullning A 14 (se bilaga). Det har framgått sedan tidigare att det är 1.000 etiketter på en rulle.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 12:58
Korrekturet från tryckeriet. De har då lagt in korrekt EAN i samtliga etikettversioner mha de EAN nummer man angivit.

Jag har kryssat och bara lagt ut JPG bilder, klippt EAN etc.
Det är alltså meningen att man själv fixar egna EAN och egen bild, kanske egen text eller en betydligt enklare etikett.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 14:02
Bilder på Burk med etikett.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 14:27
Exempel på etikett i WORD med vanlig tabell.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 15:43
Favorit i repris, ett program som gör din numeriska EAN kod till en riktig steckkod.
http://download.cnet.com/EAN-13-Barcode-Generator/3000-2067_4-10907406.html (http://download.cnet.com/EAN-13-Barcode-Generator/3000-2067_4-10907406.html)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: eremit skrivet 05 okt-11 kl 16:45

Å så verkar det som om man legalt kommer förbi eller kan gå runt krångliga SBR!?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 16:58
Olika ramar (mallar) med rundade hörn som man kan använda att lägga bilder och text i till en egen etikett.

EAN koden längst till höger i sista ramen.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 17:21
Ramarna kan plockas in i ett grafiskt program, i mitt exempel NiceLabel Pro.

Sedan är det bara att klicka på Bar Code, EAN-13, knappa koden, rotera och klistra in där man vill ha den.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 17:27
Å så verkar det som om man legalt kommer förbi eller kan gå runt krångliga SBR!?

Det finns inget legalt eller illegalt i det här fallet, du kan sända till HF med egen etikett och de sätter dit den. Men etiketten måste vara enligt standard och applicerbar.

EAN koder köper man via SBR om man är medlem, 5 st för 100 sek som skrivits tidigare.

SBR etiketten säljer bra, du måste dock visa vad du kan via honungsbedömningen och allt kräver förstås medlemskap och tillhörande en lokal förening.

Men vill man prova ett eget varumärke så kan man försöka. Jag gör det för att jag tycker det är kul även om jag får köpa hur många SBR etiketter jag vill.

Man bestämmer själv! Jag är medlem i SBR och lokal förening.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 okt-11 kl 20:37
Prov på en annan etikett med de 3 sektionerna och rundade hörnen. Etiketten skapad i NiceLabel.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 06 okt-11 kl 19:52
För föreningar kan man göra kreativa samköp, men det kräver förstås att man är överens.

10 personer är intresserade av etiketter. min 1.000 st.

Får man ihop 50.000 st med en storlek och typ en svart färg per person (kliché kostnad + 500 SEK  plus moms) blir kostnaden per etikett mindre än för en utskriven på en skrivare hemma.
Etiketter, skrivare, toner/bläck kostar också  - jämför och kolla priset.
Man får en riktigt fin etikett som pallar livsmedelkav och maskiner. Dessa etiketter är avtagbara och tål att torkas av. Kvaliteten är imponerande hög jämfört med gummerat papper som kostar i tid att skära ut och applicera.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: klarre skrivet 06 okt-11 kl 20:16
Sten-Åke hur gör du med datumet, vad jag förstår så är bäst före datum ett krav i affär ???

PS Väldigt intressant tråd !!!
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 06 okt-11 kl 20:42
Man kan förstås inte märka sina etiketter med ett bäst före datum, då kan man inte handla på sig etiketter och få ner priset per etikett.

Det finns regler för bäst före datum. På ren honung utan tillsatser som förväntas ha en hållbarhet längre än 18 månader behöver man bara märka med årtal året den skall vara förbrukad.

Tiden 2 år är en rekommendation.

Man märker t ex på locket med en liten prismärkare t ex 2013 vilket betyder att honungen har sista förbrukningsdatum 2013-12-31. Det finns billiga prismärkare med förtryckta små etiketter att använda.

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Branschriktlinje_saker%20honung.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Branschriktlinje_saker%20honung.pdf)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 06 okt-11 kl 20:45
Många honungsburkar har inte något datum i butik.

Många säljer honung med tillsatser utan tillstånd.

Det är anarki i systemet.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 07 okt-11 kl 20:30
Jag har nu provat att ympa på ett tiotal sätt i småburkar och ser att man behöver inte alls ympa med raps eller med en SBR processad burk med fina kristaller.
Den smarrigaste honungen blev faktiskt den som fick sin ymp via vanlig rörd ljunghonung. Honungen blev heller inte lika ljus som när man använder raps eller en SBR burk som bas för ymp.
Ställer man sin honung i en sval ett par dagar innan kylrum +13 grader håller honungen färgen mera än om man ställer den kallt på direkten, man slipper rimfrost och den blir inte som stenhård.

Ser man tillbaka så är den proportion ymp 3% ganska stor. Man kan klara sig med betydligt mindre om man blandar denna mindre ymp med färskhonung och rör kraftigt i ca 5 minuter och låter allt vila i ca 10 minuter. Detta har fungerat förvånansvärt bra till större mängder honung.
En ymp till en 28 kg hink med Ekobi metoden har räckt till 4-5 lika dana hinkar och kristalliseringen har gått lika bra.
Men då måste man låta ympen växa med en lagom mängd färskhonung. 2 liter till 8 liter färskhonung dvs 10 liter ymp efter kraftig omrörning och vila. Har fungerat varje gång.
Tiden från ymptillfället till honungen sätter sig har tagit lika lång tid.
 
Därför är proportionerna i Ekobi relativt okritiska bara man får till en liten del så kan den fortsätta att kristallisera en betydligt större mängd än den som Ekobi metoden förslår.
Kristalliseringsprocessen startar i alla fall.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 07 okt-11 kl 20:46
Lite bilder i den här länken.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg1093419#msg1093419 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg1093419#msg1093419)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 11 okt-11 kl 19:24
Flera etikettuppslag, enkla att göra och man får plats med 4 st per ark.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B7qClAm5m4rgNjcxYTkyM2QtNDFkZC00MTJlLTgxNTctN2EyZjliNzRkOWE1&hl=en_US

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B7qClAm5m4rgYjNmZGI1ODgtNjkwMi00Y2Q5LTk2YTEtNGU3ZjY3YzhmMjkz&hl=en_US
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 okt-11 kl 20:34
Har man för lite prylar kan man också inhandla en etikettskrivare med lite prestanda. Nu känns Nicelabel SE som ett skitprogram, det finns bättre verktyg.
Jag kommer att prova olika konsumentförpackningar i små serier och kolla lite utfall i butiker.
Då är det enklare att skriva ut dessa serier på egen skrivare. De stora batcherna kör man med tryckta etiketter.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 13 okt-11 kl 12:30
Ett förslag på sigill.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: jacobfor skrivet 13 okt-11 kl 12:46
Jag har hittat ett papper för utskrift som säljs som "Dekal" Det har en bra glansig yta på vitt ark och utskriftena blir bra. Det ska enl obekräftade uppgifter gå att värma bort fron burken om man får lite burkar i retur eller gör fel. Har inte testat det ännu.
Skriver man ut skälv är det fiffigt att göra en enkel geometri på etiketten, jag gjorde sexkantiga vilket är snyggt men väldigt opraktiskt när man ska skära etiketterna.
/Jacob
PS Mycket bra tråd Sten-åka, generöst att du delar med dig att dina erfarenheter! Det uppskattas! DS
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 13 okt-11 kl 19:15
Bäst före märkning! Tekniska mekaniska vidunder - säg något som inte kan strula!!
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 15 okt-11 kl 10:06
Köpte en pall 500g lådor från LP's, där är det betydligt bättre pass speciellt i höjd.

Leverans inom Bromma butiker. Nu finns det bäst före datum på alla burkar ut.

Satte "2013-12-31" pga honungen är slut innan dess, vem vill ha minst 1 år gammal honung?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 15 okt-11 kl 11:33
Satte "2013-12-31" pga honungen är slut innan dess, vem vill ha minst 1 år gammal honung?

Här missar du en ny marknad , års gångs honung  ;D

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 15 okt-11 kl 16:33
Gör inget, ingen fulhonungsmarknad för mig.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 16 okt-11 kl 09:14
Lägger in länken till förra årets ympning av honung. Inget har förändrats, samma som tidigare.
Härifrån och några inlägg fram beskriver hur man enkelt kristalliserar sin honung med EKOBI metoden.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg846731#msg846731 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg846731#msg846731)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 16 okt-11 kl 09:58
Nu finns det bäst före datum på alla burkar ut.
Satte "2013-12-31" pga honungen är slut innan dess, vem vill ha minst 1 år gammal honung?

Lite fånigt, alla vet att honung har i princip obegränsad hållbarhet, inte borde en biodlare inbilla konsumenterna att den bara håller en kort tid
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 16 okt-11 kl 10:16
Tror du verkligen att en honungsburk tappad NU överlever 2013-12-31 med en brist på Svensk honung? Det är väl det som är fånigt om något.
Jag uppfyller bara butikskraven och det är viktigt för mig. Ny honung på väg in nästa sommar dessutom.

Man läser uppenbarligen inte livsmedelsverkets bestämmelser.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120739.msg1096637#msg1096637 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120739.msg1096637#msg1096637)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 16 okt-11 kl 11:36
Etiketter är kul, man skall ha kul på jobbet.

Nu kan man köra fram nästan vad som helst, även applicra med maskin. Högblanka etiketter, inget klipp.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 16 okt-11 kl 23:52
Tror du verkligen att en honungsburk tappad NU överlever 2013-12-31 med en brist på Svensk honung? Det är väl det som är fånigt om något.
Jag uppfyller bara butikskraven och det är viktigt för mig.

men du, datummärkning har väl inget att göra med hur stor efterfrågan det är...?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 17 okt-11 kl 06:00
Kontrollvägning av 50 st 500g burkar klarar sig inom 5g dvs 1% totalt med burk, honung, lock och etikett.
Tappning med maskin ger en betydligt jämnare spridning av mängden tappad honung.
Ser man till kostnader för tappmaskinen så omräknat i kapacitet, arbetstid och förädlingsvärde så betalar sig en sådan redan första sommaren.

http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/890/1/ (http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/890/1/)
Ser man till de sk "instruktionsfilmerna" finns inte en enda snutt om honungshantering, men massor av allt annat tänkbart och otänkbart. Det är mycket luft i filmerna.
Det känns nästan överlagt dvs något som man egentligen vill att HF skall sköta om.

Från 1/10 2011 är HF ett fritt företag som kommer att förändras efter resultaträkningen. Det blir stora förändringar och nya bud framöver. En förändrad affärsidé mot lönsamhet påverkar honungspriset.

Flera kommer att distribuera sin honung själv och inse att det är mellan 28kg's behållaren och färdiga honungsburken som man kan göra sig en bättre hacka än att bara skicka sin honung till HF.
Eftersom en vanlig tappmaskin med rundbord har bra kapacitet kommer det att så småningom växa upp små lokala "honungsförädlingar" med enklare transporter och friare val.
Pallar av burkmaterial ger bättre marginaler, för många blir det 2-3 timmars jobb för att tappa typ 300 kg, dvs i runda slängar 100 kg/timme med all overhead.


Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 17 okt-11 kl 07:14
Hmmmm var det bättre för  ::) Heathland Beekeeping - 7 - Harvest of Heather Honey in a Skep Apiary (http://www.youtube.com/watch?v=JDn3DnjpY1A#)

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 17 okt-11 kl 07:37
Det var definitivt inte bättre förr och jag tror att vem som helst idag klarar av att förbättra den processen som finns på filmen.

Alla dessa "ekologiska" tyska filmer gör mig upprörd!
Med tanke på högen "kupor" i bakgrunden måste detta ha varit en större biodlare med så mycket maskiner och människor. Men väldigt lite honung och mycket jobb/kg.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 17 okt-11 kl 07:39
Har ni egna filmer på era egna processer, honungsburkar och etiketter, maskiner och annat.

Så lägg ut dem i respektive tråd så får vi se hur andra gör i nutid. Jag har vikt ut varenda pryl och honungsburk.

I vinter skall jag försöka få till mera automation, att automatisera ytterligare med lite mera självgående band.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: eremit skrivet 17 okt-11 kl 09:08



Jag är med i SBR men den lokala föreningen ger jag inte mycket för.Sen vill jag gärna leverera till Mantorp.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 17 okt-11 kl 15:01
Jag är med i SBR men den lokala föreningen ger jag inte mycket för.Sen vill jag gärna leverera till Mantorp.

Den lokala föreningen , om du är missnöjd med den kan du som medlem ändra riktningen  ;)

Har man ont om tid , plats , så är mantorp en lösning på vissa problem. även om man vill skippa försäljning direkt till kund så är det bra att ha en kanal att få avsättning för allt man producerar.

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Aspargus skrivet 20 okt-11 kl 10:34
Hej Sten-Åke,

Den Primera-skrivare du använder, är du nöjd med den?
Jag har själv funderat på just en sådan, även om jag tycker den är onödigt dyr.. Jag har dock aldrig sett den "live", så det vore intressant att höra vad du tycker om den.
Mvh
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 20 okt-11 kl 10:59
Skrivaren är OK men kostar en slant.
http://www.dexa.se/product/LX400/LX400_Label_Printer,_grafik,foto_och_barkoder (http://www.dexa.se/product/LX400/LX400_Label_Printer,_grafik,foto_och_barkoder)

Programvaran som följer med är en Light version av NiceLabel (SE) som jag inte tycker om. Har nu NiceLabel pro, men man kan använda andra verktyg.

Den fungerar bra till etiketter och strular inte, Primera har bra produkter. Det finns många etiketter (storlekar) till LX 400e och jag har hela sortimentet för test.
Den kan skriva både vertikalt och horisontellt och man kan skriva ut små serier typ 25-50-100 etiketter utan problem och använda dem tillsammans med deras applikator.
Jag valde den lilla applikatorn AP360e som kan sätta en etikett per glasburk.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lasse-hatten skrivet 20 okt-11 kl 12:43
Skrivaren är OK men kostar en slant.
[url]http://www.dexa.se/product/LX400/LX400_Label_Printer,_grafik,foto_och_barkoder[/url] ([url]http://www.dexa.se/product/LX400/LX400_Label_Printer,_grafik,foto_och_barkoder[/url])

Programvaran som följer med är en Light version av NiceLabel (SE) som jag inte tycker om. Har nu NiceLabel pro, men man kan använda andra verktyg.

Den fungerar bra till etiketter och strular inte, Primera har bra produkter. Det finns många etiketter (storlekar) till LX 400e och jag har hela sortimentet för test.
Den kan skriva både vertikalt och horisontellt och man kan skriva ut små serier typ 25-50-100 etiketter utan problem och använda dem tillsammans med deras applikator.
Jag valde den lilla applikatorn AP360e som kan sätta en etikett per glasburk.

Det är en bläckstråleskrivare, och de brukar inte ge vattenfasta utskrifter. Hur fungerar det med honung, sylt och annat som kanske åker in och ut i kylen, hanteras med kladdiga fingrar mm?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 20 okt-11 kl 13:17
Jag har fått provutskrifter och kollat innan jag köpte, fungerar bra. Färgen kladdar inte alls.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 20 okt-11 kl 13:50
Om man skulle vilja göra vatten fast tryck , hur ska man gå tillväga då ? finns det något enkla hemma lösning ?

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 20 okt-11 kl 19:28
Att registrera ett varumärke (figurmärke) hos PRV kostar 1.500 sek och är relativt enkelt. I mitt fall blev det lite korrespondans men det berodde mera på mitt varumärke.
Man får förstås hot från olika instanser om stämning och annat, det bifogar man som kopior till PRV så får man info om hur ofarligt det är och inget att bry sig om.
Det är lagen som gäller oavsett vad man har för egna åsikter. En del organisationer och juridiska/ekonomiska företrädare tror de äger allt men det beror mera på inkompetens.

http://www.prv.se/Varumarke/ (http://www.prv.se/Varumarke/)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 20 okt-11 kl 19:43
 :D Grattis :D

Är det en engångs kostnad , hur länge räcker den ?

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 20 okt-11 kl 19:49
Det är en engångskostnad som varar i 10 år. Det finns regler för förnyelse.
http://www.prv.se/Varumarke/Nar-du-har-ett-varumarke/Fornyelse-och-andringar/ (http://www.prv.se/Varumarke/Nar-du-har-ett-varumarke/Fornyelse-och-andringar/)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 22 okt-11 kl 17:04
Har varit i farten igen i en annan tråd.

Ympning.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120721.msg1106065#msg1106065 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120721.msg1106065#msg1106065)
 
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 23 okt-11 kl 17:20
Färg på färdig honung beror mycket på ympen.

Till vänster ympat med SBR eunuck honung, till höger med fin ljunghonung från Lyrön.

Fast allt gjort av ett "Bäst på honung" varumärke.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 23 okt-11 kl 17:27
Bråda dagar på Söndagar att förbereda veckans utkörning.

Har haft honungsprovning ute i butik idag och det har varit skitkul. Att sälja och marknadsföra honung är precis lika kul som att hålla på med honungshantering.
Utfallet av provningen var entydig, alla gillade min honung och butiken hade fullt med folk och butiksinnehavaren såg ganska nöjd ut.
Det här skall arrangeras fler gånger. Man får ganska bra kredit för det jobb man lägger ner och man blir av med lådvis med honung.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 23 okt-11 kl 17:29
Lite mera bilder ca 1 timme gamla från honungsverkstaden. Packsedel har jag per kartong eftersom jag säljer kartongvis.

Viktigt att ha ändamålsenlig klädsel, bra promotion material som både funkar för kund och hos butiken.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 23 okt-11 kl 17:35
Så .. nu har jag levererat knappt 100 kg dvs ungefär 1/10 av det man får leverera av 1.000 kg.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 23 okt-11 kl 19:07
Packtape med tryck är på gång!
Logotypen och texten skall bara prövas i lämplig instans först.

Det blir chafs om allt. Kul att bästa vännens fru i Bromma samt grannens fru i Uppsala båda jobbar på Livsmedelsverket i Uppsala.
Vi brukar diskutera branschen ibland och man undrar lixom vad vi håller på med.
Räkna med burkräknare!!

Inget kladd, inga fingeravtryck pga latexhandskar. Egen packtape med applicator blir nästa pryl.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 24 okt-11 kl 07:15
http://www.prv.se/vmi/default.jsp (http://www.prv.se/vmi/default.jsp)

2011/03805

Kravbiodlarna.se kommer att bli en ekonomisk förening för kravintresserade biodlare med lite gemensamma aktiviteter som värnar lite om kravbiodlarnas förutsättningar.
Tillgång på Krav material till biodling i form av vax, avläggare, drottningar och övrigt. Idag drunknar allt i de stora organisationerna som pratar ekologisk drift och annat men det händer inget.
Det finns ingen vitalitet i organisationer som är uppbyggda efter principer och fungerar som LO borgen.
Kreativiteten dör.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 24 okt-11 kl 11:27
Bra idé, men varför inte gå hela vägen, varför ansluta sig till en organisation med ologiska och dyra regler, tex har man 100 kupor så ska man köpa kring 1,5 ton socker som forslas från Thailand till höga miljömässiga fraktkostnader och dubbla priset, istället för att köpa socker från betor odlade härhemma Det är en ökad kostnad på minst 10 000:-. Om dom nu följer reglerna själva
Tänker man efter så är det större chans att en vanlig svensk biodlare som inte är Kravansluten är MER miljövänlig än en Kravansluten som köper det asiatiska sockret Och sånt här är bara en tidsfråga innan konsumenterna genomskådar
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 24 okt-11 kl 12:34
Bra idé, men varför inte gå hela vägen, varför ansluta sig till en organisation med ologiska och dyra regler, tex har man 100 kupor så ska man köpa kring 1,5 ton socker som forslas från Thailand till höga miljömässiga fraktkostnader och dubbla priset, istället för att köpa socker från betor odlade härhemma Det är en ökad kostnad på minst 10 000:-. Om dom nu följer reglerna själva
Tänker man efter så är det större chans att en vanlig svensk biodlare som inte är Kravansluten är MER miljövänlig

Kanske är det dax för en till klassning med en hel del sundförnuft som fundament Om de gamla klassningar är inte intresserad att arbeta i nuet och verkligheten i bi gården varför stånga sig blodig mot en dinosaurie som är inte mottaglig för sunt förnuft.

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: jacobfor skrivet 24 okt-11 kl 15:55
Hej Sten-Åke, Det ser ju riktigt bra ut! Jag följer din blogg med spänning, även trådarna på alternativ. I vilka butiker i bromma området kan man hitta din honung? Jag är själv nybörjare i biodling och har 3 kupor på järvafältet. Det skulle vara kul att testa din honung och jämföra med min egen. Jag tänkte även använda den för att ympa för att få lite mörkare färg på min honung.

Keep up the good work!!

Jacob
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 24 okt-11 kl 17:07
Man får nog inte mörkare färg hur som helst, men man kan bibehålla färgen på honungen bättre men den ljusnar i alla fall vid ympning.
Det är mest de fina kristallerna som påverkar ljusets brytning och reflektion.
Men har man mörk honung blir det en viss skillnad med typ raps eller ljung i ympen helt klart.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: jacobfor skrivet 25 okt-11 kl 09:21
Misstänker att det är som du skriver. Jag hade en fin hösthonung som nästan liknade cocacola i färgen, ruggigt häftigt. Tyvärr blev den väldigt ljus, typ ljus-beige-brun när jag ympade med en SBR burk som hade en typisk ljus honungsfärg. Förhoppningsvis kan den behålla mer av sin mörka färg om man ympar med mörk honung?! Då kom jag att tänka på din mörka honung som du visade i tidigare inlägg.

/Jacob
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Hans Hultén skrivet 25 okt-11 kl 12:52
Misstänker att det är som du skriver. Jag hade en fin hösthonung som nästan liknade cocacola i färgen, ruggigt häftigt. Tyvärr blev den väldigt ljus, typ ljus-beige-brun när jag ympade med en SBR burk som hade en typisk ljus honungsfärg. Förhoppningsvis kan den behålla mer av sin mörka färg om man ympar med mörk honung?! Då kom jag att tänka på din mörka honung som du visade i tidigare inlägg.

/Jacob
Blev även smaken ändrad eller smakar det fortfarande ljung?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 25 okt-11 kl 19:09
Ympar man med ljung smakar det ändå sommarhonung men honungen blir inte lika ljus som vid ymp av raps. När man blandar ymp på mörk honung så vitnar den inte lika mycket som när man använder ljus honung som nästan blir vit.

När jag rör ymp av annat än det vanliga (raps, SBR etc) så blir ympen inte heller lika jobbigt seg utan lite lös. Kristalliseringen fungerar lika bra.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 25 okt-11 kl 20:21
Kvalitetskontroll är viktigt med tillförlitliga instrument.

Min Misco Palm Abbe PA202 är riktigt bra och kompenserad, lätt att automatiskt kalibrera rätt.

1) Ready - kalibrerad efter internt program med stängd lucka och sista gången med vatten.

2) Leveransburkar har ca 16.6% vattenhalt.

3) Hur det ser ut under mätzonen.

4) Hur det ser ut i burken som stått använd i veckan.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 25 okt-11 kl 21:27
Förra årets mätning av hösthonung.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg845219;topicseen#msg845219 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg845219;topicseen#msg845219)

Då fick jag 17,2% hemma och fick stå ut med 17,9% med en föreningsrefraktometer vid honungsbedömningen.

Det blev ändå full pott 25/25.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 25 okt-11 kl 21:47
Skall notera att jag aldrig fått "rimfrost" på krämiga burkar. Den färskhonung som stått i förrådet och självkristalliserat kan ibland ha någon tendens till rimfrost.
Jag är övertygad om att man bidrar själv en del genom att ställa burkarna för kallt direkt efter tappning. Jag har mätt på flera och inte funnit något större samband mellan rimfrost och sk "bara ett bevis på låg vattenhalt" och därmed högre kvalitet.
Är alltså inte helt övertygad om att rimfrost enbart beror på detta även om det är bra med ursäkter som det finns till nästan allt.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 27 okt-11 kl 10:23
Resultatet från honungsbedömningen.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 29 okt-11 kl 09:03
Den här bilden kan man ha som referens till allt - det är våra direktiv oavsett vad man tycker om dessa direktiv.
Min egna persoliga inställning är att vi borde följt direktiven från våra grannländer om 5 ton. Nu har man själva skapat en gråzon utan rimlig kontroll.
Det fanns en BF organisation som krävde 500 kg, trots att det finns många (de flesta) inom denna organisation faktiskt är "småproducenter" och hamnar mitt i smeten.
Det är alltså våra egna organisationer som sett till att det ser ut så här, SBR är lika delaktig. Så ni vet vilka fantastiska företrädare ni har!

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Branschriktlinje_saker%20honung.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Branschriktlinje_saker%20honung.pdf)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 29 okt-11 kl 11:45
Bra tabell, kommer nog härifrån http://biodlingsforetagarna.nu/files/2010-12-12_ALi-CR_Saker_Honung_slutver.doc (http://biodlingsforetagarna.nu/files/2010-12-12_ALi-CR_Saker_Honung_slutver.doc)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 29 okt-11 kl 11:49
Den officiella länken finns i samma inlägg som tabellen, det är det dokumentet som gäller. Länken från SLV.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 01 nov-11 kl 19:31
Nyheter på ett annat forum.

"Nov 1 2011

ICA-honung utan ursprung

Livsmedel utan ursprungsbeteckning har blivit sällsynta men ICA, den största dagligvaruhandelskedjan, fortsätter nu med en honung utan ursprung. Varför provar inte ICA med mjölk eller köttfärs utan ursprung?

Att förpackningen är av glas och skall sorteras som glas och locket som metall är ICA noga med att påpeka. Varifrån honungen kommer, den som vi äter spelar mindre roll för ICA. Dessutom är burken till storleken förvillande lik den svenska standardförpackningen på 700 gr. ICA Basic Honung innehåller endast 650 gr, man har inte fyllt burken ända upp.
"

Nu börjar honungskriget på riktigt! Personligen har jag samma åsikter om just ICA.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 02 nov-11 kl 14:25
Skitsnygga kapslingar till flytande honung.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 04 nov-11 kl 11:17
Hur ska man vara klädd i slung rummet , eller inte  ;)

Queen B #2 (http://www.youtube.com/watch?v=mzn1fPPBPR0#ws)

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 04 nov-11 kl 11:54
Han ger upp och krafsar! El kniven är inget bra.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 04 nov-11 kl 15:04
Skitsnygga kapslingar till flytande honung.

Till vilka burkar? var?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 04 nov-11 kl 15:08
Den här avtäckning ser lite intresant ut

Disopercolatore fatto in casa (http://www.youtube.com/watch?v=ZrqZ6lTQsF8#ws)

Fast den här verkar vara smidig , värt att prova + Om man tittar så slungar de i bigården , verka så att de är i en myg tält , Mer lokal producerad kan det nog inte bli

Распечатыватель.avi (http://www.youtube.com/watch?v=W2tBlcIJPlg#)

Den här verka vara över veklade , eller behöver en till arm att hålla ramen i mitten.

Станок для распечатки сотовых рамок (http://www.youtube.com/watch?v=zi6tDEEQR_g#)

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 04 nov-11 kl 15:20
Den i mitten verkar intressantast.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 04 nov-11 kl 15:26
Den är lite svenskt (lagom)  ;)

Om han ställde skatt lådan och slungan/avrinnings ställ/baljan närmare + inte visade för kameran vad han gjorde skulle han kunna täcka av 5-6 ramar i minuten .

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 04 nov-11 kl 15:38
Här har vi en annan variant som lutar.

Распечатка мёда (http://www.youtube.com/watch?v=jMSkk7vczYU#)

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 04 nov-11 kl 16:01
En 2 kW ånggenerator kostar måttligt.
http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=&artnr=104420&visa=1-1000&Sort=Populara&Visn=Lista1 (http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=&artnr=104420&visa=1-1000&Sort=Populara&Visn=Lista1)

Med bild och lite info om drifttid.
http://www.swienty.dk/shop/vare.asp?side=0&vareid=104420 (http://www.swienty.dk/shop/vare.asp?side=0&vareid=104420)

Ytterligare en variant från SBIO.

Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 04 nov-11 kl 16:16
Här har vi en annan variant som lutar.

Распечатка мёда ([url]http://www.youtube.com/watch?v=jMSkk7vczYU#[/url])

mvh edward :P


Det syns att det är den b(R)yska varianten där man kan bli av med fingertopparna!
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 04 nov-11 kl 16:33
Skitsnygga kapslingar till flytande honung.

Snygga, var har du hittat dom
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 06 nov-11 kl 17:23
ICA har en ny serie BASIC där även lågprishonung ingår.

46 sek/kg förpackad.

29:90 sek i butik för en 650g burk.

Burken som sådant ser bedrövlig ut.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 06 nov-11 kl 17:48
Honungen på Väddö ligger inte långt efter.

Man kan ju undra vad honungsproducenten som hade kuporna, slungade, silade, tappade på burk och kostade på sig en 4-färgs etikett med sigill fick?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 06 nov-11 kl 19:37
Dom där locken, var har du hittat dom?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 11 nov-11 kl 10:52
Hittade BT ympbilaga i PDF, den finns någonstans på forumet men hittar den inte igen.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Pamp skrivet 12 nov-11 kl 09:21
Jag tänkte att jag skulle köpa 100 kg rostfritt CMF honungskärl, är det någon här var man kan köpa det billigast?
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 nov-11 kl 12:01
Kolla med LP's biodling, men räkna med långa ledtider på CMF material.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 24 nov-11 kl 18:59
Flytande honung för matlagning ... Ni vet.

Att tillsätta 10% fruktos till honung utan att höja HMF halten kan bli svårt.
Det finns sirap som innehållet en hel del fruktos, men skall det till 10% blir det totalt 20% sirap.
Alternativt ren torr fruktos som måste blandas med Max 20% vatten mha värme. Uppvärmning av fruktos ger lätt höga HMF halter.
Så hur gör HF för att inte få höga HMF? Troligen samma och att honung med tillsatt fruktos har betydligt högre HMF än vanlig färskhonung.

Jag har labbat en del och fått min flytande och skall spara och se hur länge den förblir flytande i kylskåp.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 24 nov-11 kl 20:59
"Att tillsätta 10% fruktos till honung utan att höja HMF halten kan bli svårt."

Man kan tillsätta tex fruktos till honung, men man får då faktiskt inte alls egentligen kalla det honung, inte ens om inte hmf halten höjs. Och jag tror inte att HF tillsätter fruktos, dom gjorde ett försök tror jag för ett antal år sedan, och det blev en viss uppståndelse.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 24 nov-11 kl 21:07
Nu vill jag gärna att någon kompetent person svarar!

HF tillsätter 10% fruktos till Svensk flytande honung för matlagning. Honungen hettas dessutom upp för att förlänga honungens hållbarhet.

Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: jacobfor skrivet 24 nov-11 kl 21:19
Svensk honungsförädling tillsätter faktiskt fruktos till honungen men kallar den helt korrekt inte för honung utan "flytande för matlagning"
http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/41/1/ (http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/41/1/)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 24 nov-11 kl 21:30
Fast det står att den innehåller honung från svenska biodlare. Så namnet är bara fiktivt för att kringgå en bestämmelse när man krigat med ett gäng gamla biodlare.
Mera Smak har t ex olika tillsatser i honung utan att det framgår tydligt att det är Import.

Problemet kvarstår. Hur gör HF för att säkerställa att HMF inte ökar stort.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 24 nov-11 kl 21:48
Hur blir det med den elektriska lednings förmågan ? Nog så viktig ej att för glömma  ;) ;D

4 Elektrisk ledningsförmåga

− honung som inte ingår i nedanstående förteckning,samt blandningar av dessa slag av honung högst 0,8 mS/cm
− bladhonung och honung från kastanjeblom,samt blandningar av dessa, med undantag för dem som förtecknas nedan lägst 0,8 mS/cm
− undantag: jordgubbsträd (Arbutus unedo),klockljung (Erica), Eucalyptus, lind (Tiliaspp.), ljung (Calluna vulgaris), manuka (Leptospermum),teträd (Melaleuca spp.)

www.biodlarna.se/website1/20.0.0.0/386/download_386.php (http://www.biodlarna.se/website1/20.0.0.0/386/download_386.php)

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Drönarn skrivet 24 nov-11 kl 21:50
Är vi säkra på att HF är intresserat av HMF halten när det gäller en blandprodukt som har ett ändmål för "smak" sättning
Är HMF halten viktig i detta sammanhang då ..... det är u inte honung längre
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 25 nov-11 kl 10:27
90% är fortfarande honung i flytande form. De som är smaksatta kanske har 1% extrakt och innehåller kanske 99% honung.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 25 nov-11 kl 11:17
Det är som drönarn säger, även om hmf är högt så är det inte honung det handlar om, även om många konsumenter säkert tror att det är honung dom köper.
Vad gäller behandling av honung så finns det metoder som inte innebär upphettning och därmed ökning av hmf halten. Typ ultraljud och liknande. Se tex https://www.google.com/search?q=honey+ultrasonic&rls=com.microsoft:sv-se:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7_____en (https://www.google.com/search?q=honey+ultrasonic&rls=com.microsoft:sv-se:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7_____en) Kanske inget för en enskild biodlare, men HF klarar det, eller så köper dom sin behandlade honung färdig. Grossistledet innan HF köper den från Argentina, Ungern och andra länder som agerar mellanstationer för den kinesiska honungen. Ingen vill ju numera efter pesticidlarmen skylta med att dom använder honung från Kina.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Sanntos skrivet 25 nov-11 kl 13:08
Jag har kollat nu, Hielscher.com har en liten ultraljudsprocessor UIP500hd heter den, som klarar upp till ett par kubikmeter honung per dygn, använder man den så håller sig honungen flytande ganska länge, ca ett år. Den kostar som en rejäl slunga, ev kan man hitta någon begagnad på tex http://www.labexchange.com (http://www.labexchange.com)

Ultraljudsbehandling av honung borde väl vara förbjudet, jag har ingen aning om det är det här i Sverige
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Curt skrivet 25 nov-11 kl 17:08
Jag vet naturligtvis inte hur HF gör för att höja fruktoshalten och minska glukoshalten i produkten Flytande för matlagning, men om jag skulle göra en liknade produkt så skulle jag använda mig av HFCS 90. Denna produkt innehåller 67,5% fruktos, 3,75% glukos, 3,75% maltos och 25% vatten. Det behövs inte så stor tillsats för att höja fruktoshalten till över 40% i en Svensk "normalhonung". Vattenhalten spelar en stor roll vad gäller benägenhet att kristallisera, den bör justeras så nära 20% som möjligt. Ju högre halten fruktos är ju snabbare ökar halten HMF, särskillt i en sur produkt som honung är. Vi skall dock komma ihåg att den enda tillsats man får göra till honung är just honung. Honungsreglementet gäller inte för en sådan här produkt. Alltså är HMF och ledningstal helt ovidkommande.
HFCS står för High Fructose Corn Syrup.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 26 nov-11 kl 16:03
Var säljer man HFCS 90? Produkterna måste vara lättillgängliga.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Curt skrivet 26 nov-11 kl 16:17
Var säljer man HFCS 90? Produkterna måste vara lättillgängliga.
Det finns flera leverantörer, sök på nätet. Skulle tro att minsta förpackning ligger på 250 kg.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 01 dec-11 kl 11:14
Det här luktar import av honung som sedan levererats som svensk ... Vem har anledning att använda antibiotika i Svenska samhällen? Varför får vi aldrig veta vem eller var fulhonungen kom ifrån?
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/25/1/?item=art_art-s1/349 (http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/25/1/?item=art_art-s1/349)

Här är mera info, ekologisk odling enligt artikeln!!!
http://studentreportrarna.sh.se/salt/nyheter/article17603.ece (http://studentreportrarna.sh.se/salt/nyheter/article17603.ece)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Edward. skrivet 01 dec-11 kl 11:47
Bläää oroande att det förkommer , än mer hos en ekologiskt bi odlare ! Vad har hänt? Mygel eller har bi odlaren drabbats av något yttre påverkan? Köpt billig honung och sålt vidare ? Matat bierna med import honung ? frågorna är många !?


Förbjuden antibiotika i svensk honung
 
Mjölby kommun har belagt ett parti honung hos Svensk Honungsförädling AB med saluförbud. Anledningen är honungen innehåller den förbjudna antibiotikan kloramfenikol.
   
"Vid en rutinprovtagning så har jordbruksverket hittat kloramfenikol i honung på Svensk Honungsförädling. Det är saluförbud på den nu. Vi har nolltollerans på antibiotika i animaliska produkter”, säger Helena Wistrand, Livsmedelsinspektör, Mjölby kommun.
   
”Det här är oerhört allvarligt. Jag avbröt min semester i fredags när jag fick höra det här. Det är förbjudet att ha antibiotika i honung”, säger Christer Ankarlid, vd i Svensk Honungsförädling AB.
   
Svensk Honungsförädling AB producerar cirka 950 ton honungsprodukter per år. Bolagets största kunder är dagligvaruhandeln och butikskedjor som Coop, Ica, och Axfood.
   
Totalt rör det sig om 252 kilo honung som nu stoppats vid Svensk Honungsförädlings anläggning i Mantorp.
   
Kloramfenikol ett bredspektumantibiotikum som bland annat hämmar proteinsyntesen i människans benmärg och kan ge upphov till cancer och sjukdomen aplastisk anemi som påverkar produktionen av röda blodkroppar.
   
I Sverige är det totalförbjudet med antibiotika i animalieprodukter.
   
Det är emellertid inte ovanligt att oseriösa biodlare använder antibiotika. I Storbritannien stoppades förra året honung från Kina som innehöll just kloramfenikol.
   
Det händer att kinesiska biodlare sprayar kloramfenikol rakt ner i bikuporna för att bekämpa bakterieinfektioner.
   
Svensk Honungsförädling säger att man köpt det aktuella partiet med den kloramfenikol-förorenade honungen från en privatperson i Västmanlands län.
   
Tack vare ingripandet från Miljökontoret i Mjölby så hann enligt uppgift honungen inte nå dagligvaruhandeln.
   
”Råvaran finns på vårt lager. Den står i slutna kärl och är inte hanterad över huvud taget”, säger Christer Ankarlid.
   
Enligt Christer Ankarlid är det inträffade mycket ovanligt.
   
”Jag har varit här i 7.5 år och inte varit med om det tidigare”, säger han.
   
”Problemet ligger i det här fallet hos en enskild leverantör, och det måste Biodlarnas Riksförbund hantera.”
   
FoodMonitor har varit i kontakt med biodlaren. Hon säger att hon levererat honung till Svensk Honungsförädling i flera år utan problem. Biodlaren är mycket förvånad över myndigheternas agerande.
   
”Jag vet inte vad som pågår. Jag gör som jag gjort varje år. Min honung är ekologisk så jag använder ingen antibiotika”, säger hon.
   
”Jag har inte kunnat sova på grund av det här.”
   
Länsstyrelsen i Västmanlands län gjorde igår tillsyn hos biodlaren och tog prover.
   
”Vi har varit ute på plats och hämtat in mera material som går till analys hos Livsmedelsverket. Vi kan inte dra några slutsatser än”, säger Per Sahlander, länsveterinär, Länsstyrelsen i Västmanlands län.
   
HÅKAN FRISELL

http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/1125-foerbjuden-antibiotika-i-svensk-honung- (http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/1125-foerbjuden-antibiotika-i-svensk-honung-)

http://www.youtube.com/watch?v=qquyMRJV2Q4&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=qquyMRJV2Q4&feature=player_embedded#)!

mvh edward :P
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Aspargus skrivet 02 dec-11 kl 13:20
Aj då, det var verkligen inte bra.
Vi får hålla tummarna att det finns någon "naturlig" förklaring, och att inte biodlaren gjort detta med flit. Blir uppmärksamheten stor kan det drabba förtroendet för svensk honung enormt. Vi är alltså inte bättre än kineserna.. :-\
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 05 dec-11 kl 14:14
Om nu HF hanterar 950 ton per år (se artikel) och man får in ca 400 ton Svensk honung vilket skulle ge 1% bonus. Då står alltså importen för mer än 50% dvs 550 ton utländsk importhonung.
http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/1125-foerbjuden-antibiotika-i-svensk-honung- (http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/1125-foerbjuden-antibiotika-i-svensk-honung-)

Före 2007 hette HF "Honungsförmedlingen" med ett ömsesidigt ägande av SBR, föreningar och LRF någonting för att distribuera och marknadsföra Svensk honung.
Sedan blev det HF och resten vet vi. Den här sagan tar slut nu och jag väntar med spänning på att få ta del av avtal 2012.

HF har alltså blivit den svenska honungsproducentens fiende #1 som inte ens kan gå runt på billig importhonung från EG och icke EG länder.
Ser man till den totala marknaden så figurerar det allt mera förfalskade honungsprodukter med honung och sockerlag i olika recept blandat.
Man ser det i de stora livsmedelskedjorna som pannkakssirap, pankakshonung .. etc. HF tillsätter 10-15% socker (fruktos) till olika produkter.
 
Vem skall marknadsföra Svensk honung? HF - möjligen sina produkter, SBR (??) som inte får ändan ur vagnen till något nuförtiden.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Drönarn skrivet 05 dec-11 kl 15:23
Varför stirra oss på att HF nu ska ha initiativet för den svenska honungen ?
Vad gör vi alla andra istället borde vara frågan !!
SBR gör det som medlemmarna vill att de ska göra det bestämmes årligen vid förbundets årsmöte gör din röst hörd där

Om nu farhågan finns att HF inte ska betala ett rimligt golvpris för svensk honung så får de i det läget ta risken att det inte kommer in nån svensk honung, för det är det enda de inte kan importera
All annan sorts honung finns på världsmarknaden att köpa men inte svensk honung
Vår mission borde vara att betona det inhemska värdet och närheten samt den fina kvaliten vi kan prestera då vinner detta slaget
alla andra som vill ha billig honung får snällt åka till lågprisbutiker o köpa SAE10/30 om de vill
Vi behöver inte vara rädda för ett svenskt "honungsberg" för det finns inte och det lär dröja.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 10 dec-11 kl 15:08
Nu har jag provat eteriska oljor, mentol, eucalypus, pepparmint etc. Doseringen är i alla fall långt ifrån rocket science, några droppar är allt som behövs. Att blanda ingefära, citron, samtliga oljor etc och kalla det för förkylningshonung är rena rävgiftet.
Smakerna fungerar bäst var för sig.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 dec-11 kl 14:10
Den respons jag fått ute är att 500g glasburk är den burk vars format uppskattas mest hos kunderna. Jag kommer att få ställa om till mera 500g och mindre 350g glasburkar.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Drönarn skrivet 12 dec-11 kl 14:41
Bra med 500 grams burk

Men 350 grammaren har ändå ett bättre snittpris
mindre burkar fler köptillfällen ;D
och tilltalar oftare en kundgrupp som är sällananvändare av honung

Det är min erfarenhet
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 dec-11 kl 15:21
En pall 500g kostar mindre och är lättare att förbruka på en sässong. 350g är en megapall med 4.194 burkar med plats för 1.468 kg honung.

En på 500g har 2.992 burkar med plats för 1.496 kg honung.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Drönarn skrivet 12 dec-11 kl 15:35
Ur det perspektivet helt rätt mer kg på mindre antal burk och förvisso enklare att hantera
mindre jobb med etikettering jobbar man målmedvetet med samma burkstorlek så blir det tidsvinster, material och hanteringsvinster att hämta hem

Jag har ändå gått ned nu till 250 grams burkar
på honung med specifik ursprung och det har varit en framgång hittills
vi får se hur långt det räcker
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 dec-11 kl 16:17
Om en pall ger lika mycket är det billigare att packa större förpackningar, det går åt färre etiketter och färre tappningar.

En pall 350g kostar 9.688 och en pall 500g 7.868 sek.

Ett litet plus för lilla burken är att man kan ta ut lite högre kg pris som väl motsvarar/överstiger skillnaden i kostnader.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Drönarn skrivet 12 dec-11 kl 18:56
En populär förpackning i år för många av mina privatkunder har varit 1 kg:s "chica" hinken
där har effektiviteten varit bra.
Många av dessa kunder köpte förr ett flertal glasburkar men har uppskattat nu denna hinkmodell
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Lindell skrivet 12 dec-11 kl 19:41
Hur ser en sådan hink ut?

Jag har 1 kg hinkar i plast.

Jag skriver ut specialetiketter på etikettskrivaren till udda förpackningar, har fungerat bra.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Gladmun skrivet 18 sep-13 kl 09:07
Korrekturet från tryckeriet. De har då lagt in korrekt EAN i samtliga etikettversioner mha de EAN nummer man angivit.

Jag har kryssat och bara lagt ut JPG bilder, klippt EAN etc.
Det är alltså meningen att man själv fixar egna EAN och egen bild, kanske egen text eller en betydligt enklare etikett.

Vad är det för mått på din etikett? Jag skulle vilja ha en etikett ca 65-70 mm bred o 40-45 mm hög som jag kan skriva ut själv. Det måttet passar på 350 gr burk. Men jag kan inte hitta en sån etikett med det måttet att köpa.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: planet4 skrivet 18 sep-13 kl 09:42
Jag köpte transparenta etiketter. Fast det finns nog vita med. Avery har i de flesta format. Jag beställde via Amazon då det visade sig vara dyrt på många ställen i Sverige.

http://www.avery.se/avery/en_se/Products/Labels/Marking/Crystal-Clear-Labels/Crystal-Clear-Labels_L7783_25.htm?N=0&Ns=&refchannel=d55075dda75eb210VgnVCM1000002118140aRCRD (http://www.avery.se/avery/en_se/Products/Labels/Marking/Crystal-Clear-Labels/Crystal-Clear-Labels_L7783_25.htm?N=0&Ns=&refchannel=d55075dda75eb210VgnVCM1000002118140aRCRD)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: Cissi75 skrivet 19 sep-13 kl 09:30

Jag har köpt dessa etiketter nedan och priset blir då ca 1:- per etikett men då tillkommer toner och skrivaren. 

[url]http://www.amazon.co.uk/Avery-Crystal-Durable-63-5x38-1mmTransparent-L7782-25/dp/B001NL6ROS[/url] ([url]http://www.amazon.co.uk/Avery-Crystal-Durable-63-5x38-1mmTransparent-L7782-25/dp/B001NL6ROS[/url])


Ja, jag gillar också den med genomskinlig etikett! Tack för tips om var man kan köpa.
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: didmiller skrivet 14 jul-14 kl 05:03

Det här är min forskning på streckkod generator, kan du se:

ean 13 barcode generator (http://www.keepdynamic.com/office/barcode-in-word.shtml)
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: xiaoyuandlg skrivet 29 jul-14 kl 08:33
Favorit i repris, ett program som gör din numeriska EAN kod till en riktig steckkod.
[url]http://download.cnet.com/EAN-13-Barcode-Generator/3000-2067_4-10907406.html[/url] ([url]http://download.cnet.com/EAN-13-Barcode-Generator/3000-2067_4-10907406.html[/url])


Actually, I do feel quite curious about the barcode thing you mentioned. Since I am new to use barcode tools (http://www.onbarcode.com/), could you guide me something on the practical and detailed skills, I got stuck in problems like ean-13 generator plugin word 2010 (http://www.onbarcode.com/word_barcode/).
Titel: SV: Honungshantering 2011 (ympning, tappning, burkar, etiketter, försäljning)
Skrivet av: yellgar skrivet 06 sep-25 kl 17:13
Enli (http://audiobookkeeper.ru/book/10464)161.3 (http://cottagenet.ru/plan/768)???? (http://eyesvision.ru/lectures/68)CHAP (http://eyesvisions.com)Remi (http://factoringfee.ru/t/1133185)Flas (http://filmzones.ru/t/924464)MARV (http://gadwall.ru/t/898395)???? (http://gaffertape.ru/t/1101787)Good (http://gageboard.ru/t/1094325)Will (http://gagrule.ru/t/847513)???? (http://gallduct.ru/t/1162180)Jean (http://galvanometric.ru/t/945537)Luca (http://gangforeman.ru/t/1069936)Mile (http://gangwayplatform.ru/t/1480700)Pasc (http://garbagechute.ru/t/1144128)Casu (http://gardeningleave.ru/t/1027733)???? (http://gascautery.ru/t/1144000)???? (http://gashbucket.ru/t/819557)???? (http://gasreturn.ru/t/1144144)???? (http://gatedsweep.ru/t/833770)???? (http://gaugemodel.ru/t/1161576)???? (http://gaussianfilter.ru/t/1208204)Func (http://gearpitchdiameter.ru/t/930835)
Roka (http://geartreating.ru/t/928344)More (http://generalizedanalysis.ru/t/920968)???? (http://generalprovisions.ru/t/940615)Earl (http://geophysicalprobe.ru/t/854113)???? (http://geriatricnurse.ru/t/896778)Vict (http://getintoaflap.ru/t/900025)Terr (http://getthebounce.ru/t/767662)Deep (http://habeascorpus.ru/t/1088118)???? (http://habituate.ru/t/1090995)???? (http://hackedbolt.ru/t/834661)Dayd (http://hackworker.ru/t/1124787)Dail (http://hadronicannihilation.ru/t/1102191)???? (http://haemagglutinin.ru/t/1095635)???? (http://hailsquall.ru/t/812918)Juli (http://hairysphere.ru/t/845590)???? (http://halforderfringe.ru/t/811798)???? (http://halfsiblings.ru/t/854468)???? (http://hallofresidence.ru/t/811104)Them (http://haltstate.ru/t/862441)Love (http://handcoding.ru/t/1027413)Magi (http://handportedhead.ru/t/1044396)???? (http://handradar.ru/t/809554)???? (http://handsfreetelephone.ru/t/839162)
Kiha (http://hangonpart.ru/t/873671)Robe (http://haphazardwinding.ru/t/740810)Boys (http://hardalloyteeth.ru/t/567033)???? (http://hardasiron.ru/t/568223)???? (http://hardenedconcrete.ru/t/809486)John (http://harmonicinteraction.ru/t/848561)???? (http://hartlaubgoose.ru/t/672230)???? (http://hatchholddown.ru/t/808727)???? (http://haveafinetime.ru/t/1003559)???? (http://hazardousatmosphere.ru/t/819362)???? (http://headregulator.ru/t/1327904)Sela (http://heartofgold.ru/t/1547241)???? (http://heatageingresistance.ru/t/805839)Circ (http://heatinggas.ru/t/1189168)Judd (http://heavydutymetalcutting.ru/t/1182303)Lady (http://jacketedwall.ru/t/648504)Yosh (http://japanesecedar.ru/t/636624)Alfr (http://jibtypecrane.ru/t/768619)???? (http://jobabandonment.ru/t/639093)Timo (http://jobstress.ru/t/654440)Geor (http://jogformation.ru/t/782259)Push (http://jointcapsule.ru/t/1147279)Funk (http://jointsealingmaterial.ru/t/1147688)
???? (http://journallubricator.ru/t/1066893)???? (http://juicecatcher.ru/t/1147278)???? (http://junctionofchannels.ru/t/1180181)ELEG (http://justiciablehomicide.ru/t/1181682)Pete (http://juxtapositiontwin.ru/t/1183052)???? (http://kaposidisease.ru/t/1179834)Circ (http://keepagoodoffing.ru/t/1180919)???? (http://keepsmthinhand.ru/t/637154)Gior (http://kentishglory.ru/t/1182924)Adio (http://kerbweight.ru/t/1179677)Zone (http://kerrrotation.ru/t/608703)Miyo (http://keymanassurance.ru/t/610871)Sela (http://keyserum.ru/t/1180705)???? (http://kickplate.ru/t/892878)Side (http://killthefattedcalf.ru/t/1203723)Penn (http://kilowattsecond.ru/t/781455)Loui (http://kingweakfish.ru/t/889614)???? (http://kinozones.ru/film/10464)Greg (http://kleinbottle.ru/t/681667)???? (http://kneejoint.ru/t/838247)???? (http://knifesethouse.ru/t/1246668)???? (http://knockonatom.ru/t/755142)???? (http://knowledgestate.ru/t/836304)
Detl (http://kondoferromagnet.ru/t/1238714)??22 (http://labeledgraph.ru/t/1194397)Reds (http://laborracket.ru/t/1090598)???? (http://labourearnings.ru/t/1442548)???? (http://labourleasing.ru/t/1245239)Zone (http://laburnumtree.ru/t/1190408)diam (http://lacingcourse.ru/t/1188683)Zone (http://lacrimalpoint.ru/t/1188326)Zone (http://lactogenicfactor.ru/t/1186671)Zone (http://lacunarycoefficient.ru/t/1193188)Zone (http://ladletreatediron.ru/t/1191765)Zone (http://laggingload.ru/t/1190081)Zone (http://laissezaller.ru/t/1191715)Zone (http://lambdatransition.ru/t/1191752)Zone (http://laminatedmaterial.ru/t/1193195)??13 (http://lammasshoot.ru/t/1184007)Zone (http://lamphouse.ru/t/1184901)diam (http://lancecorporal.ru/t/1184847)Zone (http://lancingdie.ru/t/1186271)Zone (http://landingdoor.ru/t/1188456)Vene (http://landmarksensor.ru/t/1184604)Zone (http://landreform.ru/t/1186735)Zone (http://landuseratio.ru/t/1185065)
Zone (http://languagelaboratory.ru/t/1190866)???? (http://largeheart.ru/shop/1151966)???? (http://lasercalibration.ru/shop/19285)Mini (http://laserlens.ru/lase_zakaz/1865)DAXX (http://laserpulse.ru/shop/14369)INTE (http://laterevent.ru/shop/155062)Meta (http://latrinesergeant.ru/shop/453317)???? (http://layabout.ru/shop/99100)Erns (http://leadcoating.ru/shop/4237)Pres (http://leadingfirm.ru/shop/11814)Wind (http://learningcurve.ru/shop/78575)Alco (http://leaveword.ru/shop/17992)???- (http://machinesensible.ru/shop/17076)???? (http://magneticequator.ru/shop/81104)PETE (http://magnetotelluricfield.ru/shop/18064)Grea (http://mailinghouse.ru/shop/22056)Lost (http://majorconcern.ru/shop/194504)Frui (http://mammasdarling.ru/shop/18182)Refe (http://managerialstaff.ru/shop/158755)Supr (http://manipulatinghand.ru/shop/612323)clas (http://manualchoke.ru/shop/19364)Keyh (http://medinfobooks.ru/book/390)Bonn (http://mp3lists.ru/item/10464)
Vali (http://nameresolution.ru/shop/17931)Giot (http://naphtheneseries.ru/shop/11666)Educ (http://narrowmouthed.ru/shop/12254)???? (http://nationalcensus.ru/shop/18403)???? (http://naturalfunctor.ru/shop/10799)Hasb (http://navelseed.ru/shop/11189)WIND (http://neatplaster.ru/shop/14858)Wind (http://necroticcaries.ru/shop/14786)???? (http://negativefibration.ru/shop/61008)Moul (http://neighbouringrights.ru/shop/10362)???? (http://objectmodule.ru/shop/12270)Vale (http://observationballoon.ru/shop/96980)Chou (http://obstructivepatent.ru/shop/11534)Sidn (http://oceanmining.ru)???? (http://octupolephonon.ru/shop/1706850)???? (http://offlinesystem.ru/shop/146760)???? (http://offsetholder.ru/shop/150444)???? (http://olibanumresinoid.ru/shop/18832)Eric (http://onesticket.ru/shop/50542)???? (http://packedspheres.ru/shop/578054)Droh (http://pagingterminal.ru/shop/584994)???? (http://palatinebones.ru/shop/199400)???? (http://palmberry.ru/shop/203526)
???? (http://papercoating.ru/shop/579345)???? (http://paraconvexgroup.ru/shop/683471)???? (http://parasolmonoplane.ru/shop/1164830)???? (http://parkingbrake.ru/shop/1164966)???? (http://partfamily.ru/shop/122224)John (http://partialmajorant.ru/shop/152559)Edwa (http://quadrupleworm.ru/shop/152594)Mana (http://qualitybooster.ru/shop/35107)???? (http://quasimoney.ru/shop/248708)???? (http://quenchedspark.ru/shop/288799)???? (http://quodrecuperet.ru/shop/15094)XVII (http://rabbetledge.ru/shop/126215)???? (http://radialchaser.ru/shop/22043)Much (http://radiationestimator.ru/shop/59035)Jenn (http://railwaybridge.ru/shop/226274)Leon (http://randomcoloration.ru/shop/395133)???? (http://rapidgrowth.ru/shop/15225)Rani (http://rattlesnakemaster.ru/shop/124852)Your (http://reachthroughregion.ru/shop/20219)???? (http://readingmagnifier.ru/shop/66587)Kyli (http://rearchain.ru/shop/253939)???? (http://recessioncone.ru/shop/394269)???? (http://recordedassignment.ru/shop/13236)
???? (http://rectifiersubstation.ru/shop/1043454)Exce (http://redemptionvalue.ru/shop/1057413)???? (http://reducingflange.ru/shop/1065702)???? (http://referenceantigen.ru/shop/1690329)OFYC (http://regeneratedprotein.ru/shop/121913)Pupi (http://reinvestmentplan.ru/shop/120319)Wind (http://safedrilling.ru/shop/1011543)???? (http://sagprofile.ru/shop/1029207)???? (http://salestypelease.ru/shop/1063120)???? (http://samplinginterval.ru/shop/1329012)???? (http://satellitehydrology.ru/shop/1387157)???? (http://scarcecommodity.ru/shop/1417447)???? (http://scrapermat.ru/shop/1198652)???? (http://screwingunit.ru/shop/122433)???? (http://seawaterpump.ru/shop/2622)Aeso (http://secondaryblock.ru/shop/191238)DEMO (http://secularclergy.ru/shop/103471)Wind (http://seismicefficiency.ru/shop/13703)Fran (http://selectivediffuser.ru/shop/45376)???? (http://semiasphalticflux.ru/shop/166016)???? (http://semifinishmachining.ru/shop/61028)Mini (http://spicetrade.ru/spice_zakaz/1865)Mini (http://spysale.ru/spy_zakaz/1865)
Mini (http://stungun.ru/stun_zakaz/1865)???? (http://tacticaldiameter.ru/shop/75291)???? (http://tailstockcenter.ru/shop/79878)???? (http://tamecurve.ru/shop/81295)Koza (http://tapecorrection.ru/shop/82706)???? (http://tappingchuck.ru/shop/483856)???? (http://taskreasoning.ru/shop/92177)???? (http://technicalgrade.ru/shop/96678)???? (http://telangiectaticlipoma.ru/shop/572291)Bent (http://telescopicdamper.ru/shop/205035)Unde (http://temperateclimate.ru/shop/246579)???? (http://temperedmeasure.ru/shop/376134)???? (http://tenementbuilding.ru/shop/405265)tuchkas (http://tuchkas.ru/)???? (http://ultramaficrock.ru/shop/444097)Visu (http://ultraviolettesting.ru/shop/465146)