Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: strandråg skrivet 29 okt-11 kl 20:14

Titel: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: strandråg skrivet 29 okt-11 kl 20:14
Var ute idag o plockade en massa fläderbär, bland dom sista som fanns kvar f ö. Kokte sylt på dom, MEN undrar varför resultatet blev så förbannat kvistigt:/? Smaken är väl någorlunda, men det krasar mellan tänderna o man får tugga jättelänge för att få i sig det. Kras kras, massor med kärnor, men varför är dom inte mjuka? Sylt ska ju vara mjuk, så att säga.

Beror det på att jag plockat för sent på året? Eller är det bara fel på mig helt enkelt :)?
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: Västgötamor skrivet 29 okt-11 kl 22:51
Det är nog bättre om du gör gele eller saft på dem, och jag har hört om en som gjorde chlänge du än kokar, men dem silar men ju utney på sina. Kärnorna mjuknar inte hur bort om man gör saft o gele, eller likör för den delen...
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: Västgötamor skrivet 29 okt-11 kl 22:55
Det blev visst lite fel, här kommer det riktiga svaret
Det är nog bättre om du gör gele eller saft på dem, och jag har hört om en som gjorde chutney på sina. Kärnorna mjuknar inte hur länge du än kokar, men dem silar man ju bort om man gör saft o gele, eller likör för den delen...
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: kurt skrivet 30 okt-11 kl 03:23
Det får varken att koka äppelmos eller körsbärsmarmelad heller utan att det krasar mellan (eller av) tänder pga kärnor! Dessutom innehåller väl inte fläderbär pektin, så det måste väl bli mycket rinnig sylt om man inte blandar med någon pektinkälla?
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: strandråg skrivet 01 nov-11 kl 17:45
Pektinkälla, enligt receptet:

1 kg svarta fläderbär
3 dl vatten
2 syrliga äpplen
600 gram syltsocker
2 krm natriumbensoat

Klippte bort en rejäl massa kvistar o sånt skit, ändå var det väldigt tidsödande att rensa ut all halvmjuka smågrenar ur den färdigkokta sylten (med facit i hand borde jag dragit bärklasarna genom en blåbärsplockare, ett finmaskigt galler eller liknande).
Eller om nån har nåt annat bra tips på hur man gör det?

Har en påse färska fläderbär kvar i kylen, kanske blir saft på det då :).


Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: bjork skrivet 01 nov-11 kl 18:00
Vin eller likör laget på fläderbär er riktig godt   ;D
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: Cauldron skrivet 01 nov-11 kl 18:44
Det är en god idé att rensa noggrant, endast blommor och bär kan användas på flädern, resten är giftigt.
Prova att repa dem med en gaffel.
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: kurt skrivet 01 nov-11 kl 19:04
Ja, även när många gör saft på blomklasar så är det många som tar med även blomskaft, som inte skall vara med!
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: sannah skrivet 25 okt-12 kl 21:24
Nu blev jag intresserad, för nåt år sen så åt en väninnas flicka fläderbär och kräktes sedan, på sjukvårdsrådgivningen sa de att bären är svagt giftiga, jag blev alldeles förvånad! Nu läste jag äntligen på lite, och på Wikipedia står det:

"Växtens blad, bark och rötter innehåller ett gift, sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. Vid kokning splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner. Även omogna bär och frön i mogna bär innehåller ämnet, vilket gör att de råa bären inte bör ätas."

Vilket skulle förklara varför flickan blev dålig.
Men, om man då kokar de hela klasarna så borde det väl inte vara något problem eftersom det står att giftet bryts ner av värmen, eller? Frågan kanske är hur länge man måste koka stjälkarna för att dessa ska bli ogiftiga..?
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: TheoA skrivet 25 okt-12 kl 21:36
Man skall frysa dem ett dygn först för säkerhetsen skull :)
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: hon på torpet skrivet 25 okt-12 kl 21:59
försvinner giftet vid frysning? kan man då koka saft på hela bärklasar och sila?
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: TheoA skrivet 25 okt-12 kl 22:29
Jag har gjort så då jag läste att man ska göra så i ett recept. Giftet skulle visst försvinna vid frysning..
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: kurt skrivet 26 okt-12 kl 03:47
Frysningen kan möjligen få dem att smaka något sötare (jämför med att man fryser rönnbär), men det påverkar ingen giftighet. Och de är inte speciellt  giftiga heller, man måste nog äta mycket råa fläderbär om man skall få några symptom.

Är du säker på att inte var druvfläder som sjukvårdsrådgivningen talade om?
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: oskarsoderberg skrivet 26 feb-18 kl 00:27
Druvfläder är mycket giftiga, var säker på att det inte är druvfläder du plockar.

Ätbar fläder har flata blomklasar, druvfläder runda blomklasar. Ätbar fläder har svarta bär och druvfläder röda bär.
Titel: SV: Fläderbärssylt - hjälp!
Skrivet av: kurt skrivet 26 feb-18 kl 04:09
Druvfläder är mycket giftiga, var säker på att det inte är druvfläder du plockar.

Ätbar fläder har flata blomklasar, druvfläder runda blomklasar. Ätbar fläder har svarta bär och druvfläder röda bär.

Nej, druvfläder är inte mycket giftig, och tillagar man den så är det inget problem, det har man traditionellt gjort i USA

https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=SARA2 (https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=SARA2)