Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: TillVaraTa skrivet 23 nov-11 kl 21:08

Titel: Surdeg av surkål.
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 23 nov-11 kl 21:08
Vilda funderingar kring surdegsbaket här, känner att jag behöver utvecklas.

Frågan lyder: Går det att starta en surdeg av finhackad surkål och mjöl, och vilka effekter skulle det ge? Tänker smak, konsistens, syra och så vidare nu. Någon som provat?

Jag frågar för att jag tycker om kål i bröd, har bakat många olika sorters bröd med många olika sorters kål.

Vad tror ni?
Titel: SV: Surdeg av surkål.
Skrivet av: Dagen skrivet 23 nov-11 kl 21:13
Jag har också tänkt den tanken och vill bara uppmuntra dig till att testa. Bara gör det så får vi ser vad som händer vet ja!
Man kan ju också tänka sig att man startar en surdeg på färdigt spad från en tidigare surkål.

Hur brukar du krydda, om alls?
Titel: SV: Surdeg av surkål.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 nov-11 kl 21:41
Det värsta som kan ske är att du misslyckas.
Titel: SV: Surdeg av surkål.
Skrivet av: Anders S skrivet 23 nov-11 kl 21:50
Jag har testat en gång för länge sen och det gick inget vidare.
Titel: SV: Surdeg av surkål.
Skrivet av: kurt skrivet 24 nov-11 kl 04:09
Återigen varför? Folk startar surdegsbröd på filmjölk, vassle, äpplen (och annan frukt) och nu alltså vitkål, men det är ju inte samma kolhydrater i dessa olika matprodukter, och mjölksyrabakterierna är ganska specialiserade till sina egna specifika kolhydratkällor. Mjölksyrabakterier från mjölkprodukter bryter t ex naturligtvis ned laktosen i mjölken, medan mjölksyrabakterier  i mjöl måste kunna växa på mycket större kolhydrater.

Det är ju i princip helt säkert att starta på en lös rågsurdeg, sedan kan man byta mjöltyp om man vill.

Ingen skulle väl få för sig att starta vin eller cider jäsning med mjöl som grund?
Titel: SV: Surdeg av surkål.
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 24 nov-11 kl 12:50
Hur brukar du krydda, om alls?

Kryddar med vad jag känner för och har hemma, ibland blir det bra, ibland blir det skit.

Återigen varför?

Ingen skulle väl få för sig att starta vin eller cider jäsning med mjöl som grund?

Hrm... Där sa du nåt. Ja, varför inte?
Har en mycket trevlig surdeg med äpple och honung här. Förstår inte varför det skulle vara fel att experimentera?