Alternativ.nu
Djur => Getter => Getslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Getterna på berget skrivet 24 nov-11 kl 20:42
-
Slakt av bock killing till mat
Har genbanks getter, lappget alltså ganska små getter.
När man inte kan sälja alla bockar till avel så ska de slaktas och bli mat.
Hur vet man att en bockkilling kan slaktas utan risk att det blir någon "bismak" av bock i köttet.
Liknande det som blir om man slaktar galtar för sent.
Hade tänkt mig att den inte skulle vara allt för liten slaktkropp.
Har det varit i någon annan tråd så hänvisa gärna den som vet
Getar´n
-
Jag har ätit bockkött från bockar som varit 4-5 år gamla utan att känna någon bismak på köttet. Man måste vara noga vid slakten och se upp med könskörtlar, urin- och gallblåsa, men det gäller ju all slakt. Före slakten klippte jag ibland av den mest nerkissade delen av raggen på mage, baksida av framben, hals, bog osv. Rökt getkött är en delikatess :).
-
Jag har alltid tagit bockkillingar vid ca: tre månader. Ok, inte så stora men garanterat fria från bocksmak. Bättre kött får man leta efter.
-
Tog en bock som jag tror brunstade.
Smakade inget konstigt.
Var första geten som jag ätit iofs men i alla fall.
Tycker för övrigt att getkött är toppen!
-
Inga problem med bockkött! Även vuxen bock smakar bra. Och Du, Getar'n, som är god vän med Dina getter, och är rädd om dem in i det sista, hos Dig blir köttet ju fritt från stresshormoner. Extra gott, både kulinariskt och etiskt! :)
-
Kolla in goda recept från medelhavet, marockanska recept på get är fantastiska. Camilla Plum hade något bra recept häromveckan, tror hon använde får, men get går lika bra.
Getkött är fantastiskt, har aldrig känt någon bismak. Men tvätta kroppen noga efter slakten, innan den hänger, så att slaktkroppen garanterat är ren från såväl rester från inälvor som från ev smuts som kommit från skinnet. Nu är det en ung get du slaktar, men getkött blir godast i olika grytor, tycker jag. Ger fantastisk smak och blir mört och gott när det tillagas långsamt. Om man steker kotletter och liknande så är det lätt att köttet blir lite segt, getkött är magert och eftersom getter rör sig mycket så är musklerna tätfibriga.
-
Men tack så mycket för alla bra och konstruktiva svar!! Ni är snabba kunniga och humoristiska i era inlägg här på forumet, jag skrattar ofta åt era dråpligheter.
Jag trodde faktiskt att det skulle vara kört när de blivit könsmogna.
Det låter ju jättebra, då kan jag ju spara ev bockar lite längre om det skulle dyka upp någon G bank som vill ha en bock framåt sommaren året efter den är född!
Jag var lite extra orolig i höst då vi slaktar linderödare, blandat kön. som börjat rida på varann! OPS! nu vart det grisar förlåt!
Den getkillingbock som jag varit nära att slakta ska nu iväg söderut på parningsuppdrag. Han klarade sig så här länge för att det är fullt i alla frysar...
Vi hörs igen ha det gott Getar´n
-
Inga problem med bockkött! Även vuxen bock smakar bra. Och Du, Getar'n, som är god vän med Dina getter, och är rädd om dem in i det sista, hos Dig blir köttet ju fritt från stresshormoner. Extra gott, både kulinariskt och etiskt! :)
;D Var är tackknappen !!! ;D
Du är härlig Trollmor även när du inte stryker mig medhårs!
-
Den getkillingbock som jag varit nära att slakta ska nu iväg söderut på parningsuppdrag. Han klarade sig så här länge för att det är fullt i alla frysar...
Tala om dramatisk svängning i den bockens livsöde ;D! Från destination frysbox till ett uppdrag som avelsbock :D !
-
;D Var är tackknappen !!! ;D
Du är härlig Trollmor även när du inte stryker mig medhårs!
Tackknappen har Du ju hittat: ;D eller :D
Och tack för blommorna ... :-[ :-*