Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: javill skrivet 14 dec-11 kl 12:31

Titel: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 14 dec-11 kl 12:31
Fick en check från ett slakteri idag. Sålde 11 ettårsbaggar. De var inte mycket att ha ur köttsynpunkt men, 297 kronor känns lite lite. På avräkningen står inte antal men, djurslag får, P+1 18,3, 1:30 summa, 23:30. Totalen är sedan 237:30 + moms. Jag fattar inte hur de räknat.

Någon som vet hur man tyder avräkningar?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Vera-Jean skrivet 14 dec-11 kl 13:03
Hej !
Du ska fundera över när du skickar dina djur på slakt. Marknadsavdraget för får (äldre än 1 år) är 50 kr / styck. för får som har slaktvikt mellan 15 och 22,9 kg var betalningen förra veckan 4,87 kr /kg. För djur under 15 kg 0 kr !! Därutöver var det avdrag med 2 kr /kg för djur med fettgrupp 1, som anses för magert. Priserna jag hänvisar till är swedish meats noteringar. Titta på www.sls.scan.se (http://www.sls.scan.se) och klicka på notering Nöt och lamm 2011-49 (alltså förra veckan).
Om det är till dem du har skickat djuren så borde du ha en ganska noggrann redovisning med alla individer, vad du har fått betalt, vilka veterinära anmärkningar som finns, och vilka avdrag som har gjorts.
Lycka till !
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 14 dec-11 kl 13:17
Tack för ditt svar. Det var en bra förklaring av tänket  Nej, är inte till dem jag sålt och allt som står på avräkningen är det jag skrev ovan.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Vera-Jean skrivet 14 dec-11 kl 13:24
Ja det var ju mycket på en gång, jag glömde "översätta" den text du återgav.
P står för att djuren indelas enligt ett klassningssystem som bygger på muskel/köttansättning ; EUROP, där E är det bästa och P det sämsta. Tyvärr hamnar ofta djuren där när de är av lantras, tillexempel, och extensivt uppfödda enbart på bete.
+1 betyder i klartext lite för låg fettansättning. 2 och 3 ger bäst betalt, sedan blir det för fett.
18.3 är vikten och 1.30 vad du fått betalt per kg. De verkar tillämpa någon sorts enhetsbetalning, om de möjligen har tagit en genomsnittsvikt och hamnat på 18.3 ? men kan du inte kontakta slakteriet och fråga ? Fråga även om ev. veterinära anmärkningar. De kan vara bra att veta, om man t.ex. har problem med parasiten leverflundra. Slakterierna är inte skyldiga att rapportera dessa till leverantören, men om man frågar brukar man få svar.  ;)
Mvh
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hursomhelst skrivet 14 dec-11 kl 14:22
what?!?!?!?
1,30 per kg?

Jag kan inget om slakt... men va fanken... 1,30?!??!?!? Då borde man väl lika väl kunnat äta sig ordentligt mätt själv, och desstom har frysen full av hund och kattmat?!

usch, nu blev jag mörkrädd!!!!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Luppa skrivet 14 dec-11 kl 14:48
Jag tycker också att det är skrämmande... I butiken kostar köttet lika mycket, oavsett om uppfödaren fått 1:- eller 50:- per kg  >:D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hallstabonden skrivet 14 dec-11 kl 15:00
Fördjävligt rent ut sagt,ursäkta uttrycken...men vilket jävla ruffel och båg av slakterierena.Fy faaan,jag blir så upprörd så hjärtat stannar snart tror jag.Hund och kattmat är svindyrt.Lika så fårsalami.Vartenda slakteri skall tamefan bojkottas.
Du måste ju fråga dom om köttet går till hundmat eftersom det är så dåligt.Nä,hemslakt och svartförsäljning.Detta om något uppmanar väll till detta
Jag mår illa!!
Ettårskött är väl bland det bösta man kan ha!
Nu vet du ju,hemslakt och jävligt stor familj som du "skänker" ditt kött till.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Halte skrivet 14 dec-11 kl 15:08
Ja det är helt sjukt.. Jag pratade med en granne som har Jersey-kor, för några år sedan fick han ibland minus tillbaka efter slakt på kor.. Nu får han i.a.f. någon tusenlapp tillbaka men även det är ju sjukt dåligt betalt. Visst är det inte så mkt kött på en ko av rasen jersey men 1000 kronor för det är skamligt, ut i butiken kommer det ju i vilket fall som helst och hund-/kattmat blir det ju också, och så huden också.

Nej slakterierna och butikerna är ena jäkla ockrare..

Hur i helsike kan lamm vara så vansinnigt dyrt i affären när man knappt får något betalt vid slakt?  Vilket led är det som tar pengarna? Slakteriet? Affären?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 14 dec-11 kl 15:19
Men ser man till att hamna i en bra klass, så är ju priset närmare 30 kr/kg, det kan väl knappast vara så dåligt.

http://www.scan.se/aciro/bilddb/objektvisa.asp?idnr=ITBg3JBL2nAJ7jxY1OMKaG4lntBETL8BU0O0NebaKPsV2TO9Et6CnO0ZgOLK (http://www.scan.se/aciro/bilddb/objektvisa.asp?idnr=ITBg3JBL2nAJ7jxY1OMKaG4lntBETL8BU0O0NebaKPsV2TO9Et6CnO0ZgOLK)

Vet inte om den länken funkade för er..

men här då, men så får man själv klicka vidare..

http://sls.scan.se/notering/ (http://sls.scan.se/notering/)
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Vera-Jean skrivet 14 dec-11 kl 15:20
VEm som lägger på priset ?
Både och skulle jag tro. Plus att vi har för dålig kunskap hos konsumenterna. Jag anlitar endast i undantagsfall det stora slakteriet.
I stället slaktar jag  mina lamm på ett lokalt slakteri och betalar för det 400 + moms. Utöver det kostar frakten dit av djuren, samt vid hämtning av köttet. Men sedan säljer jag de färdigstyckade lammen för 95 kr / kg inkl. moms (12 %). lammen väger mellan 16 och 18 kg vid slakt och är oftast klassade O eller o+. både bättre och sämre klassning har förekommit, men priset till kund blir detsamma. Då blir det ett litet överskott som täcker foder, strö, stängsel, veterinärkostnader, fårklippare mm.
Sedan skickar jag hudarna på beredning. Kostnad för frakt och beredning kanske 400 kr/st + moms men priserna mellan 1000 och 2000 kr + moms ut. Där differentierar jag priset till skillnad från köttet.  Detta blir ju då det överskott som kan ge mig en liten lön.  Dock inget man kan leva på, men lite lättare att motivera till djurhållning blir det ju.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Vera-Jean skrivet 14 dec-11 kl 15:24
Helt riktigt. Bättre klassning = bättre betalning. Och dessutom; om man säljer lammen som lamm, när de är runt halvåret så har man även sparat in foderkostnaden för att hålla dem en hel vinter, om de är födda på våren. Inte heller behöver man klippa dem (lag på fårklippning min 1g/ år).
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hallstabonden skrivet 14 dec-11 kl 16:39
Ja det är helt sjukt.. Jag pratade med en granne som har Jersey-kor, för några år sedan fick han ibland minus tillbaka efter slakt på kor.. Nu får han i.a.f. någon tusenlapp tillbaka men även det är ju sjukt dåligt betalt. Visst är det inte så mkt kött på en ko av rasen jersey men 1000 kronor för det är skamligt, ut i butiken kommer det ju i vilket fall som helst och hund-/kattmat blir det ju också, och så huden också.

Jaa,för djävligt är detta!! Kan ju tala om,att för några år sedan nödslaktade jag en treårig ko,denna ko hade fastnat med frambenen samt brytit av dessa.Ja stackars kossa,men som tur var så vart hon fort avlivad.Hur som helst,detta kött tog vi tillvara på,ok fet som tusan,vart mycket putsande.Men gisses vilket kött!!Hon fick hänga i ett kylrum i ca 4 veckor innan vi styckade.Godare kött har jag inte ätit.En mörk mörk röd färg på detta,inte blekt som på ungdjur.Entrecoten var så mör,tuggmotstånd fanns inte.Tänker ofta på det köttet.Sådant som slakteriet klassar som "skit".Hlet klart skall dom bojkottas dessa stora ockrare.Att dom bara har mage att vara så djävla fräcka.Klart som faan dom klassar ner köttet för att tjäna pengar.Hur skall denna policy få folk att vilja satsa på djurhållning??faan man blir ju skyldigt när man lämmnar djur.Hon jag hämtade min avelsbagge hos nere i ljusdal,hade ifjol eller förra året skickat 24st tackor till slakt,hon fick betala över 700kr!!!
VART TOG KÖTTET VÄGEN DÅ??.
Är ju kanske för vissa inte så svårt att lista ut vart det slakteriet låg,eller??

Nej slakterierna och butikerna är ena jäkla ockrare..

Hur i helsike kan lamm vara så vansinnigt dyrt i affären när man knappt får något betalt vid slakt?  Vilket led är det som tar pengarna? Slakteriet? Affären?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Grimla skrivet 14 dec-11 kl 16:42
Fick en check från ett slakteri idag. Sålde 11 ettårsbaggar. De var inte mycket att ha ur köttsynpunkt men, 297 kronor känns lite lite.
25kr styck för baggarna det är lite  :-\

Jag pratade med en granne som har Jersey-kor, för några år sedan fick han ibland minus tillbaka efter slakt på kor.. Nu får han i.a.f. någon tusenlapp tillbaka men även det är ju sjukt dåligt betalt.
Min granne har fått 400 kr för sina Jerseykor till slakt nu i höst.
Skaplig förlust om man köpt kon dyrt  ;D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Luppa skrivet 14 dec-11 kl 22:34
Vi köpte Herefordkvigor av slakteriet förra hösten. 25000:- kostade de. Tanken var att vi skulle ha dem som dikor, men temperamentet var inget vidare så vi födde upp dem till slakt i stället. Skickade dem nu i höst, 20000:- fick vi.
Räknade ut att vi gick ca 20000:- back på dem, arbetet inte inräknat utan bara rena kostnader.
Men som sagt, i butik märks det ingen skillnad på priset.  >:D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hustran skrivet 14 dec-11 kl 22:46
Det märkliga är ju att förut,på SCAN så klassade man lammen genom att se på knäleder osv. om de skulle klassas som lamm eller får. Du kunde tom. få en bagge 1-2 år klassad som lamm. På vårt lilla slakteri så går man efter öronmärkningen numera. Skumt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Vera-Jean skrivet 14 dec-11 kl 23:39
Det märkliga är ju att förut,på SCAN så klassade man lammen genom att se på knäleder osv. om de skulle klassas som lamm eller får. Du kunde tom. få en bagge 1-2 år klassad som lamm. På vårt lilla slakteri så går man efter öronmärkningen numera. Skumt.
javisst. Jag hade några tackor och baggar kvar från fjolåret och skickade dem i månadsskiftet juli/augusti eftersom jag inte vill sälja kött direkt till kund när det är mitt i sommaren. (Alldeles för varmt) Två hade lammat och de gick som tackor, resten klassades som lamm. Helt otroligt. Bra avräkning och skinnen var helt underbara ! Men, jag har ju haft bra mycket högre kostnader för dem, eftersom de gick kvar en hel vinter. Ändå ingen brakförlust. Fast hur det där gick till förstår jag inte. De måste ha varit ouppmärksamma på slakteriet...
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Lorita skrivet 14 dec-11 kl 23:54
Det märkliga är ju att förut,på SCAN så klassade man lammen genom att se på knäleder osv. om de skulle klassas som lamm eller får. Du kunde tom. få en bagge 1-2 år klassad som lamm. På vårt lilla slakteri så går man efter öronmärkningen numera. Skumt.

Då kommer jag aldrig ha några lamm slaktade eftersom jag tänker starta min nummer serie på 1 och köpa brickor för flera år framåt  :o

Nu är det inget problem, jag tänker ta återtag och det som slaktas hamnar i min frys  :D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Charlotte skrivet 14 dec-11 kl 23:59
javisst. Jag hade några tackor och baggar kvar från fjolåret och skickade dem i månadsskiftet juli/augusti eftersom jag inte vill sälja kött direkt till kund när det är mitt i sommaren. (Alldeles för varmt) Två hade lammat och de gick som tackor, resten klassades som lamm. Helt otroligt. Bra avräkning och skinnen var helt underbara ! Men, jag har ju haft bra mycket högre kostnader för dem, eftersom de gick kvar en hel vinter. Ändå ingen brakförlust. Fast hur det där gick till förstår jag inte. De måste ha varit ouppmärksamma på slakteriet...
Nej, tvärtom var dom väl uppmärksamma :)
Dom kollade på slaktkroppen istället för öronnumret.
Har också sålt några "äldre" som klassats som lamm, hörde på en fårträff att det inte är alltför ovanligt, och då fungerar väl besiktningen av ledytorna osv...
Mvh
Charlotte
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 15 dec-11 kl 08:06
Helt klart så Charlotte, men de ska gå efter ledytor. Har själv skickat massor av baggar på 1,5 - 2 år och endast fått enstaka klassade som får. MEN, min erfarenhet är att ledytorna ändras snabbare på djur som ges kraftfoder och då måste man få iväg dem tidigare. Hade finullstacklamm som klassades som får vid 10 mån.
Men som sagt, långsam tillväxt ger längre lammstatus. Sedan skiljer det på olika raser också.

Men det stämmeratt butikerna inte kna köpa detta "billiga" kött, utan priset är det samma. Även de som klssas under betalning säljs för samma pris, oftast till just restauranger, då de inte vill ha stora texel-racks!
Så vem skor sig? Inte bonden iaf.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Falin skrivet 16 dec-11 kl 15:57
Men det är väl klart att man ska få betalt efter klassning? Ju bättre klassning - desto mer betalt. Annars är det ju inte lönt att lägga ner tid på avelsarbete och utfodring om man inte tjänar på det.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Luppa skrivet 16 dec-11 kl 16:35
Men det är väl klart att man ska få betalt efter klassning? Ju bättre klassning - desto mer betalt. Annars är det ju inte lönt att lägga ner tid på avelsarbete och utfodring om man inte tjänar på det.

Givetvis! Men 1.30 per kg, är inte det lite väl lågt? Köttet säljs ju ändå för samma pris till butik, slakterierna tjänar betydligt mer på köttet än uppfödaren. Det tycker inte jag är ok!
Har funderat väldigt mycket på den här tråden, jag tycker att det är fruktansvärt! Vi tyckte att det var som en käftsmäll att få 10:- kg för våra kvigor (de "sämsta", som vägde under 250 kg slaktade), men 1.30...  :o
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: tinna.m skrivet 16 dec-11 kl 16:45
Någon som vet hur man tyder avräkningar?
Går det inte att väga innan för att undvika 1:30/kg priset?
Pst. Säljer du till mig kan du få mer betalt, mao hemslakt?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 16 dec-11 kl 19:43
Går det inte att väga innan för att undvika 1:30/kg priset?
Pst. Säljer du till mig kan du få mer betalt, mao hemslakt?

Jag har nu fått lite bättre klarhet i det hela. Det visade sig att en sida av avräkningen saknades och där stod de andra tio vikterna med. Några var klassade i klass O och slaktvikterna var mellan 12 och 24 kg men, vi fick 1,30/kg för alla. Antagligen för att alla gick som får eftersom de var över ett år gamla. Det var jättefina djur så det var lite surt och köttet är kanon. Vi slaktade några till oss själva veckan innan.

Det var inte meningen att det skulle bli så här. De skulle egentligen gått iväg i början på september då vi hade en köpare som skulle slakta på slakteriet i Nässjö men, då de misskött sig så stängdes det och vår köpare drogs sig ur. Så då hade vi 17 ettåringar plus ännu fler lamm från i år som skulle slaktas. Hösten är ju inte lättaste tiden att bli av med lamm. Vi frågade på vårt slakteri om de ville ta dem och han försökte men, det drog ut på tiden och till slut sa han att det var ett annat slakteri som ville köpa av honom så de sista 11 som vi inte kunde bli av med slaktades lokalt här men, hämtades av det andra slakteriet (ihop med ännu fler djur).

Vi behövde bli av med dem innan vintern annars hade det blivit ännu dyrare än det redan blivit. Vi var tvungna att ha dem inne sista tiden också eftersom vi inte kunde ha kvar dem på betet med tanke på årstiden och stallet är för tungjobbat för att ha så många inne en hel vinter. Vi tog i alla fall skinnen så det är ju alltid något. Vi har redan frysarna fulla så vi kunde inte ta hem mer och alla våra kunder hade redan handlat det de ville ha och för att få en lösning på det hela blev det som det blev. Så där kan man prata om förlustaffär.  :P Får väl fråga på Ex bokföringsskola hur jag ska bokföra förlusten. I vanliga fall så säljer vi köttet för 85:-/kg och det känns onekligen lite bättre.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 17 dec-11 kl 13:57
Får väl fråga på Ex bokföringsskola hur jag ska bokföra förlusten. I vanliga fall så säljer vi köttet för 85:-/kg och det känns onekligen lite bättre.

Eftersom du aldrig fått in pengarna, finns det heller inget att bokföra.. ;) Förlusten i räkenskaperna uppstår ju av sig självt, eftersom intäkten blir så liten.

Däremot.. och det är ju nåt att tänka på.. så har man ju en rolig siffra att sätta in i de 'egna uttagen' av kött... De ska ju värderas till marknadsvärde..... ::)
100 kg kött till dig själv skulle du alltså kunna bokföra som ett eget uttag om 130 kr.. Frågar skatteverket så är det bara att stoppa avräkningspappret under näsan på dom :)
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 17 dec-11 kl 22:32
Däremot.. och det är ju nåt att tänka på.. så har man ju en rolig siffra att sätta in i de 'egna uttagen' av kött... De ska ju värderas till marknadsvärde..... ::)
100 kg kött till dig själv skulle du alltså kunna bokföra som ett eget uttag om 130 kr.. Frågar skatteverket så är det bara att stoppa avräkningspappret under näsan på dom :)

 ;D Sedär, inget ont som inte har något gott med sig!  :D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: johan svensson skrivet 25 dec-11 kl 18:04
Väldigt konstigt att 12 månadersbaggar klassas som får.
De baggar jag lämnar vid påsk är mellan 11-13 månader gamla och har alltid klassats som lamm.
Är de då  i klass R-U ,2+-3  ,21-22kg så ligger ju priset runt 950 kr st.
Men ett djur som har P  1+ håller inte alls den kvalitet som slakteriet kräver och då tappar man ju tilläggen och avdragen blir grymma.
I ditt fall hade nog några hundra kilo pellets betalat sig bra .
Alla vet ju att skall man få ut något så måste man lägga ut (pengar) och kvalitetskontrollen innan slaktanmälan måste utföras noggrant.
Mina 32 lamm som skulle gått vecka 52 höll inte måttet och då kan man inte skicka.

Alla råkar ut för detta någon gång ,det är bara att bita ihop och lära sig till nästa gång.

Johan
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 25 dec-11 kl 18:37
Jag ville skicka nu oavsett för att slippa börja tilläggsfodra. För att inte förlora ännu mer pengar helt enkelt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: grimbart skrivet 25 dec-11 kl 19:32
Sjukt! Hemslakta istället! Det är ju fan ett hån!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 dec-11 kl 19:47
Just vad jag tänkte föreslå, Grimbart!  Bättre djurskydd och bättre kontroll över hygien och sånt.  Om man vill.

Men hur går det då med lagligheten?  Ingen inkomst av sålt kött, eller hur?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: ieenilorac skrivet 25 dec-11 kl 20:02
Nej, man får ju inte sälja hemslaktat kött, så därmed kan man ju inte ta upp några inkomster från det köttet  ;).

Men man kan ju ha väldigt många släktkalas där släkten får ta hem resterna.... (Inte helt säkert med lagligheten där heller, hemslaktat kött ska användas till dem som bor på gården, men ingen har mig veterligen dömts för att bjuda andra på kött hemma hos sig själv.)
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 dec-11 kl 20:09
Nej, ingen har dömts - ännu.  Men blir det volym på försäljningen, lär myndigheterna vilja stipulera ett exempel ...

Jag har tolkat det så, att ett starkt skäl för att sälja till slakterier är just att förebygga problem.

Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: mwson skrivet 25 dec-11 kl 20:48
Kan man inte sälja det levande och hjälpa köparen med slakten :)
Han behöver ifs rega sej som fårägare men kan ju stalla in på uppfödargården och använda det se-numret, då blir det ju hemslakt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 dec-11 kl 20:57
Vem blir ansvarig för eventuellt djurplågeri då?

TS, säg till om det börjar bli OT!

Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: mwson skrivet 25 dec-11 kl 21:02
Vem blir ansvarig för eventuellt djurplågeri då?
Om man inte vet hur man gör ska man naturligtvis inte slakta, eller hur menar du?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: grimbart skrivet 25 dec-11 kl 21:40
Just vad jag tänkte föreslå, Grimbart!  Bättre djurskydd och bättre kontroll över hygien och sånt.  Om man vill.

Men hur går det då med lagligheten?  Ingen inkomst av sålt kött, eller hur?
ingen inkomst? Vad är nån krona kilot hos slaktarn? Knappast nån inkomst,det är tamejfan ett skämt! Jag skulle hellre käka det själv om jag så fick äta det varje dag.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 dec-11 kl 21:45
Att slakta hemma är inte alldeles olagligt, men närapå!  Man får inte sälja det, inte ge bort det, inte bjuda på det.  Så det kan inte bli någon som helst volym, innan Höga Vederbörande börjar titta undrande ...  Bara en sån sak som momsredovisningen ...

Att slakta hemma är en helt annan sak än att lasta djuren på en bil som kommer och hämtar.  Sen föreslogs att man ska sälja dem levande och hjälpa köparen att slakta.  Jag kan tänka mig en hel hög med problem!  T ex att köparen vill slakta utan bedövning av inbillat religiösa skäl, eller att varken köpare eller säljare är särskilt haj på det.

Frågeställningen är helt klart intressant.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 25 dec-11 kl 21:56
Läste igenom tråden, det låter vansinnigt allting.
Vad är det som ligger bakom det här, är det något politiskt?
Var vill dom komma?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: grimbart skrivet 25 dec-11 kl 22:01
Men om man tar tebax köttet ifrån slaktarn då? Hur dyrt blir det? Man kan ju sälja då eftersom det är lagligt slaktat,måste väl löna sig bättre?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 25 dec-11 kl 22:02
Jag har tolkat det så, att ett starkt skäl för att sälja till slakterier är just att förebygga problem.

Snyggt, när dom fått oss att tänka så, har dom oss på kroken.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 25 dec-11 kl 22:06
Vem blir ansvarig för eventuellt djurplågeri då?

TS, säg till om det börjar bli OT!

Ingen fara. För mig var hemslakt inget alternativ i detta läget. Vi hade redan frysarna fulla med kött och inga kunder samt ville bli av med dem. Kunde inte hysa dem över vintern. Men, det är ju inget jag tänker göra till en vana.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Charlotte skrivet 25 dec-11 kl 22:10
Läste igenom tråden, det låter vansinnigt allting.
Vad är det som ligger bakom det här, är det något politiskt?
Var vill dom komma?

Vad som avgör vad man får betalt för djuren man skickat på slakt finns det fakta om här:
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr21.pdf (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr21.pdf)
En bit in i broschyren finns bilder på fårkroppar och deras klassning.
Det ÄR faktiskt stor skillnad på köttigheten på ett R lamm och ett P lamm (har inte lyckats få något högre klassat ännu :-[).
Det är genom att planera uppfödning och slakttidpunkt som man kan påverka sitt ekonomiska resultat.
 Har man gott om plats, bra grovfoder och tid för skötsel så kan det löna sig att behålla lammen längre och få bättre betalt.
Men sedan tycker även jag att det är skamligt lite betalt för sämre klassade lamm (eller förresten lamm över huvud taget ;)).
Mvh
Charlotte
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: mwson skrivet 25 dec-11 kl 22:10
Att slakta hemma är inte alldeles olagligt, men närapå!  Man får inte sälja det, inte ge bort det, inte bjuda på det.  Så det kan inte bli någon som helst volym, innan Höga Vederbörande börjar titta undrande ...  Bara en sån sak som momsredovisningen ...

Att slakta hemma är en helt annan sak än att lasta djuren på en bil som kommer och hämtar.  Sen föreslogs att man ska sälja dem levande och hjälpa köparen att slakta.  Jag kan tänka mig en hel hög med problem!  T ex att köparen vill slakta utan bedövning av inbillat religiösa skäl, eller att varken köpare eller säljare är särskilt haj på det.

Frågeställningen är helt klart intressant.
Krånglar du inte till det nu, momsen ska ju redovisas även om man säljer till slakteri sen förutsätter jag att de flesta som har djur i liten skala kan/lär sig/tar hjälp med hemslakt redan och man kan ju informera köparen om hur slakten kommer att gå till så att det inte blir några oklarheter.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 25 dec-11 kl 22:19
Vad som avgör vad man får betalt för djuren man skickat på slakt finns det fakta om här:
[url]http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr21.pdf[/url] ([url]http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr21.pdf[/url])
En bit in i broschyren finns bilder på fårkroppar och deras klassning.
Det ÄR faktiskt stor skillnad på köttigheten på ett R lamm och ett P lamm (har inte lyckats få något högre klassat ännu :-[).
Det är genom att planera uppfödning och slakttidpunkt som man kan påverka sitt ekonomiska resultat.
 Har man gott om plats, bra grovfoder och tid för skötsel så kan det löna sig att behålla lammen längre och få bättre betalt.
Men sedan tycker även jag att det är skamligt lite betalt för sämre klassade lamm (eller förresten lamm över huvud taget ;)).
Mvh
Charlotte


Jaha, det är jordbruksverket som ligger bakom, inte slakterierna.
1 kg kött oavsett klass smakar likvärdigt för konsumenten i vilket fall.
Ser även ut som bönderna får mindre för ekologiskt kött, dvs, utan stödutfodring.
Lite in och ut upp och ner här.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Charlotte skrivet 25 dec-11 kl 22:30
Jaha, det är jordbruksverket som ligger bakom, inte slakterierna.
1 kg kött oavsett klass smakar likvärdigt för konsumenten i vilket fall.
Ser även ut som bönderna får mindre för ekologiskt kött, dvs, utan stödutfodring.
Lite in och ut upp och ner här.
Nu tror jag du blandar ihop saker och ting lite ;)
Det är en klassning av hur slaktkroppen ser ut helt enkelt...
Ett ekologiskt uppfött djur kan klassas precis lika som ett ickeekologiskt, det beror till stor del på rasen...
Vi har tidigare fött upp ekologiska köttrastjurar under en hel massa år utan en gnutta kraftfoder som alla klassat sig bra, det tar lite längre tid för dom att växa bara :)
Har man dessutom ekologiskt kontrakt med slakteriet får man ett tillägg/kg kött (förutom EU-bidragen för ekologisk djurhållning och växtodling).
 Nu får jag säkert på moppe här ;) men det är en himla skillnad på ben/kött andelen på en R-kotlett och en P-kotlett...
Så en lite skillnad är det när man kommer till styckdetaljer i alla fall.
Mvh
Charlotte
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 25 dec-11 kl 22:42
Jaha, dom räknar benvikt i förhållande till köttvikt, ja då förstår jag bättre.
"Benget" har man ju hört.
Så det är så stor skillnad ändå i köttmängd mot benmängd från ras till ras.
Föda upp en massa onödigt ben kan ju inte vara lönsamt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Charlotte skrivet 25 dec-11 kl 22:45
Jaha, dom räknar benvikt i förhållande till köttvikt, ja då förstår jag bättre.
"Benget" har man ju hört.
Så det är så stor skillnad ändå i köttmängd mot benmängd från ras till ras.
Föda upp en massa onödigt ben kan ju inte vara lönsamt.
Dom räknar muskelfyllnad.
Det är en mängd saker som avgör vad som är lönsamt eller inte :)
Men om man ska sälja till slakteri är det ett måste att ha relativt bra klassade lamm i rätt vikt, annars kastar man pengarna i sjön :'(
Mvh
Charlotte
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 dec-11 kl 08:37
Krånglar du inte till det nu, momsen ska ju redovisas även om man säljer till slakteri sen förutsätter jag att de flesta som har djur i liten skala kan/lär sig/tar hjälp med hemslakt redan och man kan ju informera köparen om hur slakten kommer att gå till så att det inte blir några oklarheter.
Ja, men momsen behöver väl ändå inte betalas om man slaktar åt sig själv???

Såvitt jag vet är det INTE tillåtet att slakta hemma för att sälja.  Är det ändrat?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: mwson skrivet 26 dec-11 kl 09:36
Ja, men momsen behöver väl ändå inte betalas om man slaktar åt sig själv???

Såvitt jag vet är det INTE tillåtet att slakta hemma för att sälja.  Är det ändrat?
Om man drar av kostnaderna för att ha djur ska man ju redovisa eget uttag(i form av kött) och då kommer det väl moms på det.
Men jag menade ju om man säljer djuret först å slaktar det sedan, då blir det moms på livdjursförsäljningen och hemslakt för den nya ägaren.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 26 dec-11 kl 12:32
Det där med att sälja livdjur som köparen sen slaktar, för att kringgå reglerna, har vi ju avhandlat i 100 olika trådar nu. Slutsatserna om huruvida det är lagligt, är lika många som åsikterna.
Moms får man redovisa för egna uttag av kött eller andra produkter ja.

När det gäller klassningen så är det ju nåt som förekommer inom alla djurslag.  Jag tycker nog att det måste finnas ett styrsystem som avgör vilken betalning ett djur ska få. Vad ska det annars tjäna till att försöka få fram bra djur? Ingen tjänar heller i längden på att det kommer in en massa dåliga djur till slakterierna, då kommer det att dra ner priserna för alla uppfödare, även de som anstränger sig för att ta fram bra kött.

Inom grisarna är det ju t.ex en väsentlig skillnad på en gris med köttprocent 54 respektive 61.. Den överfeta på 54% kött, blir väldigt kostsam i följande led då en massa onödigt fett försvinner i styckningen.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 dec-11 kl 13:29
Det är synnerligen olagligt att sälja levande djur av arter som kräver produktionsplatsnummer till någon som inte har produktionsplatsnummer. Och det är bara hemslakt om djuret slaktas på den gård där den är registrerad och äts upp av människorna som bor där.

Däremot är det många som struntar i reglerna, men då bör man ju veta om det, så att man inte tror att man gör rätt. Det är väldigt svårt för myndigheterna att säga något om hur mycket kött en familj kan äta, så man kan hemslakta ganska mycket innan man får problem. Jag har inte hört talas om någon som dömts för att ha hemslaktat för många djur. Men man får såklart vara rimlig, slaktar man 100 får och hävdar att det är hemslakt för eget bruk så får man nog problem. Men ett rimligt antal till hemslakt och resten till slakt med återtag är nog bästa sättet att få lönsamhet i småskalig djurhållning, särskilt om man har lantrasdjur som ofta får dålig klassning.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 26 dec-11 kl 14:14
Dom räknar muskelfyllnad.
Det är en mängd saker som avgör vad som är lönsamt eller inte :)
Men om man ska sälja till slakteri är det ett måste att ha relativt bra klassade lamm i rätt vikt, annars kastar man pengarna i sjön :'(
Mvh
Charlotte
Sista meningen där säger allt ,så är det följ det eller skicka inte till scan.
Skall man få betalt för lammen måste man lägga ut pengar på dem och inte tro man kan slakta dem så fort man skall börja utfodra dem,det funkar inte.

Jag sa till min granne att hans lamm var för små på hösten ,jag ville köpa dem för 300 kr st (generöst enl mig).
Han skickade 9 st 5 st var under 12 kg dvs 0kr ,3 st 13,5kg  i klass P  ca 15 kr .
Vägning och pellets några månader innan slakt så löser det sig ,svårare är det inte.

Att man inte får sälja till folk utan se nr är inte sant ,ring och fråga .
Däremot skall man skriva in i boken namn och adress och även på förflyttningspappret.

Lars
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 dec-11 kl 14:25
Att man inte får sälja till folk utan se nr är inte sant ,ring och fråga .
Däremot skall man skriva in i boken namn och adress och även på förflyttningspappret.

Intressant, det hittar jag inte på jordbruksverkets hemsida.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/journalforing.4.7409fe2811f8e7990b88000113.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/journalforing.4.7409fe2811f8e7990b88000113.html)
Citera
Du ska journalföra följande uppgifter för samtliga djur:
de djur som finns på platsen när du börjar med en ny journal
djur som kommer till din produktionsplats (ange produktionsplatsnumret till den plats som djuren närmast kommer ifrån)
djur som lämnar din produktionsplats (ange produktionsplatsnumret till den plats som tar emot djuren och uppgifter om transportören)
eventuella byten av märken.


Letar lite till och hittar följande:
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/fragorochsvarommarkningavfarochgetter/fragorochsvarfarochget/omjagsaljerellerskickardjurtillenplatssominteharnagotproduktionsplatsnummerelleromjagintevetvilketproduktionsplatsnummerplatsenharhurskajagrapporteratillforflyttningsregistretda.5.72e5f95412548d58c2c80001568.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/fragorochsvarommarkningavfarochgetter/fragorochsvarfarochget/omjagsaljerellerskickardjurtillenplatssominteharnagotproduktionsplatsnummerelleromjagintevetvilketproduktionsplatsnummerplatsenharhurskajagrapporteratillforflyttningsregistretda.5.72e5f95412548d58c2c80001568.html)
Citera
Om jag säljer eller skickar djur till en plats som inte har något produktionsplatsnummer eller om jag inte vet vilket produktionsplatsnummer platsen har, hur ska jag rapportera till förflyttningsregistret då?
Du ska undvika att skicka djur till platser som inte har något produktionsplatsnummer. Om du inte har kännedom om något produktionsplatsnummer ska du i första hand kontakta djurhållaren för platsen och höra om det finns något produktionsplatsnummer. I andra hand kan du skriva namn och adress till produktionsplatsen på rapporteringsblanketten.

Men troligen får man problem om man säljer massor av djur till folk utan produktionsplatsnummer och som inte bor på en gård...
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 26 dec-11 kl 15:03
]Men troligen får man problem om man säljer massor av djur till folk utan produktionsplatsnummer och som inte bor på en gård...


Det är ju precis det som är kärnpunkten som gör hela denna eviga diskussion om frågan så ointressant. Att man skulle kunna sälja nåt ensatka djur på det viset det är ju säkert möjligt. Men vem överlever på att sälja 1-2 lamm levande till andra som ska slakta dom?
Kommer man upp i så lite som 10 st, så kan jag garantera att det börjar bli problem att hitta folk som vill köpa på ett så uppenbart krångligt sätt. och även 10 lamm är ju meningslöst att hålla på med om det ska bli nån inkomst. Kommer man upp i 50 lamm, så är det helt omöjligt att sälja på det viset.
Således är detta en ointressant diskussion.

Varför inte sälja som man ska, genom t.ex återtag?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 26 dec-11 kl 15:38
Nu kommer jag säga något som kanske gör er andra förbannade:
Det man får betalt för är sin skicklighet, även när det gäller får. (Precis som i alla sorters jobb)
Man får betalt för att man avlar rätt så att man har de bästa förutsättningarna, att man sköter fåren rätt för att minimera sjukdomar och dödsfall. Man får betalt för att man matar dom rätt, för att tillväxten ska bli så bra som möjligt. Man får betalt för att man skickar dom vid rätt slakttidpunkt, så att slaktutfallet blir så bra som möjligt...
Om man inte har den kunskapen, så blir inte belöningen heller så hög. Sen kan man klaga på slakteriernas avräkningar, visst hade de kunnat vara högre, och visst gör de något av köttet i allafall... :o

Om det inte var på det sättet (ur skicklighetssynpunkt) så hade vem som helst kunna skära guld med täljknivar i fåruppfödningsbranchen. Nu är det inte så, utan det behövs kunskap för att få till det rätt.

Alltså är det att sätta sig ner och analysera: Vad var det som gick fel? Hur kan jag göra det bättre nästa gång?
I slutänden är det ju så att detta är Alteranativ, alltså lammuppfödning till husbehov, för självförsörjning. Om det är det man gör, dvs har några får till husbehov, så behöver man inte oroa sig för avräkningspriserna... Om man ger sig in i att försöka tjäna pengar, så måste det till skicklighet och kunskap för att få det rätt.

Därmed inte sagt att inte alla fårintressenter kan diskutera här...
Men använd er av detta forum för att få till det rätt nästa gång!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 26 dec-11 kl 15:55
Det är alldeles sant, vallhunden, och inget att bli förbannad över.

Tyvärr är det ju lite 'ofint' att vara duktig, då blir man genast beskylld för att 'driva' djuren, osv..
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Falin skrivet 26 dec-11 kl 15:59
Väl talat, vallhunden!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 26 dec-11 kl 16:03
Ja, då går vi till baka till "javills" inlägg... (Det första inlägget i tråden)
Dina lamm klassade sig som P, vilken ras är det? Kanske att det är helt fel ras för komersiell slaktuppfödning.
De klassade sig som +1, vilket tyder på att de var extremt magra. Vilken typ av bete har det gått på i sommar?
Kanske att du skickade dom för sent, de hann gå ner i kondition för mycket nu under det dåliga höstbetet... Det var ju baggar, så de borde ha haft anlag för muskelmassa (mer än tacklamm har). Har de svält sig själva, för att det funnits brunstiga tackor i närheten?
Om de inte gick på speciellt bra bete, så skulle du senast i augusti kännt över dom och lagt till kraftfoder, eftersom din avsikt var att skicka dom till slakteriet för att få pengar. Enligt principen att ,man måste satsa lite för att få tillbaka senare.
Jag har alltid sagt att fåruppfödning är en extrem form av sparande = Man sätter in pengar och har man tur får man ut dom, igen med ränta. 
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 26 dec-11 kl 17:00
Det verkar som alla tror att det är svartlamm bara för att mottagaren inte har ett se nr ?.
Så är det inte hos mig svartlammen ger jag fan i att rappotera överhuvudtaget vilket är ganska naturligt.

Missar man att rappotera att man skickat till scan får man ett brev (ibland trots att en fullmakt om rappotering är registrerad så det är nog lite rörigt på jordbruksverket)  ,men man får aldrig något brev om man enbart har skrivit mottagarens namn istället för ett se nr när man säljer till andra.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 26 dec-11 kl 17:21
Intressant läsning som i mångt och mycket bekräftar mitt val att ha Gutar för eget "bruk". 

För kommersiell produktion hade jag tvingats till en helt annan produktionsmodell och ras.

Gutar smakar alltid bra och ger kvalitativt mycket bra kött men passar inte in i gängse mallar. Synd.

Intressant läsning i senaste Land, ref: lammproducenter sedan -68...
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 26 dec-11 kl 18:36
Moms och div skatter på ex drivmedel,gödsel får man ju betala,MEN någon skatt pga överskott i verksamheten är det nog inte många bönder som betalar inga som jag känner iallafall.

Jag gillar faktiskt staten när det gäller min "sidoinkomst med får",där kommer aldrig att bli ett överskott bara underskott ,men byggnader och maskiner är alltid bra att ha.
Lars

Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 26 dec-11 kl 21:14
Bara ett förtydligande, jordbruksverket lägger sig inte i priserna.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: javill skrivet 26 dec-11 kl 23:13
Ja, då går vi till baka till "javills" inlägg... (Det första inlägget i tråden)
Dina lamm klassade sig som P, vilken ras är det? Kanske att det är helt fel ras för komersiell slaktuppfödning.
De klassade sig som +1, vilket tyder på att de var extremt magra. Vilken typ av bete har det gått på i sommar?
Kanske att du skickade dom för sent, de hann gå ner i kondition för mycket nu under det dåliga höstbetet... Det var ju baggar, så de borde ha haft anlag för muskelmassa (mer än tacklamm har). Har de svält sig själva, för att det funnits brunstiga tackor i närheten?
Om de inte gick på speciellt bra bete, så skulle du senast i augusti kännt över dom och lagt till kraftfoder, eftersom din avsikt var att skicka dom till slakteriet för att få pengar. Enligt principen att ,man måste satsa lite för att få tillbaka senare.
Jag har alltid sagt att fåruppfödning är en extrem form av sparande = Man sätter in pengar och har man tur får man ut dom, igen med ränta.








Jag har skrivit det mesta redan. Rasen är gotlandsfår. Jag hade 17 baggar som var för små att skicka ifjol. Dum som jag var skickade jag dem inte då i alla fall utan de fick vara kvar över vintern och fick då bra hösilage. Sen gick de på bete hela sommaren. Hade en köpare som skulle hämta dem i augusti. Av det blev blev det då inget. Några blev jag av med. De sista elva ordnade slakteriet en köpare åt (ett annat slakteri). Det sura var att de såldes dom får eftersom de var över ett år gamla. Ett par av dem var tunna men, de flesta fick O och de vägde upp till 24 kg. Men, eftersom de klassades som får så fick vi samma pengar oavsett vikt och hull. (När jag skrev första inlägget saknades andra sidan av avräkningen.)

Visst var det lite pengar men, jag är ok med det. Att sälja till ett större slakteri är i princip omöjligt aug till nov ifall man inte har kontrakt. Men, nu blev jag av med dem och fick behålla skinnen. Jag har lärt mig att aldrig spara några småfisar fler gånger. I alla fall inte fler än vi gör av med själva.  ::)
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 26 dec-11 kl 23:18
Bara ett förtydligande, jordbruksverket lägger sig inte i priserna.

Varför har dom då satt upp sådana regler?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 26 dec-11 kl 23:38
Vad är det för regler jordbruksverket satt upp som påverkar klassning av kött?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 09:12
Okey, då förstår jag, Javill.
Jag hade gjort annorlunda. Jag hade börjat att slå på dom kraftfoder redan i februari månad, när ljuset återkommer - då börjar dom att växa (eg redan i slutet av januari) om jag inte tyckt att dom växte tillräckligt bra på ensilaget. Sen hade jag vägt dom var 14:de dag för att kolla viktuppgången. Eftersom det är Gotlandsfår och man vill ta tillvara skinnen, hade jag låtit baggarna gå på bete 1-1,5 månader (för att skinnen ska få bra kvalité) och sedan skickat dom till slakt. Då hade det inte funnits någon risk att de klassar sig som får, samt slakterierna tar emot lamm då eftersom det är en viss brist i början på sommaren. Priserna är dessutom mycket högre då än på hösten.

Så har jag gjort med "överblivna" bagglamm. Jag fick ca 7-800:-/st + moms för dom, viket inte betalar vinterfodret, men OK det är bättre än det du fick.

Tillägg: Mina bagglamm var 12-13 månader när de slaktades, men klassade sig som lamm.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 10:38
Jag har kollat den gamla avräkningen från 2005. Jag fick 730:- i snitt för bagglammen. 30:-/kg + 10:-/kg i kontraktstillägg. + moms
De klassade sig R- i snitt och 2+. Jag skickade dom sista veckan i maj och tog tillbaka skinnen.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 10:41
Vad är det för regler jordbruksverket satt upp som påverkar klassning av kött?

Inga.
Däremot påverkar klassningen av kött priset, efter regler som jordbruksverket satt upp.
Reglerna för klassning står på jordbruksverkets hemsida.
Och det ser ut som ett sätt att gynna farmindustrin, framför eget djurhushåll.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 10:51
Reglerna för klassning av kött är lika inom hela EU. Det är EU som har satt reglerna för klassning av kött, Jordbruksverket har bara antagit dom reglerna.
Se länken nedan:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:337:0003:0030:SV:PDF (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:337:0003:0030:SV:PDF)
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 10:53
Jag säger inte att reglerna är bra, men man kan anpassa sig till dom om man vill spela med i det spelet...
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:00
I så fall har EU som målsättning att effektivisera raserna, genom att gynna missfoster av typ belgian blue för varje enskild ras.
Och få fram raser som kräver vetrinär hjälp vid fortplantning och födsel, mm.mm.
Det om något ska anses som djurplågeri, och borde mötas med protest.
Finns ingen anledning att sjunka så lågt och börja anpassa sej till dom reglerna.

Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 11:05
I så fall har EU som målsättning att effektivisera raserna, genom att gynna missfoster av typ belgian blue för varje enskild ras. mm.mm.
Och få fram raser som kräver vetrinär hjälp vid fortplantning och födsel.
Det om något ska anses som djurplågeri, och borde mötas med protest.
??? ??? ???
Jag anser inte att mina Gotlandsfår är missfoster, fast de får en bra klassning!!! >:D
De behöver inte speciell hjälp vid fortplantning och födsel. Och min uppfödning av dom anser jag verkligen inte är djurplågeri.  >:D

Nu tycker jag att du drar för stora växlar!!!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:12
Nu tycker jag att du drar för stora växlar!!!

Ja, men visst är det målsättningen med EU´s lagstiftning, varför ska man blunda för det?
Att dina får räknas till en bra klass idag, är ingen garanti att dom även kommer rankas till en bra klass i morgon, om alla börjar följa dessa regler.
Då endast belgian blue typer kommer klassas bra.

Krävs en oberoende förening som kan samla bonderna och protestera, med djurskyddslagen i bakgrunden.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 11:17
Vill bara påpeka att dessa regler redan följs.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:23
Vill bara påpeka att dessa regler redan följs.

Inte av alla, och dom som följer dessa regler kommer till slut själva att se ut som en belgian blue, både fysiskt och mentalt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 27 dec-11 kl 11:24
Och där lade jag ner denna diskussionen...
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:28
Och där lade jag ner denna diskussionen...

Vill inte inse att belgian blue muskler inte är äkta, och en belgian blue skulle inte duga till att dra en plog på åkern, kan ju knappt gå.
För att inte tala om kvaliteten på köttet.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:31
Fick EU bestämma skulle en vanlig människa som arbetar se ut som en belgian blue, inte kräva någon sömn och avlida vid 40 års ålder, och samtidigt vara färdigväxt vi 5 år, så han kan börja arbeta så fort som möjligt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Charlotte skrivet 27 dec-11 kl 11:35

Vill bara påpeka att här diskuterar vi Får och deras prissättning på slakterier, inte Belgian Blues vara eller icke vara.
En sådan tråd finns redan. Men inte på Fårforumet...
Mvh
Moderator Charlotte
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 27 dec-11 kl 11:40
Du är ju fullständigt paranoid, Mårten gås, eller så driver du bara med oss.

Det finns inget i klassningsreglerna som gör att man måste ha speciella raser. Du kan få en bra klass på precis vilken ras som helst, det är upp till uppfödaren och dennes intresse/kunskaper.

För den som föder upp djur för eget bruk eller vill sälja som återtag har ju klassningen ingen som helst betydelse, där gäller det att hitta kunder som vill betala för just den kvalitet man erbjuder. Om det sen är smällfeta eller bengetter, det handlar bara om att para ihop rätt kött med rätt kund.
Sen går ju givetvis allt enklare om man håller sig till dom normala klassningarna, men nåt måste är det inte.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 11:51
Man kan ju alltid skylla på att det är kundens fel, att det är han som köper billigt kött som hetsar Eu att ta fram dessa klassningar.
Men tyvärr är det så att priset på köttet långt ifrån alltid överensstämmer med kvalitet och smak.
I och med att foder kostar pengar, blir utfodrat kött dyrare. Men smaken och kvaliteten blir inte bättre bara för att det är ett högre pris på köttet.

Som enda motmedel ser jag att fler folk skaffar normala djur och har självhushållning, samtidigt som man delar med sej till släkt och vänner.
Då slipper man det där djävulska köttet.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Grimla skrivet 27 dec-11 kl 11:59
Mårten Gås lägg ner nu!
trots att du antagligen tycker det är kul
att många inte förstår att du är ett Txxxl :-*  >:D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Mårten gås skrivet 27 dec-11 kl 12:02
Ja, man kommer ju ingen vart med att dividera med er här i alla fall, så det är ingen ide.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: pernilla70 skrivet 29 dec-11 kl 00:30
Skicka på slakt med återtag så kan du ju göra vad du vill med lammen istället. så kommer vi göra.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 29 dec-11 kl 08:49
Går inte slakterierna på om ledytan är vit för att bedöma lamm / får?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tacitus skrivet 31 dec-11 kl 12:28
Avräkningspriserna fortsätter ju att sjunka gentemot priserna på insatsvaror som tex diesel och konstgödning... så dra ner på veksamheten och ät upp alla lamm och överskottsfår själv istället. Möjligtvis att man skickar på återtag eller legoslakt och säljer själv direkt till privatpersoner eller restaurang.

Idag saknas det helt förutsättningar för att starta upp ett lönsamt lantbruksföretag och de få som fortfarande finns kvar håller sig flytande tack vare att ägarna inte tar ut vare sig ordentlig lön eller har någon "utväxling" på satsat kapital.

Detta beror till stor del på att hela kedjan ofta tar ut olika fördyrande faktorer på primärproducenterna... vilket i längden är helt ohållbart.

Visst ska man ha ett klassningssystem, men då ska det handla om typ 80 kr/kg för jättefina slaktkroppar och 25 kr/kg för de allra sämsta, inte 40 kr i bästa fall och i sämsta fall 0 kr.

Jag har räknat en hel del på fårproduktion och det som ger bäst betalt är att jobba ihop till el etc på ett "vanligt" jobb och sedan satsa på självhushållning och optimering av eu-bidrag med extensiv uppfödning med mycket naturbete. Att föda upp lamm under vintertid med massor av kraftfoder för att jaga de högsta slaktpriserna lönar sig inte, inte ens för extrem stordrift på upp till 1000 tackor, om man ska räkna fullt ut på foderkostnader och uttag för löner och räntor på lån och förräntning av kapital etc.

Normala branscher som tex verkstadsindustri vill ägare ha 10 - 25 % förräntning på satsat kapital - förutom lön/arvode.

Säg den bonde som förväntar sig att lagårdsbygget på 10 miljoner förutom att ge pengar till lönen även ska ge 1-2 miljoner på banken varje år efter att kostnader för själva byggnaden är betalda :-X

Efter 2014 så blir det dessutom nytt system för eu-bidragen, även om det är osannolikt att det blir några riktigt betydande förändringar före 2020 så är det ändå en osäkerhet som gör att det är svårt att se om nuvarande verksamhet kommer att vara lönsam även efter 2013... vilket ju bara är ett år bort.

Det enda jordbrukare idag kan hoppas på är att befolkningsökningen ska ge akut matbrist, vilket enligt who kommer att inträffa sådär 2040 - innan dess är det inte mycket att hoppas på - inte så länge som avräkningspriserna realt fortsätter neråt samtidigt som energipriserna (läs el och diesel) stadigt ökar. 


 
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 02 jan-12 kl 08:07
Citera
Avräkningspriserna fortsätter ju att sjunka gentemot priserna på insatsvaror som tex diesel och konstgödning... så dra ner på veksamheten och ät upp alla lamm och överskottsfår själv istället. Möjligtvis att man skickar på återtag eller legoslakt och säljer själv direkt till privatpersoner eller restaurang.
Att själv få avsättning för djuren är nog det mest lönsamma, men kräver tid och kontakter.
Vad som däremot inte är lika vanligt i debatten är att minska på kostnaderna. Se till att ha grovfoder. Se till att du har bete som räcker i minst 6 mån. för får kan gå ute så länge det är barmark, med endast lite tillskott.
Låt bli kraftfodret! Djuren må växa något långsammare, men blir både godare och nyttigare att äta. De får inte heller några mängder välfärdssjukdomar som ger vet. kostnader.
Samla löv och ge som tillskott på vintern + salt och mineraler. Att jaga maximalt med protein är endast för att tillfredsställa slakterierna, inte för den egna plånboken eller djurens välfärd.
Djur som inte ges kraftfoder växer lite långsammare, men klassas som lamm betydligt längre. Kraftfodret får djuren att mogna i förtid.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 02 jan-12 kl 08:15
Ska man sälja själv för att tjäna pengar, så måste man göra en realistisk kalkyl.

De två första punkterna som är helt avgörande är att ta reda på hur mycket pengar man behöver per år, vad man vill att fåren ska ge.
Sen kollar man hur mycket man tjänar på en köttlåda, och här gäller det att vara självkritisk, och inte 'glömma' en massa kostnader.
Säg att man behöver få in 200 000 per år.
Ponera att man tjänar 1000 kr på en låda med ett lamm i. Då blir det 200 lådor om året som måste säljas, dvs 4 i veckan. Då vet man det, och kan fundera över ifall det är realistiskt beroende på var man bor, konkurrenter , efterfrågan, etc..

200 sålda lamm ger ju en besättning på kanske 150 tackor? Dom ska också skötas medan man fixar med sina 4 köttlådor i veckan.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tacitus skrivet 03 jan-12 kl 08:40
Du skulle nog fixa 200 "lådor" på 120 tackor, det är en hel massa får att hålla reda på men är avsevärt mycket mindre än de 1000-1500 tackor som man räknar med att man måste ha för att ro hem en nysatsning i "traditionell" uppfödning med försäljning endast till slakterioligopolet.

120 tackor är ju fortfarande hanterbart, även om vi nu drar ner typ 10 st.

Sen håller jag ju med med att kapa kostnaderna, färdigfoder är svindyrt utan då får man satsa på bra vallfoder och grönfoder/helsädesensilage om det ska gödas. Ett bra bete är ju också guld värt och en rejäl frys så att man kan koncentrera uppfödningen till sommarhalvåret med maximalt utnyttjande av betet.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 04 jan-12 kl 11:16
Citera
Sen håller jag ju med med att kapa kostnaderna, färdigfoder är svindyrt utan då får man satsa på bra vallfoder och grönfoder/helsädesensilage om det ska gödas. Ett bra bete är ju också guld värt och en rejäl frys så att man kan koncentrera uppfödningen till sommarhalvåret med maximalt utnyttjande av betet.
Gödningen blir ju inte lika nödvändig om du säljer själv. Du lär dina kunder äta det du producerar helt enkelt.
Att ha framförallt rejäla beten på sommarhalvåret är nödvändigt. Får är betydligt mer komplicerade än att de bara behöver protein för att växa bra. De växer bäst på naturbeten där de kan välja vad de vill äta och själva söka upp växter med den näring de behöver. Odlade vallar har högre energi, men ger oftast obalans och näringsbrist hos fåren. Då måste man komplettera med annat för att hålla dem i balans.
Dessutom ska får gå på torra marker och de är bladätare inte stråätare vilket också talar emot dagens moderna vallsorter som växer fort och bildar kraftiga strån.
Bäst mår de om de dessutom fodras med hö från slåtterängar på vintern, vilket kan vara lite tidsödande, men hembygdföreningarna vill gärna ha slåtterängar att slå med lie ;). annars torrt ensilage och ej förvuxet. Fri tillgång. Torkat löv är också ett bra komplement och lite grenar att gnaga på. Salt och mineraler.
Själv slaktar jag som regel på försommaren eller tidig höst år två, då jag har gott om grovfoder och "för mycket" bete på försommaren. Även till slakteriet klassas då mina baggar som lamm, trots att de ofta är klart över ett år. De får bra klassning då, skinnen blir fina, pampiga horn finns det också efterfrågan på.

De som vill ha lamm på hösten får ju nöja sig med att de är mindre då. Det fattar folk när man har en direkt kommunikation med konsument.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 04 jan-12 kl 11:33
Du lär dina kunder äta det du producerar helt enkelt.

En äkta, genuint kundorienterad inställning... ::)

*köp, ät och håll käft*
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 04 jan-12 kl 16:23
Nej, men du kan ha en direkt dialog med kunden och marknadsföra/berätta om din produktion och dina djur ;)
Sånt biter inte på slakterierna!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 04 jan-12 kl 17:06
En granne till mig började sälja gris i köttlådor, precis som jag gjort.. Men han sa att han skulle vara rationellare än jag och inte ha en massa olika sortiment, folk fick köpa låda A, punkt.
Hehe, jodu, sa jag, du kan ju försöka.

Det gick en omgång, nästa slakt så hade han fullt med specialbeställningar, nån ville ha mer fläsk, nån mer revben+mindre fläsk..skinka med svål..skinka utan svål.. ja det finns ju oändligt med variationer.

Man måste förstå att det är kunden som bestämmer, inte vi som ska sälja.

Vi är till för kunden, inte tvärtom.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 04 jan-12 kl 17:38
Jo visst är det så! Men jag vidhåller att det funkar med att förklara varför lammen är mindre på hösten och att de förstår att djuren mår bäst om de får gå ute och beta t.ex.
Dessutom har jag inte haft några problem att sälja hela lamm konsument styckade i låda. Ingen har försökt byta ut delar.

Grisar är ju oftast större, så där kan jag förstå att det skiljer. Man kan också vidareförädla till korvar och rökta produkter. Det är ännu mer gångbart än rent kött.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Ek skrivet 06 jan-12 kl 22:34
antar att jag får bra betalt jämmfört med TS ca 600-700 per lamm . Har kontrakt med scan måste då skicka minst 15 per gång . Men jag har inte så många tackor (24) vilket gör det svårt att få alla lamm bra alltid några sketlamm som drar ner medelpriset. Men det mest jävliga är . Gick igenom gamla avräkningar härom kvällen den äldsta från 2002 stämmde nästan på krona vad jag fick 2011. fantastisk utveckling ... dom skulle fan imig inte ha ett lamm till. titta på lammytterfile iaffärn 349 kr kg nån måste tjäna på mitt ideiella arbete.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 07 jan-12 kl 12:27
Jo, men den prisutvecklingen/brist på utveckling är det ju på alla jordbruksprodukter. Potatis fick man runt 1-1,50 för på åttiotalet, samma idag. Spannmål likadant, och kött då, grisar har ju legat kring 10-15 kr i alla tider, känns det som.

Det är ju därför stöden finns, för att maten ska betalas via skattsedeln istället. Av nån anledning.. Det var väl en jämlikhetsfråga på 70-talet. Alla skulle ha råd med mat.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Ek skrivet 07 jan-12 kl 14:16
Titta på gamla avräkningar för skojs skull 94 sålde jag 3 slaktsvin  sämst 15,85 kr/kg bäst 17,35. Den bästa gick till nästan 1400. Så där har priserna snarast sjunkit . Tror nog dagens svinproducenter skulle vara glada om dom fick så pass.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tacitus skrivet 08 jan-12 kl 03:59
För sådär snart ett år sedan så satt jag och läste en utredning från jordbruksverket... omräknat i dagens penningvärde så fick svinproducenterna 3 ggr så mycket betalt från slakteriet på 50-talet samtidigt som priserna var lägre på diesel, arbete etc.

Ökningarna på stöden räcker idag nätt och jämt till för att kompensera för de dyrare insatsvarorna, men de i praktiken sjunkande avräkningspriserna täcks inte.
Så det är bara att glömma det där med jordbruk i några decennier till dess att befolkningsökningen och peak oil gör småbruket lönsamt igen.

Då kommer det att tävlas i vem som har minst traktor istället ;D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Nils Engelbrekt skrivet 08 jan-12 kl 08:15
Likadant med mjölkprod. Far betalades lika mycket för mjölken på tidiga 80-talet... i kronor!!!  insatsvarorna (foder, diesel, k-gödsel etc) låg omkring en tredjedel. Man kan bara dra den enkla slutsatsen att det har blivit legio att leva på andras arbete. (spekulation, handel, kontroll etc) Vart faan är vi på väg?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Kira skrivet 13 jan-12 kl 23:50
Om man slaktar med återtag vilka regler måste man följa för att få sälja vidare köttlådorna? Jag tänker på livsmedelshygien dvs förvaring och transport etc. Är det bara att börja sälja till vänner och bekanta eller måste man ha något tillstånd?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: grimbart skrivet 14 jan-12 kl 06:28
Om man slaktar med återtag vilka regler måste man följa för att få sälja vidare köttlådorna? Jag tänker på livsmedelshygien dvs förvaring och transport etc. Är det bara att börja sälja till vänner och bekanta eller måste man ha något tillstånd?
gissar på kyltransport och skatt på inkomst krävs, livsmedelsgodkänd förvaring om kunden inte hämtar omgående krävs förmodligen oxå,men jag kan ha fel,gissar som sagt. Rent generellt brukar det mesta vara tillkrånglat för att passa storföretag.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 14 jan-12 kl 11:05
Jaha ja, mycket att läsa blir det.
När jag försökte sätta mig in i hur det skulle kunna gå att sälja kött från mina Gutar började jag att läsa på hos Livsmedelsverket.

www.slv.se (http://www.slv.se)
Börja med Lagstiftning och Livsmedelsföretag...

Jag kom fram till att jag måste ha slakteriet att hämta och sen leverera (edit. med godkänd kyltransport) till charken hos lokala livsbutiken = inte ett öre över för mig  :P .
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 14 jan-12 kl 11:07
Om man slaktar med återtag vilka regler måste man följa för att få sälja vidare köttlådorna? Jag tänker på livsmedelshygien dvs förvaring och transport etc. Är det bara att börja sälja till vänner och bekanta eller måste man ha något tillstånd?

När du hämtar lådorna på slakteriet, så är dom ju stängda, och du får inte öppna och peta i grejerna, utan leverera ut direkt till kunden. Kyltransport är inget måste, men du ska kunna köra grejerna på ett sånt sätt att temperaturen i köttet inte stiger över en viss gräns.
En köttlåda som tas ur ett kyllager på 4 grader, blir inte varm på ett kick precis, så kan du köra den till en kund inom 1 timme, så är det inga problem.
Annars får du ta hem dom och ställa i en kyl så får folk hämta hos dig.. det är ju inget krav på kyltransport när man kör hem sina varor från ica, tex.
Det är ju för ditt eget bästa.. en kund som får skämt kött av dig, lär ju inte komma tillbaka.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tacitus skrivet 15 jan-12 kl 05:46
Likadant med mjölkprod. Far betalades lika mycket för mjölken på tidiga 80-talet... i kronor!!!  insatsvarorna (foder, diesel, k-gödsel etc) låg omkring en tredjedel. Man kan bara dra den enkla slutsatsen att det har blivit legio att leva på andras arbete. (spekulation, handel, kontroll etc) Vart faan är vi på väg?

Ja, vart är vi på väg när man får bättre betalt för att vara mäklare på råvarubörsen och spekulera i veteprisernas prisutveckling än att odla själva vetet  :-X

Jag har egentligen inget gott alls att säga om råvarubörsen... i första vågen drabbades små kaffeodlare som kursade på löpande band men idag är vete en av de varor på jorden som det är mest spekulation på - totalt vansinne.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Igor skrivet 02 feb-12 kl 23:38
Kan inte låta bli att göra ett sent inlägg..
Kolla vad lammfilé och stekar kostar på Ica och Coop, kolla sedan på din avräkningsnota..
Har själv skickat jättefina lamm till slakt där det står 0 kr i avräkning - för små.
Gör återtag på alla lamm och sälj själv för 90 kr/kg direkt till konsument.
Använd slakteriet för att hantera skinnen, - 40 kr/st - och ev grovstycka - då går det ihop.
Problemet idag är att slakterier tar all marginal från djurhållarna. EU-klassningen O+ osv är bara ett påhitt från slakteriet
för att dra ner priset mot leverantören - i nästa led mot grossisterna finns inte det med överhuvudtaget! Där köper man per kg och styckdetaljer. INGEN frågar efter klassning av kött på får!!!!

Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Existens? skrivet 03 feb-12 kl 09:08
INGEN frågar efter klassning av kött på får!!!!

Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor

Och vad händer om klassningen slopas helt tror du? Kommer slakterierna att betala alla efter högsta taxan..eller efter lägsta?

Lägsta naturligtvis, vilket betyder att alla de som satsar lite på sin uppfödning för att få fram ett djur som ger bra utbyte för alla led i hanteringen, blir helt utan ersättning för sitt arbete.
Medan de som struntar i allt blir vinnarna.
Jag tycker inte det är så mycket bättre.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 03 feb-12 kl 18:10
Jag äter hemslaktat Gute, inte värt ett lingon i handelm men härligt gott.
Skulle inte byta mot nåt fryst från andra sidan jordklotet på ICA... 150kr/kg vill de ha ha ha ha HA.
Självhushåll, ja tack.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: vallhunden skrivet 03 feb-12 kl 18:37
Och vad händer om klassningen slopas helt tror du? Kommer slakterierna att betala alla efter högsta taxan..eller efter lägsta?

Lägsta naturligtvis, vilket betyder att alla de som satsar lite på sin uppfödning för att få fram ett djur som ger bra utbyte för alla led i hanteringen, blir helt utan ersättning för sitt arbete.
Medan de som struntar i allt blir vinnarna.
Jag tycker inte det är så mycket bättre.

Tänkvärda ord!
Självklart vill jag ha betalt för mitt avelsarbete!
Det är likadant med får/lammskinnen - om alla tar högsta betalning för lammskinnen, hur ska jag kunna ta ut ett ännu högre pris för 1:a kvalité??!!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hayproducer skrivet 03 feb-12 kl 19:58
Man kan undra hur många kunder som känner skillnad på köttklasserna i köttdisken, det är endast köttpriset som kan vägleda konsumenten.

nog upplevs det som att slakterierna missbrukar sin särställning, de sitter på makten, vad kan en enskild producent göra?

Nu när handjursbidraget upphörde så tokhöjde vissa slakterier avräkningspriset :o hur kommer det sig? helt plötsligt så finns det pengar till att höja avräkningarna till bonden, märkligt, väldigt märkligt.

Personligen så tror jag att man skulle kunna använda betydligt färre klasser, som det är nu så bedöms köttet på samma sätt som en konståkerska, dvs av en hel hög av människor som har olika syn på hur bra de har åkt
rösterna kan som sakt bli väldigt olika.

Köttet kan delas in i 3 klasser ;D   Ej Godkänd dvs kassering ,  Godkänd och med beröm Godkänd, där godkänt reprecenterar ett pris som en bonde kan klara sig på.  med beröm Godkänd blir då för de som verkligen satsar på kvalitet framför kvantitet 8)

Det ska bli intressant att följa utvecklingen på köttmarknaden nu när handjursbidraget försvinner.

Men som det nu ser ut så har de fullständig kontroll, de kan genom CDB även kontrollera på dagen hur gammla djuren är som kommer in till slakt. bonden har inte en suck.

Bonden mjölkar korna alla de andra mjölkar bonden, ;D
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hustran skrivet 04 feb-12 kl 02:43
Klassifiseringen är tydligen väldigt lokal tydligen. Var slaktar du? Jag har upplevt att du får mycket märkliga klassifiseringar från slakteriet. Fotograferade för ngr. år sedan 2 st, kroppar med samma "status" från samma slakteri.....SCAN. De var TOTALT olika. men klassades i samma grupp och kg.Känner nog att vi är "i händerna" på slakterierna för mycket.Snarare då kanske av besiktningspersonalen.....hur objektiva är de.?
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: grimbart skrivet 04 feb-12 kl 09:11
Folk vill sälja dyrt och köpa billigt,hela samhället ser ut så mer eller mindre,så att slakterier vill betala lite är inte konstigt. Att vi jobbat fram hårda djurskyddslagar i landet så köttet kostar multum i affärn,är inget bra när vi importerar kött från andra sidan jorden med andra djurskyddslagar,som dessutom kostar hälften! Personligen tycker jag att man ska köpa svenskt kött,vi har skapat reglerna för djurhållningen i landet och då ska vi inte köpa utländskt pga priserna gått upp! Det är dessutom skamligt med allt kött som slängs i butik,djur som fått sätta livet till som kasseras pga datumstämpeln.. Nåt borde verkligen göras åt vårt resursslöseri. Fan vad jag gnäller men nu e det sagt.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Snuzer skrivet 04 feb-12 kl 09:19
Folk vill sälja dyrt och köpa billigt,hela samhället ser ut så mer eller mindre,så att slakterier vill betala lite är inte konstigt. Att vi jobbat fram hårda djurskyddslagar i landet så köttet kostar multum i affärn,är inget bra när vi importerar kött från andra sidan jorden med andra djurskyddslagar,som dessutom kostar hälften! Personligen tycker jag att man ska köpa svenskt kött,vi har skapat reglerna för djurhållningen i landet och då ska vi inte köpa utländskt pga priserna gått upp! Det är dessutom skamligt med allt kött som slängs i butik,djur som fått sätta livet till som kasseras pga datumstämpeln.. Nåt borde verkligen göras åt vårt resursslöseri. Fan vad jag gnäller men nu e det sagt.


Väldigt bra gnällinlägg!
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Johan P skrivet 04 feb-12 kl 09:20
Nu är detta fårtråden så man får väll begränsa sig till det djurslaget även om det mesta gäller även för dom andra.
Att slakterierna vill betala så lite som möjligt till leverantören och få så mycket som möjligt betalt av sina kunder är inte sant bara för dom utan för alla företag. Jag skall väll inte säga att jag hade haft mina får så annorlunda om vi hade haft en slappare djurskydslagstiftning, tittar man tex på den ytan som varje djur skall ha antingen dom går inne heltid eller i vindskydd så tycker jag att det är minimimått dom trivs bättre, sträbädden funker bättre, tackorna kan lamma i grupp och man slipper klödd med lammboxar och annat. Jag tycker inte att det är djurskydslagstiftningen som är problemet utan att producenterna är för dåliga på att kräva bra betalt för sina produkter. Genom att skippa slakterierna som köpare utan bara nytja dom för legoslakt och sen sälja djuret själv ger ett mycket bättre ekonomiskt resultat för dig och för kunden, dom enda som förlorar är mellanhänderna!
Det är bra att sätta lite press på dom genom att ta kontroll över försäljningen själv eller tillsammans med några likasinnade grannar då borde man på sikt kunna förändra systemet.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: hayproducer skrivet 04 feb-12 kl 17:31
Vad jag menade med mitt förra inlägg var att jag anser att slakteriernas prissättning utav slaktkropparna är i högsta grad godtycklig, och detta gör det svårt för producenten att veta vad man ska satsa på. Det är inte heller kul att få endast några kr per kg kött, vad gör slakteriet av detta djur tex? hundmat? obs jag menar inte kasserat djur nu.

Ta tex åldern på ett djur! bedöms djuret några dagar äldre för en viss typ, ja då kan avräkningspriset sänkas till otroligt låga nivåer, man kan fråga sig vari ligger sunda förnuftet där?
Som om kunden ute i butiken skulle känna skillnaden på om djuret var slaktad vid 200dagar eller vid 201 dagar för att spetsa till det lite.

Ja nog tar producenterna för dåligt betalt, men saken är ju den att vi alla ligger i klorna på slakterierna, vi är kort och gott i beroendeställning till dem, där är problemet.

Hemslakt, återtag, visst det kan öka vinsten om det är i  liten skala, men ska man tex bygga ny lösdrift för flera miljoner, då godkänner minsann ingen bank en kalkyl som bygger på återtag! då sover nog varken ägaren eller banken gott om natten.

Det tråkiga är att troligen så kommer importköttet att öka pågrund utav slopade handjursbidrag, och som en direkt följd av det så minskar betesdjuren, landskapet växer igen. Eu- måste då höja bidragen! varför inte betala för vad köttet är värt redan från början!

Vad kostar katt och hundmat i butiken? hundmaten i butiken är till stor del spannmål :o och slaktrester! någon som har räknat på att odla spannmål och tillverka hundmat från egen köttproduktion som ett alternativ till hemslakt eller återtag.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: Birgit skrivet 04 feb-12 kl 23:23
Citera
Tragikomiskt i sammanhanget är att de olika rasföreningarna avlar för att få bra EU-klassning på sina får.
Det är som sagt bara ett fenomen som finns i slakteriet för att hålla nere kostnaderna.
Igor
Ja, tyvärr kämpar även allmogefår och gutar tappert för att får rätt klassning och på så vis avlas de unika egenskaperna bort, istället för att försöka marknadsföra köttets kvalité och unika egenskaper.
Vi går på allt utan att protestera, gör som vi blir tillsagda och avlar fram fyrkantiga får.

Sverige - Matlandet??????? Löjligt, då vi inte värdesätter kvalité alls.

Citera
ska man tex bygga ny lösdrift för flera miljoner
Varför ska man bygga en lösdrift på flera miljoner? Vilket djurslag efterfrågar detta? Djuren klarar sig bra med mindre, det är snarast vi som vill skryta inför omgivningen!

Citera
Vad kostar katt och hundmat i butiken? hundmaten i butiken är till stor del spannmål :o och slaktrester! någon som har räknat på att odla spannmål och tillverka hundmat från egen köttproduktion som ett alternativ till hemslakt eller återtag.

jag använder främst slaktavfall och matrester till mina boskapsvaktare. Spannmål ska hundar inte äta alls. Är LCHF:are och eko.
Titel: SV: Slaktersättning
Skrivet av: yellgar skrivet 08 sep-25 kl 09:34
Rene (http://audiobookkeeper.ru/book/12218)171.6 (http://cottagenet.ru)CHAP (http://eyesvision.ru/strengtheningeyes/14)CHAP (http://eyesvisions.com)???? (http://factoringfee.ru/t/1203181)???? (http://filmzones.ru/t/1039092)Jewe (http://gadwall.ru/t/1201651)???? (http://gaffertape.ru/t/1102713)???? (http://gageboard.ru/t/1095875)Mars (http://gagrule.ru/t/1024302)???? (http://gallduct.ru/t/1163435)???? (http://galvanometric.ru/t/1239788)???? (http://gangforeman.ru/t/1252275)???? (http://gangwayplatform.ru/t/1642630)Lare (http://garbagechute.ru/t/1212332)Tesc (http://gardeningleave.ru/t/1042111)Meta (http://gascautery.ru/t/1144476)???? (http://gashbucket.ru/t/1047858)???? (http://gasreturn.ru/t/1147084)???? (http://gatedsweep.ru/t/976737)Seba (http://gaugemodel.ru/t/1229956)???? (http://gaussianfilter.ru/t/1252234)Geec (http://gearpitchdiameter.ru/t/1090641)
???? (http://geartreating.ru/t/1085174)Robe (http://generalizedanalysis.ru/t/1076933)Flip (http://generalprovisions.ru/t/1096522)???? (http://geophysicalprobe.ru/t/1050125)Vinc (http://geriatricnurse.ru/t/1076892)Patr (http://getintoaflap.ru/t/1144864)Elis (http://getthebounce.ru/t/835970)Sinc (http://habeascorpus.ru/t/1088665)Neve (http://habituate.ru/t/1092441)Chuc (http://hackedbolt.ru/t/1205161)???? (http://hackworker.ru/t/1250547)Raga (http://hadronicannihilation.ru/t/1103215)???? (http://haemagglutinin.ru/t/1096272)???? (http://hailsquall.ru/t/1059309)???? (http://hairysphere.ru/t/1082339)Jill (http://halforderfringe.ru/t/941486)???? (http://halfsiblings.ru/t/1003580)Ozdo (http://hallofresidence.ru/t/927422)???? (http://haltstate.ru/t/929023)6465 (http://handcoding.ru/t/1027672)???? (http://handportedhead.ru/t/1143570)???? (http://handradar.ru/t/852138)???? (http://handsfreetelephone.ru/t/955418)
Gill (http://hangonpart.ru/t/1028435)???? (http://haphazardwinding.ru/t/834775)ther (http://hardalloyteeth.ru/t/638306)???? (http://hardasiron.ru/t/745443)???? (http://hardenedconcrete.ru/t/946863)???? (http://harmonicinteraction.ru/t/972354)???? (http://hartlaubgoose.ru/t/820438)???? (http://hatchholddown.ru/t/941885)???? (http://haveafinetime.ru/t/1377879)???? (http://hazardousatmosphere.ru/t/1075234)Judi (http://headregulator.ru/t/1466583)MODO (http://heartofgold.ru/t/1547716)???? (http://heatageingresistance.ru/t/1010088)???? (http://heatinggas.ru/t/1249199)Brai (http://heavydutymetalcutting.ru/t/1182770)Andy (http://jacketedwall.ru/t/768630)???? (http://japanesecedar.ru/t/812373)???? (http://jibtypecrane.ru/t/1246006)Herm (http://jobabandonment.ru/t/771723)Karl (http://jobstress.ru/t/795695)???? (http://jogformation.ru/t/1028315)???? (http://jointcapsule.ru/t/1147913)???? (http://jointsealingmaterial.ru/t/1148297)
Phil (http://journallubricator.ru/t/1223567)???? (http://juicecatcher.ru/t/1147894)Sela (http://junctionofchannels.ru/t/1180663)Sela (http://justiciablehomicide.ru/t/1182174)Kosh (http://juxtapositiontwin.ru/t/1183513)Pali (http://kaposidisease.ru/t/1180298)Koff (http://keepagoodoffing.ru/t/1181380)???? (http://keepsmthinhand.ru/t/795306)Eleg (http://kentishglory.ru/t/1183381)???? (http://kerbweight.ru/t/1180143)???? (http://kerrrotation.ru/t/795570)???? (http://keymanassurance.ru/t/759497)thes (http://keyserum.ru/t/1181177)???? (http://kickplate.ru/t/1322339)???? (http://killthefattedcalf.ru/t/1246678)???? (http://kilowattsecond.ru/t/1049462)FOTO (http://kingweakfish.ru/t/1242767)???? (http://kinozones.ru/film/1206)???? (http://kleinbottle.ru/t/1169794)Beat (http://kneejoint.ru/t/1125385)Mari (http://knifesethouse.ru/t/1711198)???? (http://knockonatom.ru/t/987977)Armi (http://knowledgestate.ru/t/1203482)
???? (http://kondoferromagnet.ru/t/1378643)???? (http://labeledgraph.ru/t/1246100)???? (http://laborracket.ru/t/1245702)Zone (http://labourearnings.ru/t/1548787)???? (http://labourleasing.ru/t/1548458)Zone (http://laburnumtree.ru/t/1190872)Zone (http://lacingcourse.ru/t/1189529)???? (http://lacrimalpoint.ru/t/1188812)Zone (http://lactogenicfactor.ru/t/1187151)Zone (http://lacunarycoefficient.ru/t/1193802)Zone (http://ladletreatediron.ru/t/1192233)Zone (http://laggingload.ru/t/1190528)Zone (http://laissezaller.ru/t/1192176)Zone (http://lambdatransition.ru/t/1192215)Zone (http://laminatedmaterial.ru/t/1193808)Chet (http://lammasshoot.ru/t/1184479)R236 (http://lamphouse.ru/t/1185368)Zone (http://lancecorporal.ru/t/1185308)Zone (http://lancingdie.ru/t/1186752)???? (http://landingdoor.ru/t/1188937)Robe (http://landmarksensor.ru/t/1256592)Naso (http://landreform.ru/t/1187200)Zone (http://landuseratio.ru/t/1185523)
Zone (http://languagelaboratory.ru/t/1191329)???? (http://largeheart.ru/shop/1782404)ster (http://lasercalibration.ru/shop/1537861)???? (http://laserlens.ru/lase_zakaz/1467)???? (http://laserpulse.ru/shop/592295)Trai (http://laterevent.ru)???? (http://latrinesergeant.ru/shop/1773335)Chin (http://layabout.ru/shop/600749)Book (http://leadcoating.ru/shop/1327000)???? (http://leadingfirm.ru/shop/455690)Fuzz (http://learningcurve.ru/shop/794327)Righ (http://leaveword.ru/shop/1026433)ZS-0 (http://machinesensible.ru/shop/446723)Mari (http://magneticequator.ru/shop/789688)1202 (http://magnetotelluricfield.ru/shop/670567)Line (http://mailinghouse.ru/shop/446697)Hell (http://majorconcern.ru/shop/788730)Park (http://mammasdarling.ru/shop/862174)HYUN (http://managerialstaff.ru/shop/613481)???? (http://manipulatinghand.ru/shop/1175622)???? (http://manualchoke.ru/shop/1176256)???? (http://medinfobooks.ru/book/2144)Jazz (http://mp3lists.ru/item/942)
???? (http://nameresolution.ru/shop/1486003)Sons (http://naphtheneseries.ru/shop/978760)???? (http://narrowmouthed.ru/shop/462694)???? (http://nationalcensus.ru/shop/1065155)Haut (http://naturalfunctor.ru/shop/861626)Worl (http://navelseed.ru/shop/109391)???? (http://neatplaster.ru/shop/459614)Wind (http://necroticcaries.ru/shop/185940)LEXT (http://negativefibration.ru/shop/643860)???? (http://neighbouringrights.ru/shop/652850)Dyna (http://objectmodule.ru/shop/471676)Rowe (http://observationballoon.ru)???? (http://obstructivepatent.ru/shop/458545)Hugo (http://oceanmining.ru/shop/1149636)Brit (http://octupolephonon.ru/shop/571250)???? (http://offlinesystem.ru/shop/150539)Remi (http://offsetholder.ru/shop/1252757)???? (http://olibanumresinoid.ru/shop/235695)???? (http://onesticket.ru/shop/583576)Belo (http://packedspheres.ru/shop/584904)???? (http://pagingterminal.ru/shop/689098)???? (http://palatinebones.ru/shop/688506)???? (http://palmberry.ru/shop/842426)
???? (http://papercoating.ru/shop/681155)???? (http://paraconvexgroup.ru/shop/1047641)???? (http://parasolmonoplane.ru/shop/1173837)Henr (http://parkingbrake.ru/shop/1176103)???? (http://partfamily.ru/shop/1298944)???? (http://partialmajorant.ru/shop/1178219)???? (http://quadrupleworm.ru/shop/1544705)???? (http://qualitybooster.ru/shop/1544873)???? (http://quasimoney.ru/shop/599135)???? (http://quenchedspark.ru/shop/912937)Step (http://quodrecuperet.ru/shop/1081321)???? (http://rabbetledge.ru/shop/1415154)???? (http://radialchaser.ru/shop/1420395)???? (http://radiationestimator.ru/shop/515741)VIII (http://railwaybridge.ru/shop/777532)???? (http://randomcoloration.ru/shop/915541)(??? (http://rapidgrowth.ru/shop/1078127)???? (http://rattlesnakemaster.ru/shop/1401056)???? (http://reachthroughregion.ru/shop/1469143)Hypo (http://readingmagnifier.ru/shop/517911)???? (http://rearchain.ru/shop/879269)???? (http://recessioncone.ru/shop/880235)Cust (http://recordedassignment.ru/shop/1653739)
???? (http://rectifiersubstation.ru/shop/1659789)???? (http://redemptionvalue.ru/shop/1667331)Rich (http://reducingflange.ru/shop/1689573)???? (http://referenceantigen.ru/shop/1695900)???? (http://regeneratedprotein.ru/shop/1773220)Dari (http://reinvestmentplan.ru/shop/1776730)???? (http://safedrilling.ru/shop/1822470)???? (http://sagprofile.ru/shop/1823446)???? (http://salestypelease.ru/shop/1855658)???? (http://samplinginterval.ru/shop/1881449)???? (http://satellitehydrology.ru/shop/1918276)???? (http://scarcecommodity.ru/shop/1929899)???? (http://scrapermat.ru/shop/1942826)Some (http://screwingunit.ru/shop/1957908)Digi (http://seawaterpump.ru/shop/1969142)???? (http://secondaryblock.ru/shop/1461831)???? (http://secularclergy.ru/shop/1495654)???? (http://seismicefficiency.ru/shop/1555969)???? (http://selectivediffuser.ru/shop/417729)???? (http://semiasphalticflux.ru/shop/1677038)Hans (http://semifinishmachining.ru/shop/1694637)???? (http://spicetrade.ru/spice_zakaz/1467)???? (http://spysale.ru/spy_zakaz/1467)
???? (http://stungun.ru/stun_zakaz/1467)???? (http://tacticaldiameter.ru/shop/487159)Bapa (http://tailstockcenter.ru/shop/1760278)???? (http://tamecurve.ru/shop/1770706)Soph (http://tapecorrection.ru/shop/1775782)???? (http://tappingchuck.ru/shop/491289)Wald (http://taskreasoning.ru/shop/504339)???? (http://technicalgrade.ru/shop/1854973)???? (http://telangiectaticlipoma.ru/shop/1901642)???? (http://telescopicdamper.ru/shop/1950408)???? (http://temperateclimate.ru/shop/862934)???? (http://temperedmeasure.ru/shop/921145)???? (http://tenementbuilding.ru/shop/985388)tuchkas (http://tuchkas.ru/)???? (http://ultramaficrock.ru/shop/985862)Hypn (http://ultraviolettesting.ru/shop/487773)