Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Wilanow skrivet 16 dec-11 kl 12:54
-
Försökte detta året att baka veganska lussebullar. Ville inte använda de mjölkfria margarin som finns i butiker häromkring, då dessa uppenbarligen innehåller palmolja (!). Provade med rapsolja och tycker resultatet blev slående bra:
50 g jäst
1,5 dl rapsolja/solrosolja
5 dl sojamjölk/havremjölk
1 dl socker
1 g saffran
10 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Bilder finns här på bloggen om ni vill kika: http://www.expeditiongron.se/?p=492 (http://www.expeditiongron.se/?p=492)
Är det andra som provat med olja eller har liknande veganrecept som funkar? Skulle var kul att testa!
-
Det är väl knappast veganskt - eller räknas jästsvamparna inte längre som levande varelser? :'(
-
Ojdå, det hade jag faktiskt inte tänkt på. Vi var mest inställda på att få bort margarinet, mjölken och äggen. Jag undrar om det skulle funka med bakpulver? Du har inget jästfritt recept på lager? :)
-
Jag skulle nog ha i lite äppelmos så degen inte blir så torr..
-
Det är väl knappast veganskt - eller räknas jästsvamparna inte längre som levande varelser? :'(
Veganer äter levande varelser, men inte djur.
-
Det är väl knappast veganskt - eller räknas jästsvamparna inte längre som levande varelser? :'(
Kan man inte anta att jästsvampar är på ungefär samma intelektuella nivå som morötter, trattkantareller och salladsblad?
-
Kan man inte anta att jästsvampar är på ungefär samma intelektuella nivå som morötter, trattkantareller och salladsblad?
Djur är de i vart fall inte.
-
Men kom igen. Jäst är inte djur!
Varför undvika det som naturen gett oss. Orka vara vegan etc etc etc. Njut av livet!
-
Man måste inte ersätta mjölk i recept som lussebullar eller kanelbullar, det går faktiskt lika bra med vatten. Ingen kommer märka något alls antagligen. Vanlig mjölk har dock effekten att brödet inte blir knaprigt på ytan, men särskilt då det gäller kanelbullar så tycker jag det är ett plus. Jag brukar ha i lite mer fett i lussebullarna och tänk på att inte ha för mycket mjöl... Många bakar torra och trista lussekatter med alldeles för mycket mjöl.
Jag är lite onyttig av mig så jag har i lite extra socker också, hehe... :)
-
Man behöver även ha i lite mer salt för att smakmässigt kompensera för att man tar bort mjölk. Och nej, det går inte att baka lika goda lussebullar utan mjölk, men det går att baka något som påminner om lussebullar. Jag provade mycket olika varianter under en period när jag inte tålde laktos. Det är samma med pannkakor, lite extra salt, socker och olja så går det att ersätta mjölken med vatten.
-
När jag hade barn som inte tålde mjölk så bakade jag alla sorts bullar på äppeljos / praline1