Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 15 jan-12 kl 17:26
-
Jag har en massa hasselnötter kvar sen jul o undrar om nån har ett gott matbröds recept med mkt nötter i?
-
Gör bara som du brukar o häv i nötterna!
-
Tips för nötter...
1 OM du inte hinner baka upp alla nötter så kan du med fördel frysa in dom - håller mycket längre då.
2 Lägg nötkärnor i saltat vatten några minuter. Rosta sedan nötterna i stekpannan så har du grymt goda saltade nötter som snacks.
-
Häromsistens när jag bakade en ljusare surdegslimpa så hade jag i massor med hasselnötter som jag stötte litet i mortel först. Några nötter var hela, men de flesta blev litet grovt hackade så att säga. Byt ut brödkryddorna mot stötta varsina 1 tskd av följande: Pomeransskal, anis, fänkål och eventuellt en knivsudd kanel om man gillar juldoft. Jag hade dessutom i ungefär hälften så mycket russin som nötter. Blev supergott. För ovanlighetens skull hade jag i två matskedar mörk sirap också, jag gillar inte sött i brödet annars. Men jag skulle jäsa det här litet fler omgångar, så jag tänkte jästisarna skulle ha litet extra att knapra på. Jag tror att bilden är just den limpan, som var stor som en bakplåt ungefär. Blev en jättebulle som kommar att räcka en vecka minst :) Det är vita vallmofrön ovanpå om någon undrar.
-
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194 (http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194)
Massor och massor... Men en del går det åt i alla fall. ;)
/Sara
-
Hasselnötter är väldigt gott ihop med råg :P Sååå vanligt grundrecept, med hälften råg, hälften vete.... och som tidigare talare sagt - Häv i nötterna ;)
-
Nu till jul kan du ju göra supergoda julgodisar...
Hasselnötskärna i mitten, inrullad i nougat och sedan doppad i smält blockchoklad.
Eller smaksätt marsipan (konjak , arrak, whiskey eller vad du nu tycker om. Hasselnöt mitt i marsipanen och doppa i smält choklad.
...eller rosta i het (osmord) panna, eller ugn. Ät som godis ihop med andra nötter och frön.
....eller hacka och ha i glögg ihop med russin.
Som fyllning i bullar.
i fröknäckebröd....
....oj jag sitter och blir riktigt godissugen!
God jul!
[/pre]