Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Lili skrivet 23 okt-06 kl 13:46
-
Vad är ett rimligt kg-pris för lammkött?
-
Enligt förr veckans Land gav SCAN 26.66 kr/kg för märkeskvalitet och 21.16 kr/kg för ordinär kvalitet.
Men du kanske undrade över det svarta priset? Det brukar väl variera mellan typ 35 och 45 kr beroende på köttets kvalitet och om man styckar själv, åtminstone är det de priserna jag hört när jag frågat runt lite här i västsverige.
-
Jag betalar 40:- kg för lammkött
-
De priser som Leifhh nämner är för fina slaktlamm av köttras som väger 16-25 kg slaktade och klassas bra. För att väga 16 kg slaktad bör lammet väga ca 40 kg levande vilket är ett stort lamm.
För Lamm som väger mellan 12 - 14 kg slaktade och klassas normalt (O) så får man 7:-/kg, är sen lammen magra eller feta så dras det av minst 4:-/kg.
Väger lammet under 12 kg slaktat så får man NOLL kronor :o
Så för de som har små allmogefår mm betalas det inte mycket (ca 3 - 10:-/kg) beroende på avdrag osv.
Att sälja dessa lamm svart för 45:-/kg verkar vara en bra affärside.
Storbonden :)
-
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.
-
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.
Får du skinnet berett tillbaks då?
-
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.
De lokala slakterier jag vet om betalar efter noteringen på Swedish Meats, så det måste vara de absolut bästa köttraslammen som betalas med de priserna även med lokalt tillägg.
Vissa KRAV-lamm kan betalas bra om de är stora annars är det de priser jag skrev som gäller :)
Falin:
Det är nog oberedda skinn ;D annars skulle nog priset på slakten vara MYCKET högre.
Storbonden :)
-
Falin:
Det är nog oberedda skinn ;D annars skulle nog priset på slakten vara MYCKET högre.
Storbonden :)
Jag tyckte väl det lät billigt! ;D
-
Väger lammet under 12 kg slaktat så får man NOLL kronor :o
Jag skulle mao endast fått betalt för 20% av årets lamm. >:( Vilken tur att jag uppgivit att jag har mina djur för landskapsvård och inte köttproduktion. :)
-
Får du skinnet berett tillbaks då?
Nej, inte berett. Man får själv skicka det för beredning.
-
De lokala slakterier jag vet om betalar efter noteringen på Swedish Meats, så det måste vara de absolut bästa köttraslammen som betalas med de priserna även med lokalt tillägg.
Storbonden :)
De priserna gäller vid slaktvikter runt 20 kg. Har ju inga köttrasfår själv. Men, det finns förstås en hake. Det finns ingen garanti för att de kan ta djur just då och då utan det blir i mån av efterfrågan. Annars får man sälja köttet själv. Det lokala slakteriet har gårdsbutik också och säljer köttet där. Har insett att vi här i krokarna har det riktigt bra som har det slakteriet här!
-
Men det är väl ingen mening med att sälja lammen till ett slakteri, det är väl bara legoslakt som gäller när vi är så småskaliga? Och ta rimligt betalt, samma som i affären och lite till för att det är ekologiskt, småskaligt osv.
-
Och ta rimligt betalt, samma som i affären och lite till för att det är ekologiskt, småskaligt osv.
Folk vill inte betala så mycket..
det ska vara BILLIGT ;D
-
Nån som vet var man finner en stycknings schema för får? Helst på internet alltså.. ???
-
Jag tror inte på att det inte finns kunder som vill betala minst lika mycket som i affären. Vilka riktar du dig till? Var i landet bor du? Storstäder behövs för att hitta den kund jag menar, i övriga landet är det svårt, där vill de ha billigt.
-
Jag tror inte på att det inte finns kunder som vill betala minst lika mycket som i affären. Vilka riktar du dig till? Var i landet bor du? Storstäder behövs för att hitta den kund jag menar, i övriga landet är det svårt, där vill de ha billigt.
Vet inte om frågan är till mig men, svarar i alla fall. Vi har slaktat några lamm första gången i år och då sålt till vänner och bekanta. De jag bl a köpt får av har satt in annons i lokaltidningen och fått 15 lamm sålda samma dag. Som jag förstått det är det bl a invandrare som handlat. Bor i Blekinge och här kostar lammkött över 100:-/kg i butik. Vissa tider på året kan man få tag på vissa delar billigare men, priserna ligger ändå förhållandevis högt. Kan tänka mig att man kan hitta fryst lammkött från Nya Zealand för runt 70:-/kg men, det är ju inte riktigt samma sak.
De gäller nog att hitta kunderna som vill veta varifrån köttet kommer och kanske till och med kan komma och titta hur de har det när de växer upp om de skulle vilja det. Hög kvalitet på det kött man äter helt enkelt. Visst vill många köpa det billigaste möjliga och struntar i hur det smakar eller blivit uppfött men, kunderna som vill veta vad de äter och som dessutom vill ha lokalproducerat svenskt kött finns helt klart även på landet.
Jag ser storslakteriernas oligopol som en stor nackdel. Vet inte varför många svenska konsumenter skiter i vad det är de stoppar i sig så länge det är billigt. Charkar och liknande blir allt mer sällsynt i de stora butikerna och lokala slakterier är lika sällsynta de. Det känns som om svenskar över lag mer struntar i var maten kommer ifrån bara det är billigt? Det är väl än mer tydligt när det gäller kött från nöt eller gris kanske. Man vet inte om den plastförpackade köttbiten kommer från en avdankad gammal mjölkko eller från en ung stut som gått på lösdrift större del av livet? Troligen är det väl det förstnämnda?
-
Precis! Jag håller med dig. Kunderna som betalar finns helt klart. Det är möjligt de finns på landet också, jag utgick från mina erfarenheter av hantverksmässig dessertost:)
Grimla, hur är det möjligt att du inte kan ta mer betalt?
-
Nån som vet var man finner en stycknings schema för får? Helst på internet alltså.. ???
Den som googlar han finner!
www.kottmastarna.se/html/styckschema_lamm.html
Fick många fler träffar och det finns säkert många sätt att stycka på så googla på. :)
-
Den som googlar han finner!
www.kottmastarna.se/html/styckschema_lamm.html
Fick många fler träffar och det finns säkert många sätt att stycka på så googla på. :)
Det där styckningsschemat föll inte mig i smaken. Jag styckade mina första lamm utifrån ett schema för rådjur, sedan har jag insett hur jag vill ha mitt kött styckat och anpassar proceduren därefter. Detta får jag ut av ett lamm:
- Bogar, 2 st (framstekar)
- Stekar, 2 st
- sadel, antingen en lång (inkl avsågade revben) eller 2 korta, möjligen benar jag ur ett par sadlar och spar fileerna istället eftersom det tar mindre plats i frysen.
- färs och grytbitar (det övriga dvs hals, revben, slaksidor, bäcken etc)
Att göra kotletter av sadeln är slöseri tycker jag. Vill man ha skivor att grilla eller steka är det i mitt tycke lämpligare att bena ur en stek och skiva den.
-
i bra kokböcker finn det ju styckningsscheman... i tex Vår kokbok - tror der ät konsums kokbok... köpte dem när jag flyttade hemmifrån...
så finns det styckningsschema på rådjur, lamm och kalv... styckas liknande...
samt även styckningsschema på nöt...
-
Grimla, hur är det möjligt att du inte kan ta mer betalt?
Jag bor på landet i Norrland ;D
mvh /Grimla
-
Jag funderar på om jag ska slakta lokalt och sälja köttet till bekanta, ev. sätta in en annons.
Dels undrar jag om det finns något regelverk runt det här, typ hur mycket man får sälja själv, hygienkrav, eller något åt det hållet?
Sedan undrar jag förstås vad det finns efterfrågan på? Är det hela "lammlådor" som gäller? Vad tar man i så fall betalt för det?
-
Hej Det finns tydliga hygienregler utformade av livsmedelsverket. Det är i princip slakteritvång på får och lamm. Det innebär att man får inte sälja hemslaktat kött. Det ska konsumeras inom hushållet. Man tycker att konsumenterna tryggt ska kunna köpa svenskt kött. Djuren ska vara veterinärbesiktigade före slakt och sedan sker en ytterligare en noggrann besiktning av den flådda slaktkroppen samt av inre organ.
(Förr i tiden fanns det i vissa kommuner en besiktningsbyrå, ofta i anslutning till ett slakteri, dit man kunde åka och får sina hemslaktade kroppar besiktigade.)
Om du har någon större fårägare i närheten kanske du kan samarbeta med den. Låt din värd få kontraktstillägget och du kan få det som blir över. Vill du sälja själv är det nog bäst att hitta ett mindre slakteri som ägnar sig åt legoslakt. Problemet brukar vara att besiktnings/slaktkostnaderna blir höra och även dina transportkostnader.
-
Jag mailade livsmedelsverket för att kolla, för säkerhets skull..
Jag var nog lite otydlig, men tanken är alltså att köra lammen (och ev. några kalvar) till det lokala slakteriet själv, och få dem kontrollslaktade och köttet färdigpackat i lådor, typ ett halvt eller helt lamm. (Det är bara 4-5 mil dit.)
Innan dess tänkte jag annonsera i lokalpressen för att ta upp beställningar och se vilket intresse det finns. Det jag funderar mest på är vilken prisnivå man ska lägga sig på. Jag har försökt leta runt på nätet efter motsvarande, men inte hittat så mycket. Det varierar ju säkert geografiskt också.
-
Kolla på Roslagslamm jag har för mig att det var flera som hade priser med på den sidan.
Du bör också räkna på priset så att det inte går back. Utgå från vad du kan få för lammen om du säljer til ett slakteri. lägg till slakt- o styckningskostnader + transport av levande lamm och hämtning av köttet. Så har du kanske annonskostnader och andra kostnader i samband med försäljningen. Sist men inte minst kommer momsen på 12 % till. Ett räkneexempel: 5 lamm slaktas vid samma tillfälle o väger 15 kg i snitt.
Slakteriet tar 350 för slakt o styckning per lamm. Din transportkostnad blir för 20 mil ca 500 kr, annonsen kostar 100. Det blir sammanlagda kostnader på 2350:- för enkelhets skull räknar vi med att momsen ingår. Lamen ger 75 kg kött och du har kostnader på drygt 30 kr / kg. För att motsvara det man får på hösten inkl moms från ett slakteri måste ditt utpris bli strax över 60 kr, vill du därutöver har ngt betalt för eget arbete får du lägga til mera. Det blir naturligvis lägre kostnader ju fler lamm man slaktar vid samma tillfälle. Kan du få med en hyfsat stor kalv kan det förbättra kalkylen avsevärt. Kolla först vad slakteriet vill ha för sina tjänster och glöm inte att slakteriet alltid lägger til 25 % moms.
Det kan även vra intressant hur dom hanterar skinnen. Det brukar vara svårt att få bra råskinnhantering på små slakterier eftersom de så sällan har kunskaper nog om
rätt flåteknik och kylning, sträckning, saltning, förvaring och packning.
För min del betyder skinnvärdet lika mycket som köttet och det lilla slakteriet som finns i närheten utgör tyvärr inget alternativ.
-
Tack för ett jättebra svar, Henning! :)
Jag ska kolla upp hur det är med skinnen, för dem vill jag ta vara på. Ett alternativ för mig är att få djuren transporterade till det stora slakteriet, men det känns bättre att göra det lokalt om det är möjligt.
-
Hej alla,
lamm som går ute och betar ( ekologiskt ) och närproducerat ska ju inbringa ett HÖGRE pris. Ni måste tänka om alla som postat här.
jag tar 35 kr/kilot för självservice dvs kunden kommer och slaktar själv.
Jag tar 55 kronor kilot för hel och halvfall.
Allt annat betydligt dyrare.
ICA sålde lammracks för 200kr/kilot i höstas och det var från NZ!!!
Kunder är framförallt medvetna människor typ lärare, tjänstemän osv.
Allt säljs på ingen marknadsföring.
Slakta kan ju göra ungefär som rådjur. Huvud och inälvor är delikatesser för
spanska, arabiska och Afrikanska kunder.
Sälj inte för billigt!!!
-
Men jag är inte intresserad av att någon kommer och slaktar hos mig. Jag tänker följa det regelverk som finns.
-
Då ska du ta ännu mer betalt. 8)
-
Saxat från tidningen småbrukaren! Läs och begrunda alla!
[i]Rånad av Swedish Meats
En upprörd Magnus Gustafsson i Sollebrunn ringer när han just fått avräkningen för 1 får och 5 lamm till Swedish Meats i Skara. För de sex djuren har han fått sammanlagt 162 kronor. Det är inget mindre än ett rån säger Magnus.
För fåret som vägde 22 kg fick han 1:80/kg, för två lamm på ca 13 kg fick han 7 kr/kg. För två lamm på ca 12 kg fick han noll kronor och för det minsta fick han betala 4 kr/kg.
Slaktdjuren var av Guterasen som är småväxta men betingar ändå i affären ett pris på minst 60 kr kilot.
Till detta så avdrag för besiktning, avgift till Svensk Köttinformation, slakteriets djurhälsovårds- och kadaveravgift.
När Swedish Meats tagit sitt återstår 135 kronor för ett års arbete, omsorg och foder till sex får/lamm. [/i]
-
Saxat från tidningen småbrukaren! Läs och begrunda alla!
[i]Rånad av Swedish Meats
En upprörd Magnus Gustafsson i Sollebrunn ringer när han just fått avräkningen för 1 får och 5 lamm till Swedish Meats i Skara. För de sex djuren har han fått sammanlagt 162 kronor. Det är inget mindre än ett rån säger Magnus.
För fåret som vägde 22 kg fick han 1:80/kg, för två lamm på ca 13 kg fick han 7 kr/kg. För två lamm på ca 12 kg fick han noll kronor och för det minsta fick han betala 4 kr/kg.
Slaktdjuren var av Guterasen som är småväxta men betingar ändå i affären ett pris på minst 60 kr kilot.
Till detta så avdrag för besiktning, avgift till Svensk Köttinformation, slakteriets djurhälsovårds- och kadaveravgift.
När Swedish Meats tagit sitt återstår 135 kronor för ett års arbete, omsorg och foder till sex får/lamm. [/i]
va? jag trodde man fick tusenlappar när man slaktar djur?
-
Med fel vikt eller fel fettklass blir det = 0:- på Får.
-
Med fel vikt eller fel fettklass blir det = 0:- på Får.
men vaddå FEL vikt? får dem inte väga vad som helst?
(jag vet inget om slakt som sagt,haha, det rimmade)
-
va? jag trodde man fick tusenlappar när man slaktar djur?
Ja, allt är inte som man tror. För någon tid sedan talte jag men en man som lämnat 14 lamm, och fick 80 kr för dem.
Edgar
-
men vaddå FEL vikt? får dem inte väga vad som helst?
Absolut inte! om du vill få betalt för dem ;)
Det skall vara rätt vikt - rätt fett % i slaktkroppen- och rätt form på slaktkroppen!
-
Hej alla,
Det är ju här som Swedish meat tänker fel. I och med att de fortfarande tänker
som en sovjetisk planekonomsikt slakteri så tänker dom inte i kunder och kundnytta.
ett lamm på 10-13 kilo är en delikatess i spanien där dom äter hela djuret inklusive
hjärnan. i Sverige bor 10% invandrare och 300000 med islam som religion. Det är en stor kundgrupp.
För konsumenten spelar det ju inte någon roll om lammet är felbyggt, köttet smakar
lika.
i och med att det var torrsommar i år så blev mina lamm väldigt olika i vikt. Jag hade gäster som har fött upp lamm i Colorado dvs tusentals får på samma ranch. Han hade aldirg smakat en så god lammgryta och då var det med delar från någon av
dessa knytten.
Enligt mig enda sättet att få någon ekonomi i detta är att ha mer kontroll över
hela kedjan till slutkund dvs idagsläget låta något slakteri legoslakta och sedan
stycka själv och sälja.
Dvs som hemsidan anbefaller alternativ! ;)
-
Ja, allt är inte som man tror. För någon tid sedan talte jag men en man som lämnat 14 lamm, och fick 80 kr för dem.
Edgar
Hade han ingen våg?
-
Hej alla,
Det är ju här som Swedish meat tänker fel. I och med att de fortfarande tänker
som en sovjetisk planekonomsikt slakteri så tänker dom inte i kunder och kundnytta.
ett lamm på 10-13 kilo är en delikatess i spanien där dom äter hela djuret inklusive
hjärnan. i Sverige bor 10% invandrare och 300000 med islam som religion. Det är en stor kundgrupp.
Inte för att jag vill försvara SM i alla lägen men lite bakgrundsfakta är på sin plats. Det betalningssystem med hård prisstyrning till vikt mellan 16 o 23 kg 'är bl.a.ett resultat av omfattande marknadsundersökningar som med många fårägares hjälp genomfördes i butiker över hela landet för ca 10 år sedan. Ny Zealändarna är smarta nog att sälja samma storlek på lamm till oss. De har den fördelen med sin enorma produktion att de kan välja att sälja 18 kilos lamm till oss och 13 kilos till Spanien.
I Sverige har vi förhållandevis höga slakt- och transportkostnader. Det kostar lika mycket att slakta ett lamm som ger 10 kg kött som ett som ger 18 kg.. Per kg kött blir det dock en avsevärd skillnad. I sydeuropa har man lägre kostnader bl.a. beroende på lägre krav på djurskydd under transporter.
Jag har mer förståelse för att lamm som inte är värda mer än slaktkostnaden inte betalas för än att priset vänder vid 23 kg. Lammälskare som jag tycker knappast att bitarna kan bli för stora... ;D
-
Hej!
Jag träffade Swedish meats VD förra våren strax innan han fick sparken från jobbet.
Han tyckte att Scan var det ultimata varumärket på den svenska köttmarknaden.
det säger en hel del om deras kontakt med konsumenterna. :-\
dom skulle ju tex. lätt kunna ha några gammaldags affärer med manuell styckning
i storstäderna för att komma runt oligopolet med ICA och konsum.
sälja direkt till konsument osv osv men icke. Storpack och standard.
Titta på Ingelsta kalkon, skebo herrgård osv osv. Dom har fattat detta. ;D
-
Gunnar, nu glider du. Du anklagade SM för att inte betala tillräckligt för de små lammkropparna. Även de förbilder som du anger och som jag också beundrar måste ta hänsyn till att kostnaderna är högre för små kroppar. Du skrev att köttet från små och stora kroppar smakar lika. Menar du att små lamm har ett högre värde per kilo eller att alla led utom bonden ska tjäna mindre på dem.
-
Nej det menar jag inte, men deras prissättning är inte linjär den är ju i princip
så att du lbir skyldig SM pengar om du lämnar in ett för litet lamm och även du
vet ju att alla tackor som lämnas in och som man får 7 kr/kilot för blir lammkorv
för 80 kronor/kilot.
Att SM har haft lönsmhetsproblem kan ju inte bero på att dom betalat bönderna för mycket pengar.
Tittar du på detta på nationell nivå så har 39% självförsjning på lamm. 50% på nöt
90 på gris osv osv. Danmark har en grisexport på 30 miljarder per år,
Holland, detta pytteland exporterar kyckling osv osv.
Vi har ju marken för extensivt bete = naturligt ekologiskt. Varför ska vi låta vårt landskap växa igen till förmån för intensivt jordbruk i centraleuropa?
En stor bov i dramat är SM som har i princip monopol.
-
Jag skulle hellre se att en grundkostnad mostvarande de fasta kostnaderna dras av på alla slaktade lamm. Därutöver kunde betalningen vara linjär. håller helt med om att betalningen för tackor är rena rånet. Det finns fina exempel på bra försäljning av tackkött där nettot til bonden blivit 1000 kr/tacka. Den hyllan tycker dock inte SM är lönt att ägna sig åt utan slumpar bort fårköttet till glada invandrare.
-
Jag skulle hellre se att en grundkostnad mostvarande de fasta kostnaderna dras av på alla slaktade lamm. Därutöver kunde betalningen vara linjär. håller helt med om att betalningen för tackor är rena rånet. Det finns fina exempel på bra försäljning av tackkött där nettot til bonden blivit 1000 kr/tacka. Den hyllan tycker dock inte SM är lönt att ägna sig åt utan slumpar bort fårköttet till glada invandrare.
Det finns nog all anledning att vara kritisk mot SM ledning på många punkter, kanske dock inte i första hand prissättningen av lamm och får. Vad jag förstår är kostnaden för att slakta lamm i stort sett oberoende av lammets storlek. Det samma gäller rimligen även för styckningen. Det skulle innebära att den linjära delen av Hennings modell skulle bli ganska liten. Små lamm skulle även i en sådan modell få ett mycket lågt kilopris, vilket ockå är rimligt om man inte kan ta ut ett merpris för dessa som kompenserar merkostnaderna. Att ha samma pris per kilo oberoende av djurens storlek innebär annars bara att de som levererar lamm i "rätt" storlek får bekosta slakten för de som levererar väldigt små lamm. Det är väl inte rimligt. Vi levererar inte till SM, men det är ändå viktigt att ha rätt storlek på lammen för att få hyggligt betalt.
-
Det är helt riktigt som ovanstående säger men det som SM inte fattat är
marknaden. Enligt dom ska allt ner i samma förpackning.
Ta tex. alla deras kvalitetsintervall på kött. när såg du senast samma märkning
i butiken?
Vad är felet med att ha delikatess butiker för kött i större städer som drivs av SM
eller på franshise basis?
Eller fabriksförsäljning av tex. små lamm?
-
Kolla först vad slakteriet vill ha för sina tjänster och glöm inte att slakteriet alltid lägger til 25 % moms.
Lamm: 240 kr/kg + moms
Mellankalv: 8 kr/kg + moms
:o
-
240:-/st menar du naturligtvis och med momsen blir det 300 :-. Du ser att slaktkostnaden för mellankalv bara blir hälften. Får du lammköttet hängt, styckat och förpackat i lådor tycker jag det är ett bra pris. Det är dock inte lätt som många tror att göra pengar på köttförsäljning. Om man har tillgång till godkända lokaler och vill jobba lite mer med förädlingen kan det gå riktigt bra om man bor på "rätt" ställe.
Det finns de som fryser ner lämpliga delar och säljer som grillskivor på sommaren. Andra säljer rökta fårlår och fårbogar och får ut ett bra pris för dem.
Jag har aldrig sett färdiglagade frysta snabbmatsrätter med lamm men jag tror det skulle gå fint att sälja.
-
Ja, per st, förstås. Lite väl saftigt annars... ;D Jag ska ringa och prata vidare, men som jag förstod det var det inkl styckning. Kostnaden för kartonger tillkom.
Den stora fördelen som jag ser det är att jag själv kan köra lammen direkt till slakt, utan att de behöver åka omvägar med stora lastbilen. Och att det inte är så viktigt hur de klassar sig.
Jag har sett dem som säljer grillådor, och det är kanske ingen dum idé, framförallt om man kan kombinera det med kalv.