Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Snuzer skrivet 21 apr-12 kl 07:36

Titel: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Snuzer skrivet 21 apr-12 kl 07:36
Någon som har tips och ideer på brödkryddor. Matrbröd är i stort det enda jag bakar. Experimenterar en hel del, just nu med surdeg. Och så kommer vi till kryddorna. Jag har haft hackade blandade örter i (köpt på påse för grytor), origano, chilli, rosmarin, timjan osv. Sen har jag använder jag vetekli, kruskakli, solrosfrön, linfrö för att få in ännu mera nyttigheter i brödet.


Någon som har fler roliga smakliga ideer på hur man kan krydda sitt bröd?
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: ChristinaR skrivet 21 apr-12 kl 07:46
Jag tycker det är gott med de traditionella brödkryddorna. Kumminbröd är en höjdare till ostmackor.  :D Barnen är förtjusta i rågsiktslimpor med anis och fänkål.

Väldigt gott är att baka ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter. När det jäst färdigt penslar jag med uppvispat ägg och strör över kummin och flingsalt. Örtkryddor blir ju gärna brända om man strör dem över, men salt/kummin-brödet blir gott om man också har lite oregano i degen.
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Byracka skrivet 21 apr-12 kl 12:18
Stekt lök och trattkantareller.
Suckat, torkade aprikoser och stark ost (riktigt stark från nedersta hyllan) är en trevlig kombo, samt kummin om man gillar smaken.
Soltorkade tomater, oliver och vällagrad feta eller get rouille. Ibland har jag även i rosmarin.
Rostade havregryn.

Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Tindrah skrivet 22 apr-12 kl 12:29
Hembakat (ganska ljust och tunt) knäckebröd smakar extra gott med hela dillfrön i degen.
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Händig Man skrivet 22 apr-12 kl 12:33
baka barkbröd ;)
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Gronavagen skrivet 22 apr-12 kl 12:39
Något som är väldigt gott är att hacka äpple, karamellisera det och blanda tillsammans med hackade nötter i en surdeg.
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: praline1 skrivet 22 apr-12 kl 14:35
Jag brukar alltid hacka nässlor i bröddegen så här års
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Snuzer skrivet 22 apr-12 kl 16:28
Tack för alla tips. En del har jag prövat och en del var nya. Ska bli spännande att baka nästa vecka och testa några nya ideer  :)
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: vicky-g skrivet 22 apr-12 kl 17:04
Basilka var gott i brödet vi köpte. Lite förvånade tyckte jag.

Barnen blev eld och lågor och tyckte vi själva skulle baka både med det och andra örter för att hitta våra egna favoriter.
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Malines här igen skrivet 22 apr-12 kl 17:20
Kål är gott i bröd. Och alla möjliga och omöjliga örtkryddor. Tomat, pumpa, morot... Allt man har över går att slänga i. Kokt potatis... Kokt ris... Kokt matvete...
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: grimbart skrivet 24 apr-12 kl 10:02
Anis eller fänkål.. Eller så bakar man in oliver,soltorkade tomater,färsk basilika
Valnötter är aldrig fel ;)
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: christinag skrivet 10 maj-12 kl 22:05
Japp, anis och fänkål är gott i bröd. En ytterligare gammal goding, särskilt till jul eller i ljust bröd är pomeransskal.

Har någon nämnt kummin ännu? Är ju en speciellt tysk krydda, men är gott i bröd, både hel och stött.

MvH
Christina G
Titel: SV: Tips på brödkryddor.
Skrivet av: Snuzer skrivet 11 maj-12 kl 23:20
Japp, anis och fänkål är gott i bröd. En ytterligare gammal goding, särskilt till jul eller i ljust bröd är pomeransskal.

Har någon nämnt kummin ännu? Är ju en speciellt tysk krydda, men är gott i bröd, både hel och stött.

MvH
Christina G

Kummin använde jag igår när jag bakade bröd. Det blev himla gott : )