Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Snuzer skrivet 21 apr-12 kl 07:36
-
Någon som har tips och ideer på brödkryddor. Matrbröd är i stort det enda jag bakar. Experimenterar en hel del, just nu med surdeg. Och så kommer vi till kryddorna. Jag har haft hackade blandade örter i (köpt på påse för grytor), origano, chilli, rosmarin, timjan osv. Sen har jag använder jag vetekli, kruskakli, solrosfrön, linfrö för att få in ännu mera nyttigheter i brödet.
Någon som har fler roliga smakliga ideer på hur man kan krydda sitt bröd?
-
Jag tycker det är gott med de traditionella brödkryddorna. Kumminbröd är en höjdare till ostmackor. :D Barnen är förtjusta i rågsiktslimpor med anis och fänkål.
Väldigt gott är att baka ut degen i en långpanna och skära i fyrkanter. När det jäst färdigt penslar jag med uppvispat ägg och strör över kummin och flingsalt. Örtkryddor blir ju gärna brända om man strör dem över, men salt/kummin-brödet blir gott om man också har lite oregano i degen.
-
Stekt lök och trattkantareller.
Suckat, torkade aprikoser och stark ost (riktigt stark från nedersta hyllan) är en trevlig kombo, samt kummin om man gillar smaken.
Soltorkade tomater, oliver och vällagrad feta eller get rouille. Ibland har jag även i rosmarin.
Rostade havregryn.
-
Hembakat (ganska ljust och tunt) knäckebröd smakar extra gott med hela dillfrön i degen.
-
baka barkbröd ;)
-
Något som är väldigt gott är att hacka äpple, karamellisera det och blanda tillsammans med hackade nötter i en surdeg.
-
Jag brukar alltid hacka nässlor i bröddegen så här års
-
Tack för alla tips. En del har jag prövat och en del var nya. Ska bli spännande att baka nästa vecka och testa några nya ideer :)
-
Basilka var gott i brödet vi köpte. Lite förvånade tyckte jag.
Barnen blev eld och lågor och tyckte vi själva skulle baka både med det och andra örter för att hitta våra egna favoriter.
-
Kål är gott i bröd. Och alla möjliga och omöjliga örtkryddor. Tomat, pumpa, morot... Allt man har över går att slänga i. Kokt potatis... Kokt ris... Kokt matvete...
-
Anis eller fänkål.. Eller så bakar man in oliver,soltorkade tomater,färsk basilika
Valnötter är aldrig fel ;)
-
Japp, anis och fänkål är gott i bröd. En ytterligare gammal goding, särskilt till jul eller i ljust bröd är pomeransskal.
Har någon nämnt kummin ännu? Är ju en speciellt tysk krydda, men är gott i bröd, både hel och stött.
MvH
Christina G
-
Japp, anis och fänkål är gott i bröd. En ytterligare gammal goding, särskilt till jul eller i ljust bröd är pomeransskal.
Har någon nämnt kummin ännu? Är ju en speciellt tysk krydda, men är gott i bröd, både hel och stött.
MvH
Christina G
Kummin använde jag igår när jag bakade bröd. Det blev himla gott : )