Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: emmashanti skrivet 12 maj-04 kl 13:01

Titel: Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: emmashanti skrivet 12 maj-04 kl 13:01
Jag undrar om det är någon som vet var i Göteborg man kan få tag på något annat köttsubstitut än det som säljs i alla affärer som t ex quorn o liknande. Jag vet att det finns vegetariskt bacon och andra roliga saker, men var? När jag var i England för ett tag sen hade de vegetariskt pålägg som "smakade" skinka eller kalkon och faktiskt var ganska gott! Jag börjar tröttna på det smala utbudet och vill hitta lite nya produkter, tacksam för alla tips!
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Neiklot skrivet 12 maj-04 kl 17:01
När jag var i England för ett tag sen hade de vegetariskt pålägg som "smakade" skinka eller kalkon och faktiskt var ganska gott! Jag börjar tröttna på det smala utbudet och vill hitta lite nya produkter, tacksam för alla tips!


Jag bryter ämnet.


Alltså, ta inte illa upp nu, men jag måste bara fråga.

Om man inte äter kött pga att djuren behandlas illa och såvidare, varför ska man då äta svamp som har tillsatser, så att det smakar precis som kött?

Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Elin G skrivet 12 maj-04 kl 23:12

Om man inte äter kött pga att djuren behandlas illa och såvidare, varför ska man då äta svamp som har tillsatser, så att det smakar precis som kött?


Det är väl precis då man ska äta svamp som har tillsatser så att det smakar som kött. Om man gillar kött, men inte vill äta det pga dålig djurhållning eller att man är emot dödande är det väl utmärkt att äta "köttsubstitut". Själv är jag inte så värst intresserad eftersom jag inte gillar kött, men om man gör det så varför inte?

emmashanti;
Kolla Gröna Boden på Vasaplatsen, de borde ha ett bra sortiment då de är mycket välsorterade annars.
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Sofia skrivet 12 maj-04 kl 23:57
Hejsan!

Konsum avenyn har tzay kött som är jättegott!!!
Hemköp nordstan har en del roliga saker. Det ligger en asiatisk mataffär i brunnsparken som har en del saker bla "fusk kyckling" och "fusk anka".

Lycka till!!

Sofia :)
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Neiklot skrivet 15 maj-04 kl 08:54
Det är väl precis då man ska äta svamp som har tillsatser så att det smakar som kött. Om man gillar kött, men inte vill äta det pga dålig djurhållning eller att man är emot dödande är det väl utmärkt att äta "köttsubstitut". Själv är jag inte så värst intresserad eftersom jag inte gillar kött, men om man gör det så varför inte?


Men då äter man ju "kött" ändå, utåt!
Jag menar, är man emot päls, ska man då gå runt i fuskpäls?

Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Lau skrivet 15 maj-04 kl 16:45
Varför inte fuskpäls?

Måste tipsa om de torkade sojaprodukter som finns i hälsokostaffären där jag bor (Halmstad) men de borde ju finas i alla hälsobutiker, mycket prisvärt!
Jag tror märket är "veggo" och på påsen står webbadressen www.halsosport.com .

rekomenderas!

Lau
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Elin G skrivet 17 maj-04 kl 09:32
Men då äter man ju "kött" ändå, utåt!
Jag menar, är man emot päls, ska man då gå runt i fuskpäls?

Ja, varför inte? Om det är viktigt för en att få äta nåt med en struktur som liknar kött eller tycker att det är snyggt att gå klädd i material som påminner om päls så har i alla fall jag inga problem med att man gör det. Skillnaden mellan fuskpäls och fejkkött är i och för sig att personer som ser fuskpälsen kan inspireras att köpa riktig päls, emedan mat med vegetariska köttalternativ knappast lär få nån att köpa mer kött... Men jag skulle inte påstå att man "äter kött utåt", det är faktiskt skillnad på animaliskt och vegetabiliskt kött.  
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: emmashanti skrivet 27 maj-04 kl 13:06
Egentligen borde man inte kalla det för "vegetariskt kött", för det smakar inte alls som kött. Jag är vegetarian för att jag avskyr både djurindustrin och känslan av dött kött i munnen. Men dessa produkter tillverkas utifrån motsvarigheten i kött, tex korv, burgare etc antagligen för att det är enklare och mer socialt accepterat att tex grilla en rund avlång soja "grej" som man kan äta med korvbröd än att komma på konstiga former och färger som bara gör de vegetariska alternativen ännu mer främmande och därmed skrämmande för vissa. Det handlar i de flesta fall inte alls om att man vill äta kött men inte gör det av olika skäl, utan att man vill ha just ett schysst substitut.
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: yllevargen skrivet 30 okt-04 kl 12:29
Finns en riktigt schysst affär i Göteborg som heter Fram.  Den ligger på en tvärgata in till höger om man går Linnegatan upp från Järntorget. Dom har sånt låtsasbacon vet jag iallafall.
Sen har dom massa annat skoj också, hela fönstret ut mot gatan är tillexempel full med jutesäckar med olika bönor och gryn som man får ta själv i lösvikt. Allt ekologiskt. Väldigt trevlig tycker jag!
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Carolin skrivet 07 nov-04 kl 23:28
Man kan göra gott "köttsubstitut" på vetemjöl; seitan
Om du vill ha recept så skickar jag gärna över.

Vad det gäller kolonilotter med djur ring kommunen och fråga de har kollen på det.

Carolin

carolinfransson@yahoo.com
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Spikklubba skrivet 17 jun-05 kl 15:42
jag är egentligen helt emot till exempel veg korv och så videre. . .men jag har kommit på att jag mår dåligt av kött och fisk och jag vet inte vad jag kan äta mer. . . bodde tillsammans med en vegan i ett halvår och vet lite om vegansk mat men det är jobbigt och man måste planera lite mer . .. jag lyckas inte få i mig tillräkligt med energi. . .tur att man är arbetslös just nu
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: estea skrivet 23 jun-05 kl 15:29
vid stigbergstorget finns en stor mataffär, tror det är coop eller hemköp, som har de pålägg jag tror du pratade om. de finns i mejeriavdelningen och heter rashers och seitan. väldigt gott!

på billhälls vid grönsakstorget finns massvis med sojakött, biffar, medaljonger mm från bonesto.

och så ska vi inte förglömma tofun! kung markattas finns i många stora affärer och kan bli hur god som helst om man hanterar den rätt. olika rätta sätt att hantera den finns på den eminenta veganska receptsidan vegankrubb.blogg.se.
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: estea skrivet 23 jun-05 kl 15:30
rashers=bacon förresten
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 06 jun-07 kl 15:52
Den här tråden har inte varit aktiv sen 2004-2005,men kanske dags att sparka igång den igen?
Älskar både seitan,tofu,och andra veg-protein-källor,så lite info för den intresserade:
denna info är mest citat  från följande sida:

  http://www.oxon.se/seitan/bake.html

citat
   Gluten är ett protein som finns i vete. Proteinet är olösligt vilket gör det mycket användbart i matlagning. Oftast ser vi gluten som det trådliknande strukturen i bröd. Seitan är en deg av rent gluten och vatten som man som man låter sjuda i en blandning av soja, kombu och ingefära.

I Sverige stöter oftast på seitan, i form av "mock duck" eller "mock chicken". Antingen i asiatiska butiker eller på asiatiska restauranger. Men seitan går att använda på många andra sätt i matlagning. Det är mycket tåligt och faller inte sönder lika lätt som t.ex. tofu eller sojakött, vid matlagning. Och det tar väldigt lätt åt sig olika smaker. Perfekt att använda vid grillning, wok och grytor .
"gluten-ett protein som finns i de flesta mjölsorter framför allt i vete-, råg- och kornmjöl, men saknas i majs-, ris- och bovetemjöl och sannolikt också i havremjöl. Gluten finns kvar efter att stärkelse lösts ut med vatten och kan i sin tur delas in i komponenter som antingen är olösliga i utspädd alkohol (glutenin) eller lösliga (gliadin).
- Nationalencyklopedin "
 Lite historia
Runt 1000-talet i gamla Kina utvecklades det vegetariska köket bland buddistiska munkar. Munkarna letade efter något som kunde ersätta kött i det traditionella kinesiska köket. Man fann bland annat två olika köttersättare. Tofu som baseras på protein från sojabönan. Och gluten som är proteinet i vete. Munkarna beredde vetebrödsdegar i stora vattenbad och märkte snabbt att vattnet blev alldeles simmigt av all stärkelse. Och kvar blev bara en gummiaktig degklump som bestod av 70-80% ren protein eller gluten.
De buddistiska munkarna tog fram en hel vetenskap om hur man bereder gluten för att hitta olika varianter på köttsubstitut. Idag kallar kineserna seitan för "Mien Ching" eller "Buddhas mat", efter de buddistiska munkar som tog fram seitan.

Traditionen att tillverka detta vegetariska alternativ till kött reste sedan vidare runt i Asien tillsammans med spridningen av buddistisk lära. I japan började man att tillreda gluten genom att låta det sjuda i en blandning av shoyu (sojasås), kombu (en sjöväxt) och ingefära. Det traditionella namnet för gluten i japan är "fu". Men 1960 började George Ohsawa (grundaren av makrobiotik) kalla rätten för Seitan. Som betyder just "vete som sjudit i shoyu".

Varför äta Seitan?
För det första så är det ett utmärkt substitut till kött för dem som redan gått över till vegetarisk mathållning. Dessutom så är det nyttigt. Speciellt i jämförelse till annat kött (även om Seitan inte innehåller allt som animaliskt kött gör). Men framför allt är det billigt.

För 300 gram. seitan behöver du ca. 5 dl. vetmjöl. Kostnaden blir ca. 7 kr. (2 kg. mjöl kostar ca 17 kr.). 300 gram. fläskkött el. fågel kostar ca. 30-40 kr. Ja du ser ju själv skillnaden.

Obs! Mindre portioner seitan gäller ej som fullvärdig proteinkälla. För att vara säker på att få i sig fullvärdigt protein så kan man gärna kombinera seitan med t.ex. baljväxter och tillbehör som är rikt på lysin, när man planerar sina måltider.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
GÖRA SEITAN(på traditionellt sätt)
Det finns två sätt att tillaga Seitan (gluten). Det ena är det traditionella tidskrävande och lite billigare sättet. Och det andra är det lite dyrare och snabbare sättet. Det lite mer tidskrävande sättet utgår ifrån det traditionella kinesiska sättet att tillaga seitan. Och det är det vi skall gå igenom här. Jag rekommenderar även de rika och stressade veganerna att testa denna metod minst en gång i deras liv.
För att tillaga gluten behövs bara två saker. Vatten och vetemjöl (1). Och för att till slut färdigställa Seitan behöver vi dessutom sojasås, kombu och ingefära.
Vi skall laga seitan för ca. 2 portioner färdig måltid. Jag har valt Vetemjöl special för att det har något högre protienvärde än vanligt vetemjöl. Men vanligt vetemjöl går också bra. Till vår seitan behöver vi:

• 5 dl. Vetemjöl Special
• lite vatten
• 2 msk. sojasås
• 1 nypa havssalt
• 1 msk. riven ingefära

Börja med att blanda vatten och mjöl i en bunke tills du får en mättad deg (2). Degen skall inte kladda men ändå inte glappa när du knådar den. Knåda degen i 5-10 min. Låt sedan degen vila i en skål med kallt vatten i 2 timmar (3).

När degen har vilat klart är det dags att tvätta ur all stärkelse ur degen. Detta gör vi genom att knåda degen i varma vattenbad. När du knådar degen så märker du snabbt att vattnet blir grumligt och vitt (4). När vattnet blivit så pass grumligt att du inte ser igenom det så byter du vatten. Det brukar ta mellan 7-10 vattenbad för att tvätta ur all stärkelse. Efter ett litet tag så ser du hur glutenmassan visar sig igenom stärkelsen som en gul-grå trådig massa (5). Fortsätt att knåda i det varma vattenbadet tills den trådiga gummiaktiga massan är det ända som återstår och den inte längre färgar vattnet vitt (6).


I gamla Kina så tog man vara på det mesta. Det man kan göra här är att spara all stärkelserikt vatten som blir över efter tvättningen. Låt allt stärkelse falla till botten och häll försiktigt av så mycket vatten som möjligt. Stärkelsen i botten går t.ex. att använda som stabiliserare i såser eller annan matlagning.


Lägg upp degen på en liten form i 10 minuter så den får vila (7). Under tiden så förbereder vi vårt spad. Blanda 1 liter vatten, sojasåsen, havssalt och ingefära i en kastrull. Låt det sjuda upp och när glutendegen vilat färdigt så skär du degen i två delar och lägger i spadet (8). Låt allt sjuda i ca 1 timme. Spadet får inte börja koka för då riskerar glutendegen att bli för “fluffig”.

Efter att spadet och glutendegen har sjudit i ca. 1 timme så plockar vi upp glutendegen som nu antagit en fast form. Lägg dessa för att svalna på en tallrik (9). När bitarna har svalnat är de redo att användas i annan matlagning.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
SEITAN(enklare sätt)

Färre ingredienser och kortare koktid.

Detta sätt att baka seitan grundar sig på färdigttvättat mjöl. Färdigttvättat mjöl saluförs i många hälsokostbutiker som vetegluten eller glutenmjöl. Detta är ett mycket dyrare sätt att göra gluten än att tvätta sin deg själv (se. Baka Seitan på traditionellt sätt). Men å andra sidan kan det vara värt det för att slippa allt knådande och tvättande.

Detta recept ger rätt mycket färdig seitan i form av en stor stek. Själv tycker jag att det både är lättare och blir godare om man tillagar en stor stek. Dessutom har man seitan För flera veckor. När seitansteken är klar så kan man göra färs, strimlor eller kotletter utav den. Som sedan kan användas färdig i matlagning.

Seitansteken håller i upp till en vecka i kylskåp. Sedan blir den hård och torr. Men den fungerar utmärkt att frysa för längre förvaring.

Torra Ingredienser:
• 7,5 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten)
• 1 dl. Vetemjöl
• 2 msk Jästflingor (bjäst)
• 1 tsk. Mejram
• 1 tsk. Timjan
• 1 tsk. Salt

Blöta Ingredienser:
• 2 msk. Olja
• 3-4 st. Små Gula lökar
• 2 msk Sojasås
• 2 msk. Chilisås eller ketchup
• 5 dl. Varmt vatten

Buljong:
• 1 msk. Chilisås eller ketchup
• 1 msk. Sojasås
• 5 dl. Buljong

Kryddningen i detta recept går självfallet att ändra om efter behag. För tyngre smak kan man t.ex.lägga till liquid smoke eller marmite.

Tillagning:
Häll ner de torra ingredienserna i den ordning de nämns ovan i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Hacka och bryn löken tillsammans med oljan i en kastrull. Häll i resterande ingredienser i kastrullen och mixa till en jämn smet med hjälp av t.ex. en stavmixer. Rör mer de blöta ingredienserna tillsammans med de torra. Låt bakmaskinen eller hushållsmaskin knåda fram en jämn deg. Detta kan ta upp emot 30 minuter.

Placera degen i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta buljongen över degen och låt den bakas i ugn i 175 grader i ca 60 minuter. Under bakningen kan du fördela buljongen över steken lite då och då. Efter 60 minuters bakning sänks värmen till 145 grader och setiansteken bakas i 30 minuter till. Tag ut formen och täck över den med ugnsfolie tills seitansteken har svalnat.

Tiderna är de samma för ett halverat recept. Men något mindre buljong kan användas för att steken skall bli mindre degig.

Tider : 60 min (175° c.) + 30 min (145° c.)

Skiva upp på smörgås eller ha i matlagning.T.ex. kan man i stället för sojasås använda röbetsspad samt extra salt till degen (se. blöta ingredienser). Sedan griljera med senap och ströbröd för en helt vegetarisk julskinka. Du kan spara lita av buljongen och förvara seitansteken i för att de skall fortsätta vara saftiga.
slut citat



 





 
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Fred skrivet 06 jun-07 kl 17:09
Om man inte vill stödja den storskaliga djurindustrin med motiveringen att djur och miljö far illa så finns det många bättre alternativ än att gå och inhandla sojaprodukter från andra sidan jordklotet.
Sojaprodukter som fraktats till norden bidrar till minst lika stor miljö-/djur-död som vilken köttbit som helst.

Skaffa en jägarexamen, ett fiskespö och några äggläggande höns och kaniner så löser ni problemet med skadlig påverkan på både djurbestånd och miljö. I längden har ni även skaffat er en proteinintäckt som är billigare än t.o.med saitan.

mvh/Fred
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 06 jun-07 kl 17:44
Fred,nu är ju SEITAN inte gjort på soja(utan på gluten),men håller med om att det inte är önskvärt att äta soja odlat någon annanstans än där man bor...respekterar människor vilka val dom än gör,så länge dom är genomtänkta...
Äter själv kött ibland,men skulle aldrig säga till en vegetarian att ta jägarexamen o döda djur,istället!
Tyckte ditt råd var dåligt,men måste ju besvara dej?
Har ingen som helst lust med nån käbbel-diskussion som på ljugarbänken,är glad att vi slipper den(för det mesta),ville bara ge en viss information om vegetariskt kött,ok?
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Fred skrivet 06 jun-07 kl 18:02
Fred,nu är ju SEITAN inte gjort på soja(utan på gluten),men håller med om att det inte är önskvärt att äta soja odlat någon annanstans än där man bor...respekterar människor vilka val dom än gör,så länge dom är genomtänkta...
Äter själv kött ibland,men skulle aldrig säga till en vegetarian att ta jägarexamen o döda djur,istället!
Tyckte ditt råd var dåligt,men måste ju besvara dej?
Har ingen som helst lust med nån käbbel-diskussion som på ljugarbänken,är glad att vi slipper den(för det mesta),ville bara ge en viss information om vegetariskt kött,ok?
Det är helt ok sivan.
Menade inte att klanka ner på vegetarianer (eller veganer), och visst seitan är jättebra som substitut för kött, inte fullvärdigt men bra.
Äter själv mycket "grönt", både egenodlat och närodlat.
Äger dock inte de etiska spärrar som får folk att helt avstå från animalier då jag inte ser vitsen med det. Därmed inte sagt att jag inte respekterar deras kostval.
Självklart skall alla ha rätt att välja den kost som passar dem bäst.
Dock bör även alla ha en konsekvenstanke i bakhuvudet när de väljer sin kost.

mvh/Fred
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 07 jun-07 kl 14:57
67% av proteinerna i seitan är fullvärdiga sådana,vet inte exact vilken mat som skulle kunna kompletera/öka procent-satsen till 100,kanske nån annan vet?
Är iallafall en extrem billig proteinkälla,specielt om du gör det själv-och inte är gluten-allergiker...
Basrecept för SEITAN:
Ta en bit seitan o skär den i centimeter-tjocka skivor.Gnid in med ingefärspulver o mjöl,stek med en finhackad lök,tills den blir brynt-mejram,timjan,paprikapulver,senap,curry vitlök o chili-pulver går oxå bra...
saté är gott,gör då en jordnötsås,på lite jordnötssmör,lite socker,vatten o olja+vitlök,lök o chilli,experimentera...
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Marieberg skrivet 07 jun-07 kl 21:15
67% av proteinerna i seitan är fullvärdiga sådana,vet inte exact vilken mat som skulle kunna kompletera/öka procent-satsen till 100,kanske nån annan vet?

67% låter lite högre än vad jag vill minnas, glutenproteiner har faktiskt relativt lågt värde. Om man drar bort 10% så stämmer det mer med vad jag har läst.

Detta var nu förmodligen mindre viktigt :-[

Jag försöker hitta tillbaka till källan där jag läst att veteproteiner (gluten) med förmån kan kombineras med baljväxter.
Veteproteinet saknar en livsviktig aminosyra som förekommer mer än nödvändigt i baljväxterna, och vice versa. Jag återkommer när jag har mer kött på benen!

Förresten; Var köper ni saitan? Jag vill minnas att jag endast har ätit det en gång, och det var på restaurang i utlandet.
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 07 jun-07 kl 23:39
Hej,jo uppgifterna om att det är22%proteiner i seitan,varav 67% är fullvärdiga proteiner ,hittade jag hos en tillverkare av seitan,firman Lima i Holland som har 50år erfarenhet av makrobiotiska produkter.
Det är oxå under åren jag bodde där som jag åt det regelbundet...Det är framför allt lysinet man måste komplettera,soja, kikärtor, svarta bönor, gröna ärtor är tydligen rika på det..
Tänker försöka göra seitan på glutenmjöl,som beskrivs på förra sidan,eller kanske med den andra,traditionella metoden,för det ska var godast det blir jätte billigt...
för7kr får man 300gram seitan,om man sen gör proteinerna fullvärdiga,ja då blir det bra,får se vilket det blir...bl.a kung markatta o Bion säljer färdig seitan
info om seitan> http://www.oxon.se/seitan/bake.html
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Marieberg skrivet 08 jun-07 kl 10:37
Tack för länken!
Min första seitan ligger och sjuder i grytan. Spännande...
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 08 jun-07 kl 16:04
va kul!Du får berätta hur det går med koket sen...Lycka till!
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: Marieberg skrivet 08 jun-07 kl 17:20
Jodå, det blev jättelyckat!
Jag har tillgång till rent, nativt gluten & blandade helt enkelt ihop detta med vatten. Klumpen fick sjuda 1 timma, enligt receptet. Jag skar tunna skivor som jag marinerade i sojasås & stekte i stekpannan.
Konsistensen är fantastisk!
Det påminner om "falsk vegetarisk anka" som jag köpte i en asiatisk affär i Tyskland.
Hellyckat!  ;D
Titel: Re:Vegetariskt "kött"?
Skrivet av: sivan48 skrivet 09 jun-07 kl 16:29
Ska själv prova med vetemjöl special i veckan,och kanske rent av prova att röka den(!)som det står beskrivet på nätet.Rökt tofu är ju jättegott,så varför inte...