Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: kbr skrivet 17 jun-12 kl 07:50

Titel: Estniskt svartbröd
Skrivet av: kbr skrivet 17 jun-12 kl 07:50
Min sambo kom från Estland med ett jätte gått bröd. Helt svart och lite surt. Nu har vi letat efter receptet men inte hittat det. Någon som vet hur man gör estniskt svart surdeg?

/Karin
Titel: SV: Estniskt svartbröd
Skrivet av: LimJans skrivet 26 jun-12 kl 19:05
Jag googlade på "estnisk surdeg" och fick massvis med träffar. Denna var överst: http://www.recept.nu/recept_nu/matbrod/ris/estniska_surdegslimpor/ (http://www.recept.nu/recept_nu/matbrod/ris/estniska_surdegslimpor/)
Titel: SV: Estniskt svartbröd
Skrivet av: kurt skrivet 27 jun-12 kl 07:53
Åländskt svartbröd eftertorkas i ugnen några timmar, för att minska vattenhalten och öka hållbarheten. Den eftertorkningen påverkar givetvis också smaken, jag misstänker att även det Estniska svartbrödet kan vara eftertorkat?

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/alandskt-svartbrod (http://www.dn.se/mat-dryck/recept/alandskt-svartbrod)
http://www.aland.com/se/mat_och_nojen/mat_nojen_recept/alands_svartbrod (http://www.aland.com/se/mat_och_nojen/mat_nojen_recept/alands_svartbrod)
Titel: SV: Estniskt svartbröd
Skrivet av: arX skrivet 05 aug-12 kl 22:28
Är den som Fazers finska "Efterugnslimpa"?
Titel: SV: Estniskt svartbröd
Skrivet av: vixol skrivet 18 aug-12 kl 23:23
Åländsk svartbröd ska lindas in i något (modern variant är folie) och efterbakas i ugnen. Det som är knivigast med att baka svartbröd i Sverige är att man ska ha malt i, och det finns inte att köpa i svenska affärer.
Titel: SV: Estniskt svartbröd
Skrivet av: kurt skrivet 19 aug-12 kl 06:58
Det säljs malt för hembryggare.