Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: kbr skrivet 17 jun-12 kl 07:50
-
Min sambo kom från Estland med ett jätte gått bröd. Helt svart och lite surt. Nu har vi letat efter receptet men inte hittat det. Någon som vet hur man gör estniskt svart surdeg?
/Karin
-
Jag googlade på "estnisk surdeg" och fick massvis med träffar. Denna var överst: http://www.recept.nu/recept_nu/matbrod/ris/estniska_surdegslimpor/ (http://www.recept.nu/recept_nu/matbrod/ris/estniska_surdegslimpor/)
-
Åländskt svartbröd eftertorkas i ugnen några timmar, för att minska vattenhalten och öka hållbarheten. Den eftertorkningen påverkar givetvis också smaken, jag misstänker att även det Estniska svartbrödet kan vara eftertorkat?
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/alandskt-svartbrod (http://www.dn.se/mat-dryck/recept/alandskt-svartbrod)
http://www.aland.com/se/mat_och_nojen/mat_nojen_recept/alands_svartbrod (http://www.aland.com/se/mat_och_nojen/mat_nojen_recept/alands_svartbrod)
-
Är den som Fazers finska "Efterugnslimpa"?
-
Åländsk svartbröd ska lindas in i något (modern variant är folie) och efterbakas i ugnen. Det som är knivigast med att baka svartbröd i Sverige är att man ska ha malt i, och det finns inte att köpa i svenska affärer.
-
Det säljs malt för hembryggare.