Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Patriarch K skrivet 01 aug-12 kl 10:58
-
Jag och en kompis bakade barkbröd igår och då plockade vi liksom bort barkbitar från träd. Ytterbarken och de inre skikten kom med så det blev lite allt möjligt. Sedan kokade vi allt och rev ner allt med rivjärn till smulor och blandade med mjöl och gjorde bröd. Det blev skitgott! Dock fick min kompis lite magont och illamående senare på dagen och vi funderar på om det kan ha varit brödet som gjorde det eller något annat. Kort fattat - är det SKADLIGT att äta ytterbarken också? Vi åt inte jättemycket bröd så det var inga större mängder ytterbark som konsumerades. Den är mig veterligen oätlig. Kan det här vara orsaken till kompisens illamående tror ni?
Jag känner inga komplikationer alls och jag åt till och med mer än min kompis.
-
Lite svårsmält bara :D. Det går nog över om han nu inte svalde en stor hel barkbit som satt sig på tvären i tarmen. Men kan han gå på toa osv. så är det till 99% ingen fara.
-
Från vilka träd tog ni bark, Patriarch K?
-
Glömde visst nämnda det, men det var tallbark!
Min kompis verkar inte ha några större problem med att gå på toa eller något sådant. Det lär ju komma ut ganska enkelt då vi hade pulveriserat allt till fint mjöl :) Det är gifterna jag oroar mig över om det nu skulle finnas några sådana. Man kan väl säga att vi åt kanske 150-200 gram bröd var varav 1/4 var bark eller något!
-
Jag och en kompis bakade barkbröd igår och då plockade vi liksom bort barkbitar från träd. Ytterbarken och de inre skikten kom med så det blev lite allt möjligt. Sedan kokade vi allt och rev ner allt med rivjärn till smulor och blandade med mjöl och gjorde bröd.
:)
Det är inte den yttre barken som används, utan ett tunt skikt (floem) som finns mellan veden och ytterbarken. Smaken är kraftigt besk. Man skördar barken på våren då saven stiger och det släpper lätt, därefter torkar man den och sedan rostar över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till ett mjöl.
-
:)
Det är inte den yttre barken som används, utan ett tunt skikt (floem) som finns mellan veden och ytterbarken. Smaken är kraftigt besk. Man skördar barken på våren då saven stiger och det släpper lätt, därefter torkar man den och sedan rostar över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till ett mjöl.
Nä precis, det är jag mycket väl medveten om vid det här laget, men nu blev det den yttre barken ändå och det är ju därför jag skapade den här tråden. För att kolla hur giftig/farlig den är :)
-
Du är inte ensam att missuppfatta vad barkbröd är. Jag har sett utställningar där man vill skildra nöd o lidande genom att ilustrera detta med ytterbarken från tall.
Nu är det inte vilken innerbark som hellst som andvändes från tallen,det är från ungtall som har den tunn gröna barken. Den är mycket näringsrik och inte något dåligt livsmedel som det oftast blir skildrat som. Det är ett uppskattat foder till djur,bla älgen som vållar stora skador på ungtall.