Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 22:55

Titel: gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 22:55
hej!
en undran: kan gjutjärnsstekpannor från skeppshult, bara lägga av?
vi har en gjutjärnsstekpanna, där massor av saker har börjat fastna...det började först med en bit i mitten, där pannkakor "fastnade" och gick naturligtvis sönder... :(
nu idag skulle jag steka potatis och det fastnar så jag knappt får upp dem och blir fastbränt i järnet..tråkigt....
kan det ha något att göra med att jag oftast tillsätter vatten när jag steker potatisen? jag så att säga stek/koker den på samma gång(mycket godare) men det är heller inte alla gånger detta händer....och NEJ den är INTE diskad med diskmedel, men däremot har jag sett gubben diska ur den med diskborsten, undrar om det kan vara några rester kvar på den av diskmedlet???  HJÄLP!!!
eller hjälpte jag mig själv nu??? ??? :D
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 22 jan-07 kl 23:26
Jag tror jag haft 5-6 gjutjärnsstekpannor ,

Mer överskattad föremål av gjutjärn finns inte. Sista 2 gångerna skötte jag dom som spädbarn, aldrig diskmedel och infettad varje gång efter användning.
Likt förbannat ville pannan inte steka potatis,ägg eller fisk utan att fastna.

Skaffade Teflon.

Lika illa det. Teflon tål inga högre temperaturer, och efter några hårdkörningar så tog den slut också.

vad finns det kvar ?  Aluminium ? Stål ?

Kampen går vidare !
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 22 jan-07 kl 23:40
Har samma erfarenheter av gjutjärnsstekpannor - bara skit.  >:(

Men jag önskar mig en rejäl gjutjärnsgryta...  :-[

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 23:40
Jag tror jag haft 5-6 gjutjärnsstekpannor ,

Mer överskattad föremål av gjutjärn finns inte. Sista 2 gångerna skötte jag dom som spädbarn, aldrig diskmedel och infettad varje gång efter användning.
Likt förbannat ville pannan inte steka potatis,ägg eller fisk utan att fastna.

Skaffade Teflon.

Lika illa det. Teflon tål inga högre temperaturer, och efter några hårdkörningar så tog den slut också.

vad finns det kvar ?  Aluminium ? Stål ?

Kampen går vidare !

ja, men dem ska ju vara så bra??(gjutjärnspannor alltså.)
teflon,det losssnar ju bara och man blir rädd för att käka maten som är gjord däri... >:(
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 23:41
Har samma erfarenheter av gjutjärnsstekpannor - bara skit.  >:(

Men jag önskar mig en rejäl gjutjärnsgryta...  :-[


haha,jag la över potatisen FRÅN gjutjärnsstekpannan till gjutjärnsgrytan,lika illa det! brände fast!! F*N!!
men steka prinskorv går utmärkt! ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 22 jan-07 kl 23:48
...gjutjärnsgryta för att laga/koka grytor i. Inte steka i...  :P

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 22 jan-07 kl 23:49
Ni är inte kloka. Gjutjärnsstekpannor är den Enda Sanna Vägen.

Om det bränner fast i pannan saknas det fett. Det räcker inte att fetta in den efter användning (och det behövs inte heller), det krävs en rejäl klick smör innan man sätter igång att steka.

Teflonpanna har vi haft, den var kanonbra om man tyckte om att äta teflon.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 23:51
...gjutjärnsgryta för att laga/koka grytor i. Inte steka i...  :P


varför inte då?? dem ska väl kunna användas till allt? :o
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 22 jan-07 kl 23:51
Ni är inte kloka. Gjutjärnsstekpannor är den Enda Sanna Vägen.

Om det bränner fast i pannan saknas det fett. Det räcker inte att fetta in den efter användning (och det behövs inte heller), det krävs en rejäl klick smör innan man sätter igång att steka.

Teflonpanna har vi haft, den var kanonbra om man tyckte om att äta teflon.
nä, du min vän, det hjälper inte med varken olja eller fett... :(
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 22 jan-07 kl 23:57
Gjutjärnsstekpannor är den Enda Sanna Vägen.

 :o :o :o

 ;)

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 22 jan-07 kl 23:59
Ni är inte kloka. Gjutjärnsstekpannor är den Enda Sanna Vägen.

Om det bränner fast i pannan saknas det fett. Det räcker inte att fetta in den efter användning (och det behövs inte heller), det krävs en rejäl klick smör innan man sätter igång att steka.

Teflonpanna har vi haft, den var kanonbra om man tyckte om att äta teflon.

Har dränkt pannan i fett ibland för att få någorlunda släpp på stekpotatisen, det behövs en j-a massa fett, och inte hjälper det alla gånger heller.

Hittade dock följande . Ronnebybruk försöker skingra dimmorna :

Citat : " Smörgåsmargarin eller bakmargarin är direkt olämpliga att använda, använd fett av god kvalite´ (Tror dom menar rent smör eller en bra olja ) " Tänk på att billig korv och halvfabrikat innehåller mycket stärkelse som vid upphettning frigörs , täpper till pannans porer och kan leda till att  det blir svårt att steka utan att maten fastnar. "

Återstår bara att klura ut i vilket led man syndat ?????

Det enda jag vet att olivolja är värdelöst att steka i, det bränns vid.  Kankse bara att köra med smör då ?

Och Ulric , jo , rekommendation att fetta in pannan efter användning står kvar enligt dom. Må vara att det ska ske " När det är nödvändigt "   Ev. när det börjar synas rostränder ?

En rostig panna går förresten bra att slipa bort, men då måste man steka in den igen ordentligt (utan mat)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: åsnemor skrivet 23 jan-07 kl 00:00
diska pannan i varmt vatten
fyll den med vatten och låt det koka i en halvtimme
häll bort vattnet och torka rent pannan

lägg i en klick margarin och lite olja
ställ tillbaka den på plattan och hetta upp den ordentligt
låt den stå med oljan och margarinet och "vila" under natten.
 skölj den med varmt vatten och torka den torr.

lycka till ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Suresh skrivet 23 jan-07 kl 00:01
Jag vill här slå ett slag för olivolja och ghee. Stek aldrig i något annat.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: åsnemor skrivet 23 jan-07 kl 00:04

Det enda jag vet att olivolja är värdelöst att steka i, det bränns vid.  Kankse bara att köra med smör då ?

SvenS olivolja är det bästa som finns att steka i :)
med vanligtvis så använder man lite margarin tillsammans med oljan i pannan ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 00:08
diska pannan i varmt vatten
fyll den med vatten och låt det koka i en halvtimme
häll bort vattnet och torka rent pannan

lägg i en klick margarin och lite olja
ställ tillbaka den på plattan och hetta upp den ordentligt
låt den stå med oljan och margarinet och "vila" under natten.
 skölj den med varmt vatten och torka den torr.

lycka till ;)

Detta ska jag lägga på minnet. Tack åsnemor.

Ifall det blir någon ny någon gång...  :)

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 23 jan-07 kl 00:10
Verkar som om Gjutjärnspannor inte tål stärkelse, och då går ju stekpotatis fetbort , då är det teflon som gäller .
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 23 jan-07 kl 00:10
Har dränkt pannan i fett ibland för att få någorlunda släpp på stekpotatisen, det behövs en j-a massa fett, och inte hjälper det alla gånger heller.

Hittade dock följande . Ronnebybruk försöker skingra dimmorna :

Citat : " Smörgåsmargarin eller bakmargarin är direkt olämpliga att använda, använd fett av god kvalite´ (Tror dom menar rent smör eller en bra olja ) " Tänk på att billig korv och halvfabrikat innehåller mycket stärkelse som vid upphettning frigörs , täpper till pannans porer och kan leda till att  det blir svårt att steka utan att maten fastnar. "

Återstår bara att klura ut i vilket led man syndat ?????

Det enda jag vet att olivolja är värdelöst att steka i, det bränns vid.  Kankse bara att köra med smör då ?

Och Ulric , jo , rekommendation att fetta in pannan efter användning står kvar enligt dom. Må vara att det ska ske " När det är nödvändigt "   Ev. när det börjar synas rostränder ?

En rostig panna går förresten bra att slipa bort, men då måste man steka in den igen ordentligt (utan mat)

rostig?? här sköljer vi ut pannan/grytan med hett vatten och vispar ett par gånger, sedan torkar den på eftervärmen på spisen eller torkas för hand med handuk. ;D vårda....
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 23 jan-07 kl 00:17
rostig?? här sköljer vi ut pannan/grytan med hett vatten och vispar ett par gånger, sedan torkar den på eftervärmen på spisen eller torkas för hand med handuk. ;D vårda....

Jojo, men försöker klura ut vad man gjort för fel. Vad använder du som stekfett?
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Spraka skrivet 23 jan-07 kl 00:18
diska pannan i varmt vatten
fyll den med vatten och låt det koka i en halvtimme
häll bort vattnet och torka rent pannan

lägg i en klick margarin och lite olja
ställ tillbaka den på plattan och hetta upp den ordentligt
låt den stå med oljan och margarinet och "vila" under natten.
 skölj den med varmt vatten och torka den torr.

lycka till ;)

Ja, så brukar jag också göra med min gjutjärnsgryta från Ikea med minst 12 år på nacken. Funkar fint! :)

Gjutjärnsstekpannan använder jag nästan bara för att steka pannkakor i. Då är den suverän.
Måste erkänna att jag använder teflonstekpannan för att steka potatis, bondomelett med mera...  :-[
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 jan-07 kl 00:19
Så här är det. Gjutjärnspannor ska ha en egen diskborste eller helst en rotviska man ALDRIG använder med diskmedel. Då riskerar man inte att skada det fettlager som behövs för att det inte ska fastna. Nya pannor eller pannor som olydiga, nitiska sambos har diskat med diskmedel, rengörs och torkas på spisen. Den torra pannan fettas in med lite matolja som man torkar bort med hushållspapper. Sen värms pannan upp tills den ryker och får sen svalna. Det ska alltså bara vara en tunn hinna olja som får "bränna fast".

Nästa gång man använder pannan diskas den het med enbart vatten och ställs på plattans eftervärme för att torka. Är något fastbrännt hälls lite vatten i och pannan ställs på plattan. Sen häller man lite grovsalt i när man gnor med viskan. Inga problem alls.

Jag har haft gjutjärnspannor hela livet både hemma och på arbetet i restaurang och i storkök och har aldrig haft några problem med mat som fastnar. Bara när sambon säger "jag har inte gjort nåt!" fastnar det. Och då vet jag att antingen Yesflaskan eller fel diskborste har varit framme.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Suresh skrivet 23 jan-07 kl 00:22
Jo, potatis kan fastna rätt bra i pannan , dock använder jag sällan den varan.

Jag vill upprepa det där med ghee. Smör och margarin innehåller en del ämnen som koagulerar och kan bränna vid. Det gör inte den smöroljan ghee som i övrigt har smörets smakegenskaper.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 00:25
Jag har haft gjutjärnspannor hela livet både hemma och på arbetet i restaurang och i storkök och har aldrig haft några problem med mat som fastnar. Bara när sambon säger "jag har inte gjort nåt!" fastnar det. Och då vet jag att antingen Yesflaskan eller fel diskborste har varit framme.

Du har stenkoll.  ;D


Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 jan-07 kl 00:27
I mitt kök, alltid!  ;)

Om ghee: http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=12;action=display;threadid=12936 (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=12;action=display;threadid=12936)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 23 jan-07 kl 00:30
Jag fattar inte problemet. Allt jag lagar blir lyckat. Teflon som gjutjärn.

Men det beror nog på att jag har vedspis. Stektemperaturen blir sällan för hög. Pröva att sänk temperaturen om maten fastnar...

Elspis med plattan på 3:an = Vändstekt ägg tar 25 minuter och lyckas gosa in sig ordentlig i pannan. man behöver ett rakblad för att skilja ägg från panna , potatis ännu värre .

Enda som är bra med gjutjärn är att kycklingbitar puttrar i en sås i nån timme, i en gryta då. Men sådär kan man inte hålla på . Finns det ingen universalpanna som klarar allt ?
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 00:31
I mitt kök, alltid!  ;)

Jag har noll koll, men diskbänken är skinande ren.  :-[

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 23 jan-07 kl 00:34
Jojo, men försöker klura ut vad man gjort för fel. Vad använder du som stekfett?
milda eller coop x-tra rapsolja..
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 jan-07 kl 00:38
diskbänken är skinande ren

Grundregel nr. 1! Du hade fått jobb på min restaurang på en gång. Kollen hade du fått efter ett tag med vanan.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 23 jan-07 kl 00:46
milda eller coop x-tra rapsolja..

Aha !

Funkar rapsoljan bättre än milda ? (Milda är ju egentligen bakmargarin)

Om jag steker (Veganer håll för ögonen) kotletter i gjutjärn och tar det vääääldigt lugnt med värmen så får jag en hinna i pannan där inte värmen leder längre, i teflon är det bara att gasa på .

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 00:47
Grundregel nr. 1! Du hade fått jobb på min restaurang på en gång. Kollen hade du fått efter ett tag med vanan.

Man tackar.  :)

OT: Dock stressar jag alltför mycket, som en skållad råtta i en het gjutjärnspanna, för att klara av det i längden. Sommarjobbat 2 år i restaurang - dock ej med matlagning. Jag höll skinande rent runt buffén.



Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Eulalia skrivet 23 jan-07 kl 00:52
Milda innehåller egentligen inte mycket fett alls...
Innehållsförteckning Milda:
Vegetabiliskt fett, rapsolja (37 %), vatten, vassle (av mjölk), salt (1,5 %), emulgeringsmedel (sojalecitin), A- och D-vitaminer, arom.
Innehåller inte transfett.


Håll dig borta från margarinerna!
Det ska vara äkta fett, 100 % vegetabilisk olja eller animaliskt.

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: SvenS skrivet 23 jan-07 kl 01:30
Här ska göras gheel

En chans till för gjutjärn.

Annars åker  %=#"¤&X  fanskapet till skroten.   :P
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Norrsken skrivet 23 jan-07 kl 09:41
Har hört att kokosfett ska vara bra att steka i, tåla höga temperaturer och så.. Har inte provat, äger inte ens en gjutjärnspanna, men det kan ju vara värt att testa för den som har problem. I brist på gjutjärn lagar jag grytor och annat kokkött i min tryckkokare som gör det hela väldigt effektivt!
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Paprika skrivet 23 jan-07 kl 10:40
Inte visste jag att en gjutjärnsgryta behövde sådan extra omvårdnad. Jag har nog vanskött min som jag haft i tio år minst. Säg mig,behöver den komma ut någon gång, tex på en promenad eller cykeltur,,,hihi
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Eulalia skrivet 23 jan-07 kl 10:42
Här ska göras gheel

En chans till för gjutjärn.

Annars åker  %=#"¤&X  fanskapet till skroten.   :P

trixet för att det inte ska fastna är : tillräckligt mycket fett (äkta fett)
samt tillräckligt hög värme innan man har i det man ska steka..

för att potatis inte ska fastna, se till att torka ut dem en aning. Det som ska ner i pannan för stekning ska inte vara blött...såvida det inte är en gryta du gör.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Paprika skrivet 23 jan-07 kl 10:52
Ja nu ska jag ut och gå med stavar och då ska banne mig grytan med!
Kram.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Norrsken skrivet 23 jan-07 kl 10:55
Precis så här sköter jag också om min gjutjärnspanna.

Och till den som inte äger en...skaffa dig en!!!

Det är ett bra sätt att få i sig järn.  :D bra för oss tjejer med menstruationer som tömmer oss en gång i månaden på det viktiga järnet.

Den behöver inte vara ny, de äldsta är de bästa.(enl. min mening) Auktion eller loppis för en femtiolapp eller så.

Nog ska jag "bli med gjutjärn" så småningom.. Men jag väntar nog lite eftersom jag börjar förlika mig med tanken att jag kommer att flytta någonstans-vet-inte-var-än, de är ju rätt tunga att släpa på.. Men sen får jag leta upp nån loppis! Tack för tipset!
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 23 jan-07 kl 11:12
Saxat från http://www.skeppshult.com/svensk/sv_underhall.html (http://www.skeppshult.com/svensk/sv_underhall.html):

   *  Använd matolja, smör eller margarin vid stekning/bryning.
    * Använd endast hett vatten och diskborste vid rengöring.
    * Torka järnet fritt från fukt.
    * Servera gärna direkt ur våra vackra produkter, men förvara inte mat i dem.
    * Observera att gjutjärn heller inte ska rengöras i diskmaskin.


Svårare än så är det inte.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: manna skrivet 23 jan-07 kl 11:21
Använder aldrig teflonäcklet. Hua!  :(

Stekpanna, pannkakslagg och plättlagg är alla i gjutjärn. Bästa grejerna! Funkar alltid!

... ni är nog inte några vidare kockar om ni inte reder ut att steka mat utan att denna fastnar överallt. Man ska kela med maten! Få den att trivas i smöret och värmen!  :-*
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Spraka skrivet 23 jan-07 kl 11:31
Använder aldrig teflonäcklet. Hua!  :(
... ni är nog inte några vidare kockar om ni inte reder ut att steka mat utan att denna fastnar överallt. Man ska kela med maten! Få den att trivas i smöret och värmen!  :-*

Passa dina ord Manna, det kan vara sista gången att du blir bjuden på middag här...   ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 11:40
Nog ska jag "bli med gjutjärn" så småningom.. Men jag väntar nog lite eftersom jag börjar förlika mig med tanken att jag kommer att flytta någonstans-vet-inte-var-än, de är ju rätt tunga att släpa på.. Men sen får jag leta upp nån loppis! Tack för tipset!

Jag resonerar likadant. Aktar mig för att släpa på för mycket tills jag vet var jag landar.

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: manna skrivet 23 jan-07 kl 11:53
Passa dina ord Manna, det kan vara sista gången att du blir bjuden på middag här...   ;)

Det där oroar jag mig inte för det minsta. Om inte jag blir bjuden på din fantastiska mat, så blir nämligen inte du bjuden på min fantastiska chokladmousse!  ;)

... förresten har jag aldrig märkt att din mat bränner fast i stekpannan...
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Norrsken skrivet 23 jan-07 kl 12:26
Använder aldrig teflonäcklet. Hua!  :(

Stekpanna, pannkakslagg och plättlagg är alla i gjutjärn. Bästa grejerna! Funkar alltid!

... ni är nog inte några vidare kockar om ni inte reder ut att steka mat utan att denna fastnar överallt. Man ska kela med maten! Få den att trivas i smöret och värmen!  :-*

Hm, undrar bara.. Det verkar vara många här med aversion mot teflon.. Är det för att teflonet släpper eller?? Är det att äta mat lagad på teflon som är tveksamt, eller att laga maten? (förtydligande, är det ok att äta hos nån annan som använder teflonpannor)? Själv har jag bra erfarenheter av teflonstekpannor, dock inte billigaste sorten. Men, de kräver också viss vård. Inga vassa redskap och försiktig disk. Dock vet jag inte vad vissa människor GÖR med sina teflonpannor, då beläggningen mer ser ut som frotté.. ::) Dock blev jag inte lycklig då jag för några år sedan fick ett plättlägg i teflon i julklapp, när jag uttryckligen hade önskat mig gjutjärn. "men de är ju så tunga att hantera" klagade mor min.. Får väl säga att det blev aldrig några plättar hos mig.. :-\ Jag får väl vara tydlig med att tala om att jag klarar det mesta utan att bränna fast, så ock i gjutjärn! ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Spraka skrivet 23 jan-07 kl 12:29
Det där oroar jag mig inte för det minsta. Om inte jag blir bjuden på din fantastiska mat, så blir nämligen inte du bjuden på min fantastiska chokladmousse!  ;)

Det där kallas utpressning ;) ;D  - okej, jag ger mig! :D

... förresten har jag aldrig märkt att din mat bränner fast i stekpannan...


Det gör den inte heller.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Vidar skrivet 23 jan-07 kl 12:48
I kollektivet där jag bodde tidigare var det en av killarna som hade lite dålig koll på det där. Jag hade just köpt en ny panna med räfflad botten och stekt in den så den var perfekt.
Han stekte fisk i den, hällde lite vatten i och lät fiskjoxet stå och rosta fast över natten...
Efter det fick han bara använda mina utslitna teflonpannor som jag tröttnat på. Det var samme filur som körde kristallglasen i diskmaskinen... :P
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: manna skrivet 23 jan-07 kl 12:52
Drömmare, jag har inget emot teflon som sådant, men jag vill inte använda teflonbyttor själv. Jo, jag har faktiskt två brödformar med teflonbeläggning. De är godkända. En stekpanna/ett plättjärn är emellertid något annat för mig. Det SKA vara tungt och varmt och jag SKA kunna vänta plättarna med en bred, gammal matkniv. Så har nämligen min mormor alltid gjort och då gör jag oxå så.  ;D
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Norrsken skrivet 23 jan-07 kl 13:06
Drömmare, jag har inget emot teflon som sådant, men jag vill inte använda teflonbyttor själv. Jo, jag har faktiskt två brödformar med teflonbeläggning. De är godkända. En stekpanna/ett plättjärn är emellertid något annat för mig. Det SKA vara tungt och varmt och jag SKA kunna vänta plättarna med en bred, gammal matkniv. Så har nämligen min mormor alltid gjort och då gör jag oxå så.  ;D

Jag förstår, har mormor gjort det så.. ;)! Jo, jag håller absolut med om plättarna, men en köttbit steker jag i den stekpanna jag har tillgänglig.. Nu steker jag sällan kött överhuvudtaget, annat än i ugnen då.. Appropå vad mormor alltid gjort så hörde jag en kul historia av en vikarie på mitt jobb. Hennes kille undrare varför hon alltid skar av ändarna på julskinkan innan hon stoppade den i ugnen.. "jag vet inte, men mamma gjorde alltid så.." Så hon konsulterade sin syster som gjorde på samma sätt av samma anledning. De frågade sin mamma som svarade "mormor gjorde alltid så..". Så gick de alla tre till mormor för att få svar. "Men är ni helt från vettet", utbrister mormor, "det gjorde jag ju bara för att min gryta var för liten!!" ;D ;D

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: manna skrivet 23 jan-07 kl 13:07
Verkar som om Gjutjärnspannor inte tål stärkelse, och då går ju stekpotatis fetbort , då är det teflon som gäller .

Nono, stekt potatis blir hur bra som helst i en riktig stekpanna. Det handlar enbart om värme och fett - och så lite kel och omsorg. Tänk PMS och handla därefter. Fast fly inte! ;)
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: manna skrivet 23 jan-07 kl 13:11
Jag förstår, har mormor gjort det så.. ;)!

Ja, och det har blivit JÄTTEBRA i alla tider!

Jag vill inte ha sådana där leksaksattiraljer i köket! Plastredskap funkar nog bra ihop med teflonpannan, men inte tusan är de kompatibla med vedspisen... Och stekjärn som vilken reumatiker som helst kan jonglera med? Alltså... någon måtta får det väl ändå vara... *suckar*
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 23 jan-07 kl 13:14
Hennes kille undrare varför hon alltid skar av ändarna på julskinkan innan hon stoppade den i ugnen.. "jag vet inte, men mamma gjorde alltid så.." Så hon konsulterade sin syster som gjorde på samma sätt av samma anledning. De frågade sin mamma som svarade "mormor gjorde alltid så..". Så gick de alla tre till mormor för att få svar. "Men är ni helt från vettet", utbrister mormor, "det gjorde jag ju bara för att min gryta var för liten!!" ;D ;D

 ;D ;D ;D

Då var denna dagen räddad. Ett gott skratt förlänger livet. Tack drömmaren.

Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Norrsken skrivet 23 jan-07 kl 13:17
Ja, och det har blivit JÄTTEBRA i alla tider!

Jag vill inte ha sådana där leksaksattiraljer i köket! Plastredskap funkar nog bra ihop med teflonpannan, men inte tusan är de kompatibla med vedspisen... Och stekjärn som vilken reumatiker som helst kan jonglera med? Alltså... någon måtta får det väl ändå vara... *suckar*

Jo, min mor är just reumatiker. Men när hon köpte min julklapp tänkte hon nog inte på att jag inte är det.. Och vem vet, plasten kanske åker all världens väg den dan jag har egen vedspis.. Dock har jag en bit kvar dit :-\ så grejerna får hänga kvar ett tag.. Alltså, den där vedspisen är bara ett utav allt jag går och suktar efter..
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 23 jan-07 kl 15:31
Saxat från [url]http://www.skeppshult.com/svensk/sv_underhall.html[/url] ([url]http://www.skeppshult.com/svensk/sv_underhall.html[/url]):

   *  Använd matolja, smör eller margarin vid stekning/bryning.
    * Använd endast hett vatten och diskborste vid rengöring.
    * Torka järnet fritt från fukt.
    * Servera gärna direkt ur våra vackra produkter, men förvara inte mat i dem.
    * Observera att gjutjärn heller inte ska rengöras i diskmaskin.


Svårare än så är det inte.


jo det är det1 jag gör såhär och det funkar inte! potatisen fastnar iallfall, ska jag skicka den till dig så får du provsteka potatis, jag filmar!!!! ;D
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Fred skrivet 23 jan-07 kl 16:14
Kommer med ännu ett "så-här-gör-jag"-råd.

Om maten bränner fast i gjutjärnspannan så beror det på att det bildats beläggningar på järnet eller på att den aldrig imprigmerats ordentligt med fett från början.

Bränn pannan ordentligt med en riktigt varm värmekälla och stålborsta den helt ren (jag brukar använda gassvets.
Gnugga in den med animaliskt RENT fett (inget d-la bregott), jag använder det gula rena kycklingfettet som finns runt om i hönsens bukhåla när jag slaktar, men ister borde fungera lika bra.
Ställ den insmorda pannan i en ugn på den högsta temperatur ni kan uppnå tills fettet tagits upp av järnet.

Tada....nu har ni en väl prepererad panna att steka allt ni önskar i.
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Gryning skrivet 24 jan-07 kl 09:14
Vidar: Det var modigt gjort att bo i kollektiv med grejor som du var rädd om!
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: Vale skrivet 26 jan-07 kl 10:43
Kommer med ännu ett "så-här-gör-jag"-råd.

Om maten bränner fast i gjutjärnspannan så beror det på att det bildats beläggningar på järnet eller på att den aldrig imprigmerats ordentligt med fett från början.

Bränn pannan ordentligt med en riktigt varm värmekälla och stålborsta den helt ren (jag brukar använda gassvets.
Gnugga in den med animaliskt RENT fett (inget d-la bregott), jag använder det gula rena kycklingfettet som finns runt om i hönsens bukhåla när jag slaktar, men ister borde fungera lika bra.
Ställ den insmorda pannan i en ugn på den högsta temperatur ni kan uppnå tills fettet tagits upp av järnet.

Tada....nu har ni en väl prepererad panna att steka allt ni önskar i.

Min mormor har alltid berättat om vikten att "bränna in" fett i en ny gjutjärnspanna.
Min panna har också börjat torka, så det är dags för en ny infettning. Kanske får vi nuförtiden mer problem med gjutjärnspannorna eftersom vi steker fettsnålt?
Titel: Re:gjutjärn??
Skrivet av: drake3 skrivet 27 jan-07 kl 23:11
Hej
Jag tror att vi alla har för bråttom att få maten klar och har då lite för hög temp på pannan. Min gjutjärn gick det inte att steka i helt plötsligt, fick för mej att falukorven hade ändrats i recept mm, att jag gjorde annorunda med pannkaksreceptet...mmmm
Men nu har jag kommit till insikt  med att pannan behövdes kokas in med olja igen, sedan fick den stå ett tag och ny har jag sedan en tid börjat steka i den. Lägre temperatur så är den precis som förr...oslagbar.  Torkar ur den med papper oftast.