Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Monica skrivet 17 feb-13 kl 17:04

Titel: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 17 feb-13 kl 17:04
Jag är nybörjare på att syra grönsaker och tittade lite i bokklubben och det finns två böcker. En med Annelies Schöneck -  Mjölksyrejäsning av grönsaker och en med Karin Bojs - Syra själv.

Vilken rekommenderar ni till en nybörjare?

Tar också gärna emot tips på hur/vad jag kan syra nu och träna på....(så jag kan när jag ska syra det jag odlat själv :) ) Det är ju också dags att planera sådden :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: vindensbonig skrivet 17 feb-13 kl 17:28
Jag är nybörjare på att syra grönsaker och tittade lite i bokklubben och det finns två böcker. En med Annelies Schöneck -  Mjölksyrejäsning av grönsaker och en med Karin Bojs - Syra själv.

Vilken rekommenderar ni till en nybörjare?

Tar också gärna emot tips på hur/vad jag kan syra nu och träna på....(så jag kan när jag ska syra det jag odlat själv :) ) Det är ju också dags att planera sådden :)
Ja för min del tycker Karin Bojs är bäst då den är mera lätt fattlig och tydligare på något vis  .
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: EkoLady skrivet 17 feb-13 kl 18:25
Jag syrar själv och håller kurser i mjölksyrning, men jag kan inte säga vilken är bäst.
Börja med att mjölksyra vitkål med morötter eller vitkål med syrliga äpple. Allara bäst att hitta någon i din närhet och prova mölksyra tillsammans med ett par gånger, för att få känsla och undvika göra några fel.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 17 feb-13 kl 18:39
Annelies Schöneck -  Mjölksyrejäsning av grönsaker är den enda som jag har läst. Jag tycker att den är bra, men smaken är ju olika.

Det är plättlätt att mjölksyra, smaken är lite speciell, men god tycker jag. Vi hade en träff bland alternativare i Skåne för något år sedan, då vi mjölksyrade. Kanske något man kunde göra igen, på olika håll i landet?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 17 feb-13 kl 19:28
Annelies Schöneck -  Mjölksyrejäsning av grönsaker är den enda som jag har läst. Jag tycker att den är bra, men smaken är ju olika.

Det är plättlätt att mjölksyra, smaken är lite speciell, men god tycker jag. Vi hade en träff bland alternativare i Skåne för något år sedan, då vi mjölksyrade. Kanske något man kunde göra igen, på olika håll i landet?

Kanske nåt vi ska göra? Då är vi ju inomhus och slipper bry oss om att det ösregnar som det gjorde på träffen haha
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 17 feb-13 kl 20:29
Jag köpte Annelies Schönecks bok 2006, och i den verkade det så krångligt att jag hittills inte vågat prova. Jag har alltså velat lära mig i sex, sju års tid.. Har Karin Bojs bok nu, och äntligen känner jag mig redo att prova det. Allting beskrivs både sakligt och enkelt i Karin Bojs bok. Hon krånglar inte till det så fasligt.

Om jag sen lyckas med syrningen, låter jag vara osagt.. ;)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 19 feb-13 kl 12:26
Själv tycker jag att bägge böckerna är strålande. Ett verkligt bevis på att man rätt kan förklara en grej på flera sätt! Jag har syrat i ungefär tjugo år och ungefär fem gånger per år. Syrningarna smakar alltid lite olika, men misslyckade oätliga fermenteringar är sällsynta! Själv har jag vurpat en gurksyrning och en rödbetssyrning genom åren. Själv tycker jag du skall starta men en syrning med basen av rivna morötter! Det blir väldigt gott och är toksäkert!
Själv blandar jag gärna in i syrningar rivna putsblad från vinterns inhandlade blomkål. Ett utmärkt sätt att förädla något som annars går i kompost! Dessutom tycker jag att man med syrning kan förädla till något värdefullt trista överlagrade rotfrukter och skrumpna äpplen. Blanda gärna olika grönsaker och rotfrukter. Dessa tips fick jag muntligt av Anlies en gång i tiden. En mycket intressant kvinna för övrigt!
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 19 feb-13 kl 12:42
Själv tycker jag att bägge böckerna är strålande. Ett verkligt bevis på att man rätt kan förklara en grej på flera sätt! Jag har syrat i ungefär tjugo år och ungefär fem gånger per år. Syrningarna smakar alltid lite olika, men misslyckade oätliga fermenteringar är sällsynta! Själv har jag vurpat en gurksyrning och en rödbetssyrning genom åren. Själv tycker jag du skall starta men en syrning med basen av rivna morötter! Det blir väldigt gott och är toksäkert!
Själv blandar jag gärna in i syrningar rivna putsblad från vinterns inhandlade blomkål. Ett utmärkt sätt att förädla något som annars går i kompost! Dessutom tycker jag att man med syrning kan förädla till något värdefullt trista överlagrade rotfrukter och skrumpna äpplen. Blanda gärna olika grönsaker och rotfrukter. Dessa tips fick jag muntligt av Anlies en gång i tiden. En mycket intressant kvinna för övrigt!

Nu menade jag inte att såga boken vid fotknölarna. Informativ, och mycket matnyttigt. Tyvärr förmedlade den till mig känslan av att det här med syrning är svårt och komplicerat, och att jag måste skaffa diverse grejjer för att lyckas. Vilket har gjort att just jag inte vågat prova...  Hade jag haft nån form av anknytning till syrat innan, så hade det kanske varit en annan sak. Men jag har knappt smakat syrat... Och med Karin Bojs bok i handen känner jag mig nu redo att prova. Det kanske inte är så svårt som jag trodde! 

Tack för tipsen, förresten! :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 19 feb-13 kl 22:53
Tjänare igen Fru Jansson!
Det slog mig faktiskt! Anlies Schöneck var ju tyska, och hon bröt kraftigt, när hon pratade. Jag bläddrade i hennes bok ikväll. Hennes skrivstil är klart påverkat av hennes modersmål. Hon skriver rätt tillkrånglat, jag håller med! Jag tänker normalt inte på dylikt, jag är van att umgås med tyskspråkiga!
Bojs är journalist på DN, och hennes bok utropar en skaparglädje!
Men som sagt! Det skadar inte att inspireras av bägge skrifterna! ::)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 19 feb-13 kl 23:05
För övrigt!
Ikväll rev jag ner ett gäng morötter, en kålrot och några yttre putsblad från ett kålhuvud.
Jag bottnade kärlet med en näve hela brysselkål. Dessa syrliga rosor får sedan verka som brytare i grytor eller soppor! Gött gött!
Sedan varvar jag över med det rivna, och strör i några senapskorn här och där, sedan saltar jag en hel del. Den här årstiden är ju rotfrukterna mindre saftiga, så kärlet tarvade några deciliter rent vatten också!
I morgon bubblar det nog redan!
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: christinag skrivet 19 feb-13 kl 23:45
Ha ha, du har nog rätt Peter, i att hon skriver krångligt. Tom jag som är tysk märker detta. Och även hos mig själv ibland. Den tyska präktigheten och noggrannheten slår till när man minst anar det och vill förklara nåt busenkelt  ::)  ;D

Nu måste jag nog göra slag i saken och syra nåt igen. Blev litet inspirerad av tråden, tack för det!

MvH
Christina G
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 20 feb-13 kl 16:07
Tack för inlägget Christina G.
Det går inte att komma förbi, att Annlies förmedlade i sin bok en gedigen och förnämlig syrningskultur sprungen ur det tyskspråkiga Europa. Hon tipsar om blandningar som av hävd är uppskattade! Själv älskar jag tysk-österikisk matkultur!
Tyvärr så underlät hon att redogöra för hur enkelt syrning kan vara, för hennes bok bygger på något sätt om överkurs.
Bojs bok är den öppnande dörren, och Annlies bok är vägen för dem som är frälsta.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 feb-13 kl 18:15
Jag måste bara fråga... Vi har precis fått en bok om syrning av snälla mamsen, men jag blir så himla förbryllad... Behövs det alltså inget annat än grönsaker, salt och vatten? Jag hade fått för mig att man var tvungen att tillsätta nån syrningskultur också... Men det behöver man alltså inte, eller?

/Sara
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: christinag skrivet 20 feb-13 kl 18:21
Utmärkt beskrivning, Peter E.

Attes matte: Kolla här i Alternativs utmärkta handbok:
http://handbok.alternativ.nu/Mat/Gr%C3%B6nsaker/Bevara/Mj%C3%B6lksyrej%C3%A4sning (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Gr%C3%B6nsaker/Bevara/Mj%C3%B6lksyrej%C3%A4sning)

MvH
Christina G
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 feb-13 kl 18:23
Nej, mjölksyrebakterierna finns på grönsakerna, så man behöver inte tillsätta något.

Om man har tillgång till det, så är ett färskt blad av svarta vinbär eller hallon bra att lägga med i burken, de brukar ha mycket bra mjölksyrebakterier på sig.

Det är egentligen knasigt att tillsätta både vassle, vinäger och annat när man mjölksyrar, de innehåller inte rätt mjölksyrebakterier. Det som en sådan tillsats möjligen kan göra, är att se till att miljön blir sur, så att farliga bakterier inte trivs, fram tills dess att mjölksyrebakterierna tagit över. Det fina med mjölksyrebakterier är att när de väl fått fart har andra bakterier inte en chans.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: christinag skrivet 20 feb-13 kl 18:34
Jag håller med dig, jag tror att man har utvecklat dom metoderna just för att unvika dom sakerna.

Tack för tipset med bladen, det var intressant!

MvH
Christina G
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 20 feb-13 kl 19:46
För övrigt!
Ikväll rev jag ner ett gäng morötter, en kålrot och några yttre putsblad från ett kålhuvud.
Jag bottnade kärlet med en näve hela brysselkål. Dessa syrliga rosor får sedan verka som brytare i grytor eller soppor! Gött gött!
Sedan varvar jag över med det rivna, och strör i några senapskorn här och där, sedan saltar jag en hel del. Den här årstiden är ju rotfrukterna mindre saftiga, så kärlet tarvade några deciliter rent vatten också!
I morgon bubblar det nog redan!

Det låter ju gott! Men......hur gör du? Vad har du i mer än nämnda grönsaker? Och vad använder du för kärl?

Inser ju nu att jag måste köpa BÅDA böckerna  ::)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 21 feb-13 kl 14:57
Nu har jag provat för första gången! Som vanligt när jag provar nåt helt nytt, så har jag svårt att tro på att det verkligen ska funka... Rev morötter och kål. Enligt Karin Bojs bok ska grönsakerna helst vara färska, eftersom att mjölksyrebakterierna lever på socker, och grönsakernas sockerhalt sjunker ju längre tiden går efter skörd. Enligt boken har vassla ingen effekt, när det gäller själva mjölksyrabakterierna, eftersom det är andra mjölksyrebakterier, men, möjligtvis kan sockerhalten i vasslan hjälpa till. Därför hällde jag på liiiite vassla. Så salt och vatten. En vattenfylld plastpåse högst upp i burken, för att pressa ner grönsakerna i vätskan och hindra att luft kommer åt, enlgit instruktion i boken. Det ville nästan pysa över, så man får väl se hur det blir...

Hur ser man förresten att det är på gång? Hur vet man om det går åt pipsvängen?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 feb-13 kl 16:00
Det börjar bubbla i burken efter några dagar i rumstemperatur. Jag brukar ha burkarna på en braspanna, det brukar pysa över lite. Sedan, när det gått lagom lång tid och luktar friskt syrligt om burken, skruvar man på locket helt och ställer den svalt.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: vindensbonig skrivet 21 feb-13 kl 16:57
Finns det då giftfritt så här års?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 feb-13 kl 18:46
Ekologiska grönsaker finns ju året om, just nu är det ju bra säsong för kål. Annars kanske man har lite rotfrukter från egen skörd som man kan mjölksyra.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: vindensbonig skrivet 22 feb-13 kl 00:31
Puss å tack nu miss upp fats det säkert ;)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 25 feb-13 kl 20:10
Det börjar bubbla i burken efter några dagar i rumstemperatur. Jag brukar ha burkarna på en braspanna, det brukar pysa över lite. Sedan, när det gått lagom lång tid och luktar friskt syrligt om burken, skruvar man på locket helt och ställer den svalt.

Då vår rumstemperatur är lite under Svenssons rumstemperatur, så ställde jag in burken i ugnen ett tag efter nån dag, för att få fart på det. Inte varm temperatur, utan bara precis så att ugnen värmde (jag kunde utan problem hålla min hand på ugnsbotten, och jag är väldigt känslig för värme). Då äntligen hände det saker! Nu är det lite bubblor i burken, och det rinner över litegrann... Vätskan som runnit ut luktar... tja, lite likt ljummen filmjölk på nåt vis. Vilket känns konstigt ihop med vitlöksdoften, då jag rev i en vitlöksklyfta i syrningen... Jag har smakat på vätskan, och den smakar bra. Hoppas att det blir nåt! :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 25 feb-13 kl 21:24
Tjänare Monica!
Vintertid syrar jag i 2 l syltburkar med gummitätning. På hösten vid huvudskörden så syrar jag i stora öppna höganäskrus.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 25 feb-13 kl 21:26
Och jag syrar i vanliga begagnade syltburkar med skruvlock, det går utmärkt.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 25 feb-13 kl 21:41
En liten fråga... Jag groddar väldigt mycket nu på vintern. Tycker det är fint att ha nåt färskt att tillgå. Men ibland missbedömer jag hur mycket som går åt, så ibland tar det slut innan det nya är klart, och ibland blir det för mycket. Första problemet är inte så farligt, men det andra känns trist, att behöva kasta mat! Funkar groddar att syra, om man upptäcker att de inte verkar gå åt?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 feb-13 kl 06:22
Jag har aldrig provat, men sojaböngroddar ska gå att syra, så då går troligen andra groddar också. Om du har groddar som är på väg att bli gamla, så är det ju bara att prova, det kostar ju inte mer än lite salt.

Annars är kaninerna väldigt förtjusta i groddar, om du inte tycker att mjölksyrningen blir bra.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 26 feb-13 kl 22:51
Nu har jag fått böckerna :) Härligt! Jag beställde en bok om torkning också :) Så nu blir det till att diska burkar och bygga olla

Av vad jag läst hittintills så gillar jag Boyes bok bäst: Lätt att förstå och tydliga instruktioner. Men jag tycker de kompletterar varandra på ett bra sätt!

Kan verkligen rekommendera Torka mat- Erik Tornblad. Tydliga och bra illustrationer från att göra en egen olla till recept

Det är som julafton :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 15 mar-13 kl 19:30
Nu är min surkål både färdig, och uppäten. God! Men, det verkade som att vitlöken jag hade i, tog över rätt rejält... Ska prova göra en sats med kål och äpple och lök..
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 17 mar-13 kl 19:12
Jaha, första försöket blev mindre lyckat. Alldeles för salt och det känns inte på smaken som att syrningen har kommit igång riktigt...
Testade med rivna och skivade morötter i två burkar... men skam den som ger sig. Det blir till att testa igen :)

Tips på vad som jag gjort fel? Skulle stått varmare den första dagen så det kom igång eller?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 17 mar-13 kl 21:26
Jag är väl fel person att ge tips, eftersom jag själv bara har en enda erfarenhet. men, jag var lite nervös att det inte skulle komma igång ordentligt, eftersom inomhustemperaturen var rätt så kall när jag startade surkålen, så jag satte på ugnen på lite under 50 grader, och när jag kände att ugnsbotten var varm, men inte varmare än att jag kunde hålla kvar handen på ugnsbotten, så fick surkålen stå i ugnen, med avstängd värme, för att ha en något mer normal "rumstemp"... Brukar göra så när jag bakar med surdeg ibland, när det är kallt inne..
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 mar-13 kl 06:50
@Monica: Hur mycket salt tog du? 1/4-1/2 tsk salt per liter burk brukar vara lagom. Man lägger i grönsakerna, strör i saltet och fyller på med kokt avsvalnat vatten. Det funkar inte att salta vattnet, för man vet inte hur mycket vatten som går i, det beror ju på hur finfördelade och packade grönsakerna är.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Hilde skrivet 18 mar-13 kl 07:17
Tassar tråden så jag kan gå tillbaka och läsa.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 18 mar-13 kl 07:24
@Monica: Hur mycket salt tog du? 1/4-1/2 tsk salt per liter burk brukar vara lagom. Man lägger i grönsakerna, strör i saltet och fyller på med kokt avsvalnat vatten. Det funkar inte att salta vattnet, för man vet inte hur mycket vatten som går i, det beror ju på hur finfördelade och packade grönsakerna är.

Tack för den mängdprecisionen ang salt! Själv gjorde jag så, att jag helt enkelt smakade av grönsaksblandningen innan jag stoppade den i burken... Jag tyckte det var lite knöligt att mäta, och chansade på att en salthalt som smakar behagligt också funkar...
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Monica skrivet 19 mar-13 kl 19:55
@Monica: Hur mycket salt tog du? 1/4-1/2 tsk salt per liter burk brukar vara lagom. Man lägger i grönsakerna, strör i saltet och fyller på med kokt avsvalnat vatten. Det funkar inte att salta vattnet, för man vet inte hur mycket vatten som går i, det beror ju på hur finfördelade och packade grönsakerna är.

Hmmm...kanske det som blev fel då. Jag följde råden i boken att vattnet ska kokas och sen blandas i salt.... Oh well, ska testa din variant denna gången. Tack! :)

@ Fru Jansson - tvivlar på att det bubblade i mina... ska testa att sätta de varmt den första dagen
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 20 mar-13 kl 12:16
@Monica: Hur mycket salt tog du? 1/4-1/2 tsk salt per liter burk brukar vara lagom. Man lägger i grönsakerna, strör i saltet och fyller på med kokt avsvalnat vatten. Det funkar inte att salta vattnet, för man vet inte hur mycket vatten som går i, det beror ju på hur finfördelade och packade grönsakerna är.

Naturligtvis kan man lika gärna fylla på med saltat vatten, men då måste man anpassa salthalten så att den total salthalten blir rätt. Läs t ex Karin Bojs bok.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 mar-13 kl 12:39
Naturligtvis kan man lika gärna fylla på med saltat vatten, men då måste man anpassa salthalten så att den total salthalten blir rätt. Läs t ex Karin Bojs bok.
Självklart, men då måste man veta hur mycket volym vatten som går i burken som man fyllt med grönsaker. Mycket lättare på mitt sätt tycker jag. Och tycker man att det är enklare på något annat sätt, så gör man såklart så. Man får prova sig fram, ta till sig tips från andra när man hittar något man tror på, testa och utvärdera. Man är aldrig fullärd, och tur är det, för då vore livet bra tråkigt  ;).
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Znibban skrivet 20 mar-13 kl 12:41
detta vill jag följa  ;D
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 27 mar-13 kl 15:05
Jag har i dagarna satt igång min andra sats surkål, och den börjar bubbla rätt bra. Tror den är mer livad än den förra... Jag kan säga som så, att lyckas det denna gången med, så är jag frälst! Börjar fundera över om man skulle behöva större kärl? Kunna göra större satser, om jag nu skulle lyckas med odlingen så bra att det blir mycket att ta rätt på... I så fall behövs nog lite större kärl, och kanske nån kålhyvel eller dylikt... Letar på nätet, men hittar inte så mycket mer än några bloggar... Nån som har koll på vad man kan använda, om man nu inte hittar riktiga syrningskrus att köpa?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: vindensbonig skrivet 27 mar-13 kl 15:17
Finns väll 2l burkar på Öbvill ja minnas .
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 27 mar-13 kl 15:30
Finns väll 2l burkar på Öbvill ja minnas .

Visst finns det, men jag tänkte.. större! Om det kanske kunde funka i en hink av nåt slag... Den sats jag har på gång nu är just i en sån där tvålitersburk. Förra satsen var i en något mindre burk, kanske 1,5 liter... Och det kanske egentligen är bättre att ha många burkar i lagom storlek...
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 27 mar-13 kl 21:00
Generellt sett är det bättre med större kärl, eftersom det blir stabilare förhållanden. Enda problemet kan vara när man sedan skall börja äta av det. Om man då konsumerar långsamt, så kommer det in syre och det kan bli en efterfermentering som man inte vill ha. De som pruducerar kommersiellt brukar lösa det genom att pastörisera förpackningarna när de packar om i minder konsumentförpackningar
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 mar-13 kl 06:09
Men pastöriserar man så försvinner ju de nyttiga bakterierna.

Jag gör lagom stora burkar från början, så att de går åt på någon vecka. Bättre med många lagom stora burkar tycker jag.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 28 mar-13 kl 14:17
Men pastöriserar man så försvinner ju de nyttiga bakterierna.

Jag gör lagom stora burkar från början, så att de går åt på någon vecka. Bättre med många lagom stora burkar tycker jag.

Försvinner och försvinner, de dör ja! Men inga av dessa mjölksyrabakterier överlever ju och etablerar sig i tarmen, det är helt andra arter. Och man har i många försök visat att man oftast får samma resultat med levande och döda probiotiska mjölksyrabakterier.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Anders S skrivet 28 mar-13 kl 19:13
Jag föredrar kärl med vattenlås. Använder dels ett Höganäskrus med hemgjort lock med vattenlås för vinjäsning, dels köpt kruka med vattenlås i kanten. Jag tycker det blir bäst om man har minst 10-literskärl. Jag följer Annelies Schönecks anvisningar och tycker det blir bra. För eftermognad och lagring är jordkällare jättebra. Jag fyller över i glasburkar efterhand, som förstås förvaras kallt. Ca tre tömningar på ett 10-literskärl.

Dock har mitt behov av syrat avtagit och min tillgängliga tid likaså så på senare år har jag köpt det jag behöver. Man bör ha ett årsbehov av minst ca 10 liter för att det ska va nån vits tycker jag. Kommer väl igång igen tror jag. Min konsumtion av syrat har börjat öka igen.

Opastöriserat smakar oerhört mycket bättre och känns klart nyttigare tycker jag. (Bättre magkänsla.) Det mesta som jag hittar i butikerna är opastöriserat, men det beror kanske på vilka butiker man besöker och vilka hyllor man tittar i.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: cyberflo skrivet 14 apr-13 kl 12:30
Är nybörjare själv och köpte då en Original Harsch-Gärtopf - dvs vattenlåstekniken.  (Har tidigare syrat i glaskärl under kort tid inne i mitt varma badrum utan salt - vilket funkat bra)

Har aldrig läst eller köpt en bok - följde bara anvisningarna som medföljde kärlet och det tog bara 5 veckor innan allt var klart och jag kunde fylla över på glasburk som var noggrant rengjorda och sköljda med kokande vatten.

Nu är jag inne på min andra kruka och hade sparat ca 1.5-2 dl vätska av föregående syrning som jag tillsatte. Första syrningen hade jag ca 35 gr salt till 5 kg vitkål.
Denna gång tog jag inget salt - endast det som fanns i vätskan från föregående syrning.
Gjorde en sats om ca 6 kg vitkål + 2 kg rödkål och kummin (allt ekologiskt) i som extra smakgivare.
Första tecknet på att jäsningen startat kom mindre än 10 timmar efter att jag ställt krukan varmt ( 20-22 grader).
Det hörs på bubblandet genom vattenlåset.
2-3 dagar i denna temperatur och därefter ca 4-6 veckor på svalt ställe ( 15-18 grader ).

Jag tycker det är bättre att lägga pengarna på ett bra kärl med vattenlås än att köpa massa böcker. Det finns kärl i olika storlekar - från 50 liter ända ner till 7,5.
Det handlar inte om rocket science - det sköter ju sig själv.

Mjölksyrade grönsaker + lite linfröolja är något av det bästa till att återställa tarmfloran och läka ut skador uppkomna av dålig mathållning/penicillin/vaccin etc.
Mjölksyrat skapar ö h t bättre förhållanden för kroppen att gå in i självläkning.
Gynnsamt även för diabetes och viktminskning då det motverkar sockersug.

Jag använder endast ekologiska produkter.

http://agenten.nu.preview.webhosting.telia.com/plantk.html (http://agenten.nu.preview.webhosting.telia.com/plantk.html)
http://www.harschsteinzeug.de/ (http://www.harschsteinzeug.de/)
Biodynamiska Boden i Gbg har mindre mjölksyrningskrukor ner till några liter.

Just my 2 cents.... ;)


Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 14 apr-13 kl 15:38
Utan böckerna (som du kan låna i stället för att köpa) så får du lära dig av dina egna misstag, t ex att  ta vätskan från föregående syrning och att inte använda sig av en lämplig salthalt.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 14 maj-13 kl 00:22
Vi kom över ett riktigt syrningskärl från Tyskland, och nu står första satsen i det.. Tyckte dock att det ser lite "slemmigt" ur på ytan. Men det jag syrat tidigare, i glasbruk, har ju inte haft nån vätskeyta, otan då trycktes kålen ner i vätskan av en vattenfylld plastpåse. Till syrningskärlet fanns såna här tyngder avsedda för ändamålet. Men de medför ju även att det blir e yta av vätska som exponeras för luften som finns i kärlet.. Ska det se annorlunda ut i ett syrningskärl?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: sunflower skrivet 14 maj-13 kl 06:39
det kan hända att det blir lite "slemmigt" på ytan och att man får en massa toppjäst där - så hade jag i min sista sats. Men det är ju ingen större fara, bara skrapa bort allt innan man tar bort tyngden. Och så får man helt enkelt ha lite tålamod och inte öppna locket på kärlet allt för ofta för att undvika för mycket luft just där - mellan lock och vätskeytan...  :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 19 jul-13 kl 14:54
Så börjar det äntligen finnas lite att skörda. Det som är först ut hos oss tycks vara pak choi, och så en asiatisk kål kallad "pinkär lettucy". Jag funderar på om dessa två är lämpade att syra. Någon som har erfarenhet?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: praline1 skrivet 28 jul-13 kl 17:06
kan man syra grönkål och mangold? för jag har överflöd av det just nu
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: hånung skrivet 28 jul-13 kl 17:18
kan man syra grönkål och mangold? för jag har överflöd av det just nu
Vad ja vet så går det att syra det mesta  :)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: borlotti skrivet 28 jul-13 kl 18:26
kan man syra grönkål och mangold? för jag har överflöd av det just nu
Vet inte om det går. Men varför ska man göra det? Mangolden kan stå i landet tills frosten kommer och lite till och grönkål hela vintern- skyddad för rådjur.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: praline1 skrivet 28 jul-13 kl 18:44
Det är bara för det är så nyttigt och jag har problem med magen men klarar mig utan mediciner när jag äter syrat annars spar jag grönkål i landet och tar in när jag behöver hela vintern
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Anders S skrivet 28 jul-13 kl 19:13
Grönkål borde gå ungefär lika bra som vitkål, men krusbladig grönkål är hårdare, så det kan vara svårt att få den att vätska sig. Det är nog bra att blanda med något som blir mer saftigt, samt att skörda grönkålen efter den har fått frost. Mangold vet jag inte hur det är. Det bör gå men kan nog bli lite väl slaskigt om man tar mycket. Mangold och grönkål är nog tänkbart ihop. Kan det blir lite väl mycket protein och lite socker/kolhydrat? Du kan förslagsvis även blanda i morot och kanske lite lök om du vill ha det.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: praline1 skrivet 29 jul-13 kl 15:03
Tack Anders det ska jag pröva har både morötter och lök i landen
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 29 jul-13 kl 15:04
Så börjar det äntligen finnas lite att skörda. Det som är först ut hos oss tycks vara pak choi, och så en asiatisk kål kallad "pinkär lettucy". Jag funderar på om dessa två är lämpade att syra. Någon som har erfarenhet?

Kan bara meddela att det gick ypperligt! Gott blev det också... Nu har jag ytterligare en syrning på pink lettucy. Denna gången ska det förhoppningsvis bli något som kan liknas vid kimchi. Sååå roligt att kunna syra av det som växer i trädgården! :)

Och den köpta vitkål jag syrade i keramikkrukan blev bra, trots det jag skrev om att det såg lite "slemmigt" ut. Dock blev den inte lika god som tidigare syrningar av vitkål. Kanske för att det den gången var enbart vitkål (och någon lök), och jag tidigare blandat med äpple ena gången, och morot andra. Den med bara ål blev liksom tyngre i smaken...
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 05 aug-13 kl 12:46
Jag hänger på lite här. Har aldrig syrat förut och egentligen aldrig tänkt tanken förrän jag läst runt lite här. Det är fantastiskt vilken inspirationskälla Alternativ är!

Medan jag väntar på att mina morötter ska bli skördemogna så tänkte jag att man kanske kan göra en test med brytbönor, som är det som finns i överflöd för tillfället. Eller är det ingen bra idé?

Om det är en acceptabel idé, finns det något som är bra att krydda med? Är det gott att lägga med örtkryddor eller känns inte den smaken i den färdiga produkten? Vitlök? Vanlig lök?

Ska man syra bönorna som de är eller skära dem i mindre bitar?

Och hur viktigt är det att sänka temperaturen efter de första dygnen till 15-18 grader? Det är en temperatur som känns mer eller mindre omöjlig att uppnå just nu. Vi har det svalare i "jordkällaren" och varmare i alla rum och uthus. Vilket är värst, att temperaturen blir högre eller lägre?

Många frågor men jag är så tacksam om någon kan ge svar på någon enda av dem. Har förresten beställt en av böckerna men kan inte ge mig till tåls tills den kommer :-[
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: lichiplommon skrivet 05 aug-13 kl 13:03
Jag hänger på lite här. Har aldrig syrat förut och egentligen aldrig tänkt tanken förrän jag läst runt lite här. Det är fantastiskt vilken inspirationskälla Alternativ är!

Medan jag väntar på att mina morötter ska bli skördemogna så tänkte jag att man kanske kan göra en test med brytbönor, som är det som finns i överflöd för tillfället. Eller är det ingen bra idé?

Om det är en acceptabel idé, finns det något som är bra att krydda med? Är det gott att lägga med örtkryddor eller känns inte den smaken i den färdiga produkten? Vitlök? Vanlig lök?

Ska man syra bönorna som de är eller skära dem i mindre bitar?

Och hur viktigt är det att sänka temperaturen efter de första dygnen till 15-18 grader? Det är en temperatur som känns mer eller mindre omöjlig att uppnå just nu. Vi har det svalare i "jordkällaren" och varmare i alla rum och uthus. Vilket är värst, att temperaturen blir högre eller lägre?

Många frågor men jag är så tacksam om någon kan ge svar på någon enda av dem. Har förresten beställt en av böckerna men kan inte ge mig till tåls tills den kommer :-[

Det går bra att syra brytbönor. Vi brukar krydda med lök och vitlök. en sak som vi gör är att förvälla dem kort så att giftet som finns i okokta bönor försvinner. Men de får inte vara varma för länge för då blir de sladdriga efter syrningen.
Om du bara syra bönor rekommenderar jag att tillsätta vätska från en tidigare syrning. Det kan avar knepigt att få bönorna att jäsa av sig själv.  I värsta fall får du kanske köpa en burk opastöriserad surkål och pressa ur vätskan.
Själv brukar jag blandar bönor med brocolli då kommer syrningen igång även utan ympning med en mjölksyrekultur.
Vad gäller temperaturen så är det precis som du säger svårt att sänka till 15-18 grader, men det vitkiga är att inte låter det jäsa för länge när det är så här varmt. Nu i värmen låter jag det jäsa i 5-6 dagar, öppnar krukan och smakar om det blivit surt. Om det blivit surt ställer syrningen kallt, typ i kylskåpstemperatur eller jordkällare går också bra.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: lichiplommon skrivet 05 aug-13 kl 15:11
.... en sak som vi gör är att förvälla dem kort så att giftet som finns i okokta bönor försvinner. Men de får inte vara varma för länge för då blir de sladdriga efter syrningen.

Förlåt att jag la ut fel information!! :(
det ska inte vara förvälla utan koka upp!! De ska kokas upp en kort stund. Ett bra mått är - om man har - purpurbönor. När de blir gröna så är det bra.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 25 aug-13 kl 16:46
Nu har jag nog provat misslyckas också... Eftersom jag mestadels syrar i glasburkar så pyser det över lite vätska, och i några burkar med squash har vätskenivån blivit för låg. Dessa burkar luktar skumt! Hur gör ni andra som syrar i glasburkar, brukar ni fylla på med vätska?

Så har jag en liten fundering till, ang hygien. Att man ska vara noga med hygienen har jag koll på. Men så finns det ju på vissa håll i världen traditioner att syra hela kålhuvuden. Eller, alla dessa recept på kimchi som utgår från ett salladskålshuvud som man ska klyva och lägga i saltvatten, och sen syra så... Ser jag på salladskålen jag har ute i landet så skulle jag definitivt inte få den tillräckligt ren utan att plocka isär bladen ett och ett.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fiali skrivet 29 aug-13 kl 16:34
Jag har testat att syra vitkål/morötter här hemma nu. Men hur vet man att den är ok och att det har blivit som det ska?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: lichiplommon skrivet 29 aug-13 kl 17:37
Jag har testat att syra vitkål/morötter här hemma nu. Men hur vet man att den är ok och att det har blivit som det ska?
det luktar surt, som surkål typ, det smakar surt. så smaka helt enkelt, är det surt är det bra  :)!
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Varg-älva skrivet 29 aug-13 kl 18:23
Nu har jag nog provat misslyckas också... Eftersom jag mestadels syrar i glasburkar så pyser det över lite vätska, och i några burkar med squash har vätskenivån blivit för låg. Dessa burkar luktar skumt! Hur gör ni andra som syrar i glasburkar, brukar ni fylla på med vätska?

Så har jag en liten fundering till, ang hygien. Att man ska vara noga med hygienen har jag koll på. Men så finns det ju på vissa håll i världen traditioner att syra hela kålhuvuden. Eller, alla dessa recept på kimchi som utgår från ett salladskålshuvud som man ska klyva och lägga i saltvatten, och sen syra så... Ser jag på salladskålen jag har ute i landet så skulle jag definitivt inte få den tillräckligt ren utan att plocka isär bladen ett och ett.

Första gången gick också för mig åt skogen... I år fyllde jag på med saltvatten, och det tycks bli bra!
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: albinh skrivet 02 sep-13 kl 20:19
Får man flika in en fråga om glasbrukarna?

Jag har en omgång syftade gurkor på gång och efter att ha läst Karin bojs bok använt glasbrukarna med gummipaxkning och snäppstängning. Om jag lättar lite på locket formligen sprutar det ut vatten i hela köket. Tar sig övertrycket verkligen ut eller måste jag hjälpa till själv?

Känns lite som att ha en tidsinställd på frukostbordet...
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: henrik_viking skrivet 06 sep-13 kl 19:36
Nu är även jag nybörjare på det här med syrning, men jag är lite orolig.

Jag verkar ha svårt att pressa ur all luft då hur mycket jag än pressar så sitter det små bubblor i burken. Är det något att bry sig om? Jag började igår och tänker nu att jag kanske borde försöka pressa ur alla bubblor eller är det för sent?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: lichiplommon skrivet 07 sep-13 kl 10:56
Nu är även jag nybörjare på det här med syrning, men jag är lite orolig.

Jag verkar ha svårt att pressa ur all luft då hur mycket jag än pressar så sitter det små bubblor i burken. Är det något att bry sig om? Jag började igår och tänker nu att jag kanske borde försöka pressa ur alla bubblor eller är det för sent?
Det är just grejen. När det jäser uppstår koldioxid. Det blir gasbubblor ('luft'). Att pressa ur den hjälper inte. Därför ska burken heller inte fyllas helt. (2/3-3/4 inte mer) Gasen gör att massan 'sväller'. Låt det bara vara. Albinh burkar verkar också vara lite fulla, kanske?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 03 okt-13 kl 11:48
Jag syrar gurka nu och använder konserveringsglas med snäpplock. Jag har fyllda plastpåsar som tyngd men påsarna får inte plats om jag stänger locken.

När man flyttar kärlen efter de två första dygnen till något svalare, ska man stänga locken då? Och om man ska det och jag då får ta bort plastpåsarna med vatten - ska jag fylla på med vätska ända upp då istället för att inte syre ska kunna komma in? (samma fråga gäller väl också när jag flyttar burkarna till kylskåpet..)
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 03 okt-13 kl 13:11
Första gången gick också för mig åt skogen... I år fyllde jag på med saltvatten, och det tycks bli bra!

Det är de burkar jag fyllde på medsaltvatten som blev konstiga. Gissar på att det är nån toppjäst. Kanske stördes processen när jag fyllde på vätska med annat PH? En annan burk (kimchi) som pyst överväl mycket lät jag vara, och när jag tog sista kimchin ur en öppnad burk, så hällde jag på vätskan som var kvar i den burk som saknade. Det verkade funka bättre.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 03 okt-13 kl 14:49
Nu har jag nog provat misslyckas också... Eftersom jag mestadels syrar i glasburkar så pyser det över lite vätska, och i några burkar med squash har vätskenivån blivit för låg. Dessa burkar luktar skumt! Hur gör ni andra som syrar i glasburkar, brukar ni fylla på med vätska?

Så har jag en liten fundering till, ang hygien. Att man ska vara noga med hygienen har jag koll på. Men så finns det ju på vissa håll i världen traditioner att syra hela kålhuvuden. Eller, alla dessa recept på kimchi som utgår från ett salladskålshuvud som man ska klyva och lägga i saltvatten, och sen syra så... Ser jag på salladskålen jag har ute i landet så skulle jag definitivt inte få den tillräckligt ren utan att plocka isär bladen ett och ett.

När de syrar hela kålhuvuden (Ungern-Turkiet) så gör de det i stora volymer, och det brukar inte finns så mycket smuts i ett vitkålshuvud. Det finns många recept på kimchi, i en del sköljer de och hackar salladskålen, i andra så sköljer de och viker i hop bladen. Har man bara rätt salthalt så borde inte farliga bakterier växa där, så man bör koncentrera sig på att få rätt salthalt.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: albinh skrivet 04 okt-13 kl 09:02
Albinh burkar verkar också vara lite fulla, kanske?
Jo, dom var fyllda nästan till locket. Resultatet blev kolsyrade gurkor. Bubblar liksom som sockerdricka på tungan när man äter dem. Ganska gott men ganska konstigt.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: sunflower skrivet 04 okt-13 kl 17:24
hej!

vill bara tippsa om en kurs i mjölksyrning av grönsaker (morötter och vitkål) som vår förskola i åkersberga kommer att hålla
tisdag, 8.10 kl.18:30

Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 07 okt-13 kl 21:37
Min glasburk med bara gurka i börjar bli grumlig och luktar inte syrligt. Gurkorna verkar också ha sjunkit ned. Nån som vet om jag ska byta salt å vatten eller räcker det med att bara fylla på?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: javill skrivet 08 okt-13 kl 00:54
Min glasburk med bara gurka i börjar bli grumlig och luktar inte syrligt. Gurkorna verkar också ha sjunkit ned. Nån som vet om jag ska byta salt å vatten eller räcker det med att bara fylla på?

Jag är total nybörjare på syrning men, enligt vad jag läst ska man fylla på med saltvatten om det behövs, inte byta.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: cyberflo skrivet 15 dec-13 kl 11:43
Utan böckerna (som du kan låna i stället för att köpa) så får du lära dig av dina egna misstag, t ex att  ta vätskan från föregående syrning och att inte använda sig av en lämplig salthalt.

Skulle alla som behöver/väljer saltfattig diet avstå från att syra?  :o :o :o

NEJ- absolut inte.

Syrning utan salt fungerar alldeles utmärkt - precis som då jag tagit lite av tidigare krukas syrning.

En av mina favoriter för snabbsyrning är finrivna morötter med riven pepparrot som är klart på 2-3 dagar i temperatur 22-24 C. Jag tar en glasburk med öppning tillräckligt stor för min stamp eller en kavel (som man tagit bort handtagen på ) - använder sällan tyngder då processen är så pass snabb. Fäster en liten bit lakansväv med gummiband runt öppningen. Det smakar kanongott!

Jag har gjort flera krukor i höst med rödkål blandat med spetskål vilket varit mycket lyckad kombination.
Speciellt nu till jul då min syrade kål ger ett fint färginslag på julbordet.

Då man inte använder salt får man vara beredd att stampa kålen extra länge. Jag kokar vatten som får svalna och häller på då jag sällan får så pass mycket saft så att det står över mina tyngder med denna metod.

Min pågående syrningskruka har endast vitkål med finpressad vitlök och fänkålskrydda.
Jag tog 2 hela vitlökar till ett 10-literskrus. Det blir spännande att öppna den efter nyår!



 
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: henbane skrivet 17 aug-18 kl 19:17
Håller på att syra lite grönsaker nu, gjorde bland annat en laddning igår..

Läst en hel del i olika böcker, tycker nog bäst om Karin Bojs, kul med ett mer vetenskapligt och etnologiskt perspektiv också.

Till min fråga; i vissa böcker och även här på forumet står det/skrivs det att man inte ska stänga locket när man börjar syra? Att man ska stänga helt först när det börjat syra?
Ska man ha burken öppen då?

Jag har burkar med snäpplock om jag inte stänger burken helt så blir ju alternativet att ha en öppning på cirka 1 centimeter. Det kan väl inte gå?

Tacksam för svar, så himla tråkigt om det goda går till spillo.

Igår kväll gjorde jag Karin Bojs recept på syrade morötter, redan idag vid lunch bubblar det. Kan det gå så snabbt?
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: javill skrivet 17 aug-18 kl 19:51
Om du stänger burken helt måste du öppna den flera gånger om dagen i början annars kan den explodera. Om du har en burk med snäpplock och gummiring kan du plocka bort gummiringen den första tiden så blir burken inte helt tät.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: henbane skrivet 17 aug-18 kl 20:15
Åh, tusen tack för så snabbt svar, plockade genast bort ringarna.

Nu: vidare in i syrningskulturen
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 aug-18 kl 23:18
Hos oss så stänger vi locket,
Det pyser ut i gummipackningen som inte är avsedd för övertryck och ger efter.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: enkel skrivet 02 dec-18 kl 20:18
Att syra grönsaker är ganska enkelt. De bakterier som behövs för syrning finns naturligt i och utanpå alla vegetariska råvaror. Och de är faktiskt samma bakterier som vi har i mag- och tarmsystemet. Det vi kallar mag- och tarmbakterier, eller tarmflora, är samma bakterier som behövs för syrning, och dessa finns alltså i och utanpå alla vegetariska råvaror.
Det enda man behöver göra är att skära upp grönsakerna i småbitar, lägg dom i en burk eller liknande. Fyll burken full och pressa i så mkt det går. Sen fyllar man på med vatten ända upp till toppen. Sen täcker man med ett lufttätt lock. Det kan vara en vanlig glasburk med skruvlock, eller en burk med patentlock.
Sen är det bara att låta det stå i mörker i rumstemperatur en månad. Klart!

Det här med att tillsätta bakteriekulturer är egentligen helt onödigt. Man har syrat grönsaker, bönor och annat i flera tusen år, lång långt innan 1900-talet när det kom företag som sålde bakteriekulturer. Och det gick hur bra som helst! Kanske rent av bättre! Naturen är redan fulländad. Ingen behöver företagens produkter!

Likaså det här med att sterilisera burkarna är egentligen också onödigt. Så länge dom är ren så finns det ingenting där som dåliga bakterier vill ha. Och även om det skulle finnas sådana bakterier så dör dom när dom goda bakterierna växt till sig. Goda bakterier konkurer ut dåliga, och dom goda vinner alltid så länge dom får mat = vegetariska råvaror.
Titel: SV: Syrning av grönsaker
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 dec-18 kl 21:59
Att syra grönsaker är ganska enkelt. De bakterier som behövs för syrning finns naturligt i och utanpå alla vegetariska råvaror. Och de är faktiskt samma bakterier som vi har i mag- och tarmsystemet. Det vi kallar mag- och tarmbakterier, eller tarmflora, är samma bakterier som behövs för syrning, och dessa finns alltså i och utanpå alla vegetariska råvaror.
Det enda man behöver göra är att skära upp grönsakerna i småbitar, lägg dom i en burk eller liknande. Fyll burken full och pressa i så mkt det går. Sen fyllar man på med vatten ända upp till toppen. Sen täcker man med ett lufttätt lock. Det kan vara en vanlig glasburk med skruvlock, eller en burk med patentlock.
Sen är det bara att låta det stå i mörker i rumstemperatur en månad. Klart!

Det här med att tillsätta bakteriekulturer är egentligen helt onödigt. Man har syrat grönsaker, bönor och annat i flera tusen år, lång långt innan 1900-talet när det kom företag som sålde bakteriekulturer. Och det gick hur bra som helst! Kanske rent av bättre! Naturen är redan fulländad. Ingen behöver företagens produkter!

Likaså det här med att sterilisera burkarna är egentligen också onödigt. Så länge dom är ren så finns det ingenting där som dåliga bakterier vill ha. Och även om det skulle finnas sådana bakterier så dör dom när dom goda bakterierna växt till sig. Goda bakterier konkurer ut dåliga, och dom goda vinner alltid så länge dom får mat = vegetariska råvaror.

Det där är ordnsom stämmer med verkligheten.

I år när jag gjorde syrad bostongurka så fick det stå i hink över natten då jag ville avvattna så mycket som möjligt.
När man kom ner på morgonen så bubblade det så friskt.