Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: amatör skrivet 13 aug-13 kl 17:45
-
Hej alternativvänner! Nu känns det som om hösten är på ingång och jag funderar på att montera en spiskassett i min öppna spis för att behålla värmen bättre. Har spånat på täljstenskasset; http://skorstenstataren.pinnet.se/default.asp?VisaSida=plist/hdetalj.aspZQQZAnr=1701 (http://skorstenstataren.pinnet.se/default.asp?VisaSida=plist/hdetalj.aspZQQZAnr=1701)
Tänkte höra här om någon har erfarenheter, tips eller synpunkter på detta. Tack på förhand!
-
Hallåar för att få hänga med i tråden! :)
-
Hej alternativvänner! Nu känns det som om hösten är på ingång och jag funderar på att montera en spiskassett i min öppna spis för att behålla värmen bättre. Har spånat på täljstenskasset; [url]http://skorstenstataren.pinnet.se/default.asp?VisaSida=plist/hdetalj.aspZQQZAnr=1701[/url] ([url]http://skorstenstataren.pinnet.se/default.asp?VisaSida=plist/hdetalj.aspZQQZAnr=1701[/url])
Tänkte höra här om någon har erfarenheter, tips eller synpunkter på detta. Tack på förhand!
Tycker en insats är jätte vettigt. Även den som finns i länken. Men om du tittar så rekommenderar de den för 100 kvadratmeter uppåt. Jag tycker det är här du ska börja. Hur stort är rummet/ytan som du ska värma? Är du hemma mestadels? Dvs kan du elda flera gånger om dagen? Om du är hemma mycket kan det vara Ok med mindre effekt och flera eldningar.
Med den insatsen som du länkar till kvävs du förmodligen av hettan om du har ett litet utrymme typ 15 kvadrat.
-
Har sett flera lyckade lösningar med den typen av modernisering av eldstaden. En granne monterade en liten variant i sitt lilla mysiga hus, men han kunde inte elda många pinnar åt gången innan det vart bastu. Räkna med att elda löv, för rutorna sotar lätt igen annars. Ett par fläktar som flyttar luft till resten av huset ökar både vinsten och tiden du kan titta på elden.
-
Se upp med spisinsatser, kaminer och liknande av helt okända uddamärken, det finns tyvärr en del totalt misslyckade saker på marknaden. Ska man köpa något sådant bör man åtminstone kolla om säljaren kan hänvisa till någon befintlig kund som referens. Kolla också att spisinsatsen verkligen har alla typgodkännanden, miljögodkännanden mm som krävs (det senare kan variera från kommun till kommun, som regel finns information om saken på kommunens hemsida men ibland kan det vara nödvändigt att fråga någon på miljökontoret). Kolla också med sotaren som sedermera ska besiktiga och godkänna anläggningen, om han har något att invända mot den tilltänkta spisinsatsen och hur du har tänkt montera den.
-
Handöl,Jötul,Keddy har fina insattser. Har tänkt att sätta in en skälv.Kan inte bestämma vilken jag ska ha bara.
-
kan man inte bara ställa i en gammal vedspis i den öppna spisen?, kanske inte är optimalt, men mer värme lär den väl behålla?, vore guld hos mig då jag kan laga mat inne i stugan istället för ute på altan :)
-
Har själv en insats i min öppna spis. Av märket energikassetten. kan bara rekomendera insats. Fungerar bra, håller bra värme och den förhindrar ju även att rök och aska tar sig ut i rummet..
-
Tycker en insats är jätte vettigt. Även den som finns i länken. Men om du tittar så rekommenderar de den för 100 kvadratmeter uppåt. Jag tycker det är här du ska börja. Hur stort är rummet/ytan som du ska värma? Är du hemma mestadels? Dvs kan du elda flera gånger om dagen? Om du är hemma mycket kan det vara Ok med mindre effekt och flera eldningar.
Med den insatsen som du länkar till kvävs du förmodligen av hettan om du har ett litet utrymme typ 15 kvadrat.
Ja, det såg inte jag... Själva stugan är på 39 kvm och rummet med den öppna spisen ca 15-20kvm kanske... Är för det mesta inte hemma under större delen av dagen så kommer nog bara kunna elda nåt på morgonen och lite på kvällen. Tänker att en stor effekt är bra, men det blir alltså FÖR varmt....?
-
kör på en keddy. ;D frågade min bror som är sotartekniker vilken man skulle välja och han sa att det är de som verkar hålla bäst. en del av de andra kassetterna brinner faktiskt upp rätt fort. särskilt om man eldar lite för hårt.. o:)
-
Ja, det såg inte jag... Själva stugan är på 39 kvm och rummet med den öppna spisen ca 15-20kvm kanske... Är för det mesta inte hemma under större delen av dagen så kommer nog bara kunna elda nåt på morgonen och lite på kvällen. Tänker att en stor effekt är bra, men det blir alltså FÖR varmt....?
Oj, det var litet. Jag tror det kan bli väldigt varmt när du elda med en större kassett. Då kan det bli ojämn värme i stugan.
Har du en vedspis i köket? Går det att sätta in en mindre kamin i spisen? Eller som RoHe föreslog en vedspis? Alltför ojämn värme är heller inte så skön.
Men det är klart, är du inte hemma under större delen av dagen vill man ha effekt för att snabbt få upp värmen.
Kolla om Keddyn som scorpio_xri förslår går att elda med låg effekt.Går det bra att man kan småelda så borde det gå. Om du tar en kassett så ta den minsta.
-
Ta ytorna, som tillverkarna uppger, med en nypa salt. På sådana eldstäder jag har koll på, brukar hälften vara det riktiga, om de ska vara huvudvärmekällan.
-
I min lilla otäta oisolerade stuga med två rum fördelade på 22 m2 har jag en Energikassett i den fd öppna spisen. Ger fullt tillräckligt med värme även kallaste vinterdagar. Vill ryka in när jag öppnar luckan, men tror att det beror på för kort skorsten. I andra rummet finns en vedspis.
I den andra lilla stugan här på tomten, med ett rum på 14 m2, har jag monterat in en Jötul vedspis i den fd öppna spisen. Det fungerar bra. Eldstaden är förstås mindre än i Energikassetten, men behövs inte eldas så mycket när stugan är så liten. En uppenbar fördel att ha kok- och bakmöjligheter!
-
I den andra lilla stugan här på tomten, med ett rum på 14 m2, har jag monterat in en Jötul vedspis i den fd öppna spisen. Det fungerar bra. Eldstaden är förstås mindre än i Energikassetten, men behövs inte eldas så mycket när stugan är så liten. En uppenbar fördel att ha kok- och bakmöjligheter!
Kan du lägga in en bild på vedspisen i öppna spisen?
Det tycker jag låter som en riktigt bra lösning i det här fallet. Värma några stora kastruller med vatten så har man bra värmemagasin över natten. Och kan bada varmt utan att det kostar mer än veden.
-
Det är öppet på två sidor i den fd öppna spisen, och ganska högt upp till kåpan, vilket gör att det är gott om plats ovanför och kring vedspisen. I en låg öppen spis med öppning bara åt ett håll kanske det inte blir jättebra.
Två vinkelböjda rörstumpar och sedan ett rakt rör leder ut röken. Uppe i övre delen av kåpan och upp i rökgången är det tätat kanske en halvmeter i längd kring röret med brandmatta (mineralull anpassad för tätning kring rökrör mm). I skorstenen är det sedan fyllt med isoleringsmaterialet vermiculite och sedan lite bruk överst som tätning mellan röret och den fyrkantiga murade skorstenen. Gjorde enligt instruktion från kaminfirman där jag köpte rören och också Energikassetten som jag har i den andra stugan. Finns också ett tak över skorstenen.
-
Tyvärr är de gamla nostalgispisarna rejäla vedtjuvar. En modern kassett med bra förbränningssystem kan regleras ner ordentligt i effekt ,vilket ofta blir fallet om rummet är mindre, innan sekundärförbränningen slutar fungera . (dit hör tex inte keddy som behöver mer fart på brasan än tex contura, för att bibehålla de 800 grader i rökgaserna som fodras för detta). Om tex en kassett redovisas som 3-8 kw så kan den brinna effektivt inom detta område. Vid 2 kw kommer grannen in och slår dig på käften för att det ryker på hans hus. Är det en kassett som tex jobbar mellan 12-7 kw så bör man inte köpa den om man inte har ett gammalt missionshus som temporärt skall värmas upp. Står det endast toppeffekten i broschyren bör man nog vara ändå försiktigare.
-
Hålla på att fiselda snor bara tid. Bättre att kunna värma upp snabbt, lite för mycket och sen slutar man. Som med kakelugnarna. Elda en brasa, sen är det klart.
-
Använder man den tekniken duger en keddy bra men att sitta framför en gammal vedspis o lägga in småpinnar var 8- 10:e minut har varken samma effektivitet eller mysfaktor som en långsambrinnande kassett
-
http://www.camina.se/pdf/Kassetter_Insatser/Varmo_Exklusiv/warmo_exklusiv.pdf (http://www.camina.se/pdf/Kassetter_Insatser/Varmo_Exklusiv/warmo_exklusiv.pdf)
-
Använder man den tekniken duger en keddy bra men att sitta framför en gammal vedspis o lägga in småpinnar var 8- 10:e minut har varken samma effektivitet eller mysfaktor som en långsambrinnande kassett
Vedspisars utförande är ju främst för matlagning, sen att de värmer köket med är ju bra, men att ha lika krävande eldstäder alla andra rum, hade blivit drygt. Då hade jag föredragit en rejäl öppen spis, av gammal modell, som snabbt värmer upp mycket och tar stora vedbitar.
-
Att få en öppen spis att bli en fungerande värmekälla är en stor konst. Den alstrar enbart strålningsvärme och äldre spisar hade välvd kupöppning för att strålningsvärmen skulle nå taket och även värma detta. Tyvärr drar brasan med sig mellan 450-600 kubikmeter redan uppvärmd rumsluft som ersätts utav lika mycket luft utifrån och med den rådande temperatur som därute råder. När brasan falnat upphör strålningsvärmen men transporten av luft ut i skorstenen fortsätter så länge spjället är öppet. Därför är det viktigt att ta den sista glöden och hellre slänga ut den i snön ,så det går att stänga spjället, än att låta den ligga kvar och förorsaka att eldningen blivit ett minusscenarie. Förr användes en sparspis till slutglöden.
-
Jo reglerbart spjäll med många, eller bra lägen är ett måste. Fast på minus, har jag då aldrig hamnat, trots att glöden fått ligga kvar. Fast jag har bara använt mig av två olika öppna spisar.
Men visst är det bäst om man vräker ner det i en spis och kan stänga helt istället.
-
kör på en keddy. ;D frågade min bror som är sotartekniker vilken man skulle välja och han sa att det är de som verkar hålla bäst. en del av de andra kassetterna brinner faktiskt upp rätt fort. särskilt om man eldar lite för hårt.. o:)
Håller med. Jag är supernöjd med min Keddy!