Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Vaktlar => Ämnet startat av: Vinca skrivet 28 jan-14 kl 11:30
-
Jag är väldigt sugen på att införskaffa en liten grupp vaktlar i vår. Jag har googlat runt och läst om dem en del, men det skulle vara
intressant att höra lite om era erfarenheter. Jag har bestämt mig för japanska vaktlar och de kommer få vara utomhus i sommar och
ev inne i vedboden till nästa vinter. Funderar på att köpa ägg och kläcka själv, tror det skulle vara spännande för barnen.
1. Vissa skriver i annonser att de kan skicka ägg, har ni någon erfarenhet av det? Läste att skakningar kan påverka
kläckningsresultatet. Hur går det att skicka ägg på vintern egentligen? Hittar inga annonser om vaktlar eller uppfödare i min närhet, men jag kanske får hålla mig till tåls lite. ;)
2. Första tiden efter kläckning, vad har ni dem i då?
3. Har ni några mycket enkla tips på hur man kan bygga en bur? Jag är inte särskilt händig själv och min sambo är lite trött
på alla mina idéer, så jag vill försöka klara det själv. :) Vill försöka hålla nere kostnaderna, så jag vill helst undvika att
behöva köpa en, så alla fiffiga lösningar är välkomna! Gärna med bilder. :)
4. Vad använder ni för strömaterial?
5. Vintertips?
6. Är det någon här som bor i södra stockholm som säljer japanska vaktlar?
-
Skriver hoho för att få ta del utav kommande svar.
-
Jag har både fått och skickat via posten och det har inte varit några problem.
Jag kläcker minna i äggkläckare och brukar ha ett kläckningsresultat på 80-90%. Vi har våra kycklingar i en vanlig fågelbur på kontoret med värmelampa när de är små och sätter ut dom när de får fjädrar i hönshuset.
Jag har ägg nu men bor inte i stockholm utan vänersborg men jag kan skicka.
Eftersom vaktlar gillar att sandbada så använder jag mig av olika underlag beroende på vad jag har hemma. I inneburen kan det vara halmpellets som jag blöter upp och blandar eller torv som jag blandar med sand. Sedan brukar jag ha en rund butta som ett fågelbad där jag lägger sand eller torv i för de brukar gilla att ligga där och gotta sig. Ute har jag makadam för att det inte skall bli vått och kletigt. Sedan har jag på vissa ställen iskrus, halm, torv uppe på makadamen för att likna en ute milja. Har även en stock på marken som jag lägger ris och halm på eftersom de gillar att vara under grästuvor. Har även ett litet träd men det är svårt att få något att växa i ute hagen det dör gärna.
Vi är inte händiga alls utan vi har under åren använt oss av tex en kaninbur som vi ställde i ute hagen. Ute hagen gjorde vi av moduler för att kunna flytta den. Vi har 5 st hela och en med dörr. Modulerna gjorde vi så att vi tog reglar och gjorde en ram 1,5 x 2 meter. Sedan spika vi på panel längst ner ca 50 cm och häfta fyrkantsnät övrika delen. Dörren gjorde vi på samma sätt med reglar och panel och sedan fick man tänka till lite hur man skulle göra hålet i den modulen dörren skulle vara i.Men vi gjorde så att vi bestämde måtten och sedan såga vi till allt och la ut det på gräsmattan och montera ihop det. För att få ihop det borra vi hål i reglarna och skruva ihop modulerna med 1dm skruvar och bricka och mutter, för vi vill kunna montera ner och flytta utegården. Till tak la vi långa brädor på modulerna och sedan skruva vi fast ett plast tak.
Vintertid är de inne i hönshuset. Där har vi bara tagit väldigt tunna reglar och skruvat ihop fyra st till en ramar som vi häfta nät på. Vi använder oss av ett hör så behövde vi bara göra en långsida och en kortsida samt en dörr som vi gjorde på samma sätt som väggarna och band fast i löngsidan med stål tråd så den går att öppna. Taket gjorde vi på samma sätt en ram med nät men som vi band fast i väggen så det går att lyfta och så lägga på långsidan och kortsidan så det inte ramla ner. Vi gjorde så att när vi satte på taket så kunde inte väggarna ramla då reglarna i taket hängde ner lite och stoppa väggarna.
Vist kanske det låter jobbigt med med reglar fyrkantsnät och, träskruv, ståltråd och häftmaskin löser man det mesta. Bara att börja och prova, man kommer på eftersom man lärsig hur man skall göra. Då kan du själv sedan så behöver inte maken godkänna alla projekt ;). Tänk bara på att de är små och kan rymma i små hål och att de flyger.
Har du ved bod använd dig av den och gör ett litet hål i väggen så de kommer ut till utegården så kan de vara där hela året. Vaktlar skall klara ner till 15 minus men jag försöker se till att de inte för kallare än 6 grader. Det kan du göra genom att om du inte vill värma upp hela vedboden bara bygga en låda i ett litet hörn av vedboden som du isolerar och hänger in ett element eller värmelampa då kan de gå in där om de fryser eller vill dricka annars är de ute i vedboden eller utegården.
Hoppas detta hjälper dig lite så att du kommer i gång och vågar prova att bygga och skaffa vaktlar, för det är så kul. Sedan måste man inte ha sådant tålamod för att se hela livscykel då det tar 17 dagar att ruva och sedan bara 6-7 veckor innan de lägger ägg och är fullvuxna. Vilket passar barn väldigt bra då inte de alltid orkar vänta ett halvår till ett,år på att en höna skall börja värpa. Skulle det sedan bli så att man inte kan ha vaktlar ett tag är det bara att göra sig av med dem för det tar inte så lång tid att föda upp nya när det passar igen.
-
Tack snälla Vaktlann för att du tog dig tid att svara! :) Nu vågar jag nog försöka, det låter som att det inte behöver vara så krångligt. Jag har djurens bästa i åtanke, men mycket löser sig nog allt eftersom. Lite ängslig blir jag över vintern, men vi har som sagt en vedbod så jag gör nog som du skriver och isolerar en avskild plats där inne. Tack! :)
Jag köper gärna vaktelägg av dig, skickar ett pm!
-
Puffar lite! Inga fler som vill dela med sig av tips och erfarenheter? :)
-
Skaffade nyligen 6 japanska vaktlar, 5 hönor och tuppen Bosse. Det är jätteroligt! Sista dagarna har jag fått tolv ägg. De bor i en bur i mitt lilla växthus med tillgång till värmelampa och extraljus. Till våren ska de flytta ut i annan större bur. Är det någon som vill prova och kläcka bidrar jag gärna med ägg. Bor i Skåne.
-
Mina barnbarn 3 och 6 tycker detta är jätteroligt. Även vår yngsta dotter(20) och hennes pojkvän springer där stup i ett. Visade sig att jag hade 2 tuppar/4 hönor. Tupparna började slåss. Nu har jag bytt tillbaka den ettrigaste tuppen mot en höna och nu är det lugnt. Får cirka 3-5 ägg om dagen. En dag fick jag 7 ägg! Om en månad ska jag prova att kläcka egna kycklingar. Kycklingarna är vuxna efter cirka 6 veckor så det går i ett rasande tempo. Lycka till!
-
Vaktlar är verkligen trevliga fåglar. Du har redan mått många bra tips ovan. Själv har jag mina på balkongen i en bur. Det kan vara värt att komma ihåg att det finns en del regler för hur stort utrymme de måste ha och att det måste finnas något utrymme som alltid är frostfritt (se regelverket på www.jordbruksverket.se (http://www.jordbruksverket.se)). Där är det praktiskt att ha mat och vatten. På vintern kan de också behöva lite extra lyse.
Själv har jag lite sämre erfarenhet av att kläcka ägg som kommit med posten, jämfört med andra som svarat på tråden. Köpte 24 ägg i höstas och fick 8 kycklingar. Tror inte det bör vara varken för varmt eller för kallt ute när man skickar dem.
Lycka till!
-
hur har det gått?? har du någon bild att bjussa på