Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Inga-Karin E skrivet 12 maj-14 kl 08:31
-
Jag bakar mycket bröd, men det betyder också att jag får över en massa skalkar som man helst inte äter eftersom dagens nybakta är godare... Jag brukar låta bitarna torka och sen göra skorpmjöl av dem i matberedaren. Ibland ger jag bort ekologiskt skorpmjöl i en fin papperspåse med personlig etikett, men, avsättningen för skorpmjöl här i världen är ju begränsad... Vad gör du med bröd som blivit lite gammalt och tråkigt?
-
Bread and butter pudding :) :D ;D
-
Jag gör brödpudding lägger brödkanter i mjölk så de blir mjuka blandar brödet med äppelmos och kanel häller sedan på en äggstanning så in i ugnen till äggstanningen stannat servera med glass eller vaniljsås
-
Du ska naturligtvis skaffa höns :D de uppskattar verkligen att få bröd och i mängder .....
-
Oj, Praline, det där har jag aldrig provat. Låter lite konstigt... Blir det gott av grovt matbröd med frasiga kanter?
-
Mina höns flyttar förhoppningsvis in om ett par veckor eller så, så det löser sig kanske som du säger Znibban! Känns inte bra att baka bröd som bara läggs på komposten, men till hönorna kan man nog tänka sig att baka bröd :)
-
Mina höns flyttar förhoppningsvis in om ett par veckor eller så, så det löser sig kanske som du säger Znibban! Känns inte bra att baka bröd som bara läggs på komposten, men till hönorna kan man nog tänka sig att baka bröd :)
Då har du ett lätt sätt att få de tama på, bara fördelar :D
Det finns inget häftigare än egna ägg med knallgula/orange äggulor, synd att mina slutat värpa. De får gå som ohyrebekämpare nu. De springer efter mig när jag fixar i rabatter och odlingsland och "eftersprätter". De hittar alltid massor att stoppa i näbben. Dessutom får jag ju gödsel!
De älskar laxskinn och räkskal men är annars väldigt bortskämda :'(. I början åt de bara hemlagad mat :o, jag fick nämligen ärva hönsen av någon som fått hem matrester från ett äldreboende - så det var det enda de åt.
Hoppsan nu blev det lite mycket höns i tråden men som sagt
Höns älskar torrt bröd!
-
Oj, Praline, det där har jag aldrig provat. Låter lite konstigt... Blir det gott av grovt matbröd med frasiga kanter?
Fantastiske med frasiga kanter. I england bruker vi att smöre brödet och tilsätte rörsokker och russiner.
Bread and Butter Pudding - Gordon Ramsay (http://www.youtube.com/watch?v=DclwIk8HxDw#ws)
Nu där var en bra idé-man kan erstätte russiner med lingon eller blåbär.
-
Torra kanter löser jag upp i soppa och äter.
F.ö. för att brödkanterna ska torka utan att mögla ska brödet förvaras i papperspåse el.dyl., ej i plastpåse, utom möjligen perforerad sådan.
-
Matar ankor och höns
Torkar bröd till kaninerna
Tillverkar mäsk till mete
-
Innan brödet har blivit alldeles för torrt så kan man rosta det lite lätt i stekpannan och antingen riva på lite ost som får smälta eller så smetar man på lite smaksatt smör så har man gjort sig ett mellis eller en förrätt :)
-
Ja det går med vilket bröd som helst
-
När jag är ambitiös kan det hända att jag gör "semmelknödel" av torra brödkanter. Man skär sönder brödet, häller över het mjölk, låter brödet mjukna, blandar med ägg och t ex persilja, samt kokar som kroppkakor. Används istället för potatis. Det behövs sås till. Om man sen får "semmelknödel" över så kan man skära dem i skivor och servera dem med en vinägrett som semmelknödelsallad istället för potatissallad. Men för det mesta har jag inga brödrester.
-
Skorpmjöl, till hönsen eller torkade skivor till hästarna.
-
Mina høns læmnar alltid skorpor och bottnar om dom får torrt brød så jag har lært mig att det lønar sig att bløta upp det i hett vatten med en mjølkskvætt i, då slinker allt ner.
-
Hur får ni gammalt bröd?
Inte faen bakar ni bröd som blir dåligt på 2-3 dar? :o
-
Hur får ni gammalt bröd?
Inte faen bakar ni bröd som blir dåligt på 2-3 dar? :o
Räknar bröd som färskvara så det är ju gammalt dag två. Gäller dock inte grovbröd.
-
Bröd är grovt och bakat på till stor del rågmjöl! o:)
-
Gammalt hembakat grovt bröd gör jag "alla tiders doppa" på. Barnen brukar önska det när de kommer hem eftersom det inte går att göra på "köpe" bröd.
Stek salt fläsk i djup stekpanna eller stekgryta.
Skiva lök och låt steka med.
Häll över mjölk som får koka upp.
Sätt grytan mitt på bordet och lägg i brödet skivat i tjocka bitar.
Varsågod och ät!
-
Man kan riva brödet med rivjärn, steka det med smör och vitlök och strö på pasta istället för eller tillsammans med parmesanost.
-
Nu sedan barnen flyttat ut och bara maken och jag äter bröd har jag nästan slutat att baka limpor. Istället bakar jag matbrödsbullar. Det går att göra av nästan alla vanliga degar. Bara att ändra tid och temperatur på gräddningen. Ca 10-15 min 225°. Lägger alla i frysen i en stor påse och sedan plockar jag bara upp de vi äter just då. På det viset får vi aldrig gammalt bröd.
-
Det är också ett bra sätt, annepanna!
-
Jag bakar oftast limpor och ofta är det någon liten bit kvar när det vankas nytt (och godare) bröd. Dessa kanter brukar jag skära i små bitar och torka i ugnen (ca 100 grader) och vips har man krutonger som piffar upp vilken soppa som helst och kan sparas i evigheter.
-
Hej!
Äter det, om det inte är mögligt! Köper alltid grovt bröd , vilket håller sig längre än finare varianter.
Hälsning!
G S
-
krutonger till soppa blir det här.
-
Om man sen får "semmelknödel" över så kan man skära dem i skivor och servera dem med en vinägrett som semmelknödelsallad istället för potatissallad.
Skivor kan Du steka som stekpotatis. Mycket gott.
-
Lite OT men vi får aldrig brödkanter över. Dels är kanterna det som är godast och går först, dels så fryser jag in brödet skivat så vi kan ta fram det antal skivor vi vill ha för stundenoch låta resten bli kvar i frysen. Antingen mikrar vi de frusna skivorna lite försiktigt eller tar fram någon timme innan vi ska äta. På så sätt får vi alltid färskt bröd.
-
Ett par bitar av gårdagens bröd med smör och skivat ägg ovanpå plus en rejäl kanna starkt te. Det är min bästa frukost.