Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: shelale skrivet 15 maj-14 kl 11:28
-
Så typiskt!
Jag köpte in fem, en dags kycklingar för att lägga under en ruvhöna. De var maskinkläckta så jag tänkte att där kan det ju inte följa med något smittsamt.
Hönan tog tacksamt emot alla och för 1½ vecka sedan upptäckte jag att den ena kycklingen har blivit kal runt svansen. Konstigt tänkte jag men så nu har de andra kycklingarna börjat "tappa" fjädrar runt svansen. Vad jag har förstått så är det löss?
Hur ska jag nu bli av med detta? Och isånafall måste jag väl behandla alla mina höns för att inte det ska bli något mer?
Kan man använda frontline på fyra veckors kycklingar? Känns inte så säkert om jag ska vara ärlig. Vill ju inte att någon förgiftas, men Usch jag vill ju inte att det ska vara löss på alla heller.
Tips någon?
-
Har du sett lössen? Jag menar, så att de inte bara är så att kycklingarna håller på att byta fjädrar.
-
Jag har haft många kycklingar tidigare och de har då aldrig blivit helt kala runt svansen. Som den ena är nu. Och då är den helt kal ca 2 cm ut åt varje håll runt svansen. (i diameter då från svansen ca 4cm) Kan inte vara normalt!?
-
Om du kan hitta något liten rackare och se vad det är så hittar du lite mer info här
http://sva.se/sv/Djurhalsa1/Fjaderfa/ (http://sva.se/sv/Djurhalsa1/Fjaderfa/)
Och om det är så att du får fram vad det är och det går att behandla med kiseldioxid så rekommenderar jag
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=167316.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=167316.0)
-
Det där kiselpulvret har jag ju hemma. Det har jag använt för att minska på loppor och röda kvalster. Har funkat relativt ok. Men löss har jag för mig kryper inte runt utanför värddjuret?
Kan man hälla det direkt på kycklingen tro? Står inget om det på hemsidan. (Alltså att man inte ska hälla direkt på djur) Det borde väl ändå kanske vara skonsammare än frontline?
-
Spraya hönsen och hönshuset med Mikroferm som är EM, Effektiva Mikroorganismer. Det gör att det inte blir en trivsam miljö för loppor och löss. Det är en sorts mjölksyrabakterier som dessutom är positvt för hönsens allmänna hälsotillstånd:
Under hösten 2006 besökte vi en del lantbruk och större hönsfarmer i södra Tyskland. Paradexemplet var en gård med 18 500 frigående höns fördelade på tre stallar. EM dimmades in i stallarna med visst intervall samt tillfördes i dricksvattnet och i foderberedningen. I stallarna var det påfallande lugnt och odörmässigt neutralt. Hela besättningen var i frisk och full fjäderdräkt. Enligt bonden hade man dessutom sparat in 2 vaccinationstillfällen/besättning som inte längre behövdes. Djuren uppvisade en betydligt bättre hälsa med EM än man upplevt utan EM. Samma erfarenhet bekräftades av samtliga EM bönder vi besökt.
www.greenfoot.se (http://www.greenfoot.se)
http://www.greenfoot.se/lantbruk-anv%C3%A4ndning-21703984 (http://www.greenfoot.se/lantbruk-anv%C3%A4ndning-21703984)