Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 09 jun-14 kl 13:15
-
Wyandotte är en fantastisk hönsras, och en av dess underbara egenskaper är att den är så köldtålig. Med sin stora kroppshydda, kompakta kroppsform, fluffiga fjäderdräkt och platta kam är det en av de hönsraser som klarar sig bäst under den svenska vintern. Men köldtåligheten för med sig den självklara nackdelen att de också är lite sämre på att göra sig av med värme, vilket har märkts på mina två Wyandotter nu i dagarna; de går ofta runt med halvöppen näbb, som om de flämtar. De verkar må bra i övrigt, och äter, dricker, sandbadar och beter sig i allmänhet som hönor ska.
Borde jag göra något för att göra livet svalare och lättare för mina stackars Wyandotter? De har redan tillgång till friskt vatten och många skuggiga platser dygnet runt, sju dagar i veckan.
-
Att de går runt med öppen näbb betyder antagligen som du är inne på att de har de lite för varmt för komfort. Hur illa de mår i svenska temperaturer har jag ingen aning om. På amerikanska forum finns en del råd för hönsen när det är riktigt varmt (där kan höns visst avlida av värme). Lägga ut flaskor med fryst vatten som hönsen gärna lägger sig på. Isbitar i dricksvatten. Vattenspridare i hönsgården. Låg balja som hönsen kan vada i. Blöta jorden på något skuggigt ställe. Det senaste är väl det enklaste och då kan man ju se om hönsen verkar uppskatta det.
-
Det är ju också så, att plötsliga värmeomslag är jobbiga i början, vare sig det är till varmt eller kallt. Liksom för oss för den delen.
För övrigt tycker jag, att mina DvärgWyandotte tål värme betydligt bättre än mina DvärgKochin.
-
Lägga ut flaskor med fryst vatten som hönsen gärna lägger sig på.
Jag testade det här men de ignorerade såklart bara flaskan. Hur får man dem att fatta att de ska ligga på flaskan?
-
Verkar som de amrikanska hönsen fattar själva... Men där är över 40 C plus hög luftfuktighet på många ställen.