Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Sommartorparn skrivet 19 mar-07 kl 12:55
-
Å, vad jag har varit duktig medan jag har hängt med på skruvade forumsdebatter. De torkade äppleskalen, som blivit kvar från div. pajer och sallader, kokades för att aprikoserna skulle få svälla där - ska bli marmelad med valnötter och en msk rom. Sen gjorde jag barley water och slängde därefter ner de använda korngrynen i surdegen tillsammans med torkade nässlor och snapskryddningen (fänkål, kummin, anis och timjan), som också var färdig. Citronskalen hamnade tillsammans med vinterns torkade apelsinskal i kokande vatten - ska bli saft på skal - ett urgammalt recept ur Husmodern (från farmors gömmor).
Finns det några mer återanvändningstips? Vad sägs om att spara på äggskal och använda dem i trädgården? Fast vår granne hade så konstigt vitprickig jord av alla sina frukostägg. Måste man finmala skalen först?
-
Enda återanvändningstipset jag kan komma på så här är att använda rester av potatismos till köttbulls/hamburger/pannbiffssmeten. Det blir jättegott och saftigt...fast det känns som ett så vanligt tips att alla säkert redan vet om det :P
Jag minns att min mormor krossade äggskal och strödde ut i sin rosenrabatt. Jag antar att jorden annars var lite för sur för just rosor.
-
Om man har mätta höns, kan man slå i stort sett vilka matrester som helst i en pannkakssmet, och nästa måltid är räddad.