Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: bock skrivet 28 mar-07 kl 21:34
-
Någon som vet hur man tillverkar sirap av lönnsav eller björksav? Hur stora mängder går det åt till tex 1 liter sirap?
-
Känner till björk, du får ha mycket ved, det blir ca en tiondel över, om du ska nåt sånär tjock sirap.
En god björk kan ge 10-15 liter, utan att ta skada.
-
Jag kokar sirap från sockerlönn varje år i februari/mars.
För att få en liter sirap av försäljningsbar kvalitet krävs det ungefär 20 liter sav.
Ett träd kan börja tappas när det har en diameter på ungefär 20 cm.
För varje extra fem centimeter i omkrets kan en till tapp sättas in.
-
Lönnsirap är ju löjligt gott. Fred du skriver sockerlönn, antar att det är en speciell sorts träd? Kan man göra lönnsirap på våra lönnar här?
-
Går fint, en invandrare från Canada gör det här från svenska lönnar.
-
Lönnsirap är ju löjligt gott. Fred du skriver sockerlönn, antar att det är en speciell sorts träd? Kan man göra lönnsirap på våra lönnar här?
Visst du kan (som skytten beskrev) använda vilket lönnträd som helst.
Sockerlönnen ger lite mörkare och sötare sirap vilket betalas extra för men till husbehov har det mindre betydelse.
Det enklaste sättet att skilja lönnarna åt är att titta på bladen. Sockerlönnen har fem "uddar" på bladet.
-
Det är skillnad på sockret i lönn och björk, i björk fruktos, i lönn saccaros.
Lönnsirap blir tjockare än inkok av björksav.
Lönn verkar ha mer sötma än björk (testat med smaklökar endast), men saccaros är väl sötare än fructos, så det går inte att avgöra sockerhalten med tungan..