Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Nettus skrivet 27 aug-15 kl 19:02

Titel: Enebärsdricka
Skrivet av: Nettus skrivet 27 aug-15 kl 19:02
Jag har tänkt göra enebärsdricka och har några recept, men jag undrar vad det ska vara för slags jäst.
Titel: SV: Enebärsdricka
Skrivet av: adde1966 skrivet 11 jun-16 kl 09:44
Jag använde vanlig bakjäst och drickan smakade väldigt bra.
Titel: SV: Enebärsdricka
Skrivet av: Nettus skrivet 17 jun-16 kl 11:41
Hur mycket jäst använder du? I ett recept jag har ska det vara 1 msk jäst till 5 liter vatten. Låter inte det mycket?
Titel: SV: Enebärsdricka
Skrivet av: Radar skrivet 18 jun-16 kl 09:46
Olika jäst har olika egenskaper.
Bakjäst lämpar sig bäst för bakning. Vinjäst är bäst för vintillverkning. Öljäst för ölbryggning osv.
I många recept använder man sig av vildjäst. Vildjäst är som ett lotteri. Visserligen ett lotteri med fler vinstlotter än nitlotter, men det rekommenderas ändå att använda en jäst avsedd för ändamålet.
Personligen använder jag så gott som alltid torrjäst.
Mängden jäst är inte kritisk. Men hellre för mycket än för lite. En påse torrjäst kan vara lämpligt till fem liter, lika gärna som till 30 liter.

Läs gärna den klistrade tråden här ovanför. "Jäst - Så funkar det "