Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: newinthegame skrivet 06 okt-15 kl 10:52

Titel: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: newinthegame skrivet 06 okt-15 kl 10:52
Jag har på mitt landsställe byggt en luftsolfångare på ca 2.0 m2. Mest som ett kul experiment. Detta fungerade över all förväntan. Förra helgen när jag var ute värmde den upp huset till 26 C på eftermiddagen.

Jag håller på att ta fram ett styrsystem. Detta styr fläkten och loggar temperaturer. Jag har i mitt system fyra tempsensorer som loggas. Sensorerna är placerade enl följande en i luftsulfångaren, en i utblåset från luftsolfångaren, en inne och en ute.

Just nu har jag valt att programera den så att fläkten startas när det är 10 grader varmare i fångaren än inne. Sen kör den så länge det är varmare i fångaren än inne. Ni som har mer erfarenhet av detta, hur skulle ni vilja att fläkten styrs för bästa resultat? Jag hade på min första version en varvtalsstyrning på fläkten. Men kom fram till att det var helt onödigt om man inte har en väldigt kraftig fläkt. Så tog bort den funktionen till denna version och styr den nu i stället via ett relä. Min fläkt jag använder är 170 CFM(80 l/s), 12 V. 

För att visa alla värden använder jag en 7 tums lcd display. Just nu kan jag se momentanvärden på temp i fångaren, utblås, inne, ute samt effekt. Sen kan jag se maxvärden på temp i fångaren, utblås, effekt samt vilka datum och tider detta var.
Jag kan även se maxfärden för temp i fångaren, utblås samt inne för respektive månad. Detta ville jag ha för att kunna se hur mycket det olika månaderna skiljer sig åt. Jag valde att inte ta med sommarmånaderna.

Om det finns uppkoppling till nätet så kan den skicka  momentanvärden på temp i fångaren, utblås samt inne till twitter.

Själva hjärnan i systemet är en Raspberry Pi. Tempsensorerna som jag använder heter ds18b20 och har en noggranhet på 0.25 C har jag för mig.

Ni får jätte gärna komma med tips på fler funktioner som är nödvändiga. Eller kanske inte så nödvändiga men roliga... Jag är ganska ny på detta men försöker lära mig.
Titel: SV: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 11 okt-15 kl 22:18
Intressant, jag tänker lite i samma banor, men med arduino som plattform.
Du får gärna dela med dig av kod mm.

Min tanke var:
Om LSF temp över innetemp men under ett maxvärde (typ 25 deg ) starta fläkt.
Om LSF temp över 65 deg C och innetemp över maxvärde (typ 25 deg ) dumpa värme rakt ut. Men bara i Sommarmode.
Detta för att värma lagom på sommaren och inte låta tempen bli för hög i LSF fläkten klarar inte hur hög temp som helst, vill minnas max 70 deg C
Har inte tänkt färdigt så jag är nyfiken på din lösning,
Titel: SV: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: newinthegame skrivet 13 okt-15 kl 10:30
Jag hade så från början att fläkten startar så fort tempen i lsf är högre än inne. Men det blir mycket av och på när den ligger vid gränsvärdet. Bättre att den startar när lsf ligger några grader högre än inne och sen kör så länge den är högre än inne. Bra att kunna dumpa värmen på sommaren. Jag måste bygga om min lite om jag ska lösa det. Just nu täcker jag den under sommarmånaderna.
Titel: SV: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 13 okt-15 kl 10:35
Ja en hysteres på skillnaden temp LSF/inne får det bli.
Dock har jag 1000 projekt innan detta, + att jag väntar på ebay prylar.

Det där med att täcka, funkar det bra? Vad använder du?
Titel: SV: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: Vitis skrivet 13 okt-15 kl 10:40
Nu kanske jag lämnar ursprungsämnet lite men måste ändå fråga er som har lite kunskap.

Kan man inte göra en motsvarande set-up med en Androidenhet och t.ex. ett IOIO-kort (http://www.electrokit.com/ioio-for-android.48631?gclid=CNaLnMmEv8gCFUOzcgodR5EMgw).

En begagnad Androidplatta/telefon kan man hitta gratis eller för en hundring och få då en bra skärm och hyfsat minne i samma "paket".

Bara en fundering...
Titel: SV: Projekt: Styrsystem till luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 13 okt-15 kl 10:49
Verkar vara en bra fundering, har inte stöt på IOIO-kort förut, har hållit mig borta från Android, kan inte det jag gör ens någorlunda så ytterligare en plattform får dröja.

Men det verkar funka, https://www.sparkfun.com/tutorials/280 (https://www.sparkfun.com/tutorials/280) verkar ett bra ställe att börja.

Får skumma igenom vad IOIO-kortet kan användas till.

Bra tanke!