Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Svart skrivet 09 nov-15 kl 13:43
-
Jag har en kamin som vi bytt ut i huset men jag inte vill slänga. Sotaren kallade den söndereldad om jag minns rätt, men hur svårt kan det vara att ta rätt på den?
Det är en Morsö 1410 med glaslucka och separat asklucka med intakt asklåda och helt roster. Lite ytrost. Saknas några tätningar. Bar småsaker egentligen, förutom:
Rökvändarplåten (tror jag den heter) som är direkt över elden är bucklig, det vet jag inte om den ska vara?
Stenarna är trasiga och dessutom borta, men de kostar ca 5-600 om jag köper färdigsågade. 150 om jag sågar själv.
Vad sågar jag med? Det är raka snitt som ska göras, i vermikulitsten om jag inte förstått danska fel när jag letade info igår.
Det känns som en ganska enkel lagning av en kamin som kommer bli fin. Om jag nu inte gapar för stort och för tidigt :)
-
Jag har själv en Morsö 1440 (samma grundmodell men med luftkanaler på sidorna, drygt 15 år gammal och fortfarande i bra skick.
Baffelplåten över elden (som egentligen inte är någon plåt utan en gjutjärnsdetalj) ska vara rak med skarpa kanter. Men så länge den inte är så förstörd att det inte går att lägga den på plats kan den få vara som den är.
När det gäller stenarna så tror jag de ursprungligen är av någon slags eldfast tegel. Kapas lämpligen med vinkelslip och kapskiva för sten/betong (en vanlig kapskiva för stål fungerar inte bra). Sprickor i stenarna spelar ingen roll men när de är så trasiga att delarna inte håller sig kvar på plats kan det börja vara dags att byta.
Tätningen runt luckan är gjord med glasfibersnöre, sådant säljs tillsammans med tillhörande värmetåligt lim på t ex Biltema. Jag har fått göra om lucktätningen en gång på min kamin.
-
Både rökhylla o stenar kan du få hos J.Davidssons i Reftele. Vill du istället såga vermikulit så är det en slö fogsvans som gäller. För att undvika fler överhettningar kan det vara säkrast att inte öppna den nedre luftintagsrosetten alls utan ha luckan på glänt under upptändning och därefter behövs oftast bara sekundärinsläppet högst upp. Räcker då inte värmen till så behövs en större kamin.
-
Det står uttryckligen i bruksanvisningen till kaminen att det undre luftintaget alltid ska vara stängt, på min var det låst med en kontramutter då kaminen var ny. Jag förmodar att det egentligen bara är tänkt att användas om man eldar koks i kaminen.
Enda gången det för svenska förhållanden någonsin kan finnas anledning att öppna det undre luftintaget är om man i undantagsfall måste elda mycket dålig ved (genomblöt t ex rötskadad ved eller rå tall). Men om man har bättre ved är det bättre att elda den och låta undre luftintaget vara stängt.
Ett sätt att kolla att luckan tätar tillräckligt bra är att kolla att elden kvävs helt och hållet när man stänger det övre luftintaget. Om det brinner bra med övre intaget mindre än 2,5 varv öppet så börjar luckan vara otät.
-
Flera bra svar, tack!
Jag tror att vi eldat för hårt, men främst att förra husägaren inte varit så noga. Vi hade den inte speciellt länge innan vi fick eldningsförbud och gjorde i ordning med nya grejer.
Hur som helst. Via eldkraft.se kostar reservdelarna 2 400 spänn :( De har ett bra utbud dock och det är ju inte fel om man kan köpa allt på samma ställe och bara behöva betala en frakt. Är ganska tungt att skicka sten och stål :)
Jag saknar rökskål och rökstos har det visat sig. Skålen ska sitta under den toppmonterade skorstenen, mellan kamintaket och rökvändarplåten. Stosen ska sitta mellan kaminens topp och skorstensröret (ska höra med skorstensleverantören om jag behöver den men det antar jag).
Det drar iväg i pengar... Men en ny likadan (de tillverkades mellan -84 och -07) finns för 10 000 :- och en annons har jag sett för en renoverad på 4 500:- så det är väl inte bortkastade pengar.
-
Vår kamin, en stor Handöl, är det väldigt noga med att man inte eldar för hårt. 1-1,5 kg ved per timme och det är inte speciellt mycket. Den blir varm ändå och värmer gott.
Vi eldade för hårt första året och spräckte glaset.
-
Ajdå, gick det att byta glaset?
Jag brukar tända med näver och stickor men ändå dra mig lite grann för att låta elden dö ut och tända på nytt trots att det är rätt enkelt. Så i år har jag klyvt veden ännu mindre än förra året och tänker att det går att hålla lagom stora brasor lite längre tid istället.
Morsökaminen ska klara 45-75 kvadratmeter och det är ju rätt mycket så jag kan ta det lugnt med den när den är lagad.
-
Ajdå, gick det att byta glaset?
Ja. Det var bara att beställa ett nytt i rätt storlek hos glasmästaren. Halva kostnaden mot orginal. Jag kommer ej ihåg exakt men ca 500 kr.
-
En ny 1412 kostar idag 6900:- och har det moderniserade förbränningssystemet med förvärmd sek-luft.
-
Det får bli ett vinterprojekt det här. Jag tror jag satsar på att använda den gamla rökvändarplåten. Iallafall provar jag att sätta i nya stenar och se om den fortfarande passar. En klar fördel med att bo nära storstan är att det finns en kaminfirma i närheten som kan ta hem delarna till hyfsat pris så jag slipper känna mig tvingad att skicka efter allt på en gång :)
Vad kan man ha som stativ? Nu är den helt benlös och jag vill få upp kaminen minst 40 cm från marken, den ska stå på golv av grus men jag kommer att lägga platt natursten under. Be någon svetsa ett stativ kanske, en ram med ben? Lecablock skulle väl gå men känns lite tillfälligt och tråkigt.
-
Vad kan man ha som stativ? Nu är den helt benlös och jag vill få upp kaminen minst 40 cm från marken, den ska stå på golv av grus men jag kommer att lägga platt natursten under. Be någon svetsa ett stativ kanske, en ram med ben? Lecablock skulle väl gå men känns lite tillfälligt och tråkigt.
Smide borde vara optimalt. Klart man kan svetsa ett stativ av vinkeljärn men det ser ju inget kul ut.
-
Kaminen ska ju stå i smedjan och nu när du säger det så måste jag nog hålla med :)
Men det kommer ta mig en stund att räkna ut vad jag ska göra, och lära mig hur. Det är bra då har jag nåt att fundera på :)
-
Perfekt projekt då, särskilt om du är nybörjare inom smide. Tillverka några ben med snirklig ornamentik och lagom svängda former. Tillfälle att få använda sin konstnärliga ådra.
-
Klart enklast med Leca-block men det är ju inte lika vikinga-style som svetsat. ;)
-
Det kan ju få bli leca medan jag gör egna vikingaben? :)
Jag har en idé om hur jag vill utforma benen. Det ska nog inte vara omöjligt att banka till :)
-
Det kan ju få bli leca medan jag gör egna vikingaben? :)
Leca låter ju bra så länge!
-
Jag letade efter den här tråden för att komma på namnet på J. Davidssons och kan väl passa på att berätta hur det gick när jag ändå är här.
Köpte en vermikulitskiva på k-rauta för 300 kr när den var på rea, sågade till sido-, bak- och överliggarsten. Spillet blev värmeskydd utanför kaminen. Busenkelt att såga till själv med fogsvans! Lättare än att såga spånskiva till exempel, nästan som hårdost.
Har eldat några gånger, använder den inte så ofta, och det funkar fint. Har för klen skorsten så det blir inte så bra drag men den är bara på prov för att se om stenarna skulle hålla och det gör de. Funderar på en ny fin med gott om isolering men det är ju dyrt :)
Köpte tätningslist till luckan på biltema och den är nog samma som andra inte så dyra ställen, funkar bra. Bra tips, tack!
Benen blev inte så snyggt som jag hade hoppats, den står på ett avkapat betongrör :) Men det brinner inte upp i första taget iallafall :)
-
Håller på att installera en Morsö 2B Classic av en äldre version utan den underliggande asklådan.
Min har en plan botten och jag har tänkt fylla den med ett lagersand plus eldfast sten. Problemet är sidostenarna och bakre stenen som inte vill ligga kvar. Jag ser på nya modellen av 2B att rökledsplåten har piggar som ska hålla stenarna på plats. Min har några utskjutande metalldelar som antagligen har använts till att antingen hålla ut plåtskivor eller för att fästa klamrar att lla stenarna.
Jag har köpt sidostenar från eldkraft men är osäker på om de passar en äldre modell.
Om någon har en liknande modell vore det fint med lite input
-
Jag googlade och hittade en bild som jag lånat härifrån:
https://www.kaminofengalerie.de/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/o/foto0079.jpg (https://www.kaminofengalerie.de/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/o/foto0079.jpg)
Är det så det ser ut inuti din?
Här finns en monterings- och bruksanvisning:
https://docplayer.se/15983386-Morso-2b-classic-monterings-og-bruksanvisning-monterings-och-bruksanvisning.html (https://docplayer.se/15983386-Morso-2b-classic-monterings-og-bruksanvisning-monterings-och-bruksanvisning.html)
Snygg kamin! Har du med den där överbyggnaden?
-
Jag tänkte på den här tråden för ett par dagar sen, min kamin har nu fått en bättre skorsten och jag försöker få ordning på hur den brinner.
Än så länge har jag ingen möjlighet att stänga nedre luckan, än mindre stänga dess luftintag. Då slocknar elden.
Ska ta isär luftintagen vid tillfälle och rengöra, det kan mycket väl vara igenkletat. Jag använder kaminen sällan men vem vet, kanske blir det då och då i vinter.
Om jag får vara så fräck i min egen tråd så vill jag bara passa på att säga att det här är tredje gången jag haft nytta av en tråd som började för 4 år sedan. Det här är det som gör forum så bra - all gammal info finns kvar. Så känn på den moderna slitochsläng-internetsamhälle :) Snapchat? Skulle inte tro det.
-
Tack för bilden. Jag har inte med den där överbyggnaden utan en helt plan rökledsplåt. På bilden ser det ut som man använt skivor av vermiculite. Däremot ser bakre stenen och metalldelen nertill ut som när jag monterar bakre stenen.
-
Som jag förstod av googlingen sist så heter kaminen classic när den har överbyggnaden och bara 2B om den är utan. Vet inte om det gör det enklare för dig att söka info kanske? Eller ens om det stämmer, så insatt är jag inte. Bildgoogla är inte den mest pålitliga källan till information så det kan absolut vara missuppfattat av mig dessutom.
Jag sågade skivorna själv till min, det var busenkelt att forma dem. Nu har du ju köpt färdiga redan men om du skulle behöva modifiera något eller ersätta en av dem senare så funkade det bra att forma själv.
-
Jag har en skiva vermiculite hemma så jag kanske ska såga till sidoskydd av den. Synd bara att inte använda de inköpta sidostenarna. Kanske jag kan jaga rätt på typ de metall profilerna som syns på bilden du skickade och såga hack i sidostenarna. Sen behåller jag eldfast tegel och sand i botten.
Sotaren kommer på måndag så jag får kanske ett tips av honom.
-
Jag la sand i botten och eldfast tegel ovanpå. Det gjorde att sidostenarna kunde fixeras. Sotaren var här igår och godkände både kaminen och skorstenen, som jag f.ö. monterat själv. Sitter just nu och njuter av brasan. :)
-
Härligt, grattis!