Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: johanre skrivet 25 nov-15 kl 17:57

Titel: mjöd. omtappning.
Skrivet av: johanre skrivet 25 nov-15 kl 17:57
vad säger bryggar mästarna om omtappning av jästa drycker?
vinner man något på att tappa om flera gånger efter att det jäst klart eller kan man vänta tills det klarnat helt och sen tappa om?

blir mjöd någonsin dåligt? cider blir ju bara bättre efter något år, vin likaså.
Titel: SV: mjöd. omtappning.
Skrivet av: Tjalve skrivet 25 nov-15 kl 18:27
Omtappning innebär att syre kommer till drycken vilket är negativt men kan behövas om det smakar allt för mycket jäst. Jag gör oftast bars en sekundärjäsning.
Ju mer alkohol ju längre klarar drycken att lagras och mjöd brukar bli ganska starkt så de borde gå att vänta med att dricka upp allt ett tag. Bara man sköter hygienen så ska det gå att lagra.
Titel: SV: mjöd. omtappning.
Skrivet av: Halte skrivet 25 nov-15 kl 19:19
Jag låter det klarna i jäskärlet, har det stående lite högre så att jag kan slanga över direkt därifrån i flaskor när det klarnat. Vet inte hu länge man kan lagra det.. Men som sagt, 1 år är ju bara en fördel.
Titel: SV: mjöd. omtappning.
Skrivet av: Radar skrivet 25 nov-15 kl 21:29
När jag jäser olika vin blir det en tappning efter det jäst färdigt. Ev. jässtopp och/eller klarningsmede. Efter någon vecka ny omtappning. Ev. eftersötning och sen på butelj.

Jag buteljerade björksav-vin nu i kväll. Det har stått på självklarning sedan i juni.  :-[
Titel: SV: mjöd. omtappning.
Skrivet av: christelle skrivet 26 nov-15 kl 10:46
Frukt och bärviner tappar jag om i ganska tidigt skede beroende på hur kraftig jäsningen blir från start tex maskrosvin måste tas bort allt som tillsätts i samband med att en sätter vinet (maskrosblomblad, citroner, apelsiner) annars kan vinet få en beska som inte passar, enligt mitt tycke.
Mjöd har jag jäst för första gången nu och undrar oxå hur länge det håller sig, hur länge det kan stå kvar i jäskärlet etc. Har inte tappat om mjödet, det ser klart ut.
Titel: SV: mjöd. omtappning.
Skrivet av: Omlott skrivet 10 dec-15 kl 10:31
Goddag allesammans!
Jag har varit en flitig medlem länge på www.bryggforum.nu (http://www.bryggforum.nu) och jag brukar göra så att jag tappar om mjödet en gång efter det jäst klart så jag får bort det värsta bottensatsen. Så låter jag det stå för att bulklagra (lagra på jäskärlet) minst ett halvår. Det är så tråkigt att upptäcka att det har bildats bottensats i flaskorna.

Här finns mer läsning från Runristaren om man är intresserad. http://www.runristare.se/mjod/ (http://www.runristare.se/mjod/)