Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Holly92 skrivet 07 jan-16 kl 10:53
-
Hej! Tänkte höra här om ni har några tips på hur man som mest effektivt och energisnålt värmer upp ett hus som man endast spenderar helger i? Vi har just nu 1-2 el-olje element och en luftvärmepump som tappar effekt vid lägre än -5 och stänger av sig vid temperaturer under -15. Grader inne i huset idag när graderna ute legat på -18 är 10 plusgrader eftersom pumpen lagt av och risken att huset fryser i vattenledningar och sånt är ju ganska stort. När vi är där på helger eldar vi i kakelugn och vedspis men det hjälper oss ju bara då. Några tips? Bör vi sätta in fler element eller köpa ny värmepump som fungerar bättre i lägre grader?
Mvh
-
Om en bättre värmepump ska löna sig så är ju frågan hur ofta blir det så kallt där stugan ligger? Just nu är det ju väldigt kallt i hela landet. Är det bara någon vecka per år den inte mäktar med så är det kanske inte lönsamt att köpa en ny. Kanske bättre med en billig termostat och direktel då.
-
Har du ingen vattenburen värme finns det väl ingen andledning att ha värme på om ni inte är där eftersom inget kan frysa sönder? Vattnet går väl stänga av?
-
Vi brukar stänga av vattnet, tömma vattenrören, hälla glykol i avloppen och endast ha ca 10 grader i badrummet. Det har fungerat i vårt gamla sommarhus.
Däremot får man vara försiktig när man eldar och det är nollgradigt inomhus. Kakelugnen och murstocken ska värmas mycket långsamt, annars spricker dem (som de gjort för oss)...
-
Direktverkande elvärme som komplement är nog inte fel. Om befintliga element kan hålla 10 grader inne när det är -18 ute och så pass kallt som nu så räcker det kanske. Annars kan ni ju köpa några element till, fasta eller fristående. Snålast är nog ett antal frostvaktelement. Sätt även upp en eller några max-min-termometrar i huset, så kan ni kolla hur kallt det varit sen ni var där senast och trimma in inställningarna bättre. Fristående termostat där man kan ställa in gradtal är förstås ännu bättre.
Tömma diverse vattenfyllda rör och kallställa helt eller delvis är nog möjligt om man lämnar huset för vintern, men om man är där då och då under vintern kan det vara mer opraktiskt.
Jag hade i början ingen underhållsvärme på i fritidshus (gammalt timmerhus utan VVS-installationer). Efterhand insåg jag fördelarna med att ha en grundvärme på runt 5 grader. Ytskikt klarade sig bättre. Huset var inte så fuktigt och svåruppvärmt när jag kom dit.