Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nettus skrivet 20 feb-17 kl 14:37

Titel: Baka med ister
Skrivet av: Nettus skrivet 20 feb-17 kl 14:37
Nån här som brukar baka med ister? Vad bakar ni med ister i? Skorpor och småkakor ska visst bli spröda med ister i. Kan man byta ut smöret till samma mängd ister? Eller kan man inte baka helt utan smör? Många frågor...  :P
Titel: SV: Baka med ister
Skrivet av: DennisCA skrivet 20 feb-17 kl 14:43
Tyvärr får man inte tag i ister i Finland, om man inte köper rått ister rakt från grisen och gör allt själv.

Annars har jag hört det är det bästa man kan göra pajdeg av, smör är #2.
Titel: SV: Baka med ister
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 20 feb-17 kl 15:28
Jag tror du kan byta ut smöret, bara i ett fåtal sorter kakor det gör skillnad.

"rått" ister smälter man först och silar av alla fasta partiklar som kan förorena fettet eller minska hållbarheten, såsom kött, blodrester, mm.

Se till att det är frecht och be att få njurtalg om de har, den är bäst.
Titel: SV: Baka med ister
Skrivet av: Vitis skrivet 21 feb-17 kl 15:36
Tyvärr får man inte tag i ister i Finland, om man inte köper rått ister rakt från grisen och gör allt själv.

Annars har jag hört det är det bästa man kan göra pajdeg av, smör är #2.

Absolut pajdeg, och även piroger! Kan säkert göra "smördeg" av det också.

Blir otroligt krispigt och sprött!
Titel: SV: Baka med ister
Skrivet av: Nettus skrivet 21 feb-17 kl 17:36
"rått" ister smälter man först och silar av alla fasta partiklar som kan förorena fettet eller minska hållbarheten, såsom kött, blodrester, mm.

Jag har en del lammspäck, som jag ska koka ister av.
Titel: SV: Baka med ister
Skrivet av: Micha skrivet 27 nov-17 kl 12:31
I Argentina och Uruguay är nästan allt bröd med ister,
man kan baka o-jästdeg i ister i stekpanna(torta fritta) eller göra en vit deg och blanda uppvärmd ister i.
Bäst blir det när degen är ganska mjuk (som pizza eller ciabatta), av hård vete, ellen dinkelsikt, och man viker den oftast.

riktig gott!