Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Carlsson skrivet 18 maj-07 kl 21:12
-
När jag var lite bodde jag på en gård utanför Älmhult på somrarna. Där kokade Svea chokladpuddingen själv. Den var kanongo'!
Är det någon här som vet hur man bär sig åt?
Saknar verkligen denna hemmagjorda pudding..........
//Carlsson
-
Jag brukade koka en chokladpudding när ungarna var små. Receptet var ungefär:
9 dl mjölk kokas upp med 5-6 msk kakao, 5-6 msk socker och 3 msk vaniljsocker. När det kokat upp blandar man ner ca 7-9 msk potatismjöl i 1 dl mjölk och tillsätter det. Koka upp igen, häll upp puddigen i en form och låt den svalna.
Nu är det så länge sedan som jag sist gjorde chokladpudding så jag är lite osäker på mängderna socker och potatismjöl men jag tror att det är ungefär som jag brukade göra i alla fall.
Den får konsistensen av en tjockare kräm och är supergod.
-
Jag brukar göra som i Vår kokbok, men den blir nog inte så tjock som din, Morran! Men i receptet rekommenderas det att blanda i vaniljsockret efter kokningen, vilket jag gör. Varför det ska vara så, vet jag inte.
-
Jag brukar göra som i Vår kokbok, men den blir nog inte så tjock som din, Morran! Men i receptet rekommenderas det att blanda i vaniljsockret efter kokningen, vilket jag gör. Varför det ska vara så, vet jag inte.
Smaken på vaniljsockret försämras vid kokning. Det kan bli en besk bismak.
(Jag har "provat" :-[).
-
Chokladpudding tycker jag inte är världens häftigaste!
Speciellt inte efter att ha provat på:
Smält en chokladkaka och rör i två äggulor, vispa sedan i 3 dl vispgrädde, slå upp i en liten skål och ställ ett tag i kylen.
Fryst blir detta dessutom en härlig glass.
-
Tack snälla ni!
Nu ska här kokas Morrans pudding! Ditt recept verkar bekant med Sveas. = GOTT!
Ska testa din glass också Skytten! Den låter redigt smarrig!
//Carlsson
-
Morran! Potatsmjölet var nog i det mesta laget.. För säkerhets skull tog jag den mindre mängden 7 skedar.. Helt chanslös att hinna vispa ut det efter man hällt i.. Försökte rädda upp det med en elvisp. ;D Det var spännande ;D Vilket seg slajm!!! Elvispen orkade knappt o det välde pudding åt alla håll,segt o trådigt ;D Vi ger det en chans o ska hadet till efterrätt idag när svägerskan kommer på lunch.. ;)
-
:D Nu har vi ätit.. Det var jättegott! Fast konsistensen var som hård gummi.. ;) Smaken var god..
Rätt häftigt..den fastnade varken på sked eller tallrik o svår att få "bitar" ur..
Men vi tyckte det var roligt att äta chokladgummi.. ;D Men nästa gång blir det nog halva mängden potatismjöl ;)
-
:D det var säkert 12 år sen jag gjorde det sist så måtten var säkert helt off, bra att det i alla fall smakade bra :)
Jag borde lära mej att skriva ner recepten istället för att inbilla mej att jag kommer ihåg dem resten av livet :-[