Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Alpha skrivet 19 maj-07 kl 19:01
-
Hejsan...
Jag fick fram min lilla grill idag. (OK den är inte speciellt stor, men jag lever ensam och behöver ingen stor grill) Vädret är ok men kanske lite blåsigt för grillning. Jag är alltså ingen storgrillare ;) men det är gott och ibland längtar man efter något smarrigt nygrillat och en kall öl... ;) Lade tre korvar på grillen och kom på idén, av bara farten, att grilla en kycklingfilé (kronfågel). Har ni några bra och enkla marinadtips till kycklingfilé för en nybörjare? Gärna tips på hur länge den ska ligga i marinaden också. Tacksam för svar... som andra också kan ha nytta av.
Alphaville
-
Du kan ta en favoritolja och blanda i ex pressad vitlök eller de kryddor du gillar. Soja kan du även blanda i oljan, ger lite färg till marinaden. Ta ca 1/2 dl av oljan och experimentera. 1 timma eller 2 räcker att köttet ligger i marinaden - i kylskåpet.
Tips: du kan skära köttet i småbitar och lägga i marinaden så blir det go smak som tränger i lite över allt. Trä sedan bitarna på en pinne så blir ett grillspett. :)
Smaklig måltid.
-
Hej Prinsen
Man tackar för tipset ;D Blir det bra väder till helgen gör jag ett försök.
A
-
Världens godaste kyckling;
Till ca 1 1/2 kg kyckling
1msk saft av pressad citron
Rivet skal o saft av 1 apelsin
2-3 msk riven färsk ingefära
2 msk soja
2 1/2 tsk salt
2-3 krm cayennepeppar
50 g smält smör.
Marinera kycklingen i minst 6 timmar
Till kött brukar jag köra lika delar olja,soja o svartvinbärssaft lägg i några citronskivor lite salt o peppar. Enkelt men såååå gott!!
-
supergod marinad,funkar även som kall sås till söndagssteken
1kopp sweetchilisås
1/2kopp soja
färskriven ingefära
lite olja om man ska ha den som marinad
-
Ananas spad, direkt ur burken, varvat med ananasskivor, kryddat med salt o peppar o lite chilipulver. Olja i också förstås.
Låt ligga några timmar.
Ananasskivorna blir också goda att grilla.
Passar även griskött.
-
honung+olja+peppar (och diverse andra kryddor)
-
Hej
...och tack för tipsen. Ska spara dem och pröva framöver.
A
-
Hej!
En marinad som jag tyckte lät så udda att jag måste prova är
Coca Cola och lök!
Provade och det var gott! Prövat på kyckling, bör gå bra till övrigt ljust kött.
Edgar
-
vitlök är helt oslagbart t kyckling ;D
T lite mörkt kött gillar jag MÖRK mörk öl.... porter?
eller varför inte rödvin...jag brukar frysa in det som bliröver om man inte dricker ur flaskan i små istärningsbuttar...
cocacola är bra om köttet behöver möras upp, har aldrig testat själv..
-
Min dundermarinad, passar bäst på tunna revbensspjäll.
Kinesisk soja (kanske 1 dl) och akaciahonung (1 dl). Paprikapulver (ca ½ dl). Piffi allkrydda (funkar med andra kryddmixar) tills det är duktigt tjockt. En liten skvätt olja (raps).
Vill man kan man ta i "flytande rök".
Skitgott och snorenkelt