Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Stengrim skrivet 18 nov-20 kl 14:02
-
Har syrat fänkål, när jag öppnade burken upptäckte jag en vit slemmig kaka överst i burken. Ser lite ut som en vinägermoder. Brukar det vara så i mjölksyrning? Resten ser ok ut och luktar bra.
-
Tror du fått toppjäst på. Ta bort det o fyll på med saltat kokt vatten om det behövs.
-
Inget som är farligt, när det händer mig så brukar jag kasta det övre skiktet och hälla burken i en sil och lägga tillbaka i en ny ren burk och fylla på med ny lag.
Det får stå ett tag till men det är det värt.
-
Nu har jag inte koll på just fänkål.
Det som ibland händer när man har bra förutsättningar är att det blir en enorm tillväxt av bakterier.
Det syns som beläggning på grönsakerna, mjölkaktig vätska och/eller att man får ett slemlock.
Detta är bara tråkigt att se, brukar ytterst sällan påverka smaken.
Toppjäst, det kan upplevas som en läderartad ganska torr hinna.
Kan i den fall innebära att det smakar otäckt.
Mögel.. den uppkommer fläckvis, blir gärna luden och kan skifta i massor av färger.
Tänk inte ens tanken att äta av det då det kan bli riktigt otäcka reaktioner.