Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Vilden skrivet 10 sep-04 kl 17:13

Titel: Rönnbär - tips?
Skrivet av: Vilden skrivet 10 sep-04 kl 17:13

Någon som möjligtvis har några tips på vad man kan göra med rönnbär förutom att ta in dem o ha dom som prydnad?
MVH Allan 23 i tornedalen
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: Camilla skrivet 10 sep-04 kl 18:08
Okej, jag letar lite i gömmorna. :) Hittade geléreceptet i min "recepthög", tror jag fått det från min farmor en gång i tiden. Gott blir det iallafall, särskilt till vilt! Jag brukar klicka i lite gelé i såsen också, det ger god smak. Kan även tänka mig att det skulle kunna vara gott att blanda rönnbär och äpple i det här receptet.

Rönnbärsgelé

6 liter rönnbär (gärna "frostbitna" för att bli lite mindre bittra i smaken, säjs det)
7-8 dl vatten
1 kg socker per liter saft

Koka bär och vatten på ganska låg temp (det ska bara puttra litegrann) tills bären avgett all saft.
Låt massan rinna av i saftsil/silduk (gärna över natten).
Mät upp saften och räkna ut hur mycket socker det ska vara.
Rör ihop saft och socker i en gryta, koka upp sakta. Ta av från plattan, skumma. Sätt tillbaka på plattan, koka upp igen, ta bort, skumma. Upprepa tills det inte blir mer skum (ca 4-5 ggr) och rör helst inte i grytan under tiden, då kan gelén bli seg.
Gör geleprov (häll en droppe saft på en kall tallrik. Flyter den inte ut är det klart, koka annars lite längre).
Häll upp i varma burkar.


Sen har jag hittat ett recept på rönnbärscurd på http://www.abo.fi/~kpurasjo/natur.htm (där finns ännu fler rönnbärsrecept). Det tänker jag prova själv i år, tror det blir jättegott som pålägg!

RÖNNBÄRSCURD

2 l rönnbär
1 dl vatten
5 dl socker
100 g smör
3 ägg

Rensa och skölj rönnbären och låt dem rinna av. Koka dem mjuka i vattnet. Passera bären eller kör dem i en mixer. Koka upp massan och tillsätt socker och smör. Rör så att smöret smälter och koka massan ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa äggen i en skål och rör ner äggblandningen i rönnbärsmoset. Sjud blandningen på svag värme tills den tjocknar ca 10-15 minuter. Häll curden på varma burkar och förslut genast.


I Handbok för vardagsekologi http://www.alternativ.nu/handbok har jag sett recept på både rönnbärssylt, rönnbärssaft och rönnbärslikör någonstans under rubriken "Livsmedel"
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: Anders skrivet 10 dec-04 kl 16:32
Någon som möjligtvis har några tips på vad man kan göra med rönnbär förutom att ta in dem o ha dom som prydnad?
Jag gillar besk marmelad. Så i år hade jag tänkt göra en stor laddning med rönnbärsmarmelad för förra året fanns det dåligt med rönnbär på träden. I år var det en totalt och massivt angrepp av rönnbärsmal/mott på vartenda rönnbär.Det har jag aldrig varit med om förr så någon rönnbärsmarmelad blev det inte. Nu är väl alla rönnbär bort men du kan ju spara tanken till nästa år.

Det finns en annan rönnbärssort som inte växer här. Sötrönnbär. Bären är sötare än våra beska.

Annars brukar jag göra gelé av rönnbär och har då i lite enbär också. Det är lämpligt till halvvilt och vilt kött av alla de slag.  Kött utan gelé blir lite tunnt. På samma sätt tycker jag mjölk är lämpligt att ha till gröten. Annars blir det lite väl primitivt.
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: svindelspindel skrivet 28 aug-05 kl 18:34
det här var visserligen inte den färskaste tråden precis, men det är ju aktuellt nu...

Min moster brukar plocka en massa rönnbär att torka, och sedan äter hon ett om dagen. Hon säger att det inne håller en hel del c-vitamin, och det kan väl vara värt att prova =)
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 14 sep-05 kl 13:18
Hær ær några fler recept. rønnbærslimpan verkar spænnande, ska nog gå och inførskaffa mig lite rønnbær och prova.


Rönnbärslimpa
Receptet ger två limpor.
2-3 dl torkade rönnbär
50 g jäst
4 msk olja
7 dl vatten
1 tsk salt
2 msk honung
8 dl grovt rågmjöl
10 dl lantvetemjöl

Blötlägg rönnbären minst två timmar i förväg, helst över natten. Häll bort vattnet och grovhacka bären. Smält margarin och värm honungen tills den blir flytande. Ljumma degspadet till 37° och smula i jästen. Hälli den smälta honungen och det avsvalnade margarinet, rönnbären och saltet. Rör om ordentligt. Sätt till lite rågmjöl och vetemjöl, men spar lite vetemjöl till utbakningen. Låt degen jäsa på en varm och dragfri plats ungefär en timme. Tag upp degen på bakbordet och arbeta igenom den väl. Forma två limpor som läggs på plåtar eller gör två formbröd. Låt bröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar ca 40 minuter. Grädda dem sedan i 175° i ca 45 minuter. Pensla limporna med vatten då de är färdiggräddade och låt dem kallna under bakdukar. Helst bör de ligga till sig en dag innan man skär upp dem.




Kallrörd rönnbärsdricka
Receptet ger två liter syrlig matdricka.

3 l färska frostnupna rönnbär
1 paket russin (250 g)
1,5 l vatten
5-8 dl socker per liter avrunnen saft
Rensa och skölj rönnbären. Har det inte varit nån frostnatt så läggs de i frysen ett par timmar. Skölj russinen och lägg dem gärna i blöt någon timme. Rönnbären och russinen mals i köttkvarn, vattnet tillsätts och massan rörs om. Den skall sedan stå svalt i tre dygn. Därefter hälls russin- och rönnbärsröran upp i silduk och saften får självrinna. Mät upp saften och tillsätt lämplig sockermängd - provsmaka! Rör ihop saften med sockret tills allt löst sig ordentligt, häll upp saften på kalla flaskor och förvara den svalt.  

(saxat från http://www.follingeortagard.com/recept/ronnbar.html)
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: Skytten skrivet 18 jan-06 kl 11:50
Gelé av rönnbär och sura äpplen är väldigt gott t.ex. till kött.

Gör en saft av rönnbär och sura äpplen, sockra har du inte för mycket vatten i blir det gele. (Ni känner säkert till geleprovet).
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: pussling skrivet 18 jan-06 kl 12:33
Snälla ni, spara några på träden så att fåglarna kan få äta rönnbär också...Det är väl ett av deras viktigaste vinterfoder? Kanske är jag ute o cyklar, o ber då om ursäkt...
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 18 jan-06 kl 13:12
Åtminstone sidensvansarna gillar rönnbär skarpt.
Ofta drar dom fram i stora svärmar redan i oktober, och rensar ett träd på bär ganska snabbt.
Dom stryker ju över jätteområden, tror dom häckar i Sibirien och flyger ner över Europa under höst-vinter, så lite bär bör man kunna unna sig själv också.
Så länge det är småskaligt förstås.
Titel: Re:Rönnbär - tips?
Skrivet av: konijn skrivet 18 jan-06 kl 19:14
Tørkede rognebær er bra tilskudd til høns om vinteren, men ikk alle høner liker dem!
Tørkede og pulveriserte rognebær som tilleggs-mel i bakeverk, f.eks. brød.
Rognebærvin; den som jeg laget er best nå etter ca. 5 års lagring. Burde antagelig brukt nesten overmodne bær, helst med noen frostnetter over seg. Samme gjelder jo for geleen også; bær som har vært frosset er søtere (stivelsen blir omdannet til sukker hvis jeg husker riktig),