Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: mattias_33 skrivet 12 dec-21 kl 07:25

Titel: Glöggkryddor?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 12 dec-21 kl 07:25
Jag köpte 2 påsar med såna glöggkryddor i tron att man kokade upp dom med vatten. Stod dock att man skulle ha vin på påsen.
Sånt har jag inte och lär aldrig ha heller.
Men jag har saft. Kan jag använda det?
Eller nåt annat bra tips?
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: javill skrivet 12 dec-21 kl 08:51
Det går bra med saft eller druvjuice.
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 12 dec-21 kl 12:17
Det går bra med saft eller druvjuice.

Följdfrågan är då om den ska vara blandad eller koncentrat?
kokas upp, eller koka en viss tid?
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: Tångräkan skrivet 12 dec-21 kl 14:40
Smaka av! Låt koka upp. Om du vill ha kraftigare kryddsmak kan du låta det dra några timmar först och värma upp sen.
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 12 dec-21 kl 15:54
Provade sådant för länge sedan hos mina föräldrar, praktisk erfarenhet visade att man får ett väldigt starkt koncentrat om man låter kryddorna dra länge, man får nog som sagt smaka av när man tycker att det är lagom innan det börjar bli beskt.
Har man inte druvor kan man säkert använda blåbärsdricka blandat med litet lingon eller hjortron, eller vad man nu tycker om, men ren hjortron skall ha mindre dominerande kryddor tror jag (hjortron har man ju dock nästan inlåsta i kassaskåpet idag... ha ha Det är väl mer Norrmännen som använder dem i fjälltrakterna tror jag.) , annars tar kryddorna över men lingondricka tål hård kryddning.

Jag tror inte att man behöver ha i så fruktansvärt mycket socker som köpeglögg om man gör egen från riktiga bärsafter man gjort själv av egna bär.
Jag brukar alltid ha i mindre socker och frysa det man inte använder den närmsta veckan när man kokar saker på riktiga skogsbär, bär brukar jag frysa råa, så om du har det kan man säkert koka koncentrat av lingon direkt om man gör det starkare och silar av, man kan säkert göra sylt av bären man silar av.
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: anne-li skrivet 13 dec-21 kl 12:14


Smaka av! Låt koka upp. Om du vill ha kraftigare kryddsmak kan du låta det dra några timmar först och värma upp sen.

Exakt!

Hallon saft med gule russin och mandlar är en god glögg för små och stora!
Titel: SV: Glöggkryddor?
Skrivet av: Radar skrivet 03 apr-22 kl 13:17
Det är väl lite sent nu för den senaste julen, men till påsk kanske. Eller nästa jul/nyår.
Men det var nu jag hittade en journal för när jag gjorde en alkoholfri glögg. Tyvärr hade jag inte noterat vilken saft jag använde. Journalen är sedan 2009 så det går inte hitta några uppgifter i minnet.

Troligen använde jag svartvinbärssaft. Men om det var hemgjord eller köpt saft har jag ingen aning om. Jag gissar ändå på hemgjord.

Till 9 liter glögg kokade jag in:

Kardemumma 20 g
Nejlikor 11 g
Pomeransskal 15 g
Ingefära 30 g
Hel kanel 20 g
Russin ca 90 g

Jag har noterat att glöggen efter att ha silats av hade en sockerhalt av +40 Oe. Till detta har jag tillsatt 720 g strösocker och efter detta haft +80 Oe.
(Som jag minns det blev den väldigt god)
Hoppas detta kan vara till någon hjälp.