Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Fiskartorpet skrivet 05 feb-22 kl 18:26
-
I mitt nyköpta torp finns en rör-spis som är i fungerande skick, men jag tycker att den eldar för kråkorna.
Det finns ingen luftreglering och stänger jag mässingsluckorna så kvävs elden.
Så här ska det väl inte vara?
Kan man montera andra luckor?
Kan jag ställa dit någon slags gjutjärnsspis i hålet/öppningen/utanför.
Jag är intresserad av att faktiskt kunna värma det lilla torpet på 35m2 även kyligare dagar.
Eldstadens öppning är bredd 23 höjd 30 och djup 46 cm.
Eldstaden är renoverad för ett par år sedan och godkänd av sotaren.
(I vanliga fall behärskar jag tekniken att starta eld med endast en tändsticka och inget papper, strunta i gasoltuben...)
-
Du skall ha vanliga luckor i järn också. De sitter innanför mässingsluckorna och har oftast en liten lucka på ca 3cm i vardera som man justerar farten med. Mässingsluckorna stänger du när glöden är slut (eller nästan).
Sitter det inte hak till de luckorna i järnramen?
-
Se upp så du inte eldar för hårt, speciellt de första gångerna. Skapligt ilägg om det är första gången ;)
-
Du skall ha vanliga luckor i järn också. De sitter innanför mässingsluckorna och har oftast en liten lucka på ca 3cm i vardera som man justerar farten med. Mässingsluckorna stänger du när glöden är slut (eller nästan).
Sitter det inte hak till de luckorna i järnramen?
Ser inga fästen alls för andra luckor!
Men jag är inte där nu så minnesbilden kan lura mig!
-
Se upp så du inte eldar för hårt, speciellt de första gångerna. Skapligt ilägg om det är första gången ;)
Det är ju det som är grejen, hur eldar jag lagom utan "gaspedal"!
-
Här satt det en fotogenkamin framför en av kakelugnarna när jag kom hit. En lucka med ett hål för rökröret satt istället för järnluckorna. Fungerade bra, men jag eldar hellre ved så jag plockade bort den.
Har funderat på att sätta i en glaslucka i en av kakelugnarna istället för plåten, det är ju trevligt när det lyser. Finns som reservdel till diverse kaminer. Tänkte ta en från en billig modell, typ Harvias billigaste. Hinner du före så rapportera på forumet.
-
Det är ju det som är grejen, hur eldar jag lagom utan "gaspedal"!
Dels fungerar ju järnluckorna som spjäll, men ladda inte in så mycket ved så brinner det lugnare. Ett lager på botten skenar inte så mycket. Och grövre, inte supertorra lövträn går bäst tycker jag.
-
Här satt det en fotogenkamin framför en av kakelugnarna när jag kom hit. En lucka med ett hål för rökröret satt istället för järnluckorna. Fungerade bra, men jag eldar hellre ved så jag plockade bort den.
Har funderat på att sätta i en glaslucka i en av kakelugnarna istället för plåten, det är ju trevligt när det lyser. Finns som reservdel till diverse kaminer. Tänkte ta en från en billig modell, typ Harvias billigaste. Hinner du före så rapportera på forumet.
Glas vore trevligt ja, då ser man ju genast hur det brinner, eller inte brinner!
-
Dels fungerar ju järnluckorna som spjäll, men ladda inte in så mycket ved så brinner det lugnare. Ett lager på botten skenar inte så mycket. Och grövre, inte supertorra lövträn går bäst tycker jag.
Jag måste lära om, är uppväxt med kamin som man fyller full och ställer luftspjället, så brinner det hela dagen!
-
Ser inga fästen alls för andra luckor!
Men jag är inte där nu så minnesbilden kan lura mig!
På den i det här rummet och på den i rummet bredvid så sitter hakarna i innerdelen av järnramen i samma höjd som de som sitter i ytterdelen av ramen och går ut genom snyggramen för att hålla mässingsluckorna.
-
Jag måste lära om, är uppväxt med kamin som man fyller full och ställer luftspjället, så brinner det hela dagen!
De här är lite känsligare än kaminer, men faktiskt rätt effektiva. Jag eldar en timma eller två, väntar till dess det bara är lite glöd kvar, sedan stänger jag småluckorna och stänger snyggluckorna. Då blir det så tätt att jag aldrig behöver stänga spjället i toppen på ugnen, och slipper då risken att dö i kolmonoxidförgiftning.
-
Jag justerar draget i min spis med skorstensspjället, vet inte om du har nåt sånt men jag får mycket bättre effektivitet ur spisen på det viset.
Jag har roster så jag kan också justera tilluften på det viset, men tycker det går bättre att dra in skorstensspjället till hälften, har så bra drag ändå. Tycker din spis borde egentligen ha luckor med justerbara öppningar. Sen kunde du dra nytta av en eldhund också för att lyfta upp veden.
P.S. Är det inte ett spjäll på sidan av rörspisen, som du borde kunna justera? Eller är det ett bypass-spjäll som på min?
-
Jag måste lära om, är uppväxt med kamin som man fyller full och ställer luftspjället, så brinner det hela dagen!
Blir inte det sotigt och rökigt?
-
P.S. Är det inte ett spjäll på sidan av rörspisen, som du borde kunna justera? Eller är det ett bypass-spjäll som på min?
Det är spjället som du ser på sidan, fullt öppet ser det ut att vara. Men om han stryper det när han eldar utan luckor så ryker det in.
-
Ja det är väl egentligen luckor som behövs för att kunna nyttja spisen till fullo då.
Det var såhär jag tänkte, men såklart det funkar inte utan ordentliga luckor.
https://www.isander.se/Kakelugnar_Elda.html (https://www.isander.se/Kakelugnar_Elda.html)
-
Bra bildserie du hittade! Men jag tycker han fyller för mycket, blir lättare att spräcka kaklet då.
Och så är jag lite lat och tar hellre några procent värmeförlust än att någon här tycker att jag nog glömt spjället och skjuter in det. Här får ingen skjuta in spjällen, enklast så med flera som vill hjälpa till. Räcker rätt bra med mässingsluckorna.
-
Jag justerar draget i min spis med skorstensspjället, vet inte om du har nåt sånt men jag får mycket bättre effektivitet ur spisen på det viset.
Jag har roster så jag kan också justera tilluften på det viset, men tycker det går bättre att dra in skorstensspjället till hälften, har så bra drag ändå. Tycker din spis borde egentligen ha luckor med justerbara öppningar. Sen kunde du dra nytta av en eldhund också för att lyfta upp veden.
P.S. Är det inte ett spjäll på sidan av rörspisen, som du borde kunna justera? Eller är det ett bypass-spjäll som på min?
Jo, det finns spjäll och måste lära mig funktionen.
-
Blir inte det sotigt och rökigt?
Inte den, tror den hette Roslagsspisen.
Den har en slags smart spjäll som reglerar när man öppnar luckan för att slippa att det ryker in.
Och en bra reglering av luften.
-
Om man har dåliga möjligheter att reglera draget, så får man reglera eldningen genom att välja ved av lämplig kvalitet istället.
Vill man hetselda och få mycket värme snabbt, så eldar man finkluven och kruttorr ved av lätta och porösa träslag (ved från stammen på granar, al, sälg mm). Eller genomrutten men torr ved av vilket träslag som helst.
Är man ute efter måttlig effektutveckling och att brasan ska brinna länge, så eldar man grova, gärna okluvna klabbar av tungt och massivt trä, som gärna får vara en aning fuktiga. T ex rönn, ek, grova grangrenar, olika fruktträd, ev björk.
Rökgasspjället i skorstenen ska normalt alltid stå fullt öppet när man eldar, och ska inte användas att reglera draget med. Det är onödig risk för omärklig inrykning och CO-förgiftning, om man försöker dra igen det spjället medan det finns eld eller glöd i eldstaden.
-
Om man har dåliga möjligheter att reglera draget, så får man reglera eldningen genom att välja ved av lämplig kvalitet istället.
Vill man hetselda och få mycket värme snabbt, så eldar man finkluven och kruttorr ved av lätta och porösa träslag (ved från stammen på granar, al, sälg mm). Eller genomrutten men torr ved av vilket träslag som helst.
Är man ute efter måttlig effektutveckling och att brasan ska brinna länge, så eldar man grova, gärna okluvna klabbar av tungt och massivt trä, som gärna får vara en aning fuktiga. T ex rönn, ek, grova grangrenar, olika fruktträd, ev björk.
Rökgasspjället i skorstenen ska normalt alltid stå fullt öppet när man eldar, och ska inte användas att reglera draget med. Det är onödig risk för omärklig inrykning och CO-förgiftning, om man försöker dra igen det spjället medan det finns eld eller glöd i eldstaden.
Okej, här kommer lite annan info än vad andra har bidragit med.
Med det låter vettigt att ha ett undertryck i eldstaden än ett övertryck...
Veden jag har just nu är vad förra ägaren till torpet köpte in och kanske är bättre lämpad för köksspisen, som jag inte har ett dugg problem att förstå mig på!
-
Det är en risk med att justera spjället på det viset. Men jag har så jäkla bra drag att jag eldar för kråkorna annars och jag har kollat så det inte ryker in. Jag får fortfarande justera med dragluckorna ibland ändå.
Men för att den metoden ska funka är det som bäste dräng säger att då röker det in. Du behöver luckor till spisen med dragluckor, det skulle vara en förbättring det, att bara justera med dragluckor och låta spjället vara helöppet.
-
Jag har ju en gammal trång skorsten i det här huset, men jag har haft en nybyggd skorsten i förra huset så då blev det drag så man trodde ett reaplan startat.
-
Det är en risk med att justera spjället på det viset. Men jag har så jäkla bra drag att jag eldar för kråkorna annars och jag har kollat så det inte ryker in. Jag får fortfarande justera med dragluckorna ibland ändå.
Men för att den metoden ska funka är det som bäste dräng säger att då röker det in. Du behöver luckor till spisen med dragluckor, det skulle vara en förbättring det, att bara justera med dragluckor och låta spjället vara helöppet.
Ja, jag vill helst gå den vägen, att skaffa inneluckor och reglera där!
-
Jag har ju en gammal trång skorsten i det här huset, men jag har haft en nybyggd skorsten i förra huset så då blev det drag så man trodde ett reaplan startat.
Ja, förra ägaren kostade på en renovering och uppgradering av eldstäderna, inga problem med draget hos mig heller!
Men jag undrar om de förra brukade elda hårt, för jag ser en stor spricka uppefrån och ner...
-
De har nog använt den mer som en öppen spis. Känner en som gör (eller gjorde) så för att få till den här mys-eldningen. Men då får man inte så mycket värme ur veden och det sotar mer i kanalerna. Bättre då att fixa en glaslucka med ett spjäll i botten. Kan finnas att köpa (har faktiskt för mig att jag fick tips om det här på forumet) men jag skruvar hellre ihop ett själv.
Eldar man med öppna luckor så kan det hoppa ut en kolbit som tänder något. De kan hoppa långt...
-
De har nog använt den mer som en öppen spis. Känner en som gör (eller gjorde) så för att få till den här mys-eldningen. Men då får man inte så mycket värme ur veden och det sotar mer i kanalerna. Bättre då att fixa en glaslucka med ett spjäll i botten. Kan finnas att köpa (har faktiskt för mig att jag fick tips om det här på forumet) men jag skruvar hellre ihop ett själv.
Eldar man med öppna luckor så kan det hoppa ut en kolbit som tänder något. De kan hoppa långt...
Ja, du gissar antagligen rätt.