Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: gråärt skrivet 15 jun-22 kl 17:08

Titel: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: gråärt skrivet 15 jun-22 kl 17:08
Att göra potatisgryn tar ju så lång tid att göra och rätt krångligt när man ska riva och tvätta potatisen och man får ju oftast så mycket potatis över. Tänkte göra potatisgröt som vi gjorde förr. Men det verkar vara svårt att finna, hittat "sagogryn" men de är superdyra och måste beställas via internet.

Tänkte så här, kan man inte bara blötlägga vanligt potatismjöl från butiken några timmar och sedan låta det torka och krossa till gryn?
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: Varg-älva skrivet 15 jun-22 kl 20:44
Här i Finland har vi Helmi potatisgryn. De borde också kunna hittas i Sverige, och de verkar inte vara så dyra. Beror förstås på vad man jämför med, och hur myckt man måste betala i frakt....

https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=797&namn=Helmi-potatisgryn-Sagogryn--LP (https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=797&namn=Helmi-potatisgryn-Sagogryn--LP)

https://www.finskabutiken.se/sortiment/mjol-och-gryner/helmi-potatisgryn (https://www.finskabutiken.se/sortiment/mjol-och-gryner/helmi-potatisgryn)

Viktigt är att man lägger dem i kokande mjölk, annars funkar det inte.
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: von tratt skrivet 15 jun-22 kl 20:58
Wikepediaartikeln Sago beskriver den metoden, men även en som förmodligen är bättre, där degen pressas ut (som i en köttkvarn tänker man) på en varm plåt som är i rörelse (så de blir rundade). Om man krossar torkad deg skulle det kanske fungera att efter-rulla siktade, lätt fuktade smulor? Fast just i gröt kanske det kvittar.

(Just sånt här skulle jag syssla med om jag var driftig.)
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: gråärt skrivet 16 jun-22 kl 07:47
Här i Finland har vi Helmi potatisgryn. De borde också kunna hittas i Sverige, och de verkar inte vara så dyra. Beror förstås på vad man jämför med, och hur myckt man måste betala i frakt....

https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=797&namn=Helmi-potatisgryn-Sagogryn--LP (https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=797&namn=Helmi-potatisgryn-Sagogryn--LP)

https://www.finskabutiken.se/sortiment/mjol-och-gryner/helmi-potatisgryn (https://www.finskabutiken.se/sortiment/mjol-och-gryner/helmi-potatisgryn)

Viktigt är att man lägger dem i kokande mjölk, annars funkar det inte.

Tack för tipsen, tyvärr har jag ingen möjlighet att handla på nätet. Men jag har sparat länkarna. :)

Vi hade i lite kanel också, men vi hade inte alltid mjölk heller, ibland kokades den på smaksatt vatten som med russin eller en skvätt sade och serverades med lite mjölk.

Har letat i flera butiker här i stan, men ingen verkar ha, hittar dock gjord på tapioka och blev tipsad som tapioka...den ser ut som små bollar, det var då inte samma sak, smakade inte alls som förr.

Wikepediaartikeln Sago beskriver den metoden, men även en som förmodligen är bättre, där degen pressas ut (som i en köttkvarn tänker man) på en varm plåt som är i rörelse (så de blir rundade). Om man krossar torkad deg skulle det kanske fungera att efter-rulla siktade, lätt fuktade smulor? Fast just i gröt kanske det kvittar.

(Just sånt här skulle jag syssla med om jag var driftig.)

Vet inte, vad är det för deg? Stärkelsen? Hittar inte kom in på "sago" på wiki, läser du på annat språk eller läser jag för dåligt? ;D
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: Tångräkan skrivet 16 jun-22 kl 10:25
Finska butiken finns som fysisk butik i Hötorgshallarna i Stockholm. Säkert känner du någon som har ärende dit inom närmaste tiden?

Helmigröt (helmipuuro på finska om du vill googla!) är en klassiker och ett fint barndomsminne. Vi kallar den pärlgröt (helmi = pärla). Alla ungar älskar den med smöröga och lite socker. Däremot tror jag inte att det är någon större idé att försöka göra dessa pärlor själv, jag skulle i varje fall inte klara av det. Men olika varianter av potatisgröt finns ju att testa.
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: gråärt skrivet 16 jun-22 kl 14:32
Finska butiken finns som fysisk butik i Hötorgshallarna i Stockholm. Säkert känner du någon som har ärende dit inom närmaste tiden?

Helmigröt (helmipuuro på finska om du vill googla!) är en klassiker och ett fint barndomsminne. Vi kallar den pärlgröt (helmi = pärla). Alla ungar älskar den med smöröga och lite socker. Däremot tror jag inte att det är någon större idé att försöka göra dessa pärlor själv, jag skulle i varje fall inte klara av det. Men olika varianter av potatisgröt finns ju att testa.

Aha, kul det finns i egen butik, tyvärr finns det ingen lösning på att ta sig dit, känner ingen som ska dit heller under närmsta åren.

Jag duckduckgoade och hittade, va roligt, intressant med en smörklick på. Är eran gröt gjord på kulor alltså? Den vi åt blev mer som gryn.

Inte gjort kroppkakor på ett år så var ett tag sedan jag gjorde grynen.

Hittade denna via skytube: https://youtu.be/XWiwqUpjIC4 precis så jag gör, men jag använder en gammal matberedare. :)
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: gråärt skrivet 16 jun-22 kl 15:03
Hittade förresten det här receptet ur vår kokbok (1880-talets slut)

(https://www.alternativ.nu/index.php?action=dlattach;topic=200219.0;attach=132186;image)
Titel: SV: Potatisgryn - mock?
Skrivet av: von tratt skrivet 16 jun-22 kl 18:27
Vet inte, vad är det för deg? Stärkelsen? Hittar inte kom in på "sago" på wiki, läser du på annat språk eller läser jag för dåligt? ;D

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sago > "produktion förr" (från Nordisk familjebok)