Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Luffsen skrivet 30 sep-22 kl 00:45
-
Jaa... vad gjordes fel?
Ett kg lingon, check
2 dl vatten, check
Koka i tio minuter o skumma av, check
Rör i 500 g socker sakta, check
Resultat? Jaa... det var tänkt att bli lingonsylt, så stod det i recepten jag läste... men det jag öste upp i glödheta burkar verkade mer som lingonsoppa.
Vad har hänt? Det fanns inga omogna bär med, och jag använde bara vanligt strösocker, inte syltsocker.
Var det mitt misstag?
Vad göra? Finns det NÅT att göra?
//Ulf
Sent from my SM-A515F using Alternativ.nu mobile app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Det jag sett från olika böcker när jag kollat recept på lingonsylt är att om man minskar sockermängden så får man rinnig sylt. Mer socker fastare sylt.
Jag gjorde lingonsylt i helgen och fick rinnig sylt men det var medvetet då jag har diabetes och inte vill sockra för mycket utan jag lägger i en kanelstång i grytan när jag kokar sylten, det ger viss sötma det med.
-
Om man har ett parti lingon som envisas med att ge rinnig sylt, så är det kanske bättre att koka lingondricka av dem istället. Ibland kan man omvänt råka ut för lingon med ovanligt mycket pektin, som ger fast sylt men som det blir gele av om man försöker göra lingondricka.
-
Ju mer omogna bären är desto fastare sylt är min erfarenhet… Brukar ha i minimalt med vatten.
-
Jag gör lingonsylt genom att krossa lingonen och blanda med socker. Ibland om jag har bråttom kan jag värma upp det i en kastrull, lägger inte extra vatten. Brukar förvara alla lingon frysta och gör en burk vid behov.
-
När sylten blivit för lös kan man koka om den så att vatten försvinner från sylten.
Häll tillbaka sylten i gryta o låt koka utan lock tills den blir lagom tjock.
-
Men långkokningen förstör vitaminer och annat i onödan. Har man möjlighet att tillsätta pektin - antingen i form av mindre mogna lingon eller i köpt form - så behöver man inte koka om sylten så länge.
-
Tack för mycket info.
Jag tänkte ge sylten chansen att bli fastare i konsistensen under ett par dagar.
Funkar det inte, då kör jag på Torbjörns idé, att koka om allt med pektin tillsatt.
Återkommer med resultatet...
Sent from my SM-A515F using Alternativ.nu mobile app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Jag brukar göra lingondricka.Tar sen resterna och kokar sylt av.Blir perfekt,fast konsistens och god smak.Utnyttjande av allt.
-
Sen är det en smaksak, dvs vanesak. Du kanske börjar gilla lösare sylt? Jag vill ha tämligen rinnig sylt men en del tycker att det ska vara gelé. Köpte just lingonsylt som var alldeles för fast >:( jag tror att det med mogna bär blir gott och rinnigt. Inget vatten ska behövas. Men det finns många sätt att flå en katt.
-
Då det gäller lingonsylt tycker jag rårörd är bäst, med lingon förbättrar man ju inte heller hållbarheten nåt med kokning. Rårörd lingonsylt står sig nästan för evigt tack vare lingonens speciella egenskaper. Det skulle väl vara om man vill ha riktigt tjock lingonsylt så man kan tillsätta pektin.
-
1000g rensade lingon
350g vatten
750g socker
Detta recept ger garanterat en geléaktig konsistens.
Vill man minska sockermängden. Ta då 500g socker. Sylten geléar sig fint ändå.
Viktigt är dock att sockret rörs i efter att kokningen avstannat. Rör tills allt socker löst sig,och sylten börjar bli skrynklig på ytan. Det är viktigt.
-
Nu.... tror jag, att mysteriet med den rinniga lingonsylten löst sig.
Socker!
Helt vanligt strösocker.
Socker gör alltså inte bara kaffet godare och speedar upp barn. Det gör skillnaden mellan rinnig o helt vanlig sylt.
Två matskedar strösocker per liter sylt, rör om o vänta två dagar.
Sen har man, eller åtminstone jag, den fasta, icke rinniga lingonsylt jag försökte göra från början.
Så mitt råd till alla syltmasterswannabe: Följ receptet vad gäller sockermängd.
//Ulf
Sent from my SM-A515F using Alternativ.nu mobile app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Proffsen brukar tillsätta äppelmos av omogna äpplen. De innehåller tydligen mycket pektin.
Lite halvmogna kröser med vit baksida fungerar också som "stabiliseringsmedel".
-
Socker!
Fast följde du inte ett recept i början, "500g socker, check"?
-
Joo... Visst checkade jag av allt, noga uppvägt o allt... men som sagts, det bidde lingonsås av allt.
Mitt försök att öka på sockermängden lyckades ju, visst... två eller tre dagar senare hade jag fått tillbaka lingonsåsen.
Det enda som egentligen hänt var alltså att jag fått en något sötare produkt...
Kan jag koka upp den igen, tillsätta nåt pektin eller gelesocker eller nåt?
Behöver jag förresten koka upp den igen, eller räcker det med att röra ner nåt i såsen, för att på det viset få till den fasta icke rinnande sylt jag strävar efter?
Nästa lingonsäsong ska jag försöka att inte bli överväldigad av enorma mängder fullmogna lingon, så som jag blev i höstas...
\\Ulf
-
Ok! Bara förvirrad när du inte blev nöjd när du följde receptet men också drog slutsatsen att lösningen var att följa receptet.
Tyvärr har jag inga konstruktiva syltråd. Hoppas du får till det 🙂
-
Jag sällar mig till rårörs-kören. Det är enklare, godare och nyttigare. Håller lika länge som kokad sylt. Minst.