Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Gräbban skrivet 19 nov-07 kl 10:50
-
Vad tar ni betalt för lammkött per kilo? eller om ni säljer olika delar? Grovstyckat eller finstyckat?
Har ingen koll alls..
-
Återtag eller hemslakt?
Det ena får du sälja det andra inte.
Kika lite neråt bland trådarna så hittar du massor med diskussioner kring detta, men grundtipset är att inte sälja sig för billigt. Är folk inte villiga att betala vad det kostar med svenskt lokalproducerat så får dom väl käka fryst newzeeland lamm från Willys tycker i alla fall jag.
-
Tjenare! Vi säljer våra lamm hela och tar 25 kr kilot, ja dom är naturligtvis urtagna och av pälsade. När vi säljer levande lamm på sommaren för att de skall beta gräs hos någon tar vi 500 kr st.
-
75 kr/kg för ett helt lamm tar vi. Återtag från slakteriet, färdigstyckat och klart.
-
Tack för hjälpen!
:D
-
Skoglars:
25 kr kg är dumpingpris, även om det är ostyckat.
Säg at lammet väger 20 kg slaktat. 20 x 25 = 500
Slaktkostnad på slakteri = ca 200 kr.
Kvar blir 300,-
Aldeles för lite för ett lamm.
Med den kilopris skulle jag gissa at lammen är hemslaktade. Om du väljer att bryta reglerne skal jag inte lägga mig i. Du kan också gärna ge bort hälften av dit kött - för det är faktisk vad du gör när du säljer så billigt.
Men lär inte andra som frågar at kilopriset för helt lam heter 25 kr!
-
Brunnsnäs Säteri tar 65:- per kilo. Ekologiskt, men ej certifierat. Gutefår. http://www.brunnsnas.se/
-
För lite för ett lamm ?
Priset borde väl baseras på vad man får om man skulle levererar det till slakteriet.
Ser ut som att man när man säljer privat, vill ha samma pris för ett magert lamm som ett görfett lamm... :-X
I vanliga fall blir ju bara vissa delar av lammet bra betalda, och resten blir ju korv..
-
70 kr/kilot, ej ekologiska men kontrollslaktade och styckade, det tar jag.
Nästa år ska de bli ekocertifierade och tycker då att ett rimligt pris är 80 kr kilot, men till mina första kunder får jag kanske smyga upp priset..
Har sett att Bonnakött tar 112 kr/kilot för "lammlådor"(10-15% går till grossisten). Lite finare bitar som jag har förstått det. De mindre bra bitarna kan man göra korv på och ta 180 kr/kilot.
-
Jag säljer hela eller halva styckade lamm för 75:-/kg. Då är det kontrollslaktat och återtaget från slakteriet. Moms, kvitto och låda ingår! :D
-
Tar ni 65-75 kr kilot för lamm som skulle betalts med typ 5 kr kilot från slakteriet?
Eller tar ni det, bara för lamm som är av bra kvalitet (dvs klassat sig bra) och skulle betalts bra av slakteriet ?
*nyfiken*
-
För lite för ett lamm ?
Priset borde väl baseras på vad man får om man skulle levererar det till slakteriet.
Ser ut som att man när man säljer privat, vill ha samma pris för ett magert lamm som ett görfett lamm... :-X
Jag utgår ifrån at när vi pratar prisar, så är det inte "görfeta lamm" det gäller. Naturligtvis bör priset spegla kvaliten, och det gör den inte alltid vid privatförsäljning. Men det är egentligen en annan fråga.
Men för lamm i lagom skick ÄR 25 kr/kg definitivt för lite! Det är rätt och rimligt at man får man mer genom at sälja direkt til kund än man får vid at sälja till slakteriet. Kunden å sin sida får det ju billigare än i äffären.
Däremallan är ett stort utrymme för en pris, där båda vinner på affären.
Du köper ju inte heller kaffe eller bananer för samma pris som odlarna får...
-
För lite för ett lamm ?
Priset borde väl baseras på vad man får om man skulle levererar det till slakteriet.
Priset ska baseras på vad kunden är beredd att betala. Vad andra företag (läs slakterier) gör för affärer är väl inte särskilt intressant.
-
Du köper ju inte heller kaffe eller bananer för samma pris som odlarna får...
Jo om jag skulle kunna handla av bananodlaren eller kafferostaren så skulle jag inte vilja betala 3-4 ggr mer än vad han får ut när han säljer genom normala kanaler.
Jag vill betala för varorna baserat på vad de är värda för säljaren om han säljer dom som vanligt. Inte vill jag betala överpris bara för att säljaren tror att jag har noll koll.....
Raggarbonden 8)
-
Lite marknadsfundamentalism är på sin plats här. På en fungerande marknad sätts priset av tillgång och efterfrågan. Om det finns en säljare som är villig att sälja för 5 kronor kilot och en köpare som är villig att köpa för samma pris är varans marknadsvärde 5 kronor kilot. Om en annan köpare är villig att köpa för 50 kronor kilot är varans marknadsvärde 50 kronor kilot. Vad den första köparen vill betala spelar ingen roll.
-
Tar ni 65-75 kr kilot för lamm som skulle betalts med typ 5 kr kilot från slakteriet?
Eller tar ni det, bara för lamm som är av bra kvalitet (dvs klassat sig bra) och skulle betalts bra av slakteriet ?
*nyfiken*
Mina lamm har varit fra O+ till R, fettklassning 2, 2+ och 3. Som helhet bra för rasen. Om det skiljer nämnvärt på kvalitéen kompenserar jag genom att lägga till lite ekstra i lådan. Det tycker jag är rättvist.
Slakteriklasningen är anpassat til köttraser, och lantraser klassar nog mycket sällan högre än R (inte heller så dåligt). Men köttet kan ju vara mycket bra för det. Det finns gott om kunder som föredrar ett 6 månaders lamm från naturbete för ett 4 månades texel, även om det senare kanske skulle få bättre klassning. Det finns restauranger som tycker likadant. Folk betalar inte bara för en klump protein i stekpannan, men även för en produktionsform och några får som de tycker är trevliga.
Hur mycket ekstra man skal betala för det, kan man naturligtvis diskutera.
Kund och producent får hitta et pris där båda är nöjda! Om någon vill köpa lamm för slakteripris kan de naturligtvis glömma det, eftersom andra gärna betalar mer. Om man upplever att folk inte vil köpa på grund av priset, då får man fundera på at justera ner det. Så fungerar en fri marknad!
-
Jag hade ett par små lamm nu senast och de gav jag 10:- rabatt per kg på. Alltså 65:-/kg. De hade jag säkert inte fått mer än 5:-/kg för av storslakteriet men, jag väljer att inte sälja till dem eftersom jag får bättre betalt på andra håll. Utbud och efterfrågan helt enkelt. :) Kunderna var nöjda med köttet de fick, tyckte det var mycket gott även om det var smått. Kunden nöjd, säljaren nöjd. :D
-
Lite marknadsfundamentalism är på sin plats här. På en fungerande marknad sätts priset av tillgång och efterfrågan. Om det finns en säljare som är villig att sälja för 5 kronor kilot och en köpare som är villig att köpa för samma pris är varans marknadsvärde 5 kronor kilot. Om en annan köpare är villig att köpa för 50 kronor kilot är varans marknadsvärde 50 kronor kilot. Vad den första köparen vill betala spelar ingen roll.
Men det fundamentala i detta är att när den som vill betala 50 spänn köpt det han vill ha så köper jag mitt för 5 spänn.
Det hela beror ju på avsättningen av produkten, dvs efterfrågan.
Stor efterfrågan och liten produktion = högt pris
Liten efterfrågan och/eller stor produktion = lägre pris
Om alla i varje buske ska sälja lammkött blir nog kunderna mer och mer prismedvetna !
Raggarbonden 8)
-
Glömde en sak, bekanta här i krokarna slaktar också med återtag och säljer sedan direkt till butik för 47:-/kg med moms skulle jag tro att det är. Då innebär det att de får drygt 400:- netto för ett 18 kg lamm efter att slakten är betald. Samma lamm skulle jag få drygt 800:- netto för för köttet om jag tar 75:- inkl. moms. Samtidigt är det ju smidigt att sälja allt direkt till butik.
-
Men det fundamentala i detta är att när den som vill betala 50 spänn köpt det han vill ha så köper jag mitt för 5 spänn.
Det hela beror ju på avsättningen av produkten, dvs efterfrågan.
Ok, då är vi överens om hur en marknad fungerar.
Om raggarbonden lykkas köpa några feta lamm för 5 kr/kg, då är det ju bara att gratulera med landets billigaste kalorier på tallriken...
eller är det biobränsle vi pratar om?
:P
-
Kunden nöjd, säljaren nöjd. :D
Skulle kunden vara lika nöjd om det visste att den konventionella priset var 5 kr kilo också....
-
Rosa, nu måste jag fråga dig:
Hur säljer du dina lamm, hur klassar dom och vad får du betalt? Är du nöjd med det priset du får?
För lamm til 5 kr/kg är det väl ändå inte.
Slakteriets köpspriser er ju förövrigt nettopriser. Gör man återtag och säljer själv skal slakt och styckning ju täckas, vilket är ca 20 kr/kg bara det. Det kan man ju specificera om man vill.
Men de där 5 kr/kr är inte en relevant ciffra.
-
Skulle kunden vara lika nöjd om det visste att den konventionella priset var 5 kr kilo också....
Troligen. Kunden vet att lammet vuxit upp på naturbete och kan komma och titta på det och hur det har det på sommaren om h*n vill. Vet också att det åkt knappa milen till slakteriet under lugna förhållanden. Får sedan köttet levererat i låda till avtalad plats. För kunden spelar det ju egentligen mindre roll hur lammet klassar sig så länge det smakar gott. Det är väl för slakteriets bekvämlighet? som klasserna finns?
Jag vet inte var kunden skulle kunna köpa köttet för 5:-/kg? Man kan ju knappt köpa ett levande lamm och slakta själv och komma ner i det priset.
-
Jag säljer inte för 5kr kilot. Men om jag hade såå dåliga lamm så slakteriet betalade mellan 0-5 kr kilot för dem, så skulle jag inte ta återtag på dåligt klassade lamm och sälja dom dyrt privat.
Om man har lamm som klassar sig bra så är det ok att sälja till slakteriet tycker jag. Man slipper krångla med att sälja privat, med allt bök det innebär, det är värt ganska mycket det också. :)
Jag vet inte var kunden skulle kunna köpa köttet för 5:-/kg? Man kan ju knappt köpa ett levande lamm och slakta själv och komma ner i det priset.
Om man har lamm som slaktade kommer att betalas med 0-5 kr kilot, så ska dom ju inte vara dyra levande heller. Utan där är det ju slaktvärdet man pratar om, magert litet lamm = 40% av levande vikten x troligt slaktpris per kg.
Mvh Rosa
-
Om man har lamm som klassar sig bra så är det ok att sälja till slakteriet tycker jag. Man slipper krångla med att sälja privat, med allt bök det innebär, det är värt ganska mycket det också. :)
Visst är det ok at sälja til slakteriet :) Och som du säger kan det vara värt att slippa allt krångel med privat försäljning.
Men just därför er det också ok at privat försäljning ger ett bättre pris!
Hur mycket bättre? tja, det beror på marknaden. Tänk på vad lammkött kostar på konsum....
Men Rosa, det är bra at du talar om att man får ha en bra moral som säljare. Tar man bra betalt, då skal produkten också vara bra!
-
För kunden spelar det ju egentligen mindre roll hur lammet klassar sig så länge det smakar gott.
Jomen ett bättre klassat lamm har ju mycket större köttbitar och mindre benprocent. Att ni kan sälja på detta viset beror ju helt på dålig kunskap hos kunden.
Om ni la upp en lammkotlett från ett lamm med bra klassning och vikt brevid en från ett magert litet lamm som klassats dåligt skulle kunden nog vilja betala mycket mer för den bra klassade. Den smakar nog minst lika gott :)
Men om dom inte vet skillnaden kan man ju lura dem att det inte är så stor skillnad....
Det är väl för slakteriets bekvämlighet? som klasserna finns?
Nej klasserna finns för att bedöma hur bra styckbitarna blir. Dvs att man får lammkött på kotlettbenet och inte bara ben och fett.
Raggarbonden 8)
-
Tar man bra betalt, då skal produkten också vara bra!
Detta är nog kärnan i detta.
Bra produkt kan ju knappast vara dåligt klassade lamm som man tar återtag på och sedan säljer för fullpris till okunniga konsumenter som tror dom gjort ett klipp eftersom lammköttet är mycket dyrare på konsum.
Det är ju bara det att konsum och ica dom säljer INTE kött efter dåligt klassade lamm utan kött från bra klassade lamm som har kött på benen. Dom dåligt klassade lammen blir korv och lammfärs, inte styckdetaljer i köttdisken.
Raggarbonden 8)
-
Bra produkt kan ju knappast vara dåligt klassade lamm som man tar återtag på och sedan säljer för fullpris till okunniga konsumenter som tror dom gjort ett klipp eftersom lammköttet är mycket dyrare på konsum.
Nu får det snart ha ett slut. Jag säljer bra, prisvärda lamm til nöjda kunder, som själv säger att det kött de får är mycket bättre - och billigare - än i affären.
Hade jag inte får, skulle jag själv köpa samma kött till samma pris! det är väl egentligen den bästa moraliska måttstocken.
Men innan jag fick får har jag upplevt att få levererat en låda med ett äckligt lamm som bestod av fett til hälften. Det var billigt men ändå inte prisvärd... jag handlade naturligtvis aldrig där igen, och har desutom passat på att tala illa om stället... så fungerar marknaden nemligen också.
Slut för idag.
-
Nu får det snart ha ett slut. Jag säljer bra, prisvärda lamm til nöjda kunder, som själv säger att det kött de får är mycket bättre - och billigare - än i affären.
Vaddå ha ett slut ??? Klarar du inte av lite debatt ?
Vad bra att du säljer bra kött till dina kunder men man får ibland uppfattningen av det som skrivs här att det är en affärside att ta återtag på eller slakta sina små lamm hemma och sälja dom dyrt.
Vilket jag inte gillar.
Raggarbonden 8)
-
Klarar du inte av lite debatt ?
... man får ibland uppfattningen av det som skrivs här att det är en affärside att ta återtag på eller slakta sina små lamm hemma och sälja dom dyrt.
Jo, jag klarar en debat rätt så hyggeligt..., läs tråden. ;) men det finns inte så mycket mer at lägga till.
Jeg vet inte hur andra ser sin affärsidé. Själv tycker jag att pris och kvalité skal hänga ihop. Men det är en klar och rimlig idé, att man får bättre betalt genom att sälja direkt til kunden. Då försvinder ju flera led i försäljningskedjan. Det skal både säljare och köpare ha glädje av.
-
Vaddå ha ett slut ??? Klarar du inte av lite debatt ?
Vad bra att du säljer bra kött till dina kunder men man får ibland uppfattningen av det som skrivs här att det är en affärside att ta återtag på eller slakta sina små lamm hemma och sälja dom dyrt.
Vilket jag inte gillar.
Raggarbonden 8)
Det är väl klart det är en affärsidé. Eller gör folk detta idéellt? Lägger man ner tid så vill man kanske iaf ha några kronor i timpenning?
Producenten får bättre betalt för sitt lamm, i utbyte mot ökad arbetsinsats. Konsumenten får betala mindre för köttet, och får dessutom närproducerat.
Vem förlorar? Grossister, transportfirmor, oljebolag och butiker kanske?
Självklart måste man väl hålla någon form av kvalitetskrav. Det är väl inte så konstigt. Vi var inte nöjda med våra lamm så här första året, så vi hemslaktade dem för eget bruk istället. Inget mer med det.
-
Men det är en klar och rimlig idé, att man får bättre betalt vid salg direkt til kunden. Då försvinder ju flera led i försäljningskedjan. Det skal både säljare och köpare ha glädje av.
Om vi bortser från den olagliga verksamheten att slakta hemma och sälja obesiktigat kött, försvinner knappast flera led i försäljningskedjan.
Bonde - slakteri - butik - konsument
Bonde - slakteri - bonde - konsument
Om man inte räknar sin egen tid eller transportkostnaden från slakteriet kan man kanske sälja billigare än livsmedelaffären.
Inom restaurangbranschen finns ofta ett grossistled också.
Om man kan hitta restauranger som värdesätter svenskuppfödda beteslamm kan man få bra betalt.
Det gäller dock att hålla en jämn kvalitet på leveranserna och utesluta för feta eller för små lamm.
Själva har vi provat många olika kanaler under åren. Avståndet till slakteriet och möjligheten till returfrakt blir avgörande i längden.
-
Självklart måste man väl hålla någon form av kvalitetskrav. Det är väl inte så konstigt.
Kvalitetskraven är ju "en bra klassning från slakteriet" då vet man att det är lagomt med fett och en praktiskt användbar storlek på köttet.
Man kan skrika sig blå om att små bitar går liiiika bra att laga till, men om den storleken vore vad konsumenten verkligen önskar, så skulle mindre slaktkroppar vara lika säljbara som de större välutvecklade. och priset därefter av slakteriet. (inte som idag 0-5 kr kg)
Att något är närproducerat kan väl aldrig kompensera dålig kvalite?
Att man som du Larso hade självkritik och granskade dina lamm noga hedrar dig tycker jag.
Mvh Rosa
-
Om vi bortser från den olagliga verksamheten att slakta hemma och sälja obesiktigat kött, försvinner knappast flera led i försäljningskedjan.
Bonde - slakteri - butik - konsument
Bonde - slakteri - bonde - konsument
Om man inte räknar sin egen tid eller transportkostnaden från slakteriet kan man kanske sälja billigare än livsmedelaffären.
Min lokala ICA eller Konsum köper ju inte direkt på slakteriet, men får kött i kyldisken via ett mer centalt inköp. Altså två led med hantering och transport.
Men vist kan man ställa upp det så, at bonden är sitt eget butiksled :)
Då blir det också klart varför det inte är slakteriets inpris man skal jämföra med.
-
Att man som du Larso hade självkritik och granskade dina lamm noga hedrar dig tycker jag.
1-2 av lammen (av fem) uppfyllde kvalitetskraven, dvs var tillräckligt stora. Väldigt låg fetthalt på det stora vi slaktade. Ett av de stora och ett av de små (flasklammet, för temperatmentets skull, hon borde blivit större om hon inte gått på flaska) är kvar i besättningen. Men därmed var det inte värt besväret. Och ja, innan ngn påpekar, så tar vi givetvis upp hemslakten som intäkt i deklarationen (och bokföringen utifall att vi skulle få en blixtrevision), och betalar därmed momsen på köttet.
Sedan kan man se det som att vi har för dålig uppfödning. Min teori är att det berodde på betet. Alla hagar var inte färdiga, så det blev överutnyttjande av några hagar, och dessutom hade inga hagar betats eller slagits på ett år, så produktionen var väl heller inte den bästa. Nästa sommar har vi full möjlighet att rotera beten korrekt, och hagarna är nedbetade från start, plus att de flesta träden i hagarna nu är borta, vilket borde ge bättre bete... Förra ägaren beklagade sig över att betet var för dåligt för deras hästar. Inte konstigt. En hage har jag tagit ner 20-talet björkar och när jag är klar skall ett 50-tal tallar vara borta. I en annan hage har jag fällt ett 30-tal tallar, och skall fälla ett 20-tal björkar. Osv.
Nästa år blir det fler lamm. Förhoppningsvis 9-10st. Hemslaktar vi 2-3st, så blir det iaf 6-7st att ta återtag på, och då kan det bli värt det hela.
-
Min lokala ICA eller Konsum köper ju inte direkt på slakteriet, men får kött i kyldisken via ett mer centalt inköp. Altså två led med hantering och transport.
Men vist kan man ställa upp det så, at bonden är sitt eget butiksled :)
Då blir det också klart varför det inte är slakteriets inpris man skal jämföra med.
Man skall inte förglömma transporterna. Bonden slaktar förhoppningsvis på det närmaste slakteriet, medan eventuella mellanled kan ligga i en helt annan del av Sverige.
Lite som när Arla nu försöker lansera "närproducerad mjölk". Visst, bonden kanske finns i närheten, men mjölken har åkt över halva Sverige och tillbaka. Knappast närproducerat. Tacka vet jag Wapnö.
-
Kvalitetskraven är ju "en bra klassning från slakteriet"
Ja, klassningen är et grundläggande rättesnöre för kvalitet/pris. Inte minnst fettklassningen. Vi är överens om det!
Men det finns fler saker som helt rimligen spelar in.
Om köttet är ekologisk eller inte är en sak
Om det kommer från naturbete eller kraftfoderbaserad uppfödning är en annan. Att kunden vet var lammen kommer ifrån och är säker på at det är en uppfödning som man har sympati med är en tredje.
Jag skall inte vara den som avgör hur mycket av detta man kan smaka när köttet ligger på talriken. Men ett marknadsvärde beror inte ENBART på hårda siffror som slaktklassning, men på den samlade produktbild.
Naturligtvis kan man diskutera hur mycket ekstra de där "mjuka värden" skal kosta. Om man inte vill betala för dom kan man ju låta bli och t.ex fylla bilen med dansk griskött på extrapris nästa gång man är där... större köttbitar,- att det är både äckligt och oetisk och och oekologisk på alla sätt är en bisak man får tåla...
Nu satte jag saken på sin spets. Men vad jag vil säga är, att vi småproducenter skall väl vara glada att det finns kunder som tycker att vår produktion har et högre värde!
-
Man skall inte förglömma transporterna. Bonden slaktar förhoppningsvis på det närmaste slakteriet, medan eventuella mellanled kan ligga i en helt annan del av Sverige.
Lite som när Arla nu försöker lansera "närproducerad mjölk". Visst, bonden kanske finns i närheten, men mjölken har åkt över halva Sverige och tillbaka. Knappast närproducerat. Tacka vet jag Wapnö.
Långa transporter borde redovisas. Hur vet man varifrån Arla-mjölken kommer? Inbillar mig att t ex Falbygdens mejeri bara har mjölk från trakten. Det är f ö fördelen med lokalmejerier, som det finns många av utomlands. Köper själv ofta "bergsmjölk", för jag vet att den kommer från Alperna några mil härifrån och att "bergsmjölk" nästan har samma kriterier som eko. När jag tänker efter, vet jag inte varifrån ekomjölken kommer. Hmm. Sen finns det olika lokala produkter som heter typ "härifrån" och på postnumret ser man ju om det stämmer, om det nu inte rentav står orten på förpackningen. Förresten är folk väldigt patriotiska när det gäller öl. De stora märkena som produceras varsomhelst dricker man inte gärna här i Bayern. Lokala produkter säljer bättre.
-
Långa transporter borde redovisas. Hur vet man varifrån Arla-mjölken kommer? Inbillar mig att t ex Falbygdens mejeri bara har mjölk från trakten.
I Göteborg kommer Arla-mjölken från Jönköping. En bonde på Hisingen (finns väl 1-2 kvar antar jag) får sin mjölk skickad till Jönköping och tillbaka. Är det närproducerat? Transporterna hade varit lika "korta" om kossan stått i Linköping istället. Rent av kortare. OK, en ko i Gränna hade inneburit kortare transporter för en Göteborgare än en ko på Hisingen.
Vi köper Wapnömjölk. Där transporteras inte mjölken till ngt mejeri, för mejeriet står i huset intill kornas lada, och rinner 20 meter från ladan i ett rör. Sedan transporteras mejerimjölken direkt till butiker i närområdet (vilket väl är upp till 10 mil, förvisso). Avsevärt kortare transporter än Arla-mjölk. Fast tyvärr inte ekologisk. Fast Wapnö producerar KRAV-vete, jag misstänker att det främst är reglerna kring mediciner som gör att man inte KRAV-märkt sin mjölk.
Pss vore ju gårdslaktat det bästa, men med tanke på regelverk etc kring gårdsslakterier, så förstår man ju att möjligheten är väldigt liten för konsumenterna.
-
Om köttet är ekologisk eller inte är en sak
Om det kommer från naturbete eller kraftfoderbaserad uppfödning är en annan. Att kunden vet var lammen kommer ifrån och är säker på at det är en uppfödning som man har sympati med är en tredje.
Ska vi nu vara riktigt ärliga så är det ju inte mycket som skiljer en ekologisk uppfödning från en konventionell. (säger jag som själv är ekologisk) ;D
Finns trots flera undersökningar ingenting som skiljer köttet från de olika uppfödningsformerna i smak.
Ingen har någonsin frågat vad djuren äter eller något annat heller, som köper kött av oss.
Vad menar du med kraftfoderbaserad uppfödnig ?
(Alla lamm går ju på bete med sin mamma...)
Vilken sorts uppfödning av lamm är det som folk inte sympatiserar med?
Varje undersökning som görs visar att majoriteten av konsumenterna när det kommer till kritan, köper det billigaste..
/Rosa
-
Nu blir det ju O.T i tråden som om det ska handla om mjölk, borde ligga på koforumet....
Vi köper Wapnömjölk. Där transporteras inte mjölken till ngt mejeri, för mejeriet står i huset intill kornas lada, och rinner 20 meter från ladan i ett rör.
Fast tyvärr inte ekologisk. Fast Wapnö producerar KRAV-vete, jag misstänker att det främst är reglerna kring mediciner som gör att man inte KRAV-märkt sin mjölk.
Wapnö har bara halva arealen Ekologiskt ställd... (gör det nästintill omöjligt att få vara ekologisk).
Wapnö har 1000 mjölkkor... (ställer till det om dom vill vara ekologiska också)
Och är det den utvecklingen vi vill ha 1000 mjölkkos ladugårdar ? ::)
/Rosa
-
75 kr/kg för ett helt lamm tar vi. Återtag från slakteriet, färdigstyckat och klart.
75 kr kilot ??? Ja då måste det vara konsumenter från fjollträsk som du lurar.
-
70 kr/kilot, ej ekologiska men kontrollslaktade och styckade, det tar jag.
Nästa år ska de bli ekocertifierade och tycker då att ett rimligt pris är 80 kr kilot, men till mina första kunder får jag kanske smyga upp priset..
Har sett att Bonnakött tar 112 kr/kilot för "lammlådor"(10-15% går till grossisten). Lite finare bitar som jag har förstått det. De mindre bra bitarna kan man göra korv på och ta 180 kr/kilot.
Smålamm betalar jag 10-15 krilot för, styckat och klart. Inte mycket kött på dem, mest ben att gnaga på
-
Ska vi nu vara riktigt ärliga så är det ju inte mycket som skiljer en ekologisk uppfödning från en konventionell. (säger jag som själv är ekologisk) ;D
Finns trots flera undersökningar ingenting som skiljer köttet från de olika uppfödningsformerna i smak.
Ingen har någonsin frågat vad djuren äter eller något annat heller, som köper kött av oss.
Vad menar du med kraftfoderbaserad uppfödnig ?
(Alla lamm går ju på bete med sin mamma...)
Vilken sorts uppfödning av lamm är det som folk inte sympatiserar med?
Varje undersökning som görs visar att majoriteten av konsumenterna när det kommer till kritan, köper det billigaste..
/Rosa
Då kan jag bara säga, att vi har helt olika erfarenheter av kunder!
Kanske det har att göra med var i landet vi bor?
Jag tror inte, att folk har någon direkt antipati mot vissa typer lammproduktion, däremot i allra högsta grad mot annan köttproduktion. Och därför betyder det mycket för vissa att köpa kött som "känns rätt" och som de rent faktuelt känner til produktionen av.
Med egetproducerad lammkött vänder man sig ju inte til "majoriteten av konsumenter", men til de som tycker att just det köttet är vad de vill ha.
Med "kraftfoderbaserad" menar jag bara att det är skillnad om et lamm slutgöds med kraftfoder eller om det enbart äter gräs och örter ända till slutet. Jag skal som sakt inte vara smakdomare, men det finns ju dom som har kommit fram til, att det har betydning för innhållet av nyttiga fettsyror. Så konkret tror jag dock inte att folk tänker på det.
-
Lite marknadsfundamentalism är på sin plats här. På en fungerande marknad sätts priset av tillgång och efterfrågan. Om det finns en säljare som är villig att sälja för 5 kronor kilot och en köpare som är villig att köpa för samma pris är varans marknadsvärde 5 kronor kilot. Om en annan köpare är villig att köpa för 50 kronor kilot är varans marknadsvärde 50 kronor kilot. Vad den första köparen vill betala spelar ingen roll.
Då är det en annan fråga vi pratar om, nämligen MORAL.. klart man kan köra upp priserna och lura andra på pengar, om man vill att mammon skall styra...
-
Jag hade ett par små lamm nu senast och de gav jag 10:- rabatt per kg på. Alltså 65:-/kg. De hade jag säkert inte fått mer än 5:-/kg för av storslakteriet men, jag väljer att inte sälja till dem eftersom jag får bättre betalt på andra håll. Utbud och efterfrågan helt enkelt. :) Kunderna var nöjda med köttet de fick, tyckte det var mycket gott även om det var smått. Kunden nöjd, säljaren nöjd. :D
Och vad blev priset per kg rent kött ?? små lamm = mer ben och mindre kött..
-
Jag tänker låta mammon styra tills jag får ihop en mycket låg heltidslön på ett heltidsarbete på min gård. Att kalla det mammon är obegrlipligt, hur är det med din erfarenhet av det dagliga arbetet på ett lantbruk? Lurar folk gör man om man badar i lyx och överflöd, men det kommer aldrig hände med ett kilopris mellan 70 och 80 kr.
-
Smålamm betalar jag 10-15 krilot för, styckat och klart.
Vart köper du til det priset? Vilken vikt och klassning hade lammen?
Priset täcker inte ens kostnad för slakt och styckning!
Det er möjligt att det finns fjolliga kunder, men du har tydligen letat rätt på en fjollig säljare också.
-
Jag tänker låta mammon styra tills jag får ihop en mycket låg heltidslön på ett heltidsarbete på min gård. Att kalla det mammon är obegrlipligt, hur är det med din erfarenhet av det dagliga arbetet på ett lantbruk? Lurar folk gör man om man badar i lyx och överflöd, men det kommer aldrig hände med ett kilopris mellan 70 och 80 kr.
Om man säljer en produkt vars marknadsvärde är 5 kr kilot för 75 kr kilot. Då lurar man okunniga konsumenter medvetet. Var är då ideen om ett hållbart sammhälle ? Tycker det låter mer som "" lura dom okunniga fjollorna på så mycket som möjligt""
-
Det är väl klart det är en affärsidé. Eller gör folk detta idéellt? Lägger man ner tid så vill man kanske iaf ha några kronor i timpenning?
Producenten får bättre betalt för sitt lamm, i utbyte mot ökad arbetsinsats. Konsumenten får betala mindre för köttet, och får dessutom närproducerat.
Vem förlorar? Grossister, transportfirmor, oljebolag och butiker kanske?
Självklart måste man väl hålla någon form av kvalitetskrav. Det är väl inte så konstigt. Vi var inte nöjda med våra lamm så här första året, så vi hemslaktade dem för eget bruk istället. Inget mer med det.
Ja men då är det väl inget problem ! Du äter själv upp lammen som är för små viket är smart.
Men om du ist sålt det med olika underliga argument som tex mer ekologiskt eller naturbeteskött och tar fullt betalt för för köttet DÅ tycker jag att det blir lurendrejeri.
Det stora flertalet lamm är väl uppfödda på samma sätt; de föds av mamman ute eller i fårhuset, de går ute på bete med tackan och diar, de betar mer och mer vartefter tackan sinar, vissa får på slutet lite kraftfoder eller säd och sedan slaktas dom. De flesta Fårbesättningar är ekologiska även om de kanske inte är anslutna till KRAV.
Så så väldigt stora skillnader som vissa vill påstå att det finns tycker jag är överdrivet eller ett försäljningsargument. Det är lätt att gömma sig bakom att tex lammen är små för att dom är "naturbeteslamm, ekologiska eller lantraslamm".
Ett lamm med slaktvikt under 15 kg ger enligt mig och de som vi pratat med som köper lamm väldigt små bitar om man vill använda lammet som vanligt. Kotletterna blir tex löjligt små. Att då sälja dom till kund för fullt pris anser jag fortfarande vara att lura kunden.
Raggarbonden 8)
-
Vart köper du til det priset? Vilken vikt och klassning hade lammen?
Priset täcker inte ens kostnad för slakt och styckning!
Det er möjligt att det finns fjolliga kunder, men du har tydligen letat rätt på en fjollig säljare också.
Snarare en säljare som inte vill lura sina kunder...
-
Snarare en säljare som inte vill lura sina kunder...
Du får faktisk ta och förklara mig hur et pris på 10-15 kr kg hänger ihop. Även för uslast tänkbara lamm.
-
Ett lamm med slaktvikt under 15 kg ger enligt mig och de som vi pratat med som köper lamm väldigt små bitar om man vill använda lammet som vanligt. Kotletterna blir tex löjligt små. Att då sälja dom till kund för fullt pris anser jag fortfarande vara att lura kunden.
Varför är det att ni discountförespråkare tror, att vi andra säljer små, feta eller magra lamm?
Jag har haft bra vikter, 20+ vilket är helt jämförbart med köttraslamm som slaktas yngre. Jag är fanemej stolt av mit produkt, och anser at det är värt pengarna. Varför tror du att folk skriver upp sig långt i förväg?
En del raser ÄR mindre. Om det är ett fel i sig kan man tycka olika om. En vagtel är mindre än en höna, men har ett betydligt högre pris....
-
Du får faktisk ta ock förklara mig hur et pris på 10-15 kr kg hänger ihop. Även för uslast tänkbara l
Det ger ju bonden dubbelt och mer än då mot att lämna till slakteri.. Han har alltså 100% i påslag..
-
Om man säljer en produkt vars marknadsvärde är 5 kr kilot för 75 kr kilot. Då lurar man okunniga konsumenter medvetet. Var är då ideen om ett hållbart sammhälle ? Tycker det låter mer som "" lura dom okunniga fjollorna på så mycket som möjligt""
Med tanke på att köttet kan kosta upp till 300:- per kilo i butik för de finaste bitarna, så kan man ju undra vem som är lurad om man anser att marknadsvärdet är 5:- per kilo. 5:- är också utan slakt- och styckningskostnader, så det riktiga marknadsvärdet är iaf 25:-, inte 5:-. Eller slaktar och styckar slakteriet gratis?
-
Även en liten kotlett med mindre kött på, kan räcka gott till en måltid. Inte behöver man väl börja räkna på själva köttmängden, som om vi vore djur som man beräknade fodermängd till.
Vi får i oss alldeles för mycket och blir allt fetare i dagens samhälle. Att äta magert och köttfattigt lamm är ingen dum ide för att motverka detta.
Kanske borde detta lammkött saluföras som "extrafint dietkött" och rent av kosta ännu mer :)?
Ja vilken bra idee, sälj ben, lura på kunderna ännu sämmre kött... eh ben menade jag.. kan ju koka buljong eller något
-
Med tanke på att köttet kan kosta upp till 300:- per kilo i butik för de finaste bitarna, så kan man ju undra vem som är lurad om man anser att marknadsvärdet är 5:- per kilo. 5:- är också utan slakt- och styckningskostnader, så det riktiga marknadsvärdet är iaf 25:-, inte 5:-. Eller slaktar och styckar slakteriet gratis?
Ja inte vet jag vad du läst, men 25 kr kg för bra klassat kött är ok.. men inte 75 kr kg för kött som klassas till 5 kr av slakterierna
-
Det ger ju bonden dubbelt och mer än då mot att lämna till slakteri.. Han har alltså 100% i påslag..
Nej, det gör det inte, för kostnad för slakt och styckning är 400 kr pr lamm + moms.
(där jag slaktar - varierar både + og -)
Om vi pratar om "smålam" under 15 kg betyder det 35 kr/kg i ren kostnad!
Om du därtil lägger de ynka 5 kr, så är allt under 40 kr/kg ren fantasi, även för det uslaste lammet. Därtil skal säljaren ha skäligt betald för sit ekstraarbete gentemot att sälja direkt til slakteri. Och dessutom är det bra lamm vi pratar om, inte dåliga.
Frågan kvarstår: hur vil du att 10-15 kr/kg hänger ihop?
-
Ja inte vet jag vad du läst, men 25 kr kg för bra klassat kött är ok.. men inte 75 kr kg för kött som klassas till 5 kr av slakterierna
Så allt kött som säljs via återtag är alltså dåligt klassat kött enligt dig? Bra att veta att din värld är så svart-vit.
-
Jag skal som sakt inte vara smakdomare, men det finns ju dom som har kommit fram til, att det har betydning för innhållet av nyttiga fettsyror. Så konkret tror jag dock inte att folk tänker på det.
Det påverkar fettsyrorna ja
MEN det kan skilja på raserna också hur mycket goda fettsyror som är i köttet.
(Nu har jag inga dokumenteratde värden för de olika fårraserna)
T.ex på nötköttraserna har Limousin det högsta Omega 3 värdet
jämfört med Simmental, Hereford, Charolais, Angus, Blonde, BB.
/Rosa
-
Om man jämför med slakteripris är det utpriset til privatkunder som är relevant.
Nu har jag kollat upp det. Mitt slakteri tar för butiksklassade lamm 50 kr kg för hela kroppar + 200 kr i kostnad för styckning
väger lammet 20 kg ger det et kilopris på 60,- + moms = 75 kr/kg
butiksklassning är form: R- eller högre, fett: max 3+, hvilket mina lam uppfyller.
När jag säljer samma lamm för 70 kr är det altså billigare än vad folk kan köpa dom för på slakteriet.
Eftersom jag inte har tillräckligt med lamm till alla som frågor kommer jag at hänvisa folk dit.
Och så tycker jag egentligen inte at det är värd att lägga mer tid på olika fantasibud.
-
Vad tog dom för icke butiksklassade lamm då ?
de som inte är klassade R- och bättre.
Kul att veta som jämförelse
då de flesta inte har lamm i klassen R- och bättre...
men som ialla fall vill ha 60-70 kr kilot ;)
Eller blir det korv/köttfärs av alla lamm som inte håller kraven för butikslamm. Borde vara så eller ?
/Rosa
-
Vad tog dom för icke butiksklassade lamm då ?
de som inte är klassade R- och bättre.
/Rosa
- det vet jag inte! :)
-
väger lammet 20 kg ger det et kilopris på 60,- + moms = 75 kr/kg
Momsen på livsmedel ska vara 12 % inte 25.
Lamm som hamnar strax utanför butikslammkvalitet på slakterierna brukar vara väldigt populära och säljs oftast lätt pga det låga priset. Vissa grossisister köper upp alla sådana.
Det är intressant att diskutera även för stora lamm. Har man lamm som väger mer än 26 kg och dom inte är för feta tycker jag att man kan ta fullt pris för dem. Både köpare och säljare blir belåtna.
Om man vill ha en en fortgående god relation med kunderna ska man ha en affärsidé som man kan stå för och vara kvalitetsmedveten som säljare. Att försöka sälja smålamm till överpris håller inte i längden.
-
Ja, de kunder jag sålde två små (12 kg) lamm till nu i höst fick veta att de var små och att om de hellre ville vänta till senare (då kvarvarande lamm går kvar på gödning) var det helt ok men, om de ville köpa nu så sålde jag för 65:-/kg istället för 75:-/kg som jag annars tar. De ville då köpa nu istället för att vänta. De två små lammen hade vi annars behållit för egen konsumtion. Mina andra lamm som slaktats tidigare har legat mellan 18 och 22 kg.
Jag tycker inte att jag lurar mina kunder. Ska de köpa lamm i affären så kan de köpa lamm från Nya Zealand till ungefär samma pris eller svenskt lamm för ca 200:- kg. Visst de är bättre klassade än de två små jag sålde men, inte jämfört med de runt 20 kg i slaktvikt.
Jag vet inte, om man vill sälja till slakteriet för mellan 5 och 25 kronor så får man såklart göra det men, om det finns andra som väljer andra vägar att sälja sitt kött så kan väl inte det vara fel? Så länge kunden får vad den vill ha så är det väl bra det med? Alla måste kanske inte måste göra likadant?
-
Glömde en sak, bekanta här i krokarna slaktar också med återtag och säljer sedan direkt till butik för 47:-/kg med moms skulle jag tro att det är. Då innebär det att de får drygt 400:- netto för ett 18 kg lamm efter att slakten är betald. Samma lamm skulle jag få drygt 800:- netto för för köttet om jag tar 75:- inkl. moms. Samtidigt är det ju smidigt att sälja allt direkt till butik.
Jag har kollat upp ovanstående nu och de säljer direkt till butik för 47:-/kg exklusive moms. Slaktvikterna på de lammen har legat runt 20 kg +- några kg. Det innebär att nettot för köttet går upp en dryg hundralapp.
-
Sen undrar jag fortfarande var konsumenten kan hitta lamm för 5 - 15 kronor/kg inklusive moms och kvitto?
-
Momsen på livsmedel ska vara 12 % inte 25.
Ja, det har du ju rätt i, och då hamnar vi på 67,- kr kg istället- jag hade i huvudet de 25% man själv får betala på slaktkostnaden.
Men i alla fall är vi ju nu framme vid ett realistisk pris.
- och då har vi inte tagit hänsyn til de där "mjuka värden" som jag skrev om tidigare. Då kanske andre som pratar discountpriser (här menar jag inte Henning) inser, att när vi pratar om ett ekstra värde på en viss produktion, så är det en liten marginal det rör sig om, inte en flerdubbling av marknadspriset.
-
Nä vem kan sälja för en tia!
Jag betalar i år 50:-/kilot för lamm. Jag räknar dock med att det är sista gången det går att få för femtilappen, Kött kommer framledes att bli dyrare. Man får då kanske ta en extra pära och mindre kött, det lär ju enligt senaste trend vara såväl nyttigt som miljövänligt.
-
Jag betalar i år 50:-/kilot för lamm.
Om det är helt och ostyckat kan det vara ett acceptabelt pris för säljaren.
-
Då är det en annan fråga vi pratar om, nämligen MORAL.. klart man kan köra upp priserna och lura andra på pengar, om man vill att mammon skall styra...
Vad säger att någon blir lurad? Problemet med resonemanget satte henning fingret på tidigare i tråden:
Bonde - slakteri - butik - konsument
Bonde - slakteri - bonde - konsument
Vad är marknaden när konsumenten köper kött? Vem är det som konkurrerar om kunderna? Det är butiken i rad 1 och bonden som säljer på återtag i rad 2. Bonden som säljer till slakteriet har ingenting med saken att göra. De priserna är en sak för sig därför att det inte är samma marknad.
Man kan inte heller direkt använda klassningen för att sätta rätt marknadspris. Dess funktion och syfte är att styra produktionen när bonden säljer till slakteriet. Inte när butik säljer till konsument och inte när bonde säljer till konsument. Om butiken skulle sälja för små lamm till konsument skulle de inte kosta 0-5 kronor kilot.
-
Hej!
Håller med Ulric.
Säljer man till konsument gäller ett pris.
Säljer man till återförsäljare gäller ett annat pris.
Säljer återförsäljaren till konsument gäller ett tredje pris. (Oftast det dubbla).
Ändå är varan densamma.
För att man ska få bättre ekonomi i verksamheten gäller det dels att hålla upp priset, dels att sälja till konsument, dels att förädla produkterna så långt det är möjligt.
Edgar