Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Eulalia skrivet 08 jul-05 kl 13:09
-
Hej, har lagt upp dessa i Alternativs länksida, men för säkerhets skull kommer de här också
http://www.kombuchaustralia.com/links.html
( http://www.geocities.com/kombucha_au/KTLinks.html )
http://www.kombu.de/
Kombucha är ju egentligen ingen mejeriprodukt men jag tycker den platsar i närheten av kefiren :-)
-
okej nu har jag en svamp hemma.började jaga burk men det var svårare än jag anat,hittade bara en på 1,8 liter men jag antar att det går bra det med. i receptet står att man ska tillsätta färdig kombucha,men om det är första laddningen man gör,hur ska man göra då? är det bara att hoppa över det steget eller?
-
Hej Mullvaden :-)
Förhoppningsvis har du inte slängt startvätskan som fanns med i påsen ???
Det är den som är "färdig kombucha" att dra igång med.
Skulle ha tejpat fast en lapp om viktigheten att spara vätskan på sändningen, ska komma ihåg det nästa gång.
Har du slängt den, kan du istället använda vinäger, men se till att det är destillerad vinäger.
OBS: Det är mycket viktigt att den är destillerad, för vinäger och kombucha är nära släkt, och görs med liknande svampar.
Är den inte destillerad kan din kombuchasvamp typ mutera :o till en vinäger-svamp (har inte själv sett det ske, men läs lite här http://w3.trib.com/~kombu/FAQ/part03.html#BM12part3 )
Här är 2 st kombucha-manualer, en på svenska
http://users.bestweb.net/~om/kmi/manual.html
http://www.kombu.de/sweden.htm
och här ännu en uttömmande sida om kombucha:
http://w3.trib.com/~kombu/
-
Lite mer info om kombucha
(http://www.fisar.net/tibi/images/Kombucha.jpg)
Kombucha är en frisk, porlande god och nyttig brygd som man fermenterar med hjälp av en slags geleartad sula, kombucha-kulturen , som är ett mellanting av bakteriekultur och svamp.
Rent praktiskt så brygger man te (grönt eller svart eller en blandning därav] och har i generöst med socker. Sen när teet har svalnat får sulan bada i teet i ca 1 vecka, och den lever på sockret och annat i teet, och omvandlar alltihop till kombucha-brygden, vilken nu kommer att innehålla många nyttiga substanser, vitaminer, syror och annat som jag inte vet namnet på.
Kombucha sägs vara hälsobefrämjande på många olika sätt: för viktminskning, mot Candidasvamp, för att sänka blodtryck och kolesterol, mot fotsvett, och andra fantastiska saker, tex gör den här kvinnan konstverk av sulan http://www.ngiulini.com/
Läs mer här om vad kombucha är bra för/mot
http://w3.trib.com/~kombu/FAQ/part02.html
http://www.geocities.com/ladyfangs.geo/benefits.html
http://users.bestweb.net/~om/kmi/benefits.html
Och för dem som vill ha en lite mer vetenskaplig beskrivning:
http://www.sulis-health.co.uk/kombucha/kombucha.shtml
och på danska för dem som inte orkar läsa på engelska:-)
Bra info här!
http://www.kombuchasvampen.dk/
Vill du veta mer får du gärna fråga, jag kanske inte har alla svar men det jag vet svarar jag gärna på :-)
skål!
(http://www.kombu.de/glass.jpg)
-
Verkar jættespænnande æven om det verkar som om att det ær ett djur från yttre rymden! Skulle gærna vilja testa om det ær ngn som har ett litet UFO att dela med sig av?
-
Hejsan, fröken Fisk :-)
jag delar gärna med mig, kolla dina privata meddelanden för mer info!
Ni andra som har fått kombucha: hur går det för er?
Har ni tröttnat och gjort konstverk av det istället?
Hjälpte det mot migränen? Nån som märkt några hälsoeffekter? några som fått någon negativ effekt? ibland läser man att vissa blir alldeles för pigga och får sömnproblem i början, stämmer det?
Blir det gott varje gång? jag får lite skiftande kvalitet, beroende på att jag ibland låter den stå några dagar för mycket, då blir den sur som attan!
den spar jag för bad och annat utvärtes bruk.
Hur ser era scobys ut? alltså bebisarna...sitter de ihop med "mödrarna" eller formas de fint & fristående på ytan?
Skulle vara roligt att höra om era erfarenheter med kombuchan!
-
Hejsan :D
Hur smakar det? Sånt som är nyttigt har ju en tendens att smaka blääää.
Freja
-
hehe, jo det har man ju hört.
Det är relativt, som allt annat en smaksak
Kombuchan har beskrivits som en sprudlande champagne, och det stämmer (när man lyckas få till en perfekt bryggning), lite kolsyrad och lätt syrlig, oftast smakar den som olika slags fruktcider, beroende på tesort o mängd te o socker, och hur länge teet får dra, och hur länge man fermenterar.
Den godaste jag nånsin gjort smakade som en slags persiko-cider, gudomlig i både smak och doft. Den äckligaste jag har smakat var en som en kompis gjorde, ett vilt experiment med både te och kaffe, tebark o annat jox i en salig blandning. Den var obeskrivligt äcklig! Kanske var den supernyttig men ska man behöva dö av äckel innan man blir "botad" så är det ingen vits..
-
Hej! Jag fick nyligen berättat för mig av en äldre dam att de äldre damerna i hennes barndom (tjugo-trettiotal) drack en brygd gjord av "Volgasvamp", alltså det som nu kallas kombucha. Min sageskvinna (som har en bakgrund som kemist) tror att volgasvampens popularitet berodde på att brygden blir svagt alkoholhaltig... :)
Mvh Cecilia
-
Hej
Vad jag förstått är detta bara 1% så så poppis pga av alkoholhalten kan det inte varit (om de inte var mycket lättpåverkade!)
-
oki rapport från mitta skafferi:
den stora brygen lyckades,dock fick jag mögel överst i men det var bara att skrapa bort.
ingefärakombuchan vart helt great,som ett torrt vin ungefär i smak,gott.
-
MÖGEL!? :o vilken osis!
jag har inte fått mögel på en enda av mina svampar, under de 6-7 månader jag hållit på! och inte för att mitt skafferi är kliniskt dammfritt eller så..
Kanhända hade du för lite startvätska??
det ska ju vara lite surt kring svampen, både som skydd och för att dra igång processen...
Hade du en duk över?
Släng både svamp & brygd, så du inte blir sjuk, mögel är inte att leka med..jag skickar en ny till dig!
Hm jag har inte mätt alkohalten än, men det borde man nog göra, med tanke på bilkörning o sånt.
Nu dricker ju inte jag enorma mängder, det blir som högst ett par glas om dagen men skulle inte va kul att åka fast i blåstest pga kombucha-supande :-)
Kul att höra en rapport från gamla tiders kombucha-drinkande....vad säger din dam att de drack det för? bara som sällskapsdryck, eller tillskrev de det några hälsoeffekter?
-
näedå jag hade startvätska å duk över,vette fan varför det blev.
men svampen jag fick av dighar ju kalvat å det var den nya svampen som möglade. jag tog bort möglet å körde vidare å det har gått bra. har druckit det mesta av den satsen utan att bli sjuk,dagens människor är så rädd för möglig å rutten mat ;)
-
whoa vilken hårding!
aja du känner ju själv om du börjar få magknip och konstiga visioner..
Nyfiken: hade du bebisen i samma sats som den gamla, eller separerade du dem på en gång? och hur är ditt recept på ingefärs-kombucha?
-
jag delade på dom,på den gamla svampen hängde den nya som bara ihopmed lite slem så jag delade dom bryskt
ingefärskombuchan hittade jag på nån av dina länkar.
det är bara att skiva färsk ingefära,5 cm ungefär och lägga i vattnet när man kokar upp det
trippa på kombucha ;)
-
Woooow, värsta svampdjuret!
Trodde det skulle lukta skit av brygden men jag kan knappt vänta på att smaka på det, luktar supergott! Gjorde brygden på chaité, äppelté och färsk ingefära. Luktar som ett riktigt gott fruktigt vin.
Redan en ny svamp på väg, 5 mm tjock. Vad ska man göra med den? Sprida det i hela Tromsö? Mina huskamrater tycker svampen är lite läskig och att jag är lite underlig. :D
Läste att man kan mixa sönder den och använda som "skönhetsmedel", hm, kanske man borde sälja det. Själv är jag inte mycket för ansiktsmasker och sånt..
-
;D kult, ännu en kombucha-frälst, detta börjar likna Invasion V eller Trifiderna anfaller..
visst luktar det mysigt, det känns verkligen att de jobbar hårt, bakterierna och jästen..
Du kan ju smaka lite varteftersom (bara du inte stoppar ner skeden från mun till brygd)
På så vis kan du följa hur det utvecklas, och bestämma dig för när du tycker är klart...oftast tar det ca 7-8 dagar, men under sommarmånaderna går det fortare, se upp för det är lätt hänt att den blir för sur.
Eftersom den svamp du fick var ....tja, en tonåring, ej gammal o mogen, så kanske det tar lite längre tid än en vecka.
Bebis-svamparna som bildas på ytan kan du antingen låta ligga med i nästa bryggning, de brukar växa ihop.
Eller ta undan o spara i lite kombucha i kylskåp, rätt vad det är vill du testa en annan kombination av ingredienser...vore jag du skulle jag försöka hålla en helt "ren" svamp, dvs en som inte tagit smak av annat..
Vad spännande, chai, äpple o ingefära låter som en perfekt kombination!
-
haah,mina svampar förökar sig ständigt.....
kombucha-take over i i jokkmokk....
förra året var det en jävla hermankaka som cirkulerade,i år blir det kombucha!!!!!!!!
-
Haha, jag försöker sprida det till mina vänner men de är ganska ointresserade! Jag har nog fel vänner! ;D Dock visste några av dem vad det var, var poppis för några år sedan mest för att svampen var rolig att "leka" med och slänga på varandra eller så..
Bananté inköpt! Banankombucha!
-
Hur blev banankombuchan då?
Har ni testat några nya kombinationer?
Har ni använt kombuchan till annat än dricka?
Har ni märkt några effekter på hälsan?
-
Banankombuchan blev inte alls bra, tror jag väntade för länge. Ska testa igen.
Jag kör mest med ingefära (+äppel)- absolut godast hittills.
Undrar om man kan göra kombuchaglass? Försvinner egenskaperna om man fryser den?
-
..
-
vad nu, Manne...har du satt punkt för din kombuchaproduktion?
berätta, alla erfarenheter är intressanta, även ett misslyckande :-)
-
Vart får man tag i en sån här rackare då? Blev lite sugen att prova...
/Bladhis
-
Dax att testa en glöggversion med kanel, kardemumma och nejlikor!
-
Jag vill ha en kombuchabebis! ;D Är det någon som vill dela med sig så skriv privat. Jag missar så lätt svar ute i det allmänna forumet.
-
Jag vill oxå ha en kombuchabebis :D. Bor i Nordvästa Skåne, finns det nån i närheten?
-
Lite off topic kanske. Men ändå inte.
Är det någon utav er som har en aning om vart man hittar stora (och nu menar jag stora) behållare i glas, lämpade för kombucha? Alltså, från 5 liter och uppåt.
Orientlivsens 5 liters picklesburkar vore perfekt. Men jag kommer f*n aldrig dit! :(
-
Mina flerlitersburkar kommer från loppisar här o där i huvudstan...
Jösses, hur mycket kombucha dricker du!? eller gör du till hela bygden? :-)
Vill du så kan jag hålla ögonen öppna efter 5liters burkar.
Säg ungefärpris som de får max kosta. Vet ej vad postfrakten kan kosta dock, kanske mer ekonomiskt att köpa pickles & äta upp dem ;)
-
Ja, jag i min enfald tänkte att labbglas vore en bra idé. Hehe, 3400:- för en femilters. Så den idén dog tvärt ::)
Jag får lätt i mig en liter om dagen. Det är ju inte direkt "svårdrucket"
Att sätta nån på att äta 15 kg pickles är nog inte så snällt. Tänkte om nån hade nån webshop eller nåt på lut. Men tack Eulaia för erbjudandet. 4 ögon är alltid bättre än 2.
Hittade förresten en hyfsat nyskriven artikel.
http://www.thenewhomemaker.com/kombucha (http://www.thenewhomemaker.com/kombucha)
-
hehe, men Gruff! du måste ju inte äta upp allt på en gång ;D
dela upp innehållet i några mindre burkar som du lägger undan eller ger bort,
så har du ju din stora burk för kombucha
-
Din toka, klart jag fattar det. Tänkte om någon annan skulle skicka tomma burkar :-)
-
haha, ok,
du är inte dum du, som i dina tankar delegerat bort 5 kg pickles-ätande...
Nog för att det finns snälla folk här på alternativ, men riktigt så snälla tvivlar jag på
:)
-
Man kan aldrig så noga veta.
-
http://kombuchatea.tribe.net/ (http://kombuchatea.tribe.net/)
-
Skulle vilja skriva mitt exjobb om kombucha, men har inte hittat en perfekt frågeställning.. och många saker ligger liksom i vägen om man ska använda vetenskapens kritiska öga.
Varför är kombuchan med sin okontrollerade kultur intressant för tvåtusentalets människa när det finns så många fina patenterade säkra kvalitetskontrollerade (dyra) probiotiska produkter i handeln?
Hur kan man garantera säkerheten, när leverskador finns dokumenterade?
-
för att de är dyra? det är tråkigt att köpa allting? för att man har ett "husdjur". 8)
-
För att det är gott, kanske? Min heter Bob efter barnfiguren Svampbob Fyrkant :-[ Fyrkantiga burkar ju!
-
Personligen så älskar jag kombucha, men det räcker inte som motiv.
Och om man brygger kombucha i en stjärnformad skål så blir dess bebisar stjärnformade också.
Och om konstuerar ett vattentätt fodral så kan man sälja dem som miljövänliga gelémaskottar. Eventuellt med lite glitter i som "extra bright".
Eller rostade som vinägersnacks till lördagskvällen.
Skämt å sidor, kombuchadrycken är suveränbra till marinad!
-
Kom just på vilka fina bebisar det måste bli i en Alvar Aalto vas.
-
Det här lät intressant :D
Nån som ville dela med sig av en bebi till mig?
-
min favo-bild på kombucha,
färgen, ljuset, tjockleken, alltihopa förmedlar en känsla av sötma, sundhet och kristallklarhet
-
Big mama!
(http://images.tribe.net/tribe/upload/photo/f54/2a8/f542a8b4-be0b-477a-8bc5-576cec13e08d)
-
min morsa reste förra året till Sydamerika över sommaren, och "smugglade" då med sig en sula.
Den förökade sig monstruöst, och varje ny blev flera cm tjock...på några dagar!
bilden som du postade Gruff, ser ut att vara från ett ställe med varmt klimat.
Jag tror vi här i norden får sätta in värmelampor o liknande, om vi vill få fram BigMammas som denna :-)
-
Terrarievärmare, värmemattor för sålådor från weibulls, värmeplattor för vattenautomater i hönshuset eller ett vattenbad med en akvarievärmare är sånt man hör talas om. Men pannmuren, ovanför kylskåpet och såna ställen borde funka bra med. Bara temperaturen är jämn och luftkvalitén är acceptabel så.
Men en kombination av 50/50 färdigt te och näringslösning, stor yta i förhållande till volym, en fet (eller flera små) mama i botten och värme (23-30C) så att man får en hög aktivitet från början verkar vara tricket för en fetare bebis.
-
Det går att få dem hyfsat tjocka om man låter dem stå orörda väldigt länge - i 1-2 månader utan att skvalpa med burken eller byta te.
Min surdeg har jag på en pall framför elementet då jäser det och bublar på bara någon dag.
Kanske ett bra ställe att placera "svamen" på för att speeda den lite..
-
Min bebis har sjunkit till botten :/ ska det vara så? kommer den växa ihop med mammsen då?
Och ska man sila bort dom små simmiga sakerna i teet eller kan man dricka upp dom bara?
Verkar bli väldans gott iaf :D Kunde inte hålla mig så jag provsmakade...
-
Ibland sjunker den. Det gör inget. När det är klart, fiska bara upp båda och lägg i nästa omgång. Till växten sker på ytan. Så den sjunkna bebisen kommer inte växa något mer och därför inte växa ihop med modern så länge dom ligger på botten.
Bra om man har kärlet på ett ställe där den får stå ifred (utan att provsmaka:)). Då är risken mindre att man puttar till kärlet så att bebisen sjunker.
Själv öser jag bara drycken med simmiga saker och allt ner i flaskorna. Men tycker man det är läbbigt kan du ha en tésil emellan.
Men varken grumset eller dom simmiga sakerna är farliga. Tvärt om.
-
Oki
Men hur ska man kunna veta när det är färdigt då om man inte smakar? Vet ju inte ens hur det ska smaka, hällde upp det iaf när jag tyckte det smakade gott. Tyckte det smakade isté...
Använde tesilen, men sen kom jag ihåg att jag läst att teét inte får komma i kontakt med metall :o vad händer då? Kanske därför jag inte känner av nån kolsyra :-\
-
Börja t.ex att bryga i 7-8 dagar och tappa på flaska. Blir det för blaskigt så prova brygga nästa i 9 dagar, sen nästa 10, osv....så slipper man stå där och störa med sin lilla provsmakarsked :-)
Smakar det bara "iste" så är det nog inte klart. Det smakar syrligt gott och har en lite fizzy kolsyra i bakgrunden. Efter 4-5 dagar i flaska på bildas märkbart mer kolsyra i flaskan. Efter runt 12 dagar i flaska är det så att det pärlar sig i glaset och smaken har blivit mer som cider eller vin.
Nu vet jag iofs att mina blir bäst efter min smak efter 12 dagars bryggning och 12 dagar på flaska. Men dom som blir alldra bäst är dom som fått stå helt ifred under hela första bryggtiden tiden innan tappning.
-
Hej!
Undrar om någon i Västra Götaland har en Kombucha svamp över till mig?
Ha en trevlig vecka.
MVH
Peter
-
Hej!
Undrar om någon i Västra Götaland har en Kombucha svamp över till mig?
Ha en trevlig vecka.
MVH
Peter
Hej Peter, har du fått tag i kombucha?
Om inte, skicka din adress i ett privat meddelande till mig.
-
Hm, ojdå. Kambucha?
Jag fick en gång för flera år sedan en slemmig sak i tackpresent efter att ha passat en väns hus och blommor en vecka.
De hade fått den neråt södra sverige då de var på sin semester. Och de var bergsäkra på att den skulle vara en lyckobringare. Så jag fick bestämda instruktioner om att den skulle bo i sin tvåliters plastbunke, helst dricka jordgubbste för att vara nöjd, i nödfall hallon eller smultron. Och om den hölls nöjd och glad så skulle den föröka sig. Jo visst, snart var bunken proppfull med avkommor, men min tur hade inte ökat för det. Mamma tyckte grejen var vedervärdig så vi ledsnade hela familjen.
Slemsaken hamnade i toastolen, med badvatten och bebisar och allt.
Hoppsan, jag visste inte bättre.
Så den här svampen ska vara bra för hälsan? Hur gör man egentligen då, och var får man tag i dem?
mvh MJ
-
Hej!
Jag skulle gärna vilja ha en komucha"varelse" för att börja med och kan erbjuda tvål som betalning. Ni som är intresserad och kan tänka Er att byta till Er ett exemplar av Er kultur får då två stycken valfria tvålar av mig. Eftersom det är mitt första kombuchaexperiment så behöver jag både "svampen" och startvätska.
Mina tvålar hittar Ni på min hemsida som Ni hittar när Ni klickar på det lilla jordklotet bredvid mina inlägg eller också när ni tittar i min profil och klickar på ordet 'ljuspunkt'.
Om Ni är intresserade, mejla. Tack på förhand!
Martin
-
Hade babyslakt (torka) här men håller på och skrämma igång en ny odling. Har du martinki inte fått tag på en baby om ett par veckor så kan jag odla en till dig.
-
Tack så mycket! Har lagt in en annons under 'Övriga annonser - önskas', vi får se om det finns någon som vill dela med sig. Annars väntar jag gärna ett par veckor till, har ju väntat i över ett årtionde nu ... :)
Martin
-
Hej igen,
min kombucha har gått under direkt, den försvann i teblandningen. Nu har jag, efter ett par dagars väntan, en jättekombucha i kärlen som täcker hela ytan och som ser väldigt manetmässigt ut. Jag undrar nu: är den originalsvampen borta (är för otålig för att vänta och se) eller har jag nu två stycken svampar?
Visserligen har jag beställt den där kombuchabibeln och väntar på leverans, men det dröjer ... och tålamod är inte precis min styrka.
Hej då hälsar
Martin
-
Tja!
Nu har jag gjort en till teblandning och vad ska jag säga. En bebis till har vuxit på ytan. Ska det gå så här fort? Jag har efter ett par sisådär 10 dagar nu fyra där jag började med 2? Jag använde vid båda tillfällen nyponte, vid första gången utspädd med en himla massa örter och kryddors om är direkt livsfarliga för komuchan, varför jag också avbröt fermenteringen. Det nya teet är svart+nypon, den luktar starkare vinäger än den första blandningen, ganska läcker.
Ska de fördubbla sig hela tiden, eller gör jag någonting "fel"?
Undrar Martin
-
Hej Martinki!
Jag tycker det är tecken på att den trivs och är hälsosam, att den förökar sig såpass :-)
vilka kryddor var det som kombuchan inte gillade?
Fast visst är det kul att experimentera, svårt att låta bli även om nån svamp får ryka med ibland.
Eftersom dina förökar sig så bra så har du ju alltid svamp att testa alternativa blandningar på. Huvudsaken är att nån mogen moder överlever.
Jo jag tänkte bara tipsa om att det finns ännu en kombuchatråd här :
http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=37;action=display;threadid=7728
-
Neee, inget fel. Helt rätt! Trivs den så börjar det bildas en bebis efter några dagar vaje gång. Den nya kan du ge bort eller bara stoppa ner tilsammans med den gamla när du själv gör nytt. Jag brukar väl ha en 4-5 simmandes i botten i mina och slänger den äldsta varje nu omgång.
Eulalia, alla kryddor med eteriska oljor som mynta, nejlika och rosmarin t.ex kan vara skadliga för kulturen. Ojorna är ofta bakteriehämmande och då SCOBY's delvis består av bakterier så......ja..... Även oljor man smaksätter téer med. Citrusoljor eller t.ex bergamottolja i Earl Grey.
-
Hej!
Har precis fått en perfekt glasbehållare till att börja göra kombucha med. Har någon en bäbis som jag skulle kunna byta mot en aloe vera stickling? :)
-
Hej,
ååå vad spännande att läsa om kombucha! Har ni gett det till barn? Har en treåring med astma-symtom bla. Kanske vore det något för honom? Vad säger ni ...
tacksam för svar!
Lina
-
Hej!
Om Du kan engelska, så är detta nog en bra läsning när det gäller barn:
http://www.kombu.de/children.htm
Kombuchate anses vara bra för den astmasjuke eftersom:
- kombucha innehåller bra bakterier som hjälper till att rätta till i tarmen: många (astma)sjuka har en rubbad tarmmiljö. Tarmen som den centrala delen av vårt immunförsvar måste fungera bra. Detta ignoreras av skolmedicinen helt och hållet.
- kombucha innehåller naturliga vitaminer och mineraler (och bidrar därmed till hälsa & styrka som man nog kan förstå)
- kombucha hjälper avgifta kroppen och minskar därmed eventuell gift-stress i kroppen (med gift menas både kroppsegna avfallsprodukter och miljögifter, osv.)
- kombucha har enligt tyska hälsomyndigheten Bundesgesundheitsamt inga som helst biverkningar!
- kombucha verkar i kroppen som interferon. Interferon anses vara det senaste i astmamedicinen och kommer att ersätta kortisonet i en snar framtid.
- kombucha innehåller bl.a. usinsyra som annars finns i lavar. Denna syra har antibiotisk verkan
- kombucha har t.o.m. verkan mot virus - och detta hittar man verkligen sällan!
Kombucha-FAQ:
http://users.bestweb.net/~om/~kombu/FAQ/index.shtml
Jag har dock inga barn! Men jag skulle inte tveka att bekanta mitt barn med svampen! När det gäller alkoholhalten i Kombucha så ligger den på samma nivå ungefär som juicens (frukt), så det behöver man inte vara orolig för. Man dricker kombucha ju bara som komplettering och inte som drycka (fast man kan göra även det).
Ändå måste naturligtvis allergierna undersökas närmare. Den bästa medicinen hjälper inte när orsaken till kaoset i kroppen inte identifieras!
Hej då
Martin
Ps: Jag fick diagnosen astma bronchiale och allergisk astma plus diverse allergier vid 3 års ålder. Idag är jag 33. De senaste 30 åren har jag ätit kortison, inhalerat astmasprayer, jag tog emot sprutor i 12 år en gång i veckan för att bli av med mina starka allergier, ätit allergitabletter, haft en totalkollaps i andningssystemet och hamnat på intensiven. Med andra ord: jag var en mönsterpatient! De senaste åren har jag nått den punkten där jag insåg att det som skolmedicinen har att erbjuda på detta område inte är någon hjälp. Snarare cementeras ett sjukt tillstånd i kroppen som faktist går att förbättra.
-
Ps: Jag fick diagnosen astma bronchiale och allergisk astma plus diverse allergier vid 3 års ålder. Idag är jag 33. De senaste 30 åren har jag ätit kortison, inhalerat astmasprayer, jag tog emot sprutor i 12 år en gång i veckan för att bli av med mina starka allergier, ätit allergitabletter, haft en totalkollaps i andningssystemet och hamnat på intensiven. Med andra ord: jag var en mönsterpatient! De senaste åren har jag nått den punkten där jag insåg att det som skolmedicinen har att erbjuda på detta område inte är någon hjälp. Snarare cementeras ett sjukt tillstånd i kroppen som faktist går att förbättra.
Hur känns det nu efter ca ett halvårs kombuchadrinkande, några märkbara förändringar som kan hänvisas till just kombuchan ?
Jesus vad du har fördjupat dig i kombucha!
Du får gärna dela med dig mer av dina rön, du läser ju de där tyska kombucha-böckerna.
För övrigt vill jag göra en förfrågan bland er övriga kombucha-människor.
Kan vi sätta upp en lista med vilka som är villiga att dela med sig?
Så att vi tar oss an intresserade lite mer express, för jag har fått förfrågan några ggr som jag inte har kunnat tillgodose speciellt snabbt...jag är av naturen rätt långsam av mig, samt har fått förhinder av olika slag.
Vad tror ni om det, en egen tråd, där de som kan tänka sig att dela med sig radar upp sig´?
-
Halloj,
jag har läst mycket eftersom jag var lite arg på mig själv att jag vid mina första kontakt inte släppte in Kombucha i mitt liv - så det gäller lite att hinna ikapp allting sedan jag fick "svampen" av Dig och började hålla på på riktigt. Jag kan lungt säga att köpedrycken (som det finns MASSOR av i Tyskland) och som jag konsumerade då inte ens kommer i närheten.
Jag kan lungt säga att jag har blivit smalare! Jag vann hela tre hål i bältet. Jag dricker teet rätt surt och från en början i verkliga massor, mitt krävande var så stark att köpte en sådan 30 liters jäsningsfat ... nu har jag åter glasbehållerae och konsumerar typ 200-400 ml per dag med början på tom mage (första dryck på morgonen). Vill dock ha liiite mer. Men flera liter om dagen som det blev i början behöver jag nog inte. Kände då ett enormt sug i mig att gapa och ösa på.
Sedan med astman: "tyvärr" var jag symptomfri redan innan det här, men efter allt jag läst (även på Günther Franks intressanta (men tyska) diskussionslista "kombu") så är det klart att svampen är en tillgång för mig även framöver. Den kom för att stanna, jag ser det så att det är antingen svampen eller skolmedicinen. Och om denna kommer sakta men säkert fram att ingen behöver kortison "egentligen", då kan man ju börja redan idag ...
Hej då
Martin
Hej då
Martin
-
God fortsättning allihopa.
Finns det någon som vill dela med sig av en Kombucha svamp?
-
Jag har kombucha för er som bor i Norge :)
-
hej!
är det någon som har en liten kombucha att erbjuda mig?
jag vill så gärna pröva jag med :)
tack på förhand! / i.
-
Sirpusbollen: fint att du annonserar och erbjuder kombucha!
Jag har på senare tid fått många förfrågan som jag inte hunnit med att ta hand om.
Känns lite taskigt, för jag minns hur förväntansfull och nyfiken jag var, samt vilken bra grej kombucha är.
Finns det fler som är villiga att erbjuda sig som kombucha-källor?
Det brukar kosta kring en 50-lapp att skicka en sula med ca 1-2 dl vätska. Några enstaka gånger har jag tagit emot portopengar.
Andra gånger har jag faktiskt använt recyklade, ostämplade frimärken från jobbet.
Ibland har jag betalat från egen ficka. Allt beror på omständigheter och hur min kassa varit.
De flesta gånger har jag fått fina, spännande presenter. :) gjort mig så glad, tack alla bytare :-*
Jag packar dem i påse och därefter gärna i nåt hårt, det kan t.ex vara en toarulle samt vadderat kuvert..
eller en liten kartong. Därtill manual en enkel manual, oftast från kombu.de , så att de nyblivna kombucha-föräldrar har nåt att gå efter.
Ni som kan tänka er att skicka vidare, skriv som SirpusBollen en liten not, så att folk vet vem de mer kan fråga!
Jag älskar att skicka vidare, avskyr att svika, men hinner inte med alla gånger!! :-\
Mina sulor är dessutom skämmigt missbildade , skrynkliga, skeva...:-[
inte för att det spelar nån roll för produktionen, men en nybörjare vill ju gärna se en vacker jämntjock, fint färgad sula.. ;)
Send it forward
-
För första gången på snart två år så har jag fått mögel på mina senaste två omgångar. Så håll tummarna nu att bryggden på en vilande reservmamma jag hade klarar sig. Annars får jag väl be er om hjälp :-)
Jag har skickat rätt många bebisar. Har plastflaskor som rymmer 2,5 dl så det räcker till både bebis och startvätska. Har bytt till mig brödnagg, tvålar, recept, bok, kryddor och lite annat. Ibland är det en total överraskning som kommer. Och så har jag kört portot på plusgirot varianten någon gång. För mig brukar det bli 33:- i porto.
Lite roligt sätt att dela med sig av någonting som är både roligt, gott och bra. Ja, jag tro det är bra i alla fall :-[ Andra får tro vad dom vill.
-
Har inte läst om detta förrän nu ....
vad spännande det låter...
Har dryga året druckit "noni" ... oavsett vad som sägs tror jag på det ...
Hade varit förkyld och hängig i över halvåret....vilket jag inte brukar ... och har "klarat mig" sedan dess.. billigare än medicin och halstabletter ... men inte billigt ...
Detta låter som något bra och nyttigt som man kan göra själv ...
har mkt på gång nu, men är intresserad i maj någon gång ...
någon som kan tänka sig ... ?
vet däremot inte vad för spännande jag skall byta med ....
men 1-trådig sjal, kanske t.o.m. svampfärgad - skulle jag kunna knåpa ihop, eller kanske svamppapper ?
tack för inspiration och förhoppningsvis hörs vi igen
:D
-
Vad är Noni för något? Aldrig hört talas om?
-
Noni är visst en exotiskt saft från Tahiti, som av försäljningsbolaget påstås bota cancer och alla möjliga andra sjukdomar. Läste just en artikel om det här, men har annars aldrig hört talas om det. Det stod att saften smakar ruttet men säljer bra i hälsokostaffärer ändå. 70 flaskor kostade en cancersjuk man 4000 euro, stod det. Hans sista hopp. Men han dog innan han hann dricka upp allt. Påstod journalisten i Sueddeutsche Zeitung.
-
Hejsan
Nu har även jag smakat på kombucha. Sött och gott. Kan inte riktigt placera smaken men "fruktigt" ligger nära till hands. Beror väl på vilka ingredienser den innehåller...
Alphaville
-
Att det är sött beror nog på att det inte riktigt var färdigjäst - är det det skall det smaka mer syrligt.
Men visst är det gott. Den fruktiga smaken påminner mig om fikon.
Säkert kommer någon på om 100 år att det är skadligt också. Goda saker brukar inte var nyttiga, utom xylitoltuggummi och olivolja.
-
Hej. Jag har läst grejer här på forumet en tid nu utan att vara registrerad men jag blev så intresserad av att testa att göra kombucha och har ett par frågor.
smakar det te över huvud taget?
bildas det alkohol vid jäsningen?
och sist men inte minst, är det någon som vill dela med sig av en svamp? jag kanske har något kul att byta med men jag kommer inte på något som är lätt att skicka just nu.
-
Ja det smakar te, just nu gör jag kombucha på kanel&apelsinté och det smakar absolut det. Att koka upp te på ingefära ger smak av ingefära.. etc.. Men det blir även en liten mer jäst&syrlig smak.
Det bildas en alkoholprocent uppemot 1-2% vad jag har läst.
-
sirpusbollen, hoppas du har reservmammor. Både kanel och oljan i citrus verkar bakteriehämmande. Och kombuchasvampen är just.....bakterier & jästsvampar i symbios. Man kan t.ex. döda sin mamma med vanlig earl grey, som innehåller bergamottolja, en citrusolja.
Grävling, jag gör min på organiskt grönt te och det senaste omdömet jag fick var passionsfruktssaft med lite kolsyra i. Svart te däremot bibehåller mer tesmak i den färdiga drycken.
-
Tack för svaren, det låter väldigt spännande. Om jag får jag i en svamp så har jag tänkt prova med Oolong-te, alltså halvjäst te mittemellan grönt och svart, eftersom det är det jag tycker bäst om just nu.
Någon som provat?
-
Oolong passar utmärkt. Du får en "mitt emellan" smak av det när det är färdigt också.
-
Gruff; Jo jag har läst det om citrus, dock ej om kanel. Men svampen mår bra än så länge. Det är ju så gott té. Kunde inte motstå.
Dock har jag haft frukttéer med kanel flera gånger, och det har inte varit några problem?
Men om svampen tar skada av det borde det bli sämre kvalitet på drycken? Hmm..
-
Ja, asså......det "kan" hända, sa jag. Inte sääääkert att det gör det. Men jag skulle nog köra lite "rena" bebisar parallelt. Det är roligt att experimentera. Men går det fel, är det bra att vara förebered.
-
Hejsan hejsan
blev lite nyfiken på detta om Kombucha efter att jag läst alla trådar jag funnit här på forumet om det, men verkar som den här tråden stannat av lite *ler*.
Har tänkt få tag på en bra stor burk med vid öppning på, men undrar då lite mest om det finns någon här som kan tänka sig att skiljas med en "bäbis" genom att sälja/byta en kanske?
Eller om inte, hänvisa mig till vart man kan vända sig annars för att få tag på en liten geléklump *fnissar*.
Skicka gärna ett mail om någon vet på sophie_bohlin@home.se
Tackar på förhand *niger & bockar*
-
Hej!
Har tyvärr inget bebis kvar att ge bort just nu, men vill tippsa om en bra behållare för det hela:
IKEA har en glasburk som kallas "burken". Den stora varianten rymmer tror jag 4,5 l och när man inte sätter på locket så fungerar dessa utmärkt till Kombuchajäsning. IKEA säger att det handlar om nyproducerat glas, så det lär var säker för Kombucha. Glaset ligger sisådär kring 69 kr var.
Lycka till!
Martin
-
Tackara så mkt för det tipset Martinki, skall ta mig ut till IKEA & se om jag kan hitta den :)
-
det här låter jättespännande! Jag har verkligen missat något, aldrig hört talas om kombucha tidigare och då är jag ändå inne i surdeg/surkål -träsket sen ett tag.
Jag måste bara prova det här!!
Men finns det någon som kan sälja/ skänka mig en sån där bebis/svamp/sula?
Eller ska jag beställa en på någon sida som det fanns länkar till.
-
Hittat en cool sida om kombucha och örter, med många recept och tips..och så finns den bara på tyska :-\
Babelfish översättning var kass.
http://www.Kombucha.de (http://www.Kombucha.de)
kanske nån orkar översätta ett och annat intressant stycke?
Har nån svarat och delat med sig till Televinken och Mamma Björn?
-
Jag är så nyfiken på kombucha!Har aldrig smakat det, men älskar alla syrade produkter jag smakat hittills,så tror att jag kommer att gilla kombuchan oxå!
Även äkta kefir väcker min nyfikenhet...och en vinäger-moder vore fint,då vi bra äppelår kan få runt1000kg äpplen;vill prova att göra äppelcidervinäger...
Undrar om någon här testat Tistelvinds kombucha,om den är bra att satsa på?
-
Hm, det ligger ju i "grannbyn". Det ska testas! Om dom inte har pasteuriserat eller hittat på något annat dumt med den, så går det att odla bebisar på flaskbutch. Finns mer om det på Tribe's.
-
Jättemycket tack,GRUFF,för tipset om TRIBE!
-precis vad jag söker,ett internationellt forum,för gökar som jag,och andra alternativare...Finns ju hur mycket som helst där!
-från Kombucha till Garbage LiberationFront...återigen Tack !
-
Hej jag tappade upp min första kombuchadryck igår söndag 10juni 2007 UNDERBART GOTT efter 12 dagars jäsning
o jag fick bebisen dig eulalie så just detta är alternativt
leverne de e så gott jag dricker flera glas per dag har redan satt ny kultur varma :) hälsningar eva i skåne
-
:-) skål Eva Isabella! visst är det gott & svalkande i sommarvärmen...
-
Nedan följer 2 texter med kombucha-recept, som Brigg här på forumet har översatt från www.kombucha.de .....stort tack!
OBS! När det i tyskan står saft så är det inte detsamma som vår outspädda saft. Jag har försökt översätta och anpassa: juice, dryck o s v. Prova styrkan!
KOMBUCHABÅL ”light” ca 10 glas
400 g blandad frukt t ex jordgubbar, hallon, ananas, apelsiner, citroner, persikor, vindruvor, mango
1 liten flaska sekt, kyld
1 liter Kombucha, kyld
½ liter kolsyrat vatten, kylt
några kvistar citronmeliss och/eller pepparmynta
Tvätta frukten, skala om det behövs och skär i munsbitar. Eventuellt duger också en färdig fruktcocktail. Det bästa är naturligtvis ändå färsk frukt. Lägg det i en bålskål, häll i sekten och låt det hela dra en stund, fyll sedan upp med Kombucha och mineralvatten, dekorera med citronmeliss och/eller pepparmynta. Skål!
Naturligtvis går det också lika bra utan alkohol, sekten…!
KOMBUCHA Frukt Limette
Saften av en lime, 1 dl fruktjuice enligt önskemål eller torr cider skakas kraftigt med 1 dl Kombucha och 3-4 isbitar, hälls över krossad is i ett glas och garneras med lime.
KOMBUCHA Örtbål för barn
1 liter Kombucha
½ liter fruktjuice och/eller frukt enligt önskemål
½ liter kallt grönt te
½ liter kallt mineralvatten
Efter smak: färska örter som pepparmynta, citronmeliss, fläderblom
Några skivor av obesprutad apelsin och/eller citron
Låt det stå och dra kallt 2-3 timmar och häll vid serveringen i mineralvattnet.
KOMBUCHA Mynta
I ett glas finfördelas 10 myntablad med 1 msk socker och några krossade isbitar. Tillsätt en skvätt grapefruktjuice och ställ glaset övertäckt i frysen i 10 minuter. Fyll sedan upp med finkrossad is och Kombucha. Garnera med pepparmyntablad. Avnjutes med sugrör…
KOMBUCHA Pink Flip
Lägg 2-3 isbitar i en shaker, häll i 2 dl körsbärsdryck och en skvätt pressad citron, eventuellt 1 tsk honung, skaka 20 sekunder och sila upp i ett glas, fyll upp med Kombucha. Dekorera med ett maraschinobär och riv lite muskot över.
KOMBUCHA Cappucino
I ett stort glas hälls 1/3 mangojuice, 1/3 Kombucha, 1/3 cappucino, serveras iskallt med isbitar: en hit!
KOMBUCHA Hallon
I en mixer blandas till två stora glas 200 g hallon med 1 dl pärondryck och 1 dl Kombucha, tillsätt en skvätt mineralvatten, garnera med hallon, citronmeliss eller pepparmynta. Klart!
KOMBUCHA Fläder
Blanda 1,5 liter Kombucha med 3 dl flädersaft och 1 liter mineralvatten, lägg i några isbitar. Klart! Mycket törstsläckande och friskt på sommaren!
KOMBUCHA Frostade körsbär
Pressa färsk apelsinjuice och häll i en islåda, lägg ett maraschinobär i varje fack, så att det också fryses in.
Ta 3-4 färdiga apelsinjuiceisbitar i ett högt glas och fyll upp med Kombucha. Eventuellt kan en skvätt champagne tillsättas.
KOMBUCHA Ros (men var finns rosen??)
Lägg två isbitar i ett stort glas, tillsätt 0,5 dl färskpressad grapefruktjuice och 0,5 dl flädersaft. Rör om lätt, tillsätt en skvätt sekt om så önskas, komplettera sedan med Kombucha.
KOMBUCHA Sekt cobbler
Fyll en sektskål till hälften med finkrossad is, jämna till, lägg en halv persika ovanpå och runtom läggs omväxlande sura körsbär eller maraschinobär och vindruvor eller bananskivor. 2 msk citronsaft hälls över, fyll upp med 1/5 sekt och 4/5 Kombucha. Serveras med tesked och sugrör.
KOMBUCHA Körsbärsmun
Lägg 2-3 isbitar i ett glas, fyll på med 0,5 dl körsbärsdryck och 0,5 dl apelsinjuice och en skvätt sekt. Fyll upp med Kombucha. Trä 2 maraschinobär på en sticka och lägg över glaset.
KOMBUCHA Pepparmynta
Fyll en shaker till hälften med fint krossad is, tillsätt 3-4 sönderdelade små pepparmyntskvistar, 0,8 dl mineralvatten, 2 msk sirap och saft från en halv citron. Skaka en minut och sila upp i glas. Fyll upp med Kombucha. Klart!
Gör alkoholfria, läskande och naturliga drycker - för barn liksom för alkoholskyende partygäster eller bilförare – helt efter Er egen kreativitet med de mest varierande fruktjuicer/safter (också fruktsirap) och Kombucha, eventuellt med lite citron i och garnera med örter som pepparmynta eller citronmeliss – sommartid med is! Partyhit!
På grund av ställda frågor: högprocentiga alkolholdrycker som whiskey, gin, vodka, vermouth och likande har enligt min mening inget i Kombucha-drycken att göra! Kombucha-drycken är ett naturmedel och behöver inte förstöras som högprocentig cocktail. Kanske kan en skvätt sekt som smakförbättrare vara i sin ordning, men högprocentig alkohol dödar de värdefulla ämnenas mikrosymbios, som Ni mödosamt har framställt i Er Kombucha-sats. Ni kommer ju inte på idén att med gin förstöra ett gott vin. Vill Ni absolut dricka högprocentigt, så, snälla Ni, inte tillsammans med Kombucha!
KOMBUCHA Vinäger
För att framställa Er egen vinäger, låter Ni helt enkelt en Kombucha-baby ligga i ett separat kärl fyra till sex veckor. Också här gäller ”ju längre desto surare”. Ni får en speciell Kombucha-vinäger, torr, härligt kryddig, lik den värdefulla Balsamico: för kännare och njutare! I Er Kombucha-vinäger kan Ni lägga örter och kryddor. Dill, enbär, timjan, senapskorn, salvia och rosmarin går utmärkt. Den passar förträffligt i köket, till sallader liksom till såser och dressingar.
-
KOMBUCHA Örter Liten sammanfattning och recept
En örtsats är inte ett måste utan en komplettering för den som vill lägga ner lite mer arbete och få fram det mesta möjliga ur sin Kombucha-sats. Det är helt möjligt att göra sin Kombucha-sats med enbart örter, men man får då ej förvånas över en häftig reaktion. Det krävs fingertoppskänsla! Som regel skall man ha minst 30% (helst 50%) te per sats. Det rekommenderas att man även samtidigt har rena tesatser på gång.
Man bör vara uppmärksam på att INTE använda örter med starka eteriska oljor (t ex pepparmynta, citronmeliss, nypon, timjan, rosmarin, salvia, kamomill, fänkål) eftersom dessa verkar mot bakterier och därför också mot det värdefulla i Kombucha-satsen. Använd inte heller frukt-, ?, och Rooibos-teer. Frukter kan däremot tillsättas i den färdiga Kombucha-drycken, som efterjäsning.
Eftersom många frågar: satser med ginseng lönar sig inte, då detta förändrar svampen. Gå inte på reklamtrick, vill Ni använda ginseng så gör det separat.
Var noga med att enbart använda örter som Ni känner till och skörda vid rätt tid och på rätt plats.
Recept 1: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
brännässelblad, rölleka, maskros, svartkämpar, johannesört, smultronblad
Recept 2: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
brännässelblad, ?, björnbärsblad
Recept 3: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
smultronblad, svartvinbärsblad, björnbärsblad, kungsljusblommor
Recept 4: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
rölleka , maskros, svartkämpar/groblad, björnbärsblad, johannesört och åkerfräken.
Recept 5: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
svartvinbärsblad, björnbärsblad
Recept 6: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
rölleka, kungsljusblommor, maskros
Recept 7: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar¨
brännässelblad, rölleka, åkerfräken, maskros, ringblomsblommor
Recept 8: 50% valfritt te, resterande 50 % i lika delar
rölleka, maskros, ringblomsblommor
Recept 9: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
brännässelblad, rölleka, maskros, björnbärsblad, kungsljusblommor, fläderblom
Recept 10: 50% valfritt te, resterande 50% i lika delar
Ringblomsblommor, fläderblom, kungsljusblommor, johannesört
Recept för lata: Per liter en struken tesked (ca 3-4g) valfritt te och tepåse ”Fixkräutli” (örtte).
Det duger i nödfall när det är bråttom.
Andra örter och kryddor kan användas i den färdiga Kombucha-drycken, som förvaras i kylskåp. Den kan då inte längre förstöras.
Edit: Martinki rätade ut några frågetecken :-)
-
Det har blivit mögel på den nya svampen som bildades på min kombucha. Vad beror det på, och vad gör jag?
-
Hallå TorparSiv, kul att du håller monstret vid liv!
Har du skördat färdig dryck sen jag var där, ännu?
Bryggning pågår ca 8 dagar, på sommaren något mindre då processen är snabbare.
En anledningen till att det möglar kan vara all torka, jag brukar låta vätskan sköja över sulan då och då.
En annan sak som är viktig är att inte vända på duken, dvs vända ner polllen och annat som flyger i luften, ner i svampen...lätt hänt i dessa tider.
Släng den där bebisen. Och drick inte den vätskan! OM du har modern kvar, så gör nytt te, spar ett par glas av vätskan och sätt igång en ny sats och håll koll på att den inte får svamp.
Jag kan skicka en ny istället, för säkerhet skull..om du vill?
Hur har det gått med kefiren?
-
Jag har inte skördat någon dyck ännu, jag lät det stå lite längre för att det stod 10 - 12 dagar i papperet jag fick av dig och jag ville vara säker på att det inte var socker kvar. Jag behöver nog inte någon ny svamp, jag försöker igen med modersvampen.
Kefiren gick bra, men jag kan inte lära mig att tycka om det, så jag låter den vila just nu.
-
Nu är jag också med i klubben. Första omgången är klar och uppdrucken. :D Smakade lite äppelcidervinäger i början efter 9 dagars bryggningen, men blev mindre sur efter några dagar i kylen. Orkade dock inte vänta på att allt skulle stå till sig så jag drack upp det. Nästa omgång är gjord på persika, mangote.
Jag har nu modersulan och två små bebisar, kan man på något sätt spara en bebis i kylen eller så att ha i reserv om det inte skulle gå bra med den man använder?
-
Spar du ett par bebisar i 2 dl butch i kylen. Jag har (hade) alltid ett gäng reserver. Rätt som det är så vill någon ha *hint, vink, blink* Jag ska åt ditt håll rätt snart sörrö.
Vänta lite längre innan du ställer flaskorna i kylen. Typ 4-7 dagar, för efterjäsningen. Du får mer blubbor då ;D
Och förresten. Kylen är inte nödvändig. Kanske för en själv men inte för kulturen.
-
Hej!
kan man på något sätt spara en bebis i kylen eller så att ha i reserv m det inte skulle gå bra med den man använder?
Du borde ha ett glas med kombuchate+sula någon annanstans som reserv; själv fyller jag ett glas med färdig dryck och låter det stå med duk över i bokhyllan. Efter ett tag bildas en tjock sula. Ibland (sällan) tömmer jag vätskan och tillsätter nytt sött te. Jag bryr mig då inte om om den första sulan flyter eller ej; så får jag en till sula ibland, och en till, och en till, och ... som jag sedan skickar iväg för det mesta.
Skulle det gå någonting snett med min "produktionskultur", så har jag alltid en reserv kvar.
Har också gjort vin i somras /höstas och sänkt ett par sulor i det vinet och hoppas att det kommer att bli vinägermödrar som omvandlar allt alkohol till vinäger. Gott luktar det, än så länge dock med lite alkohol"bismak" (vilket stör mig).
Sedan är det också så att Du kan ha alla sulor (tjocka och tunna) i samma bryggd samtidigt. Jag upplever det som om det blir kraftigare (snabbare) jäsning då. Men ibland så stiger alla sulor till ytan och det blir fult ...
Har själv aldrig haft min kultur i kylen.
Ha det så gott!
Martin
-
Hej!
Jag har nu blivit väldigt intresserad av det här med kombucha. Jag hade en gång en sådan som kallades Volgasvamp, man skulle ha den ii en glassburk och mata den med te med socker men ingen sa nåt om att dricka vätskan. Den skulle bara ge tur.
Nu skulle jag väldigt gärna vilja ha en ny svamp, någon som bor i närheten av Enköping/Västerås/Uppsala och kan tänka sig att dela med sig till mig? Jag har steviasticklingar att byta med!
Maria
-
Nu har jag gjort en ny sats på fyra liter med den första bebisen jag fick av martinki och sen började jag om i tvålitersburken med de två tunna bebisarna som utvecklades här hos mig, hoppas de är tillräckligt stora att göra någon nytta. Tänkte kanske låta det stå och bli riktigt stark, läste att man gör kombuchavinäger så. Men det kan ju också bli en bra burk att dela med sig bebisar från..
Gruff skicka ett pm när du är i krokarna så ska du få en bebis.
Och jag kan nog skicka en till dig med om ett tag MammaMaria, vill bara känna mig säker på att allt går bra så jag har något kvar, jag är ju också ny på det här, jag ska försöka komma ihåg dig annars får du gärna påminna mig om en vecka eller så
-
Blir jag inte otålig och tar moppen, så kommer jag när ståhejet kring det däringa grisviruset är över. :) Jag ska en runda till Krydderiet, lanthandeln och köpa hålslev i trä och.....ja, vem vet vad mer. Tar små turer, lite då och då. Vet aldrig vad jag hittar på.
-
Hej alla kombuchabryggare!
Det där låter riktigt tufft och nyttigt, skulle vara kul och sätta igång en odling (och sen sprida det vidare till vänkretsen). Finns det någon som sitter på en svamp för mycket och vill skicka över den? (Jag står självklart för porto.)
mvh
njuggen
-
Har med spänning följt era storys om Kombucha, så nu känner jag mej mogen att prova :) Är det nå'n som ahr en svamp till övers? Jag kan byta mot flummiga pelargoner (gamla fr 1800-tal alternativt doftande ätbara) eller häftiga palettblad. Skicka mej ett PM!
F ö är det farligt att läsa detta forum: snart skaffar jag getter också...och Kefirkorn...och...
-
Hejsan..
Jag får väl sälla mej till skaran av intresserade.Jag skulle jättegärna bli ve en kombuchabäbis om det är någon som har en över.Verkar väldigt intressant det där för en som älskar att exprimentera.Skicka ett pm eller ring mej på 0730-412241. Hälsningar pernilla
-
Hej på Er alla
Min mormor bjöd på detta när jag var i tonåren (30 år sedan)
och jag skulle behöva prova igen.
skulle det gå att få tag på en överskottare av ngn vänlig själ
Är det lätt att skicka på posten annars så bor jag i Uddevalla
-
Jag smakade precis på min andra sats Kombucha (den var inte riktigt klar) och den här gången hade jag i socker från början. Den har fortfarande inte delat på sig men den börjar bli stor.
-
Om någon vill ha en kombuchabebis så skicka ett meddelande till mig, har jag ingen för tillfället så kan jag alltid skicka en när de har växt till sig lite.
Jag har även vattenkefirgryn.
-
Allright, har ni alla fått kombucha? Annars har jag en hel del här på G som snart ska vara färdigt så det är bara att mejla..
-
Igår smakade vi på första omgången vattenkefir. Jättegott! TACK TELEVINKEN!!
Kan man föröka vattenkefirgrynen? Jag skulle vilja ge en omgång till min mamma.
Och kan man smaksätta med frukt? (Använde russin den här gången.) Jag har gott om jordgubbar i frysen, tex.
-
Yees, nu äntligen har jag köpt en större behållare så man har tillräckligt med Kombu alltiid! Plastdunk från ÖB + tappkran! Weeahoo.. En vinhink är ju smart också om ni vill öka bryggningen..
-
Och igår var det dags för provsmakning av första kombuchan. Det var också jättegott! ;D (Jag måste erkänna att jag hade mina tvivel faktiskt....)
Först när jag tog bort duken blev jag besviken, för det såg ut som om det inte blivit någon bebis. Ack så fel jag hade, det var en tjock och fin jättebebis över hela ytan! Jag använde en grund skål med stor öppning på säkert 15-20 cm. Så jag blev tvungen att klippa bebisen i delar för att kunna använda den i nya omgångar.
Nu har jag satt två nya omgångar på vänt, med olika sorters thé. Jag sparar en bebisbit i kylen, och ska göra en omgång till om nån vecka så att det blir lite mer jämnt fördelat över tiden.
-
Visst är vattenkefiren god! Jag har inte prövat med färsk frukt typ jordgubbar, men det borde väl gå. Min favorit är aprikoser (osvavlade förstås) Och visst går det att föröka grynen. Mina blir fler hela tiden. Det är som med kombuchan det bara händer. Plötsligt står man där med för mycket och vill inte gärna slänga. Så vänta du bara...
Jag tror också jag ska skaffa mig någon större dunk till kombuchan. När hela familjen börjat dricka tar den ju slut för snabbt!
Nu har jag 6 liter i tre olika burkar OCH vattenkefir OCH mjölkkefir. Jag har inte riktigt plats för allt här i köket... Men det är svårt att sluta med något av det när man väl har börjat.
-
Nu har jag hunnit prova russin, plommon och papaya i vattenkefiren, och plommonen leder, tätt följda av russinen. ;) Nästa gång ska jag prova med aprikoser och sedan blåbär. (Jag hittade massa olika sorters med torkad frukt på Willys sist jag var där.) Spännande!
-
Oj oj du har legat i! :D
Prövat med färsk frukt än?
-
Nej, jag har så många torkade jag måste prova först! ;D
-
Okej, blåbärs-vattenkefiren ligger på en tredjeplats efter plommon och russin. Plus för den glada färgen! :) Nu testar vi aprikos.
Denna kombucha-omgången blev dock tyvärr lite av en besvikelse. En sats fick jag hälla ut, dels hade svampen möglat och äcklat sig och dels hade drickan tagit smak av den keramikbehållare jag använde. Den är glaserad, men kanske inte tillräckligt då?
Den andra omgången jag gjorde blev bättre, men väldigt stark i smaken.
-
Ajdå :P
Har du reservbebisar? Annars kan jag nog skicka en tror jag, snart iallafall.
-
Jodå, den första bebisen jag fick blev ju jättestor och fin, så jag har dels en i kylen, och dels en som står på tillväxt i en liten burk. Här gäller det att gardera sig! ;D
-
Men vad fasen! >:(
Jag gjorde en omgång kombucha i en såndär 5-liters plastdunk som jag skar av toppen på. Den möglade också! Inte så mycket i och för sig, men definitivt mögel.
Den 2-liters omgången som jag gör i en vid glasburk (typ salladsskål) blev bra.
Varför blir det såhär? Måste det vara glasbyttor?
-
Hej Falin , misstänker att möglet uppstår pga att du har för lite mängd färdig kombucha till mängden te att fermentera. Dvs att surhetsgraden är för låg. Högre surhet skyddar svampen bättre samt sätter igång processen snabbare.
Jag brukar använda extrasur kombucha som start, har en flaska färdig extrasur att sätta igång nya satser med. Se även till att blöta ner svampytan då och då, och att ha den väl täckt av tät bomullsduk.
-
Du kan nog ha rätt i att det blev för lite startvätska, faktiskt. Hur mycket ska man räkna med per liter, ungefär?
-
Hej på Er
Första satsen klar ligger nu i kylsåpet och mognar för prov i morgon
Har ngn erfarenhet av fruktflugor då ena svampen blivit angripen
Är det ngn fara?
-
har du fått fruktflugor på svampen så är nog din täcktrasa lite för stormaskad. Ta en tätare bomullsduk istället!
Luften ska gå igenom men inte småflugor o annat skit..
Den där svampen som blivit angripen kan du skölja av ordentligt (gärna med färdig extrasur kombucha) och göra en ny sats, ifall du inte vill ha flugor i drycken.
Låt nästa sats bli lite extra sur, detta för att döda eventuella kvarvarande ägg, sporer och liknade som kan ha fallit ner på din svamp.
-
Du kan nog ha rätt i att det blev för lite startvätska, faktiskt. Hur mycket ska man räkna med per liter, ungefär?
Man behöver cirka en tiondelstartvätska.. 1+9 8)
-
Äh, jag vet inte. Jag tycker min kombucha smakar mest likadant hela tiden. Ska prova att lagra den ett tag och se om det blir bättre. Men nu funkar det bra annars när jag häller i mer startvätska!
Men vattenkefirdrickan är det strykande åtgång på! Både jag och sambon älskar den, och nu har vi invigt svärföräldrarna och gett dem gryn också. Vi kör med russin, och utan citron, eftersom jag glömde den vid något tillfälle och det blir lika gott utan! ;D
-
Nu har jag ägnat en hel kväll åt kombucha-läsning. Läst på svenska, engelska, ungerska. Man kan inte bli annat än väldigt sugen!
-
Fått frågan om vissa missfärgningar på kombuchan kan vara mögel, och det är svårt att säga utan att ha sett direkt eller på bild.
Mögel är ganska ovanligt,är min erfarenhet.
En enda gång under de ca 3 år jag hållit på har en av mina sulor blivit drabbade!
Och då har jag ibland haft sulor som fått stå ifred flera månader längst upp i ett skafferi, bortglömda och nästan utan te..de har klarat sig bra.
Det viktigaste för att klara sig utan mögel är att man har ca 10 % sur kombucha när man sätter en sats.
Och att man ser till att skvalpa lite vätska över sulan då och då.
Och att sulor man vill spara ett tag har extrasur kombucha, men det blir den ju naturligtvis, när det stått ett tag.
Och att man har en bomullsduk över.
Sulorna ser ibland lite läskiga ut, med brunaktiga trådar, "missbildningar" och slemmiga lager på lager, och ibland med lite tesmulor..och ibland även jästfläckar inuti själva sulan!
Dessa skönhetsfläckar är ofarliga, men helst ville man ju ha sulor som den som avbildades i början på denna tråd ;)
Här kommer en länk som normala sulor och sulor med mögel.
http://www.happyherbalist.com/pictures.htm (mitt på sidan ungefär)
KombuchaSvamp Galleri (http://happyherbalist.com/gallery.htm)
-
Men vad fasen! >:(
Jag gjorde en omgång kombucha i en såndär 5-liters plastdunk som jag skar av toppen på. Den möglade också! Inte så mycket i och för sig, men definitivt mögel.
Den 2-liters omgången som jag gör i en vid glasburk (typ salladsskål) blev bra.
Varför blir det såhär? Måste det vara glasbyttor?
Glasbyttor är bäst. Var det en saftdunk du använde, så var den säkert foodproof (ok för mat) , men Kombucha är rätt surt, och vem vet vad den sätter igång för processer i plasten? Som kanske förändrar själva svampens kemi...
-
nu har jag tappat upp min andra sats kombucha. den smakeár inte som den första. den första smakade surt the, typ vinägersurt, men var väldigt söt. denna e inte alls så sur o väldigt sötsliskig. jag hade den i 11 dagar. borde nog haft den längre. sen så hälde jag av bottensattsen, vilket jag nu läste i Eulailas länk att man inte skulle.
erfarenheter? jag vill inte ha den söt o så gillar jag vinägersmak. då bör den ju jäsa ur nästan allt socker.
noterade oxå vid nåt tillfälle då den låg på botten en läskig hinna som så ut som typ olja o smuts... försökte ta bort en del av detta då det såg dåligt ut. kanske jag inte skulle gjort...
-
Igår mindes jag plötsligt att jag satt en omgång kombucha till, den hade nog stått i 2 veckor i alla fall. :) Den var mycket godare än de jag gjort innan, så i fortsättningen ska jag låta den stå längre. Nu blev det roligt igen! ;D
-
push
-
*knuff*
finns det någon kombuchabebis som skulle vilja flytta till mig tro?
-
*knuff*
finns det någon kombuchabebis som skulle vilja flytta till mig tro?
Jag kan nog tänkas ha en, ska kolla i helgen! Jag har nämligen en omgång som har stått lite väl länge, och där finns nog en rejäl sula i den misstänker jag. :)
-
Tänkte jag kunde rapportera in hur det gick för mina.. Jag fick två från Sol som tyvärr fastnade i posten i fyra dagar längre än tänkt, men jag la dom i varsin burk ändå och gav dom en chans. Nu har dom legat där i 10 dagar och den ena har producerat en ny bäbis. Jag har tyvärr inte tappat upp dom än eftersom jag glömmer bort att skaffa flaskor, men jag har smitit ner med en liten sked och provsmakat. Det smakar rätt rejält mycket syrligt, kan det bero på att jag är för tidigt/sent ute?
Får dom att leva vidare så ska jag nog kunna dela med mig sen :)
-
Oh:) håller tummarna ;D
-
Är mycket nyfiken att prova!!! Hur får man tag på en sådan kombucha-kultur?
Tack på förhand för informationen!
Hanna02
-
Läste någonstans att man behövde filtrera vattnet för att få bort klorrester, brukar ni göra det? Har nämligen inget vattenfilter... :(
-
Minns att jag såg något om att filtrera vattnet någonstans, men har inte gjort det själv. Jag har bara följt anvisningarna jag hittade på http://kombucha.ljuspunkt.se och det har verkat gå bra än så länge.
Smakade för övrigt för första gången på en av mina två färdiga satser precis och insåg kvickt att jag måste haft en ruskig massa för mycket socker, annars kan jag nog tänka mig att det kan bli gott. Får ta och labba med lite mer tesorter också, sen när jag väl kommit igång riktigt :)
Hanna02, jag fick mina efter jag frågade just här i tråden efter en. Jag har tyvärr inte hunnit så långt att jag har några att dela med mig av än, men dyker ingen upp innan dess hjälper jag gärna till.
-
Ahh, låter fint att det funkar utan filter me :)
Hoppas nästa omgång blir lite bättre då :) Alltid roligt att labba lite ju, speciellt om man får fram något ruskigt gott ;D
-
har aldrig renat vattnet, funkar bra ändå.
Om du har för mkt socker i så låt det bara dra längre..
jag har massa kombucha att skicka men är i Norge.. :P
-
--------------------------------------------------------------------------------
Hej , jag har haft en kombucha kultur i flera år men
av någon anledning fick jag mögel i den för ett tag
sedan och fick således göra mig av med den.
Söker nu febrilt efter en frisk ny Kombuchasvamp
och är djupt tacksam om någon här kunde hjälpa mig
finna eller dela med sig av en till mig.
Mvh Persilja
-
Jag hade för flera år sedan en kombucha men som då gick under namnet Volga-Svamp.
Har nu länge tänkt skaffa mig en kombucha men drar mig för det när många butiker är så snikna att de ska ha 250:- + frakt och annat.
Fick min första som gåva och letar nu någon i Lund/Staffanstorp som har kombucha att dela med sig av, om det kostar en slant så är det också ok men inte 250:- ;)
/Henke
-
http://www.greiner-pilze.de/index.html
Teepilz heter den visst på tyska och kostar 13.90 Euro om jag minns rätt (se ovan), men jag vet inte vad frakten kan gå på. Frakt är i o f sig billigare i Tyskland än i Sverige.
-
Hej!
Min svärmor fick en kombucha bebis av mig för några månader sedan och nu verkar det som att det har uppstått mögel varje gång hon sätter en ny sats. Drycken smakar för övrigt väldigt gott. Finns det något sätt att bli av med möglet, om det nu är mögel? Vad kan det annars vara? Det ser ut som ett tunt lager av vit och mörkgrönt dam/ludd, men det luktar inte mögel.
Jag har själv inte någon kombuchasvamp pga av ett ständigt flyttande hit och dit så jag undrar om någon av Er kan skicka en ny till min svärmor? Om det inte går att få bort vad som liknar mögel?
Mvh
Evelina
-
Hej!
Min svärmor fick en kombucha bebis av mig för några månader sedan och nu verkar det som att det har uppstått mögel varje gång hon sätter en ny sats. Drycken smakar för övrigt väldigt gott. Finns det något sätt att bli av med möglet, om det nu är mögel? Vad kan det annars vara? Det ser ut som ett tunt lager av vit och mörkgrönt dam/ludd, men det luktar inte mögel.
Jag har själv inte någon kombuchasvamp pga av ett ständigt flyttande hit och dit så jag undrar om någon av Er kan skicka en ny till min svärmor? Om det inte går att få bort vad som liknar mögel?
Mvh
"Evelina
Hej Evelina,
Jag kan på din fråga bara svara nej,
Jag har i flera år haft en kombuchasats på gång
men tyvärr själv fått göra mig av med den pga mögel
Jag tycker absolut INTE att man skall dricka av en möglig kombucha.
När jag sätter en kombuchasats ser jag alltid till att ha en eller två
"backupper" i kylskåpet för säkerhets skull pga just ifall jag skulle få mögel i den.
Om man får mögel i kombuchan kan det bero på t.ex att man handskats med någon möglig matvara innan man satt satsen,kanske ligger det något mögligt i soporna? därför måste man se till att platsen är ren när man sätter kombuchan.
En annan anledning till mögel kan vara att man satt den att jäsa på något te tillsammans med örter som är svampdödande.
Om man nu fått mögel i kombuchan bör man inte heller ställa den på den plats man haft
den tidigare på ett tag samt rengöra den platsen noga flera gånger, för sporer flyger runt och är svåra att fånga :(.
Jag har som sagt haft kombucha på gång i flera år och satt den på allt möjligt tillsammans med ekologiskt te, Ceylon för jäsningens skull samt rooibos, grönt te, björkblad nässla nypon,blåbärsblad, malva, ja...allt man kan tänka sig och därför lärt mig en del av detta.
Lapatchote , timjan och starkt doftande kruddor vill jag avråda ifrån pga att de är svampdödande.
Läs i en örtbok innan ni sätter på örter och kolla så de inte är just svampdödande.
Ytterligare en orsak till möglet kan vara att man har för lite kombutcha dryck i satsen från början
eller att det funnits mögel i tet man satt det på så det är ett vågspel från början så som sagt, se till att du har en "backup" i det mögelfria kylskåpet :)
Ja ja, jag ska i alla fall singnalera när jag hittar en ny svamp och får kultur över vilket bara är en tidsfråga anser jag.
Vill avsluta med att säga att kombutchan är en underbar medicin som förmodligen räddat livet på mig och är det så att någon vänlig själ som har kombucha på g och läser detta så är jag väldigt intresserad av att ta emot lite av den.
Mvh Persilja
-
Jag hade en som jag tog livet av :( Glömde bort den i tjejjakten i ungdomens vilda dagar ;)
/Henke
-
Vad härligt med en kombuchatråd!
Jag fick en kombuchabebis av Evelina och gjorde ett bad åt den.
Tyvärr hade jag ingen så stor glas-/keramikbehållare som 2 liter, förutom en stor skål i keramik, rundad och med en öppning på över 30 cm.
I badet hade jag tyvärr också lite pepparmyntate, vilket jag förstått nu inte är så bra.
Svampen växte iaf och spred ut sig över hela ytan, men den var rätt tunn, och efter 12-14 dagar så smakade vätskan så starkt att det brände i halsen.
Jag hade i mer socker och vatten, men inget te, och hoppades att den skulle klara sig tills jag kom hem efter ännu en resa.
Så 12-14 dagar senare hade den gamla svampen sjunkit till botten och en ny bildats på ytan, lika tunn den som den förra.
Vätskan smakar fortfarande brännande i halsen, som ren vinäger, även om jag också kan smaka det goda som finns däri.
Den har inte stått så varmt, då jag inte kan reglera värmen i lägenheten (ett vädligt dumt påhitt, tycker jag), så jag ställde den först i ett skåp ovanför kylskåpet, men tänkte sen att det kanske var dålig ventilation där, så jag ställde den ovanpå skåpet istället.
Vad kan det vara som jag gör fel?
Den kombuchadryck jag fick smaka av Evelina var jättegod, men min blir odrickbar.
Innan jag börjar med ett nytt bad, kanske med svartvinbärsblad och maskros, bör jag skaffa en smalare behållare kanske?
Skulle det kunna hjälpa med en halsduk runt behållaren för värmens skull? :D
-
Det verkar som att jag inte behöver någon svamp längre eftersom det som vi trodde var mögel på min svärmors svamp nu har försvunnit, så hon klarar sig. Tack iallafall!!
Mvh Evelina
-
Har precis fixat sista momentet i kombuchatillverkningen... ska sätta igång ytterligare en omgång och se om den blir bättre än den här första. Tyckte den blev ganska vek i smaken, den luktar lite syrligt...har ju inga referenser så vet inte om den är dålig eller inte ??? Kanske skulle haft ett annat te? köpte till förra omgången men när jag läste om tillverkningen en sista gång innan jag skred till verket insåg jag att jag köpt ett te som var en potentiell svampdödare :-\ lite desperat fick jag leta igenom teskåpet och se om jag hade något utan citrus i. Dem flesta förpackningarna var lös-te som man köper över disk och hade inte en susning om det var citrus i eller inte, men så hittade jag påsar med "naturellt", grönt te och slängde ner lite skivad ingefära (älskar ingefära och såg att någon gjort ingefärskombucha så...)
Kanske var smaken vek för att jag bara vågade smaka några droppar ;D det såg lite småläbbigt ut i burken... (Ja, jag vet att jag är en vekling ;D *s*)
-
Ekub:: vad smakar det då? kanske har du i kombuchan för länge, då blir det surt.. Eller vilket té använder du? Svart neutralt te med ingefära är gott, eller chaite också..
-
måste se hur min kombucha mår, har stått stilla länge...glömde bort den lite när jag inte fick rätt på den...kanske går att använda ändå?! haft svart te och provat olika tider men får ändå en obehaglig smak av äppelcidervinäger:( nästan bränner lite i halsen, är väl lite mesig där men ändå *s*
-
Hej
Jag har precis fått en bäbis och ska starta mitt nya liv med kombucha. :) skämt åsido, men är det någon som vet var jag hittar en genomgående och bra beskrivning för hur jag går tillväga? dvs mängder, kärl, tider, temperaturer etc.
tack!
-
varsegod
http://www.kombu.de/sweden.htm
lycka till
-
Vilken form på glaskärl är bäst då ?
Bred ? Smal ? Hög ???
Nu har ní fått mej intresserad oxå *S* ;D
-
Spelar ingen roll hur kärlet är, om du har en bred kruka blir det en bred kombucha som du då kan dela med dig extra mycket av, om du har en smal och hög blir det en tjock kombucha som du snabbare kan dela med dig av. :P
& jag har alltid kombucha om någon vill ha, det är bara att PM:a som det står här några gånger på forumet..
-
Hur var det nu med kombucha och te? Rooibos var det ok? Täänk att kunna få blåbärskombucha av friggs tee? :-[
-
har en liten fråga :-[
om man inte lyckats med sin kombucha och således glömt bort den i en burk ovan kylen utan att ta hand om den på väldigt (borde skrivits med versaler...) länge, blir den dålig då och man måste börja om? eller är det bara att tuta och köra på? kollade för ett tag sedan och då såg den ok ut, har inte vågat kika nu :-[ vill ju få till den där gudomliga drycken men blir bara fel och min sambo äcklas över den :(
-
ser den ok så ska de gå fint att bara fortsätta. bara den inte torkar eller möglar eller sånt. Drycken som är i är väldigt vinägersaktig efter lång tid och funkar väldigt bra som startvätska
-
Blir väldigt nyfiken av att läsa tråden ;D
Vilka hälsoeffekter har ni upplevt av kombucha-te?
-
Har precis satt en kombucha-sats nu. Har dock en del frågor... har pga en liten olycka inte en hel dl vätska till litern te, skulle man ha i någon vinäger då? Har bara äppelcidervinäger hemma... Blev nästan en dl inkl. en del svamp så gissar att det var ca 0,5-0,75 dl vätska.
Kan vätska bli "hälsofarlig"? Svampen har legat i den där burken hur länge som helst :-[, vattnet var brunt och svampen likaså :-[ men inget mögel på. Tänkte för står vatten för länge blir det ju dåligt. Tror inte jag har gjort någon kombucha i år iaf... :-\ Vet inte om jag vågar dricka det som blir men kan ju se om den lever iaf
... återkommer
-
Hej,
här har ni en till som är fast i kombucha-träsket! ::)
Nu har jag haft min första skörd och är i behov av lite uppbackning eftersom jag som nybörjare känner mig lite osäker.
Jag tappade drycken på flaska redan efter 5 dagar. Den var lite grumlig. Ska det vara så?
Den svampen som jag fick såg ut som en klyfta, ¼ av en rund kaka. Den sjönk till botten meddetsamma, men låg inte platt utan flöt ganska så vertikalt. När jag efter 5 dagar tog upp svampgeggan var det något som avskilde sig från moderkroppen. Jag sköljde alltihopa och placerade avkomman i ett separat kärl med te- och socker lösningen, och det var som en tunn rund hinna som flöt ovanpå. Den gamla trekantiga svampen sjönk återigen till botten i någon konstig formation, men kanterna upp.
Nu undrar jag:
- Är det OK att modersvampen ser ut och beter sig som jag beskriver?
- Bebissvampen var ganska tunn, bara några mm tjock, däremot hel. Var det inte för tidigt att placera den i ett eget kärl efter bara 5 dagar? Jag tog lite extra startvätska för säkerhets skull.
Och en annan sak. I recepterna läser man: fläderblom, nypon, svartvinbärsblad mm. Ska det vara färskvara eller torkad?
Forresten: det var så himla gott! Jag tog bara blandning av svart och grönt te.
-
har 2 glasburkar i källaren som är ca 15 år gamla ... ???
svamparna ser ok ut men luktade ättika...
kommer ihåg hur gott det var o vill gärna starta igen ..
vad tror ni ???
-
Min sats har stått i fem dagar nu, har inte vågat kika hur den mår pga den låga startvätskan :-[ Förhoppningsvis finns det en bebis, har gjort det de dem andra gångerna jag har försökt mig på kombucha. Dock har jag nog låtit dem växa ihop ser det ut som, för svampen är som ett monster...åt alla håll o kanter ;D *s*
-
Blev inte som jag tänkt med kombuchan, testar en gång till och ser om det blir någon bebis, annars får jag kanske anse den som död?! ???
-
Hej!
Min mormor fyllde precis 90 och pratar ofta om en volgasvamp som hon fick av en granne när hon var liten. Det bev en dryck som skulle vara hälsosam. Det skulle vara så roligt om jag kunde fixa fram en sådan dryck till henne igen. Har läst lite om det och man behöver tydligen en svamp att börja med.
Mvh Emelie
-
Hej Calidore, vad roligt, be henne berätta om hon minns mer om volgasvampen!
Skicka mig din adress så kommer svamp så småningom.
-
Den här svampen verkar intressant, jag har aldrig hört talas om den förrän jag läste om den här på forumet. Finns det någon som vill sälja en till mig?
Edit: Jag har fått två svampar av Sol (Tack :) ), satt igång processen, och ser att det verkar bildas ny svamp på toppen. Fascinerande, måste skaffa fler riktigt stora burkar för att optimera tillverkningen.
-
Kunde inte sluta läsa denna tråd, helt fascinerad... :o
Önskar jag kunde få till och prova ngn gång. Jag är bara rädd att jag är för hasplig med saker och ting och kommer misslyckas...
-
Vad roligt att så många pysslar med kombucha :D
Ni som har gjort mycket hur brukar ni vilja ha den i smaken ?
Själv låter jag den stå i 9 dagar och får efterfermentera i 2-4 dagar på flaska,sedan kylen!
Smaken då är lite svår att beskriva men lite som is te kombinerat med äppelcider kanske :)
Då är den fortfarande lite söt, är den godare om den fermenterar längre?
Hur gör ni bäst bra bebisar? delar ni äldre och gör satser i flera mindre burkar över lång tid?
Man vill gärna ha i reserv och till andra om något skulle gå fel!
-
Den godaste jag nånsin gjort smakade som en slags persiko-cider, gudomlig i både smak och doft.
nån som vet hur eulalia gjorde ??
-
Yees, nu äntligen har jag köpt en större behållare så man har tillräckligt med Kombu alltiid! Plastdunk från ÖB + tappkran! Weeahoo.. En vinhink är ju smart också om ni vill öka bryggningen..
hur använder man plastbunken ? öppnar man dn någonstans för att få i svampen ? hur fungerar detta ? tömmer man bara ut via tappkranen o fyller på ovanpå med nytt te eller vad ??
-
nån som vet hur eulalia gjorde ??
Hejsan Chickwheels...den persikosmakande vill jag minnas att jag gjorde på endast grönt te.
En sak jag har märkt är att det inte endast beror på vilket te eller socker man använder, utan även på kulturens dagsform, på temperatur osv.
Jag har även märkt att min kombucha är godare (friskare och mustigare) på sommaren.
-
Jag tror min är död, eller om man skulle använda den dö själv. Den har stått i en liten burk med lite vätska i hur länge som helst (menar verkligen hur länge som helst!!!) och nu var det bara en uppblåst (nåja väldigt stor och bullig iaf) svamp som låg kvar och knappt ngn vätska, den ser allmänt grose ut :-X Tror den åker i flytten... kanske får testa i sommar igen om det är då drycken blir som bäst?! Vill sååå gärna få det att smaka bra! :-[
-
Detta verkar onekligen spännande, hade faktiskt ingen aning om vad det var för något innan jag läste tråden.
Men nu blir jag mer och mer nyfiken, någon gång ska jag nog testa. :)
-
Hej Kombucha-vänner!
Såg att den här tråden hållt på i 6 år. Är det fortfaranbde någon därute som gör Kombucha eller har ni tröttnat? Har själv satt min första omgång på en Scoby jag beställt på internet, ska bli mycket spännande att prova.
Mvh Karin
-
Jag har haft min svamp i 15 år, och av och till inte haft tid att sätta ny kultur, men den har överlevt. Som svar på varför dottersvampen blir så tunn, kan jag bara svara att det var för kort tid, men den växer till sig.
Jag har en rätt stor odling för att dryga ut mina studier, och ett kalasrecept.
Ni använder väl inte metaller i samband med Kombucha!?
Mvh Ingela
-
Skriver mest här för att säga att jag bestämde mig för att köpa en svamp och glad att jag gjorde det !
Älskar smaken på det och jag har bara gjort 2 satser ( den är galet snabb, får en massa bebisar ) redan nu får jag en massa idéer på saker jag vill testa att fermentera...om man nu säger så ?
Synd bara att tråden verkar ha dött ut :)
-
Hej
Kanske tråden dött ut men inte kombucha görandet iallafall. Min favorit just nu är hälften rött the och hälften vitt the. Lycka till!
Mvh Karin
-
Tråden lever nog men det är för lite kombuchasnack och mer kombuchabehov och därmed kanske inte så intressant för alla längre :)
-
Ahh, det kan ju stämma ^^
Sen så är min favorit än så länge kamonill och vanilj kombucha. Plockade färsk kamonill och la in en hel vaniljstång. Var inte säker på om det skulle funka men jorrå! :) blir till att plocka mer kamonill innan dom vissnar ihop ;)
-
Vart köpte du din svamp? Jag köpte en förra vintern men den blev för skadad på resan till mig via posten sedan dess har jag inte vågat köpa en till över nätet men skulle uppskatta tips! Älskar kombucha och vill verkligen göra min egen.
-
Jag köpte min via http://www.harmoniqahalsobutik.se/halsokost/ovrigt/kombuchakultur-volgasvamp (http://www.harmoniqahalsobutik.se/halsokost/ovrigt/kombuchakultur-volgasvamp)
-
Det behövs lite färdigt te för att brygga men går tydligen att ersätta med typ äpplevinäger ?
Just nu har jag tyvärr ingen svamp då dom 2 extra jag hade är bokade. Men kanske senare när jag har odlat fram en till.
Fast åker utomlands i 2 veckor så kan dröja :/
-
Jag förstår inte hur det kan vara näst intill omöjligt att hitta någon som ens vet vad kombucha är för någonting, av alla jag pratat med i hela min bekantskapskrets så är det ingen som ens vet vad det är. En person visste vad Volgasvamp var för någonting så plus där iallafall..
-
Gammal tråd men ser om den går att väcka till liv:) Satt igång min start-sats för en vecka sen, nu är det massa mörkt/svart grumligt som flyter runt på botten, är det normalt?
-
Ja det är helt normalt med det mörka grummliga som ibland hänger runt svampen eller på botten, det ska vara trådar som kommer under jäsningen av kombuchan.
-
Ja det är helt normalt med det mörka grummliga som ibland hänger runt svampen eller på botten, det ska vara trådar som kommer under jäsningen av kombuchan.
Ja jag har ju läst om det och hittat lite bilder. Dock inget som ser ut som det jag har i min:s det ser mer ut som små "tussar" av mögel som flyter runt... Men funderar på om det inte är så att mögel lägger sig på ytan?! Har testat ph och det är bra.
-
Om jag förstått det rätt är ju svampen en koloni av olika bakterier och jästsvampar. Har för mig att de mörkare delarna, oftast på "undersidan" står för jästsvamparna. Har haft mina svampar i några år nu men aldrig haft mögel. Det är väl inte grönt?
-
Om jag förstått det rätt är ju svampen en koloni av olika bakterier och jästsvampar. Har för mig att de mörkare delarna, oftast på "undersidan" står för jästsvamparna. Har haft mina svampar i några år nu men aldrig haft mögel. Det är väl inte grönt?
Inte grönt, mer grå/svart. En ny svamp bildas på ytan precis som den ska, har inte heller blivit några missfärgningar på den torkade så jag tror nog allt är som det ska:)
-
Ja det låter så. :-)
-
Vad spännande! Är så sugen på att försök mig på att göra kombucha....finns ju som inte att gå tag på annars som i andra länder.....
-
Ni kan ju köpa en 25 cl flaska Kombucha som är naturell och ekologisk på en bra hälsokost/ekomat-butik och sedan brygga vidare på den.
Bara att be hälsokosten att beställa in en flaska från grossisten HKC, om de inte har naturell kombucha i glasflaskor inne, så finns de i butiken på 2-3 dagar.
En flaska kostar 25 kr i utpris.
-
Spännande tråd! =)
Jag skulle väldigt gärna vilja testa kombucha.
Sen är jag även nyfiken på "Jun"... verkar vara en mildare variant av kombucha. Hittade några utländska länkar om det :
http://nourishedkitchen.com/how-to-make-jun-tea/ (http://nourishedkitchen.com/how-to-make-jun-tea/)
http://store.kombuchakamp.com/Jun-Culture.html (http://store.kombuchakamp.com/Jun-Culture.html)
Någon som testat "Jun" här?
P.S.
Vill testa för att få fart på magen med nyttiga bakterier. Ger det bra effekt på detta enligt er som testat?
-
Någon som har lust att helt kort orientera mig i ämnet?
-
Det blir en fermenterad dryck med mjölksyrebakterier. Ju längre den får stå att jäsa ju mera vinägerlik blir smaken. I östländerna är den väldigt vanlig. På sjuttiotalet var det enklare att få tag på en svamp, min mamma hade en. Numera finns det att köpa på nätet om man inte kan få av nån.
-
Hallå!
Jag har en kombucha farm här hemma och de förökar sig snabbare än kaniner! Jag har folk som är intresserade av att ta över några men jag har aldrig skickat några. Hur går man till väga?
Jag ska också resa bort i kanske 3 månader och undrar om någon vet hur man kan lägga dom i vila på nått smidigt sätt så de inte blir allt för ledsna?
Tack på förhand!
Emma
-
Hej! Jag hade en kombucha svamp som jag lyckades göra en lyckad sats på.Den fick en bebis och då tänkte jag att jag skulle försöka få den att växa men nu har båda satserna, alltså både modersvampen och bebisen möglat :-( Antar att jag hällde i för lite av det gamla teet i burkarna. Eller var det för att jag separerade de båda svamparna? Är det någon mer som råkat ut för detta? Vill gärna testa igen men är rädd för att det ska bli likadant igen. Tråkigt att lägga så mycket pengar för att köpa nya svampar om jag gör något fel... :-(
-
Var försiktig om du är/har beroendeproblematik. Kan trigga igång belöningssytemet till värre. Man bör även iaktta försiktighet vid medicinering.
Det är med sorg jag ger bort min scoby, efter första försöket. Menar inte att vara negativ. bara info.
-
Det finns en jättebra grupp för Kombucha på Facebook:
https://www.facebook.com/groups/740270562686560/ (https://www.facebook.com/groups/740270562686560/)
Där inspirerar vi varandra, tipsar och svarar på frågor.
:)
Jag är inte administratör eller på något sätt ansvarig för gruppen, men vågar mig nog ändå på att önska alla kombucha-älskare och nyfikna Välkomna!
-
Har gjort en länksamling till några av våra blogginlägg om hur man kan smaksätta kombucha!
En del av tipsen är nog lite "överblommade" för i år, som hägg och syren. *fniss* ;)
Men en del är precis rätt i tid: som vår Lingon/ingefära-kombucha som nog är min absoluta favoritsmak!
Häggblommor: http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/sommarsmaker.html (http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/sommarsmaker.html)
Lingon: http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/veckans-smak.html (http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/veckans-smak.html)
Maskros: http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/veckans-smak-maskroskombucha.html (http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/veckans-smak-maskroskombucha.html)
Syren: http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/sommarsmak-syren.html (http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/sommarsmak-syren.html)
Svartvinbärsblad: http://egenkombucha.blogspot.se/2015/08/vacker-svartvinbars-kombucha.html (http://egenkombucha.blogspot.se/2015/08/vacker-svartvinbars-kombucha.html)
-
Jag är helt kär i er hemsida! Så himla informativ och intressant, för en som just nördat ner sig i kombuchaträsket. :)
Har gjort en länksamling till några av våra blogginlägg om hur man kan smaksätta kombucha!
En del av tipsen är nog lite "överblommade" för i år, som hägg och syren. *fniss* ;)
Men en del är precis rätt i tid: som vår Lingon/ingefära-kombucha som nog är min absoluta favoritsmak!
Häggblommor: [url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/sommarsmaker.html[/url] ([url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/sommarsmaker.html[/url])
Lingon: [url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/veckans-smak.html[/url] ([url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/06/veckans-smak.html[/url])
Maskros: [url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/veckans-smak-maskroskombucha.html[/url] ([url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/veckans-smak-maskroskombucha.html[/url])
Syren: [url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/sommarsmak-syren.html[/url] ([url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/07/sommarsmak-syren.html[/url])
Svartvinbärsblad: [url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/08/vacker-svartvinbars-kombucha.html[/url] ([url]http://egenkombucha.blogspot.se/2015/08/vacker-svartvinbars-kombucha.html[/url])
-
Tackar zarischka! :-[
Det är precis det vi försöker göra.
Inspirera och få "alla" att tillverka sin egen kombucha.
Det är så lätt och roligt och gott! ;D
-
köpte 5 flaskor av den här skiten á 150 kroner totalt överskattad och inte d minsta full, billigare att bara göra mäsk >:(
-
Eh?
Det är inte alkohol som är det viktiga med kombucha. ???
Färdigbryggd kombucha innehåller knappt alls alkohol, bara litegrann, liknande andra fermenterade livsmedel som filmjölk, eller fruktjuicer som ofta har nån halvprocent alkohol i sig.
Kombucha är hälsosamt & används som avgiftande, för ökad energi och förbättrat immunförsvar. Det används ofta för att förbättra och stabilisera magfunktionen. o:)
Vi har skrivit lite om vad kombucha egentligen är här:
http://egenkombucha.blogspot.se/p/vad-ar-kombucha.html (http://egenkombucha.blogspot.se/p/vad-ar-kombucha.html)