Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Charlotte skrivet 24 aug-08 kl 22:33

Titel: Häggbärssaft
Skrivet av: Charlotte skrivet 24 aug-08 kl 22:33
Är det någon som har recept på häggbärssaft.
Farmor gjorde alltid så god saft, jag tror att hon malde bären i köttkvarn?!?
                                   Mvh
                                Charlotte
Titel: SV: Häggbärssaft
Skrivet av: Rafiki skrivet 26 aug-08 kl 12:02
Jag har inget recept men det där med köttkvarn känner jag också igen, fast i likörtillverkningssyfte. Dock blir "knivarna" slöa av kärnorna, så man ska ha en extra uppsättning som man inte använder till annat... det kommer jag också ihåg  ;D
Titel: SV: Häggbärssaft
Skrivet av: Verona Grönjord skrivet 07 aug-09 kl 00:07
När jag var barn gjordes häggbärssaft med blandning av häggbär och svarta vinbär. Det låter kanske inte så speciellt, men vissa smakkombinationer överaskar stort! Smaken påminner om körsbär!!! Häggbär är ju annars lite kärvt. Denna saft var gudagod!

Hälsar A
Titel: SV: Häggbärssaft
Skrivet av: Nettus skrivet 09 aug-09 kl 11:51
Jag gjorde häggbärssaft för första gången i år. Kan inte säga att jag blev särskilt förtjust... Så nu väntar jag på fläderbären istället!
Titel: SV: Häggbärssaft
Skrivet av: Miamiamia skrivet 14 jul-11 kl 18:38
Jag testade häggbärssaft idag! Mums. Jag gjorde såhär: Kokade häggbär så de täcktes av vatten. Sen när de började bli mosiga vispade jag runt med en visp för o få loss lite från bären. Sedan silade jag och kokade med socker. Första smaken var jättegod men sen insåg jag att det var rätt kärva smaker med och att saften var rätt grynig. Då silade jag i kaffefilter, trögt men det gick. Sen blev den jättegod! Fast jag spädde den inte alls, för den var så tjock, varm och maffig så jag ville ha den mer som en liten shot. Mums! Smakar som blandning mellan lingon och svarta vinbär. Är ju lite besk också, men också väldigt god när sockret är tillsatt. Tips: vispa inte på bären för då lossar väl alla små beska partiklar som man sen måste sila bort... 
Titel: SV: Häggbärssaft
Skrivet av: Tant Lisa skrivet 26 aug-21 kl 14:50
Hej, jag har ett gammalt recept efter min farmor på just Häggbärssaft, jag delar gärna med mig då jag tycker den är så god.
Enligt receptet så ska det vara 5 liter häggbär som mals i en kvarn (låter dock som en stenkross) på den malda massan häller man 4 liter kokande vatten, rör runt ordentligt, lägg lock på och låt det stå svalt i 2 dygn. Därefter silas det av i silduk, kokas upp och skummas av, därefter rör man i socker, i receptet står det 3 kilo, men jag använder mindre mängd. Man kan smaka av så den känns bra.
Lycka till