Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: manna skrivet 13 okt-05 kl 20:24

Titel: matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: manna skrivet 13 okt-05 kl 20:24
Har någon recept på goda matbullar att dela med sig av? Gärna halvgrova, t ex med graham. Tar även gärna emot recept på bröd att baka i form, om 1½ liter.

Tack, tack!
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: manna skrivet 16 okt-05 kl 07:31
Pinnbröd är gott! Tack för tipset!
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Sol skrivet 20 okt-05 kl 13:02

Har två goda, nyttiga recept, men du behöver nog 2 liters formar.
Jaja, jag skriver ner dom så får du prova dig fram.  :)

Det behövs en hel del ingredienser till detta bröd, men det är superenkelt att göra och supergott att äta.

Hälsobröd

5dl vetemjöl
3dl rågsikt
2dl grahamsmjöl
2dl rågkross
2dl vetekross
2dl solrosfrön
2dl hirs
1dl linfrö
1msk bikarbonat
2tsk salt

2dl mörk sirap
1liter fil

Detta blir en lös smet som hälls i 2 st smorda avlånga formar.

Grädda i 175 grader i 100 min.

Lycka till!


Birgittas Formbröd

2dl vetekross + 4dl vatten
1\2 pkt jäst
1\2 msk salt
2 msk honung
3 dl ljummet vatten
2 dl grahamsmjöl
(1 dl vetekli \havrekli)
8 dl vetemjöl

Koka en gröt av vetekross + vatten. 15 min under lock. Låt svalna!

Blanda jäst, vatten, salt och honung. Rör därefter i gröten och mjölet till en deg. Låt jäsa övertäckt 1-3 tim eller i kyl över natten.

Baka därefter ut degen och forma till en rulle som du lägger i en smord rak 2 liters form. Jäs i 30 min.

Grädda i 200 grader i 50 min, sedan 10 min utan form.

Låt svalna i duk.

Lycka till!

Titel: Bröd med baljväxter
Skrivet av: Eulalia skrivet 20 okt-05 kl 14:16
Tja Manna, detta bröd brukar jag baka, det är lättbakat och supergott!
----saxat ur ICA´s Buffe-------

Bröd med baljväxter

Buffé nr 1 2005, sid 39
Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor


1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Mjölk- och äggfri. Innehåller gluten.

Tips!
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

 
 


Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: yvonne o skrivet 20 okt-05 kl 18:29
Eulalias recept på bröd brukar jag också baka på kikärter och det är så himla gott. Rekommenderas varmt. ;D

Freja
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: svindelspindel skrivet 22 okt-05 kl 19:36
jag kör också något liknande, och det är fullkomligt underbart!
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Eulalia skrivet 24 okt-05 kl 16:23
jo detta bröd  är verkligen värt att prova på!
fast jag använder honung istället för sirap

här en länk med lite fler spännande matbröd
http://web.telia.com/~u54116340/jasta_brod.htm
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: larssonscath skrivet 18 nov-05 kl 17:01
Jag har provat att baka brödet med baljväxter som du gav recept på. Bakade med kikärtor och hade ingen olja så det fick bli margarin istället. Oj, vad gott bröd det blev. Tack!
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-05 kl 16:24
Börja med en enkel deg av vatten och vetemjöl och jäst.
Slå i lite linfrö, och inte så lite innerbark, jag plockade på tall.

(Det går bra att ta i lite rågmjöl oxå, men jäser bättre om det mesta är vete).

Brödet är ingen "nödföda" utan mycket bra och särskillt mot förstoppning.

Innerbarken ska torkas och stötas i mortel.

Jag har tagit mig tid att göra detta ett par gånger med bra resultat, utan att påstå att jag är någon "bakexpert", gick det fint, jag bara provade.
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: halle skrivet 08 dec-05 kl 23:10
Hej alla glada!
Finns det någon som har recept på matbrödet smålandskringlan?
Jag vore överlycklig om någon kunde ge mig det
mvh halle
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Pirum skrivet 09 dec-05 kl 03:22
Finns i boken Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson, ISBN: 91-86425-71-4

Den kommer tydligen ut i ny upplaga till våren.

Utdrag finns på http://www.warne.se/docs/Landskapsbrod_1.pdf

Klistrar in receptet här för säkerhets skull, ifall ovanstående länk slutar funka.

Smålandskringlor
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg
1 dl socker
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornsalt
½ tsk bikarbonat

Smält smöret och tillsätt mjölk, grädde och ägg.
Blanda mjöl, hjorthornssalt, bikarbonat och socker.
Rör ner i vätskan och arbeta ihop till en jämn deg.
Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 10 bitar.
Baka ut till runda kringlor och lägg på smord plåt.
Grädda direkt i 250° i ca 10 minuter tills kringlorna har fått fin färg.
Låt kallna under bakduk på
galler.
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: koko skrivet 21 dec-05 kl 18:35

Har två goda, nyttiga recept, men du behöver nog 2 liters formar.
Jaja, jag skriver ner dom så får du prova dig fram.  :)

Det behövs en hel del ingredienser till detta bröd, men det är superenkelt att göra och supergott att äta.

Hälsobröd

5dl vetemjöl
3dl rågsikt
2dl grahamsmjöl
2dl rågkross
2dl vetekross
2dl solrosfrön
2dl hirs
1dl linfrö
1msk bikarbonat
2tsk salt

2dl mörk sirap
1liter fil



Ska det vara hela hirskorn eller hirsmjöl? Hur smakar det?
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Sol skrivet 29 dec-05 kl 10:56

Det ska vara hela hirskorn, och det smakar underbart, valdigt saftigt!!!   :)
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Valma skrivet 07 jan-06 kl 18:48
Jag brukar baka väldigt enkla rågsiktskakor som blir fantastiskt goda.
Detta behövs:
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl sirap
ca 15 dl rågsikt

Smula ned jästen i en bunke, smält margarinet och häll på mjölken och låt detta bli fingervarmt.  Häll vätskan över jästen och rör tills denna löst sig. Tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl (degen skall vara ganska lös för då blir bröden härligt fluffiga). Låt jäsa övertäckt  i 50 minuter.
Knåda och dela degen i fyra delar, kavla ut runda kakor som du lägger på två plåtar. Nagga dem och gör eventuellt hål i mitten på dem. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Grädda kakorna på 225 grader i mitten av ugnen i cirkus 15 min. Låt svalna övertäckta på galler.

/Valma
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Valma skrivet 28 jan-06 kl 23:41
Bakade idag ett av de enklaste vita bröden jag någonsin bakat, blev som små ciabattor.
25 g jäst
1 msk honung
1-2 tsk salt
12 dl mjöl
1 dl mjölk
5 dl vatten

Värm vätskan fingerljummen, blanda jäst med honung och salt, blanda ut med litet av vätskan.Häll över resten och även mjölet. Blanda och jäs i 1,5 h. Häll ut på mjölat bakbord, strö över mjöl och platta ut försiktigt. Skär i kakor och grädda i 240 grader i 20 min (17 min andra plåten).

/Valma
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Elisabeth skrivet 30 jan-06 kl 15:03
Hej Manna!
Har bakat mitt ena favoritbröd idag. Recept följer:
                Godmorgonbröd.
       (inget socker,honung eller sirap)

25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 dl linfrö
2 dl katrinplommon i bitar
lantvetemjöl så att den blir fast. Ca 12 dl.

Låt jäsa en halvtimme.  Gör bullar och låt jäsa en halvtimme till. 250 grader tills dom ser färdiga ut.
eller två limpor i formar, jäsa en halv timme och 200 grader. Ugnar varierar lite i värme så jag brukar göra lite på känn.
 

                      Vänskapsbröd.
       (inget socker, honung eller sirap)

4 dl ljummet vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrö
3 tsk kummin
2 dl lingonsylt
1 dl russin
3 tsk salt
1 dl vetekli

Alltihop blandas ihop och få stå över natten.

5 dl kokande vatten
1,8-2 liter vetemjöl
100 gram torrjäst.

Häll det kokande vattnet över blandningen och rör om. Blanda ihop vetemjöl(inte allt) och jäst och häll i. Rör i resten av mjölet tills det blir en fin deg. Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader och baka ut till bullar och låt jäsa igen 30 min på plåt.
Vill du hellre ha limpor i formar, så 200 grader istället.

Har även ett lergrytebröd som är gott.

5o gram jäst
4 1/2 dl vatten
1/2 dl olja
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl rivna morötter
1 dl vetkli
1 1/2 solrosfrön
1/2 dl linfrö
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Lägg lergrytan i kallt vatten en halvtimme.
Rör jäst i ljummet vatten, tillsätt alla ingredienser(mjölet sist). Blanda väl.
Låt jäsa i 30 minuter.
Torka av lergrytan och pensla den med olja , även locket. Lägg i degen som ska vara lite kladdig.
Ställ in lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Sänk temeraturen efter en timme till 175 grader. Grädda ytterligare i 30 minuter. Låt brödet svalna i grytan.

  Smaklig måltid.
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: yrian skrivet 19 mar-06 kl 21:24
För mig blev det stora brödbakaredagen idag. Efter en hundrunda i vårsolen och medan alla stugans mattor och fårskinn hängde ute på vädring blev det:

Ett dussin snurror fyllda med tomatpuré spetsad med chili, svarta oliver och riven ost. En brödkringla fylld med rödlök, garnerad med rödlök, rosmarin och grovsalt. Två limpor där jag slängde ner lite vadsomhelst, dock mest rågsikt och rågkross. (Sen kokade jag vinbärssylt också, men det är en annan historia).

Här är receptet på rödlökskringlan:
Blanda 25 g jäst, ½ msk salt, 2 msk olivolja och 5 dl ljummet vatten. Rör ner 1 liter vetemjöl. Arbeta ihop, låt jäsa en timme.
Strimla och bryn rödlök, låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen till en rundel, strö över rödlöken, rulla ihop, vrid några varv, forma till en krans.
Garnera med rödlök, rosmarin, grovsalt.
Grädda i ca 30-45 minuter.

/yrian (mjölig idag...)  ;D
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: deman skrivet 31 mar-06 kl 16:54
det här är det godaste och saftigast brödet....tar lite tid med skållningen men det kan det vara värt ibland

2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

rör ner
1/2 paket jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten

tillsätt
10 dl vetemjöl
+2-3 dl till utbakningen

slå det kokheta vattnet över de översta ingredienserna och låt stå 1-2 timmar. blanda sen ner degspadet  i den grötliknande degen och arbeta ihop. låt jäsa i 1 h under handduk.
knåda  den lätt på mjölat bakbord och forma sen till en rulle och låt jäsa 30 minuter till på en plåt med papper.
grädda först i 250 C i 15 minuter innan du sänker värmen till 150 C och fortsätter grädda i 30 minuter


Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: enSAM skrivet 25 aug-06 kl 09:08
Halkade in på den här sidan när jag letade efter recept på matbröd och hittade "hälsobrödet" som "Sol" hade lämnat, bara att konstatera det var ett helt fantastiskt bröd och så var det ju lätt att göra dessutom.  ;D
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: deman skrivet 26 okt-06 kl 11:19
det här rågbrödet är från danmark och är mkt smaskigt

1,5 dl rågmjöl
1 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
1 msk salt
2 dl skållhett vatten

rör ihop och låt står ett par timmar

2 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
5 msk sirap
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl

rör ut jästen och häll ner sirapen och sist mjölet. Blanda sen med skållningen och rör om med en träslev rätt länge...kanske en kvart. låt smeten sen vila i 45 min innan du slevar upp den i två VÄL smorda formar och jäs i 40 minuter. pensla och kör in i ugnen som är på 225 grader, men som genast sänks till 180. grädda i en timma.

gottigotti
Titel: Re:matbrödsrecept önskas!
Skrivet av: Skogshäxan skrivet 01 nov-06 kl 12:12
Hej,
matbröd är det allra lättaste att baka tycker jag.

Man tager vad man haver...

Jäst och vätska behövs alltid.

Ta det mjöl du tycker om eller blanda.
Riv morötter, eller en burk krossade tomater,
eller kanske lite potatismos.
linfrön, russin, aprikoser, katrinplommon, variera efter smak och vad du har hemma.
Lite salt, lite olivolja och lite honung behövs.

Tag vattten eller filmjölk eller  soppspad om du har hemma till vätska.

Blanda och gör ex frallor, baka ut direkt på plåt.
Låt stå över natten och jäsa i kylen, och på morgonen
sätt in i 250 gr ugn ca 10 min.

Du har garanterat ett gott bröd varje dag, snabbt och enkelt och billigt.

Lycka till

 :D