Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: yvonne o skrivet 20 okt-05 kl 18:41

Titel: Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: yvonne o skrivet 20 okt-05 kl 18:41
 ??? :-[

Var på Gotland och köpte på mig diverse sorter av dinkelmjöl. Till fullkorn och Helkorn finns det så dåligt med recept på gott bröd. Är det någon som vet hur man använder dem? Byta ut i vanliga brödrecept går säkert men vad liknar dessa bägge sorter mest?

Hälsningar Freja
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: G skrivet 10 nov-05 kl 18:03
Fullkorn byter jag ut när det är vanligt vetemjöl i matbrödsrecept. Sedan gör jag alltid pannkakor på fullkorn, gott och nyttigt. Det är vad jag vet om dinkel. Lycka till!
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: HP skrivet 11 nov-05 kl 09:48
Hej Yvonne.
Vi använder oss bara av dinkel(nåja, vid enstaka tillfällen kan det väl bli vetemjöl, men bara om dinklet är slut!)och det enda jag kan säga rent spontant om bakningsegenskaper och så är att man måste låta det "dra" lite. Det sväller nämligen betydligt mer än "vanligt" mjöl.
Gå in på  http://www.dinkelcentrum.se/  eller  http://www.dinkel.se/
så finns det dels olika recept och dels så kan du säkert få svar på vilka sortet det liknar mest!
Lycka till.
//HP ;D
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: Kycklingen skrivet 18 feb-06 kl 12:14
Här får du ett kalasbrödrecept som jag använder helatiden. Underbart gott och nyttigt!

1) Värm 5 dl vatten, 1/4 dl olivolja och ½ msk honung till 37 grader. Blanda ner 50 g jäst eller en påse torrjäst.
2) Finriv 2 morötter och balnda ner i degspadet tillsammans med ½ dl solroskärnor och ½ dl pumpakärnor samt ½ msk salt.
3) Blanda ner 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl, därefter 10 dl dinkelsikt.
Använd inte händerna, jag brukar ha en plastslev, för degen är superkladdig och ska absolut inte släppa bunkens kanter.
4) Jäs under duk i 40 minuter.
5) Klicka ut 13 frallor (gärna utflutna i stället för bulliga) på plåtarna och strö lite mjöl över och lägg en duk på. Jäs i 30 min.
6) Grädda i nedre delen av ugnen i 180-200 grader tills de fått fin färg, ca 20 min. (Om du skulle sticka en provsticka i så är den kladdig.)
7) Låt svalna under duk. Sedan har du underbart saftiga och goda frallor som håller sig saftiga länge, tack vare morötterna.

Lycka till!
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: Gruff skrivet 24 feb-06 kl 08:59
Kanske lite "simpelt", men jag gör chapatis på spelt. Maler på kvarn presis innan och gör en deg, lite tjockare än havregrynsgröt och låter stå och dra. Knådar sen in lite vetemjöl, kavlar och gräddar som vanligt. Äter dom med lentil dahl.
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: Kiddo skrivet 18 mar-06 kl 10:21
Tack Kycklingen, testade det brödet och det blev väldigt gott!
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: erb skrivet 23 mar-06 kl 00:55
http://www.matkaravan.nu/bilder/surdeg.pdf
bytte ut rågmjölet mot dinkel (fullkorn) - blev väldigt gott!!!
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: kriholt skrivet 11 apr-06 kl 16:04
Jag brukar alltid att baka mitt bröd på fullkorndinkel.Blötlägg en del av mjölet några timmar eller kvällen före, då binder det bättre och blir goare tycker jag, använd temp vatten ca 50 grader.Behövs lite mer vatten enn vanlig mjöl och så ska du låta degen jäsa i fler timmar, dinkeln behöver helt enkelt lite mer tid på sig för att sedan ge det aller bästa näringsvärde
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: koko skrivet 18 maj-06 kl 13:54
Kan nån ta sej tid o svara på varför man ska äta dinkel? Är det en vetesort eller? Har förstått att det odlas på Gotland och att det är vanligare i Tyskland, men jag kanske är helt ute o reser?? Oxå fått för mej att det har odlats mer här, men att man slutat då skörden blev sämre än av "vanligt" vete?
Och så till det viktigaste: Varför ska man välja dinkel? Smaken? Innehållet? Ekologin? Det är ju dyrare än annat mjöl.
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: skogstomten skrivet 19 jun-06 kl 22:27
Ekologiskt, godare än vete och påverkar blodsockret mindre än vanligt vete.
Krister
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: Gryning skrivet 10 jul-06 kl 06:18
Vi köper dinkelmjöl ocvh bakar på det och gör pannkakor för att det är gott (och bra, men hade det inte varit gott hade vi inte använt det).
Kan man baka på `helkornsdinkel? Jag trodde det mest funkade som ris?
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: Mossie skrivet 07 okt-06 kl 10:02
Kan nån ta sej tid o svara på varför man ska äta dinkel? Är det en vetesort eller? Har förstått att det odlas på Gotland och att det är vanligare i Tyskland, men jag kanske är helt ute o reser?? Oxå fått för mej att det har odlats mer här, men att man slutat då skörden blev sämre än av "vanligt" vete?
Och så till det viktigaste: Varför ska man välja dinkel? Smaken? Innehållet? Ekologin? Det är ju dyrare än annat mjöl.


Använder Dinkel både fullkorn och siktat i stället för vetemjöl. Det är mycket snällare mot min krånglande mage.
Titel: Re:Dinkel Fullkorn och helkorn
Skrivet av: VoxPelli skrivet 24 okt-06 kl 12:35
Dinkel är en form av "urvete" om jag minns rätt så den har vissa egenskaper som idag förädlats ur vetet. Den är stark och står sig bra gentemot ogräs så den lämpar sig väl för ekologiskt jordbruk.

När man bakar kan man byta ut allt vetemjöl mot dinkelmjöl och då dinkel har mer protein/gluten så har det bättre bakegenskaper - i klass med bagares mjöl - och därför tycker jag nog av egen erfarenhet att man nästan rakt av kan byta ut vanligt siktat vetemjöl mot fullkorns dinkelmjöl och då massa mer med fibrer i också.