Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: färnevik skrivet 30 mar-09 kl 16:19

Titel: Ekologisk jäst
Skrivet av: färnevik skrivet 30 mar-09 kl 16:19
...i sverige? Vart får jag tag på det...?
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Uddabudda skrivet 30 mar-09 kl 16:25
Provat att googla...?
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Vurre skrivet 30 mar-09 kl 20:13
Eller så gör du en vildjäst.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: malines skrivet 30 mar-09 kl 21:03
Har du provat med http://www.hermansekohandel.se/ eller http://www.ekostore.se/
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Cauldron skrivet 04 nov-11 kl 07:05

Vad skiljer ekologisk jäst från icke ekologisk? Jag antar att man använder sig av ekologiska "ingredienser" vid tillverkning, men är det något mer som skiljer?

Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: kurt skrivet 04 nov-11 kl 11:45
Vad skiljer ekologisk jäst från icke ekologisk? Jag antar att man använder sig av ekologiska "ingredienser" vid tillverkning, men är det något mer som skiljer?

Nej tillverkningsmässigt inget alls. Däremot kan en del ekologisk jäst bestå av flera stammar (åtminstone den som finns att köpa i t ex Tyskland), och det kan ju påverka bakegenskaper och smak.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Cauldron skrivet 04 nov-11 kl 15:10
Tack Kurt. Blev lite nyfiken när jag läste på en blogg att Kronjäst ekologisk skulle vara cirka 10 ggr dyrare än den icke ekologiska.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Borka skrivet 27 jan-12 kl 11:47
Men det undrar jag också! Såg i veckan för första gången ekologisk jäst på Coop. Kostade 7,90 kr jämfört med typ 1,70 kr för "vanlig". Hittade ingen innehållsförteckning och undrar också vad som skiljer.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: christinag skrivet 27 jan-12 kl 21:22
Var till Coop idag och de hade tyvärr ingen. Kommer du ihåg vad fabrikatet hette? Man kan ju googla efter märket och se om de har nån info.

Hittade den här gamla tråden om ekojäst:
http://matforum.se/index.php?topic=2708.0 (http://matforum.se/index.php?topic=2708.0)

Fast det där med att brödet skulle smaka annorlunda tror jag inte så mycket på. Jästen är till för att häva brödet (skapa luft i brödet) och inte att ge smak. För att det skall bli smak behövs väl alkoholjäsning som ger smakestrar? Nåja skit samma. Surdeg ger i alla fall mycket smak och det kör jag mestadels med själv. Ibland bildas faktiskt ett rejält lager med jäst uppe på surdegsansatsen, så då är den väl ekologisk? (om man har använt ekologiskt mjöl förståss  ;D
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: fräsen skrivet 27 jan-12 kl 21:34
coop har den, samma märke som den där vanliga gul/blåpaketen
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Borka skrivet 27 jan-12 kl 21:40
Precis det är vanliga kronjäst, gul fyrkantig förpackning. Läste på deras hemsida men blev inte klokare.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: christinag skrivet 27 jan-12 kl 23:05
Jag kanske missade den om förpackningen ser snarlik ut, jag ser inte så bra.

Har kollat på internet nu efter ingredienserna vid tillverkning av bakjäst. Det är väl dom som lär vara ekologiska. Vanlig bakjäst som vi har typ Kronjäst tillverkas med hjälp av i huvudsak ett kulturmedium baserat på melass, som i sin tur innehåller ca 50% socker. Möjligtvis köper dom den av något sockerbolag som bl.a. använder det som råvara för sin raffinerade sockerproduktion. Så då får vi fram att den kan tillverkas av antingen sockerbetor, sockerrör eller sockerhirs. I Sverige kanske vi kan anta att det i huvudsak kommer från ekologiskt odlade sockerbetor då?

Den som kan tyska kan läsa litet här:
http://de.wikipedia.org/wiki/Backhefe (http://de.wikipedia.org/wiki/Backhefe)
Den engelska wikin innehöll mindre detaljerad info än den tyska:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baker%27s_yeast (http://en.wikipedia.org/wiki/Baker%27s_yeast)

Hah, nu när jag skulle tillbaka hit till forumet råkade jag på en tråd som handlar om samma sak nästan:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=122176.20 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=122176.20)
Där står det ju litet om ingredienserna. Så då är det väl dom som är ekologiska, för att jästen skall få kallas ekologisk?
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: Pata skrivet 27 jan-12 kl 23:28
Jag minns att jag postade i nån annan tråd som handlade om bakjäst:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=122176.msg1116755#msg1116755 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=122176.msg1116755#msg1116755)

Skillnaden mellan eko och icke-eko är att ekojäst matas med kravcertifierat spannmål medan vanlig jäst matas med melass (en restprodukt från sockertillverkning). Det borde ju finnas en massa ekologisk melass att tillgå, så inte skulle ekojästen behöva vara så mycket dyrare.
Titel: SV: Ekologisk jäst
Skrivet av: christinag skrivet 27 jan-12 kl 23:33
Ja det kan man ju tycka. Tyvärr gör väl dom mindre serierna att det kostar mera att tillverka. Andra/nya maskiner i fabriken eller så behöver dom rengöra dom eller lagra ekojästen separat eller nåt. Ett visst mått av merkostnader kan man ju acceptera, men såpass stor prisskillnad var litet att ta i tycker jag. Kanske blir billigare så småningom?