Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: Gamina skrivet 24 jun-09 kl 22:48
-
Min vackra dam fäller just nu endel små fjädrar. Hon inte bara fäller fjädrar utan hon äter även upp dem. Detta gör att jag misstänker att hon har någon typ av proteinbrist iom att fjädrar precis som hår borde bestå av proteiner.
Mina höns har fri tillgång på havre, korn, allfoder (äckligt ;) men det plockar i sig endel) ovanpå detta får det lite hel vete och soja. De får även gräs, och stoppar i sig endel småkryp under perioden de är ute (tyvärr bara ca 2 timmar/dygn, rävdjävel). Just nu får de även hampfrö då och då eftersom de älskar detta. Ibland får de matrester om någon annan har med sig en sådan bunke till dem. Jag får själv tyvärr aldrig några matrester.
Vad kan damen tänkas sakna eller är det bara en smart återvinning av proteinerna.
-
Jag tror en del höns ibland bara gör så där det verkar ju som dom får bra foder så nån brist tror inte jag det är utan bara nåt dom gör ibland.....
-
Jag har undrar om det är vanligt att de äter fjädrar de hittar på marken eller om det betyder något.
-
Hej! Jag har sett vilda fåglar äta hönsens småfjädrar. Har läst någonstans att fjädrar är proteinrika och att fjäderätning kan bero på det. Tyvärr kommer jag inte ihåg källan och vet alltså inte om det stämmer...
Mvh Dagg
-
Fjäderätning har jag för mig kan bero på proteinbrist. Finns också fula ovanor.
-
Bara undrar. Har 2-3 vuxna värphöns som gör det och märkte att ett par värp och blandras kycklingar gör det. Hur håller man koll på att de får tillräckligt protein? Tips
-
Förra året köpte jag ett gäng hönor, dom är supertrevliga och pigga.
Mannen jag köpte dom av sa att dom ngn gång tidigare plockat varann & ätit fjädrarna.
Det berodde på ngt dom saknade som han sen tillsatte i flytande form & det slutade. Nu har dom börjat igen men jag har glömt vad det var för ngt som man skulle ge dom, kan
ngn hjälpa mig här?
Tack på förhand!
-
Fjäderätning orsakas av proteinbrist hos hönsen.
Ger du ett färdigfoder så finns rätt proteiner tillsatt i det.
Medans
Ljus, genotyp och foder är de tre mest kända orsakerna till fjäderplockning.
-
Fjäderätning orsakas av proteinbrist hos hönsen.
Tack för svar!
Vad tillsätter jag snabbast för att de ska få i sig det? Hur får dom proteinbrist?
Tack på förhand!
-
Proteinbrist får de helt enkelt genom för lite protein i fodret.
Vad ger du dem för foder nu?
-
Vanligt värpfoder från lantmännen + fri tillgång på snäckskal, vete får dom.
& så våra matrester förstås.
Vad ska jag ge dom då? Vill ju att dom ska må bra!
Tack för svar!
-
Värpfoder ska ju innehålla det protein de behöver, men det är ju baserat på att de bara äter det och inget spannmål. Äter de mycket vete så skulle det kunna bli för lite protein totalt sett.
I "äggproduktion i ekologiskt lantbruk" (en läsvärd skrift, googla så hittar du den som pdf) står det så här om fjäderplockning: Fjäderplockning kan innebära allt från
att en höna plockar lite försiktigt i en annan
hönas fjäderskrud till att fjädrarna dras ut.
Fjäderplockning har sällan bara en grundor-
sak, utan oftast samverkar flera orsaker till
att problemet uppstår. Om fjäderplockning
uppstår får man noga försöka reda ut vilka
eventuella brister det kan finnas i besätt-
ningen. Den utlösande faktorn kan vara
brister i fodrets sammansättning, saltbrist
eller plötsligt förändrade ljusförhållanden.
Det bästa sättet att förhindra beteendestör-
ningar hos höns är att erbjuda djuren en
meningsfull tillvaro i en djurriktig och
intressant miljö i kombination med ett väl-
balanserat foder. Fjäderplockningen kan
leda till blödningar i skinnet som lockar
andra fjäderfän att hacka mot blödningen.
Fjäderplockning, hackning och kanniba-
lism är olika typer av problembeteenden,
men hackning och kannibalism kan uppstå
till följd av grav fjäderplockning.
Det står dock inget om just fjäderätning.
Lycka till!
-
vete får dom.
mer från Äggproduktion i ekologiskt lantbruk
"Vete innehåller mycket energi i förhållande till protein och en för hög halt vete i fodret anses kunna ge fjäderplockning och kannibalism. "
så prova att dra ner på vetet och öka på med mer värpfoder eller annat spannmål.
Vanligt värpfoder från lantmännen skriver du... granngården/lantmännen har ett ganska stort antal olika värpfoder i sitt sortiment så det är ju inte helt lätt att veta :)... vad heter ditt?
Är det ett helfoder så är ju proteinmängden (och allt annat i fodret) beräknat på att de inte äter något annat än just det fodret (+snäckskal för vissa sorter... just hobbyhöns brukar få matrester och även få gå ute och kan då picka i sig annat än helfodret, så hobbyhöns bör alltid ha fri tillgång till snäckskal oavsett vad foderpåsen säger).
Är det koncentrat så är det ju beräknat på att hönsen får 1/3 koncentrat+2/3 spannmål (gärna minst två olika sorter).
-
Ja, alltså, såhär får mina övriga höns sitt foder:
1 l vete, 1 l blandsädskross, 3 dl solrosfrön, 1 dl hampfrön, fri tillgång på snäckskal. Denna foderstat får mina andra höns. Dom mår prima, värper perfekt, har bra lyster i fjäderdräkt, inga problem alls, fint bajs osv.
Sen är det den gruppen som inte har gillat denna fodersammansättningen som alla andra älskar, därför fortsatte jag så som mannen dom bodde hos förut gett dom. Dvs värpfoder, fenix fr lantmännen, samt en näve vete typ. För dom totalvägrade äta det andra & då tyckte jag det kanske var bäst att fortsätta som dom haft förut.
Ska jag sluta med det & propsa på den andra blandningen som alltid funkat på de andra? Eller ska jag göra på ngt annat vis? Tar tacksamt emot förslag!
Värpfoder ska ju innehålla det protein de behöver, men det är ju baserat på att de bara äter det och inget spannmål. Äter de mycket vete så skulle det kunna bli för lite protein totalt sett.
I "äggproduktion i ekologiskt lantbruk" (en läsvärd skrift, googla så hittar du den som pdf) står det så här om fjäderplockning:
Det står dock inget om just fjäderätning.
Lycka till!
Tack!!!
-
Har fyra grupper höns. Första gruppen har 2-3 hönor som drar fjädrar från de andra som de äter upp och resten äter lösa fjädrar som lossnat. Grupp två har jag inte sett någon som drar fjädrar, enstaka äter tappade fjädrar. Grupp tre har hönor som äter tappade fjädrar. Grupp fyra är mina äldsta och de äter inte fjädrar (föräldrar till de flesta i de andra grupperna). Två st från grupp ett går nu i gången efter fjäderplockning som blivit blodiga sår.
De får alla samma blandning. Korn kross, lite vete, värpfoder, allfoder, majs, snäckskal och vitaminer i vatten en gång i veckan. Har inte lampan på i stallet på dagarna eftersom jag har två fönster som släpper in ljus och kväll är den sällan på alls. Släpper dem i omgångar någon timme dagligen (tupp slagsmål anars).
Vad kan jag göra för att bli av med detta. Har endast hänt mig en gång tidigare, då var det vita och bruna värpare och vi avlivade hela gruppen efter att de gick från fjäderätare till kanibaler. Mina höns är blandras och renras djur. Tips?
-
Var plockars det fjädrar? Har samma problem, med min grupp med blandrashönsen som tillfälligt går med faverollehönor. Det började efter jul och nu har faverollerna inget skägg eller benbefjädring :o :'(
Jag har fått tipset att smörja tjära där de plockar, alltså ben och hals.
-
Funderingar och tips från en som inte heller vet så mycket om saken:
En del säger att fjäderplockning/-ätning beror på proteinbrist, en del på stress. Jag fick också min första fjäderplockare efter jul. Jag isolerade hönan under en vecka och gav henne kokt leverfärs + lite allfoder. (Jag fick tips om att blodmat är mindre svårsmält än kött, så blodpudding är kanske ett bra alternativ?) Mina höns har en kost med mycket lite salt (mest helsäd och mycket sällan matrester), så jag la till lite salt också. Dessutom plockade jag bort värmelampan. Hönan slutade plocka fjädrar, men jag kan ju inte säkert säga vad som påverkade henne mest eftersom jag förändrade flera saker samtidigt. Du kanske kan börja med att lägga till (animaliskt) protein och se om det blir någon skillnad?
Jag har aldrig varit med om att hönsen hackar så att det blir sår, men kanske borde du smörja alla såriga höns med tjärsalva eller något annat lämpligt för att stävja kannibalism. Andra på forumet vet säkert mer om detta och vilka produkter man kan använda.
Jag tror att besättningar som får gå fritt utomhus har mycket mindre problem av det här slaget. Du har inte möjlighet att ge hönsen mer utevistelse?
-
Hej ... märkliga problem Ni har - sånt har aldrig hänt mig eller aldrig hört talas om. Hur många tuppar har Ni per flock höns? Själv har jag 3 på 25 höns. 1 alfahanne och 2 andra som har en lägre rang - alfahannen tillåter att de får para sig med en del av de hönor som han ratar alternativt som ratar honom. Kan det vara en lösning på Era problem?!
Deras uppgift annars är att vakta flocken emot hök och dylikt. Jag har inga som hest problem med balansen i flocken. Alla sköter sitt s.a.s. i högsta välmåga.
Jag har 2 tuppar till 11 hönor... Det känns inte som om det är för många tuppar, eller?
Kanske man skulle ta och prova med plodpudding. För det är lite tråkigt när alla faverollerna är utan sina skägg och har nästan helt fjäderlösa fötter. Det är första gången jag är med om detta fenomen.
Hos mig blir det inga sår, utan jag tror att de går och pickar när de nya fjädrarna börjar komma ut. Så de kan vara lite småa blodfläckar på fötterna på dem. Inge mer.
Jag tänkte att om inte tjäran löser saken, så kanske de slutar när de får gå ut på sommarbete ;) Byter miljö och får större utrymme att vistas på :)
-
Jag tänkte att om inte tjäran löser saken, så kanske de slutar när de får gå ut på sommarbete ;) Byter miljö och får större utrymme att vistas på :)
Ja, jag tror att utevistelse löser många problem. Mer utrymme, mycket mer stimulans och dessutom bättre möjligheter till eget foderval och protein i form av mask och insekter. Men om hönorna sätter igång att plocka redan runt jul, så måste man ju försöka med något i väntan på våren. Tjärsalva är kanske bra för att skydda fjäderlösa ytor, men man kan ju inte gärna smörja in hela fågeln inklusive fjädrar?
-
Nä självkart kan man inte smörja in hela hönan i tjära ::) ;D Men eftersom att det är så lite och på begränsade ställen, så kan det fungera. Dessutom så på vissa av dem finns det skägg och på vissa inte. Men det verkar inte finnas någon stress inom gruppen, de sitter och putsar fjädrarna brevid varandra. Tupparna står ofta brevid varandra och små pratar, det är en stört skön grupp. Helmysiga och balanserade :)
Som sysselsättning får alla hönsen någon näve hel havre i spånet, bröd, luzern, äpplen och diverse frukter. Men som sagt är detta fenomen nytt för mig, har alltid haft höns men inte fjäderplockning. Försöker tänka om jag gjort något annorlunda...
-
Var plockars det fjädrar? Har samma problem, med min grupp med blandrashönsen som tillfälligt går med faverollehönor. Det började efter jul och nu har faverollerna inget skägg eller benbefjädring :o :'(
Jag har fått tipset att smörja tjära där de plockar, alltså ben och hals.
När jag tänker till så är det inte så länge sen de började äta fjädrar, februari - mars. Det fjädrar som plockas är på ryggen (nära tjärtfjädrar) och baken. De passar på när offret är upptagen med annat. Tuppen i grupp 1 blir även han plockad på halsen.
Jag har en tupp per grupp. Antalet hönor bland dem varierar från 10st till 26st. Tupparna tål inte varandra alls (hönorna är inte bättre de) så det är svårt att få rastningen att funka eftersom de är frigående. Planerar på att bygga separata hönsgårdar. Har inte listat ut var de ska vara och HUR jag ska få in hönsen där. De bor i gammalt häststall och det fins endast en lucka (+dörr) ut. hmmmm
-
När jag tänker till så är det inte så länge sen de började äta fjädrar, februari - mars. Det fjädrar som plockas är på ryggen (nära tjärtfjädrar) och baken. De passar på när offret är upptagen med annat. Tuppen i grupp 1 blir även han plockad på halsen.
Jag har en tupp per grupp. Antalet hönor bland dem varierar från 10st till 26st. Tupparna tål inte varandra alls (hönorna är inte bättre de) så det är svårt att få rastningen att funka eftersom de är frigående. Planerar på att bygga separata hönsgårdar. Har inte listat ut var de ska vara och HUR jag ska få in hönsen där. De bor i gammalt häststall och det fins endast en lucka (+dörr) ut. hmmmm
Tja då var det ju lite värre :-\
Det fungerar inte att möblera om lite i burarna, så att de kommer av sig lite i sina ovanor :)
-
Jag tog bort en av mina unga AO-hönor nyss. Hon gick nämligen och nöp/ryckte fjädrar från dom andra hönsen, mest på dom som är gula och röda/koppar, och så åt hon upp fjädrarna. Nån som vet varför hon gjorde så?
Har nämligen ytterligare en ao-höna som uppvisar tendenser av samma beteende, och finns det nåt jag kan göra för att få henne att sluta så vill jag veta det, annars åker hon också i grytan illa kvickt. Mina fina koppar-maran-tuppar är nästan kala på halsen och min gula sussex-höna tordes knappt komma fram från gömslet... :'(
/Sara
-
Jag har inga egna höns, men läser mycket om fåglar. Det jag läst är att de gärna sysslar med att rycka fjädrar av varandra när de är uttråkade, är för många på liten yta eller om den utsatta hönan har ett sår de vill plocka på. Säkert finns fler anledningar, och du kan säkert få bra förslag från andra här.
En liten reflektion från den vilda världen, som inte hör hit, är att doppingar (sjöfåglar) t ex äter mjuka fjädrar som ett sätt att göra spybollar som kapslar in parasiter och vassa fiskben i magen. De spyr upp dem med sitt innehåll så småningom. Naturen är listig! ;D
/ Alba
-
Citatet nedan kommer från skriften "Äggproduktion i ekologisk lantbruk" och ger förslag på orsaker till fjäderplockning. Att hon äter fjädrarna tänker jag mig borde bero på brist på något näringsämne, men det kan kanske bara vara ett beteende hon lagt sig till med efter en lång och tråkig vinter? I så fall kan det kanske hjälpa att möblera om lite i hönshuset och försöka ge dem såt skoj att sprätta i, hela grönsaker att hacka på för att bryta beteendet.
Fodret kan ha betydelse
för fjäderplockning: man anser att
brist på de svavelhaltiga aminosyrorna kan
förvärra problemen. För mycket vete brukar
också ses som negativt. Utöver fodret finns
en rad faktorer som kan ha inverkan på
benägenheten att plocka fjädrar. En teori
säger att beteendet skulle vara födosök riktat
mot fjäderdräkten när hönans omgivning
i övrigt ger dem för lite stimulans. En annan
handlar om att kycklingar som helt små
felpräglas att sandbada på dun om de inte
har annat lämpligt strö (sand) att bada i.
Kycklingar i stordrift har ju inte någon
hönsmamma som kan undervisa dem om
livet som höna. Danska försök har visat att
tendensen att plocka fjädrar senare i livet
tydligt påverkas av tillgången på strö att
sandbada i under uppfödningen. Många djur
på en liten yta har setts öka problemen med
fjäderplockning. För att förebygga fjäderplockning
är det viktigt att ge djuren en god
miljö som tillfredsställer deras beteendebehov,
både under uppfödningen och som
vuxna. Ett väl sammansatt foder är också
betydelsefullt. Om plockning bryter ut och
man inte kan härleda den till fodret, är det
effektivast att ta bort den eller de hönor som
är mest aktiva. Vissa hönor går nämligen på
höna efter höna och formligen rycker av
dem dun och fjädrar.
-
Citatet nedan kommer från skriften "Äggproduktion i ekologisk lantbruk" och ger förslag på orsaker till fjäderplockning. Att hon äter fjädrarna tänker jag mig borde bero på brist på något näringsämne, men det kan kanske bara vara ett beteende hon lagt sig till med efter en lång och tråkig vinter? I så fall kan det kanske hjälpa att möblera om lite i hönshuset och försöka ge dem såt skoj att sprätta i, hela grönsaker att hacka på för att bryta beteendet.
Ja, trångt bor dom ju inte (inte ens två per kvadratmeter), och dom får höboss att sprätta i och maten är allfoder och korn. Vete tusan...
Jag kanske får slänga in lite hela morötter till dom. Om dom går på gula och kopparfärgade hönor så kanske morötterna har "rätt" färg för att vara intressanta. ;)
/Sara
-
Förresten, med svavelhaltiga aminosyror som det står i citatet är det väl främst metionin som avses, tror jag. Det finns främst i animaliskt protein, men även i hampfrö och solrosfrö.
-
Förresten, med svavelhaltiga aminosyror som det står i citatet är det väl främst metionin som avses, tror jag. Det finns främst i animaliskt protein, men även i hampfrö och solrosfrö.
Men det ska dom väl få tillräckligt av om dom får allfoder? Eller...?
/Sara
-
Det beror väl på hur mycket allfoder vs korn de får. Innehållet i allfoder är beräknat på att de bara äter det, inte spannmål.
Jag säger inte att det ÄR så. Man kan tycka att det vore betydligt vanligare med bristsymptom då, eftersom många blandar färdigfoder med säd. Men det är kanske inte helt osannolikt, enligt litteraturen.
-
Kanske är så att vissa raser är mer benägna att behöva mer metionin än andra också.
Dom har fri tillgång på både allfoder och kornkross hela tiden, och dom äter rejält mycket av kornet faktiskt.
Kanske ska slänga in några kokta köttben som dom kan picka på. ;)
/Sara
-
Om man vill använda spannmål OCH köpefoder så kan man ju köpa koncentrat istället för allfoder.
Jag köper värpkoncentrat från Granngården eller Svenska foder och blandar med vete/korn/havre.
Mvh
Charlotte
-
Höns som äter fjädrar behöver oftast salt..Ge grovsalt vid sidan av fodret i ca 3 dagar. Gödseln kommer att bli lösare pga ökad vattenkonsumtion.
Viktigt är att man inte fortsätter ge mer salt, utan enbart gör det som en punktinsats. ( Till en större besättning är det lättare att ge saltet direkt i vattnet)
Rent teoretiskt så räcker inte saltkoncentration i allfodret när det blandas med korn ...Om du ger lite matrester med jämna mellanrum så kommer saltbehovet täckas bättre! ;)
Mvh Simon
-
Salt säger du? Det var värst. Det var nog nåt jag aldrig kommit att tänka på.
Det kanske räcker om jag kokar pasta i stark buljong? Den är ju rätt salt tänker jag.
/Sara
-
Hur har du det med ljuset? Det får inte vara för ljust i hönshuset, ett riktmärke är att det nätt och jämnt ska gå att läsa en tidning. Ljusare än så kan utlösa fjäderplockning, och då oavsett om dom har sysselsättning eller ej. Ett akut utbrott kan man häva genom att släcka ner..men inte så länge så att dom slutar värpa då...
-
Hur har du det med ljuset? Det får inte vara för ljust i hönshuset, ett riktmärke är att det nätt och jämnt ska gå att läsa en tidning. Ljusare än så kan utlösa fjäderplockning, och då oavsett om dom har sysselsättning eller ej. Ett akut utbrott kan man häva genom att släcka ner..men inte så länge så att dom slutar värpa då...
En kompis var här och hälsade på, och hon tipsade också om detta med ljuset. Men hon tyckte inte att jag hade för ljust. Har ju tre jättefönster åt söder och sydöst, men två av dessa är igensatta med papp nu på vintern för att hålla värmen inne/kylan ute, och stänger ju även ute mycket av ljuset. Har utöver det fönstret som inte är igensatt en 75-watts lampa i taket på timer från sju på morgonen till åtta på kvällen. Solen går upp halv nio och går ner klockan fyra här just nu.
Bör jag släcka extraljuset kanske?
/Sara
-
Det låter onekligen inte mycket, men du kunde ju testa att sätta igen det återstående fönstret och gå ner till 40 eller 60 wtt på lampan ett tag och se om det gör nån effekt.
Efter vad jag förstod på min rådgivare så är ljuset det som oftast ger fjäderplockning. Jag fick det själv här när hönsen kom och man i bästa välmening hade fönstren klara och fullt med ljus för man ville dom skulle ha det fint..
-
Hur har du det med ljuset? Det får inte vara för ljust i hönshuset, ett riktmärke är att det nätt och jämnt ska gå att läsa en tidning. Ljusare än så kan utlösa fjäderplockning, och då oavsett om dom har sysselsättning eller ej. Ett akut utbrott kan man häva genom att släcka ner..men inte så länge så att dom slutar värpa då...
Varför skulle för mycket ljus utlösa fjäderplockning?
/ Alba
-
Varför skulle för mycket ljus utlösa fjäderplockning?
/ Alba
Kan tyvärr inte säga mer om själva orsaken ( och det forskas mycket på det så... ).. bara att det är bland det första en rådgivare tittar på om det finns problem med fjäderplockning.
Här saxat från en artikel i svenskaägg.
Belysningen i stallet är också en faktor som, vilket
vi alla känner till, kan inverka på graden av fjäderplockning.
Ett starkare ljus gör hönsen mer aktiva,
vilket kan öka benägenheten till fjäderplockning i
brist på sysselsättning. Man har exempelvis observerat
att höns inhysta med 30 lux uppvisar en högre
grad av fjäderplockning än höns inhysta med 3 lux.
Utöver den ökade aktiviteten hos hönsen så kan den
ökande ljusstyrkan också bidra till att fjäderdräkten
blir mer synlig och lockande. Fjädrarnas färg har
tidigare påvisats inverka på graden av fjäderplockning
hos olika höns (Bright 2007). Vilken effekt
dagsljusinsläppet har på hönsen vet vi i dagsläget
mycket lite om. Alltför ofta utbryter dock fjäderplockning
i kombination med dagsljusinsläpp, vilket
kan vara tecken på stress.
-
Intressant! Vem är rådgivaren?
Det låter ju mer som att det är bristen på sysselsättning som är problemet, utifrån den röda texten.
Det är knepigt det där med ljus. Jag har tidigare försökt att förstå mig på vad som är bäst för fåglar som alltid är inne. T ex "burfåglar", eller i mitt fall vilda fåglar som behöver vara inne under lång tid på vinterhalvåret då ljusinsläppet från fönster ofta inte går att få i önskvärd mängd. Det finns en mängd lampor med olika innehåll att köpa, men informationen är svårtillgänglig vad gäller vilket ljus lampan ska innehålla, hur långt från fågeln den ska sitta samt hur länge den ska vara på.
Naturligtvis har tillverkarna ofta råd, men man vill ju gärna läsa snarliknande råd från flera oberoende källor.
/ Alba
-
Fjädrarnas färg har tidigare påvisats inverka på graden av fjäderplockning hos olika höns (Bright 2007).
Det här har jag läst om i en gammal tråd här också.
Här http://www.alternativ.nu/index.php?topic=13962.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=13962.0)
En grupp forskare har upptäckt att en viss pigmentering i fjäderdräkten lockar till fjäderhackning .
Pigmenteringen orsakas av en vild recessiv allel i genen PMEL17.
Svårartad fjäderhackningberor alltså delvis på en gen hos offret..
SLU 2004
Spännande tycker jag :-[ Mvh Rosa
-
Intressant! Vem är rådgivaren?
En av författarna till artikeln är Åsa Odelros.
En sak som komplicerar fåglars ( höns ) förhållande till ljus är att dom uppfattar blinkningar mycket mer än vi, och kan stressas av ljus som vi tycker är stabil, t.ex ett lysrör, medan det i deras ögon är ett flipperspel..
-
En av författarna till artikeln är Åsa Odelros.
En sak som komplicerar fåglars ( höns ) förhållande till ljus är att dom uppfattar blinkningar mycket mer än vi, och kan stressas av ljus som vi tycker är stabil, t.ex ett lysrör, medan det i deras ögon är ett flipperspel..
Precis! Därför vill man ju veta vad man köper för ljus. De jag tittat på har varit av typen lågenergi och lysrör som tillverkas speciellt för fåglar. Men tillverkarnas info är alltid bristfällig. Nu kommer jag ifrån ämnet lite, inte meningen att sno tråden.
En annan aspekt är att olika ljus tar fram olika färger i fjäderdräkten?
Men personligen tror jag mest på brist på sysselsättning som orsak till fjäderätning. Men man undrar ju varför vissa individer blir mer utsatta, eller varför vissa fjäderfärger lockar mer.
/ Alba
-
Direkt solljus och starkt ljusinsläpp ska man alltid undvika ... speciellt nu på vintern då "snöljuset" lätt triggar till fjäderplockning ..
15 watts lampor brukar vara tillräckligt ... hellre två svagare lampor än en stark! Skaffa en dimmer så kan du testa vad som blir bäst.. I regel brukar vita (ljusa) hönor vara lättare att mästra med ljuset än bruna (mörka) ... Dom suger liksom åt sig ljuset :-[
Sedan är fjäderplockning och fjäderätning två skilda saker... Plockning kan bero på olika orsaker..men då ligger fjädrarna kvar på golvet ..ätning beror på brister!
mvh Simon
-
Många intressanta inlägg! :D
Det jag tycker är mest konstigt är ju att just denna australorp-höna ger sig på just gula/röda fjädrar. Och det spelar ingen roll hur upptagen hon är med sysselsättning, så fort hon ser nån av dessa speciellt utvalda "offer" så rusar hon efter och nyper åt sig några småfjädrar som hon äter upp. :-\
Fortsätter hon såhär så kommer jag ju att vara tvungen att ta till yxan på henne också... :(
/Sara
-
Kan fjäderplockning vara rasbetonat. Mina tre Australorp är de enda i gruppen som plockar fjädrar och äter. Visserligen plockar de mest på de som ruggar och där fjädrarna sitter löst. Jag ger ekologiskt värpfoder, grönt och havre. Nu provar vi med lite animaliskt och ökning av salt. Kan väl också bero på årstiden, Februari är ju inte den roligaste månaden vare sig för djur eller människor.