Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Häxan skrivet 03 feb-06 kl 23:48

Titel: bröd
Skrivet av: Häxan skrivet 03 feb-06 kl 23:48
Till nybörjare;

Bröd behöver jäst, salt, lite socker, lite salt och mjöl. Du kan slänga i vilka ingredienser du vill. (ex potatis, el morots -rester, kryddor etc)
Jag blandar först jäst, och torr-varor salt i min köksberedare (ev rester) JAG ORKAR INTE KNÅDA  Samtidigt sätter jag på spisen och värmer vätskan till fingervarm vätska (vatten och el mjölk) Jag använder mestadels olja till bröd - denna slänger jag direkt ihop med jäst, socker , salt i burken. Använder jag SMÖR så smälter jag'denna först i kastrull innan jag tillsätter vätska. Då fingret medger (lite över fingervarmt häller jag på vätskan, (fingervarmt = att då du doppar i fingret känner du inte vätskan) därefter blandar jag i mjöl.

Den färdig-knågade göran vill ha varmt, täck ex med frotte-handuk. Då du görar degen är den ca 1/3  Den bör växa till ca  2/3.

Gå inte efter jäsningstiden, låt degen växa.

Jag hoppas att Ni nybörjare förstår mina "runskrifter"  

Fattar ni inte, eller har några frågor är Ni välkomna att mejla.

Kram Häx