Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Ebba skrivet 18 feb-06 kl 22:17
-
Hej,
en kväll häromveckan när jag var sugen på nåt kryddigt snacks experimenterade jag fram något som jag tyckte blev fantastiskt gott. Tyvärr har jag inga exakta proportioner, utan smaksättningen är upp till var och en.
Koka några deciliter hela dinkelkorn (helt vete går säkert också bra) i rikligt med vatten tills de blir mjuka. Häll av i durkslag.
Hetta upp en stekpanna och låt en rejäl klick smör (2 msk) fräsa ner i pannan. Tillsätt en skvätt olivolja. Häll ner de avrunna dinkelkornen och låt torka/rosta över god värme under omrörning. Tillsätt pressad vitlök, spiskummin och cayenne samt lite salt. Det är viktigt att rosta kornen rätt torra, de ska bli knapriga. Provsmaka under tiden, så att du avbryter rostningen innan de bränns. Kom ihåg att röra runt med jämna mellanrum så att rostningen inte blir ojämn.
Om kornen känns feta när de är klara låt de fetta av sig på lite tidningspapper.
Klart att äta!
/Ebba
-
Vad man också kan göra är att lägga blötlagda kikärter på en bädd av grovsalt, och sen så skjuts in i ugnen i en sisådär 200 grader en halvtimme, eller man får prova sig fram... (jag minns inte riktigt, det var ett tag sen jag gjorde det). Gott, nyttigt, enkelt... som det ska vara! ;D
/y
-
Att rosta kikärtor är kalas. Fast jag har en pytteklick smör i pannan och lite salt. I slutet pudrar jag curry över och häller i en skål och moffar.
-
Gruff, rostar du dem okokta/icke blötlagda eller? Är torsk på kikärtor...
Mitt nuvarande favoritsnacks är Saltå Kvarns rostade sojabönor, till och med min man har övergett jordnötterna och inmundigar numer endast salta bönor då det vankas bira ;D
/Valma
-
Valma: Testa att blanda sojabönorna med solrosfrön och hackade hasselnötter - det blir ännu godare!