Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: trollpip skrivet 19 feb-06 kl 11:08
-
Hejsan
Märkte att jag oxå har fått ohyra på hönsen!!Så det blir att köpa frontline på måndag och behandla hönsen. Men ska man inte rengöra hönshuset nått?? Annars kommer väl de tillbaka ganska snabbt på hönsen??
Hur bör jag gå tillväga med rengöringen??? Går det att ställa ut inredningen i kylan utomhus och få bukt med problemet? Är ju helt klart svårt att tvätta inne nu!
Hoppas på en hel del goda råd!!!
-
Det beror på vilken typ av ohyra det är du har på dina höns.
Hönshuskvalster är den enda ohyra som kräver sanering av hela hönshuset för att få bort.
Om du ser avlånga saker som kutar omkring på huden, framför allt på magen ner mot annalen, en del bruna en del gulgrå och andra ljusa nästan genomskinliga är det vanliga hönslöss - äckliga men lätta att få bort:
1. Ha på Frontline, är det väldigt mycket löss kan du även pudra med etotal också men de försvinner även med bara Frontline, dock inte fullt lika snabbt.
2. Du behöver inte skura hönshuset för lössen finns bara på hönsen och smittar via direktkontakt men däremot behöver du pudra med etotal i redena för där kan löss uppehålla sig kortvarigt och då smittas hönorna när de byter av varann för att värpa.
3. Om du kan är det också bra att byta sittpinnar i samband med behandlingen men annan storrengöring kan gott vänta till sommaren. Lössen behöver värme och dör snabbt då de ramlat av hönskroppen.
Kolla även benen då du ändå håller på och sanerar dina djur:
Friska ben ska vara släta och blanka. Benkvalsterangrepp börjar i allmänhet vid fotleden. Då bildas först gulgrå beläggningar vid plåtarnas kanter, sedan blir benen gråvita, skrovliga och matta. Plåtarnas kanter lossnar och står ut från benet och där bildas till slut tjocka gråvita klumpar (= kvalsterbon!) Detta beror på att kvalsterdjuren finns längst in under benplåtarna och bildar ett skum utanför sig som skydd.
All ohyra går att få bort, det gäller bara att göra på rätt sätt och vara tillräckligt noggrann. Lycka till!
-
Hej
Tittade under vingen på en höna och där var det några avlånga saker som rörde på sig... Även små prickar tycker jag... Den andra hönan hade små vita prickar på huvudet. Är det lössägg?? Förresten, kan man bara få in hönslöss av "smittade" djur??
Vad bra att jag inte behöver sanera hela hönshuset!! Det hade varit tufft just nu!! Men jag håller på att byta ut allt strö, halmen i värpredena och så ialla fall!! Imorgon blir det att behandla hönsen och även göra färdigt med städningnen inne i hönshuset, samt byta sittpinnar och pudra redena... Om jag får tag på både etotal och frontline vill säga...
Vart köper man etotal??
Tack för svaret!!!
-
Etotal finns på Granngården.
Jag gnider in mina (dvs hönsens ;)) sittpinnar med Etotal när jag sommarstädar samt strör också litet i fästena samt i redena.
-
Då blir det att besöka både Granngården och apoteket idag! Och sen får vi hoppas att de små odjuren försvinner!!!
Har en höna som är i rättså dålig kondition pågrund av lössen. Vad kan jag hjälpa henne med mer?? Förrutom att bli av med blodsugarna... Nått speciellt fodertillskott som hon kan behöva?? ???
-
Ja då är det löss du har och prickarna är lusägg/lusbon. Finns där små frigolitliknande vita klumpar längst ner mot huden på magfjädrarna vid analen också var det lusbon.
Du undrade om smittvägen. Löss uppkommer inte från ingenting utan smittar fågel till fågel. Tyvärr har de flesta tamhöns löss och väldigt många benkvalster. Många ägare tror att det är något normalt för dem att ha, vilket är felaktigt. Förr trodde man att det också var normalt och något nödvändigt ont med oyra i våra hus, idag vet vi bättre. Detsamma gäller djurhusen, ohyra är lätt att få in och faktiskt även lätt att, med rätt metoder, bli av med.
Detta låter kanske stöddigt och tvärsäkert men jag har själv numera ett helt ohyrefritt hönshus så jag vet att det går.
Jag tillämpar själv inte detta med att ha in gifter i hönshuset i förebyggande syfte. Dels sätter det ner hösnens immunförsvar och allmänkonditon och dels det är ju onödigt om där inte finns några ohyra. Rejäl skurning med varmt vatten och såpa med därpå följande luftning och torkning ger riktigt rena och väldoftande reden där inga gifter behövs. Sittpinnarna byter jag varje år vilket är bra för hönsens fötter eftersom de nya pinnarna aldrig har exakt samma dimension som de gamla. Ett tredje skäl är att ohyredjuren kan misstänkas bli immuna mot bekämpningsmedeln vid lågintensiv långvarig kontakt, och blir de det står vi där med "skägget i brevlådan".
Min framgångsrika linje för ett permanent ohyrefritt hönshus är istället att utrota all ohyra och sedan hålla ljust, dragfritt, rent och torrt samt att använda så lite gifter det bara är möjligt - allt för att hönsen ska må bra och vara så starka och friska som möjligt - samt att vid inköp av nya djur alltid kolla deras hud och ben. Även om där inte syns några ohyredjur behandlar jag dem en gång med Frontline för att döda ev. ägg eller gnetter som inte syns för ögat. Vid inköp av beg. utrustning, skålar m.m. noga rengöra dem för att ta bort ev. löss, kvalster el. likn. innan de sätts in i mitt hönshus.
De medel jag använder är dessa:
* Till "vardags":
Såpa, vanligt fönsterputs och varmt vatten.
Till vaktelkycklingar, som är extremt känsliga för coccidier, strör jag Stalosan i bottenströet för att minimera bebisdödligheten de första veckorna och vid rengöring i deras utrymmen sprayar jag med Kennel wash (teatreeolja med lavendel). Dessa två medel är giftfria men effektivt bakterie- och coccidedödande. De kan även användas till att "fräscha upp" reden och adnra ställen som lätt blir smutsiga och ofräscha vintertid
* Vid ohyreangrepp:
Löss - Frontline + Etotal
Benkvalster - Frontline + riktigt fet salva (teatree, bisalva, Skillingaryd eller sk. hästsava)
Hönshuskvalster, sk. "röda hönslöss" - Anticimex + efterföljande behandling med Virkon s i hönshuset och Frontline på djuren.
Att tillämpa karantän är också ett bra sätt att slippa få in både ohyra och sjukdopmssmittor. Då hinner man behandla bort ohyran och även se om de nya djuren verkar friska. Detta är dock en utrymmesfråga som kan vara svår att få till men jag tror de flesta ändå kan göra ett hörn i ett uthus, källare, garage el. likn. där nykomlingar kan få vara 3 veckor. Detta medför mindre umbäranden än att behöva medicinera och behandla hela den egna besättnignen om den blir smittad.
-
Håller helt klart med dig Kicki!!! Inga djur skall behöva lida av ohyra bara för att man tidigare sagt att det är normalt... Och att man ska försöka att använda så lite kemiska medel som möjligt!!
Vad jag funderar på nu är om jag ska behandla hönsen även mot benkvalster?? Eftersom jag ändå skall behandla dem med frontline... Är det "bara" att smörja in benen med den feta salvan?? Ska det göras varje dag eller vilken intervall gäller??
Nu ska det blir rent hus här!!! Inga objudna gäster skall få dela bostad med hönsen ;)
-
hihi.. Nu har jag varit och inhandlat!!! Liten resumé hur det gick...
På Granngården: "Jaha, du ska använda det till jaktiller alltså??"
På apotektet: " Men det är till hund du skall ha det???" (Hade lite svårt att veta hur mkt min hund vägde... Till er andra som skall handla: det finns bland annat till hundar mellan 20-40 kg och 40-60 kg förpackningar att köpa...)
Jag bara log och nickade... 8)
-
Bravo Trollpip, vad jag blir glad över ditt tänkande - och ännu gladare blir dina höns! :D
Först och främst frågan - har de benkvalster?
Har de inga symtom på sådant kan du bara massera in salvan, det tycker de är skönt. Massera in med kraftiga men hänsynsfulla tag, ungefär som då vi själva bli masserade. Var noga mellan tårna och i kanten runt klor och sporrar. Massera in salvan ända från hasleden, där fjäderdräkten slutar och ända ner till klorna, glöm inte baksidan av benen och undersidan av fötterna.
Har de däremot kvalster på benen måste du även skrapa och bryta bort alla beläggningar och förhårdnader.:
1a) Häll upp varmt vatten + 1 msk. matolja i en skål stor nog för hönsben att stå i men så liten att inte kroppen blir blöt. Håll hönan runt rygg och vingar så hon inte flaxar, ställ ner henne i skålen och låt henne stå där en stund för att mjuka upp beläggningarna lite.
b) Torka av benen lite och börja sedan vid hasen med att arbeta dig neråt mot fot och tår. Skrapa med naglarna och bryt loss alla förhårdnader, ta hjälp av den feta salvan. Då lossnar plåtarna och det blöder - det ska de göra för där under sitter de små äckeldjuren - och den irriterade huden under förhårdnaderna blöder men detta är bara ytligt så det ser ont och otäckt ut efter första gången men ser värre ut än det är. Hönorna blir ömma men ändå slutar det klia och värka så de är på bättringsvägen och en total sanering av benen är nördvändigt för tillfrisknande - alla beläggningar och förhårdnader måste bort!. Blödningen kommer även av att blodcirkulatioenn sätts igång. Den snörps nämligen åt av beläggningarna och utan behandling dör tårna till slut och ramlar av.
c) Avsluta den första behandlignen med att torka av fötterna och massera in den feta salvan överallt på ben och fot - även där det blöder.
2. Nästa dag smörjer du igen och masserar på samma sätt men skrapar inte för då är de så ömma.
3. Dag 3 kan du skrapa lite igen för då börjar de ytliga sårskorporna lossna och se, därunder finns då frisk, ren och fin hud! Det gäller att hålla sårskorporna feta av salva hela tiden så de hålls mjuka annars finns risken att de spricker och blöder vilket gör ont och förlänger läkningen. Dessutom kvävs ev. överlevande kvalsterdjur då fettskiktet är tätt.
4. Smörj varje dag till sårskorporna är borta och benen är rena, mjuka och släta. Detta går ganska fort.
5. Massera sedan in salva då och då en tid framöver tills huden återfått sin balans och åter kan bilda naturligt fett. Då bildas även nya benplåtar och benen blir helt återställda. Om angreppen varat många år återbildas däremot inga plåtar utan de förblir plåtlösa, men det lider inte hönan av.
Lycka till!
Ps. Jag håller just nu på med denna behandling på de höns jag tog hand om härom dagen. Vissa ska få bo kvar hos min dotter och vissa ska placeras om. En del av dem kunde inte ens gå då de kom p.g.a. tjocka beläggningsklumpar under fötterna. Flera hade tappat delar av sina tår och de två äldsta har nästan bara stumpar kvar. Det tog 4 timmar att sanera dessa 10 hönor + 3 tuppar men vilken tillfredställelse det är att nu se livsgnistan komma tillbaka, de börjar stappla omkring och är både hungriga och nyfikna. Jag vet också att om en vecka går de obehindrat och livet har återvänt! Tack och lov att jag nu fixat karantänsutrymme så jag kunde hjälpa dessa vackra hönor och tuppar! Ds.
-
Jag bara log och nickade... 8)
Haha, ja det är lika bra att le och hålla med. ;D
Ju fler höns man har ju mer tjänar man på att köpa de pipetter som är för stor hund. En droppe på manken och en i ryggslutet till varje höna - det är många droppar i dessa pipetter så en räcker till många höns.
-
Tack Kicki för alldeles utmärkt beskrivning av hur man blir av med benkvalster på hönorna. :)
2 av mina Åsbohönor har nu en del belkvalster (ännu inte mycket). Min 2:e Åsbohöna har dock fina kvalsterfria ben (liksom sin matte ;D). Jag tänker behandla dem i april någon gång, då det blir varmare ute. Jag brukar gno in deras ben med olja 2 gånger om året, för jag inbillar mig att det känns skönt för dem efteråt, även om de skriker och sprattlar under behandlingen.
När min gåshona för något år sedan hade rinnande öga och skulle ha 1 droppe av "vad-det-nu-var", fick jag också en hel hink med pulver som skulle blandas i vatten. Jag har hinken kvar än och det räcker säkert till alla kor, hästar och får i hela Sverige under hela deras livstid!! ;D Jag minns att veterinären hade svårt att räkna ut hur litet av pulvret i hinken som egentligen skulle blandas med vatten....... Hon log litet grand och bad nästan om ursäkt för att de inte hade mindre "förpackningar".
-
Haha, vilken tur att dina ben är fria - tänk hur de skulle se ut med utstående hudplåtar - men varför i hela friden ska du vänta och låta dem lida till i april? Sätt igång nu istället!
Bada deras fötter kan du göra vid köksbänken, i tvättstugen eller någon annan varmt plats men vänta inte! Det blir bara värre angrepp som är ondare för hönorna och svårare för dig.
Lägg dem på rygg i ditt knä eller på bänken framför dig så ligger de ganska stilla, eller låt dem halvsitta med ryggen mot din mage så är de också stilla. Håll fast dem med armarna samtidigt som du håller i ena foten med ena handen och smörjer/skrapar med den andra.
Vad var det för pulver du fick, vad hette det?
-
Kicki, Terramycin 500g. Alltså inte såååå mycket ändå, men mycket om man tänker på hur litet vi skulle blanda till gåsen. Jag vet inte slutdatum på det, men den står i kylskåpet och får väl stå kvar där tills jag behöver utrymmet till annat, kanske t.o.m. till mat för oss! ;D
Ja visst, ska ta ditt råd om hönorna och ta tag i det till helgen! Bra att du skjuter på :)
-
Bra att du tar tag i detta, dina hönor kommer att bli glada. :)
Ok. Ja terramycin är bra att ha i medicinskåpet och ha att ta till vid akuta infektioner. Dock bör det stå kvar i kylskåpet i de flesta fall för ska man på eget bevåg använda det måste man verligen veta när det är befogat och när det inte är det, så man inte använder det i tid och otid vid minsta lilla för då kan det bli som med duttandet med etotal. Risken att få resistenta bacillstammar är då stor och väldigt obehaglig.
-
Jag har säkert frågat förut vad kostar frontline ???
behövs det bara en droppe i nacken så sköter medlet resten ???
jag tänkte ta tag i att städa ur hela mitt hönshus och tänkte även fixa till mina damer och herrar...
Love
-
Kommer faktiskt inte ihåg vad det kostar men det är överkomligt - speciellt med tanke på syftet!
Nej inte en droppe i nacken utan två på ryggen: En droppe på manken (Mitt emellan vingfästena) och en droppe i ryggslutet (strax innan stjärtfästet).
För att vara säker på redena behövs det etotalpuder där.
Kolla även i alla hörn, skravar o.dyl så inte dammet där rör sig vid nära studier - då är det hönshuskvalster. De är pyttesmå kvalsterdjur och mot dem behövs hjälp av Anticimex (+ Frontline på hönorna och efterföljande skurning med Virkon S och/eller ommålning för att vara säker på att allt är borta). Hönshuskvalster är den ohyra som kräver störst och dyraste insatsen för att få bort - men ack så viktigt!
-
Kicki, du som är van. Är det svårt att hålla fast hönan och olja in benen när man är ensam? Förut har vi varit två som gjort det, en som håller och en som gör jobbet ;). Nu tänkte jag göra allt själv ::)
Det enda jag tänker på är om hönan flaxar och jag råkar släppa henne. Jag försöker väl som du sade att lägga henne på rygg och sedan försöka hålla fast henne med armarna medan jag jobbar med benen (på hönan alltså ;D)
Jag har märkt tidigare att de inte är så ömtåliga som man kanske tror. Första gången jag tog i en höna, trodde jag att jag skulle bryta vingarna på henne ::)
Visst vore det lättare om man kunde förklara för dem att man bara försöker hjälpa och bara säga "sitt still nu!" Jag har en känsla av att det blir sådant liv i hönshuset att jag får ta en höna en dag och låta en annan vara till nästa dag. De tenderar att sätta sig längst upp på sittpinnen efter en sådan här pärs, och högst där uppe når jag dem inte.
Fortsättning följer........
-
Kicki, du som är van. Är det svårt att hålla fast hönan och olja in benen när man är ensam? Förut har vi varit två som gjort det, en som håller och en som gör jobbet ;). Nu tänkte jag göra allt själv ::)
Jag gör det alltid själv - skönt att inte behöva vänta på någon utan "kan själv". ;D
Jag sätter mig på huk och sätter hönan i knäet med ryggen åt mig och om det behövs klämmer jag fast henne lite mellan mina lår. Vingarna kommer ju att klämmas fast mot min mage så hon blir ganska stilla. Om hon försöker slingra sig loss och flaxar lägger jag hennes vingar utefter kroppen så hon inte får ont i dem och sedan lägger jag henne ner henne lite mer på rygg så hon får huvudet in under min arm så jag kan hålla fast henne med den armen. Då sticker ju benen framåt och jag kommer åt lätt - med hönan försiktigt fastklämd mellan armen och låret har jag båda händerna fria. Förstår du hur jag menar?
Lycka till, hönan går inte sönder och är du bara lugn, hänsynsfull och försiktig med dem så går det så bra! :)
-
Frontline i viktklass 20-40 kg kostade 275 kr.
Etotal kostade 170 kr.
Eller i alla fall nått sådant.. Kommer inte ihåg direkt på kronan... ;)
Mina höns är nu behandlade med båda medlen. Så förhoppningsvis dör alla löss nu!!! Men Kicki, ska jag göra om samma behandling igen om en vecka?? Har läst det i någon annan tråd tror jag...
-
Nej inte då du använder Frontline. Det är om du bara använder Etotal.
Kolla dem om en vecka ska du se att där är tomt = inga snyltgäster på huden! :)
-
Tack, Kicki, för att du finns till för oss med bra information och sunda synpunkter ;D
Som sagt, till helgen blir det jobb med en höna med matte på huk och höna på rygg och skrapande av hönsben! :'(
Hönan är en mycket klok höna förresten. Hon är den skrikigaste av dem alla och meddelar resten av gänget när det är mat på gång, när matte är i närheten och när det ska städas samt när de andra får äta (när hon själv är klar naturligtvis).
I morse hände något lustigt. Jag gick ut i hönshuset som vanligt och gjorde det jag brukar göra. Hönan i fråga pratade som vanligt men plötsligt tystnade hon. Jag tänkte inte så mycket på det just då, men när jag var färdig och skulle stänga dörren efter mig råkade jag se att hon smitit ut genom dörren och låg helt platt och tyst preeeecis utanför dörren och tryckte sig mot väggen :). Hon tänkte väl som så, att "om jag ligger här helt tyst så varken syns eller hörs jag och då får jag vara ute i det större utrymmet för mig själv hela dagen ;D ;D.
Nåja, matte upptäckte henne och under protester lunkade hon in till sin bostad igen ;D
Visst är våra höns trevliga!
-
Hej!
Ja, tänk vad många goa skratt våra höns bjuder oss på... själv tror jag inte att jag har skrattat så mycket som jag gjort sedan jag skaffade mig hönsen. Alltid hittar de på något överraskande eller stolligt. Min tupp hoppade upp och satte sig på min rygg igår när jag böjde mig ner för att plocka dagens skörd av ägg. Jag fick övertala länge o väl innan han hoppade ner igen. Vad vore väl livet utan hönsen...jo, trååååkigt :(
-
Kicki: när kan jag börja äta äggen igen??? Känns så fel att kasta bort dem!! De är ju så bruna, fina och ser ut som vanligt!! :'(
-
Har du behandlat med Etotal ska du vänta en vecka. Du kan ju koka äggen och ge hönsen under tiden så slipper du slänga dem.
Har du däremot bara använt Frontline kan du sjäv bestämma hur du ska göra. Det är inte ett giftigt bekämpningsmedel och inte heller någon medicin så det är upp till dig själv att avgöra om du vill äta dem hela tiden eller om du hellre väljer att vänta en vecka.
-
Hej! Här måste jag få inflika att man bör undvika att äta äggen under tre veckor!!! Detta beroende på att frontline är ett cancerframkallande medel. För höns, katter och hundar spelar detta ingen roll då risken för att utveckla cancer ligger ca tio år frammåt i tiden (då har de troligtvis avlidit av ålderdom) men för människor är det ju värre. Detta är allmänt känt och är sagt av tillverkarna av medlet. Man ska ha stor respekt för användande av medlet, det är inte mindre farligt än något annat! Det är väldigt effektivt mot ohyra på hönsen men ät helst inte äggen på tre veckor och se till att inte få medlet på dina händer under behandlingen av hönsen!
-
Tack "Lek", det visste jag inte. Jag bara förmedlade det svar jag själv fick från tillverkaren.
-
Det verksamma substansen i Frontline är Fipronil, här kan man läsa om detta ämne:
http://npic.orst.edu/factsheets/fipronil.pdf
Alla bekämpningsmedel är väl mer eller mindre giftiga (annars vore de väl tämligen oanvändbara ).
Anledningen till att det inte finns några karenstider på ägg vid användande av Frontline är väl att det ännu inte är godkänt för höns?
Jag försöker vara försiktig och inte använda bekämpningsmedel i onödan, men om djuren drabbats av ohyra ser jag ingen annan utväg än att använda något medel. Mina hundar fick löss i höstas och jag satte på XSpot på dem, det kändes inte roligt att göra det, men än värre var det att se hur fullkomligt olycklig och "störd" speciellt den äldre hunden var av sina löss, han såg ut som sju svåra år :'(
Eller min tacka som av någon anledning var nedsatt och fick löss, inte kunde jag väl låta henne fortsätta ha det?
Många här på Alternativ är ju helt emot användandet av kemikalier vid ohyre/parasitangrepp, har ni några riktigt bra tips på alternativa metoder? Ingen skulle bli gladare än jag om det finns ett miljövänligt alternativ! :)
Mvh
Charlotte
-
Tyvär är det väl så att viss ohyra går det inte att få bort utan att använda kemikalier, t.ex. löss och hönshuskvalster, och då anser jag det vara bättre för djuret att göra det opch snabbt få bort eländet än att prova div. kurer som också ofta är minst lika giftiga som kemikalien och som medför ett långdraget lidande för det stackars djuren, bara för att man själv vill undvika mediciner och kemikalier.
Däremot går det väldigt bra att utrota viss ohyra utan någon form av kemikalier alls, t.ex. benkvalster, och där är det helt onödigt att tillföra något starkt alls.
Likaså anser jag det onödigt att använda bekämpningsmedel i förebyggande syfte, som jag skrev i ett tidigare inlägg.
- Finns ingen ohyra behöver man inte bekämpa den! :)
-
jag tänkte bara ge ett litet tips an gående benkvalster. jag brukar också försöka pila loss förhårdnaderna man kan också använda en nageltång (pedikyr för höns) :) ;Dsedan brukar jag smörja in benen på dem med äkta trätjära , upprepas ett par veckor senare.Använd smör för att få bort tjäran från händerna sedan , man blir rejält kladdig.
-
Jag antar att de små kvalstren kvävs av trätjäran men vad händer med hönsbenen? Slits tjäran av naturligt efter ett tag?
-
Måste man verkligen bryta bort plåtarna? Jag har förut läst att det skulle räcka att fotbada hönsen och borsta deras fötter för att sedan smörja in dem med valfri fet salva som kväver kvalsterna?! Jag upptäckte förra veckan att mina höns hade en början till benkvalster (några få plåtar som börjat stå ut) och gjorde denna metod som jag nämnde ovan, men plåtarna har dessvärre inte ramlat av så som vissa säger de ska göra när man kontinuerligt smörjer in fötterna på hönsen. Det känns inte som den metod du beskriver är möjlig på mina höns eftersom plåtarna inte står ut så mycket. Är det ens nödvändigt att bryta av plåtarna när de är så pass fina och gör inte detta mycket ont i så fall?
/Natalie